ИПв4 вс ИПв6: Како два протокола покрећу Интернет 2020. године

Можда нисте чули, али Интернет вам понестаје простора. У ствари, то већ јесте. Амерички регистар за интернетске бројеве објавио је да је његова група бесплатних ИПв4 адреса достигла нулу у 2015. години, а Афрички мрежни информативни центар је међу последњим регионалним интернетским регистрима који су објавили исцрпљеност ИПв4 у 2017. години.


Дуго предвиђени дан када је на Интернету понестало адреса стигао је и означава промену парадигме у еволуцији интернета. Нема разлога за бригу, јер колективни интернет не гаси. То је више нијансирано од тога.

ИПв4 је служио као окосница интернета од његовог оснивања, носећи га са мреже четири повезана рачунара 1969. до данас Интернета ствари. Исцрпљеност ИПв4 адреса предвиђало се годинама и сада, кад се то догодило, убрзали смо потребу за ИПв6, његовим дугогодишњим наследником.

Иако је ИПв6 доступан широм света од 2012, примећен је спор, ако се повећава, степен усвајања. У овом поређењу ИПв4 са ИПв6, заказаћемо ситније разлике између њих и рећи вам зашто је ИПв6 неопходан, чак и ако није баш тамо где треба да буде. Такође ћемо расправљати о томе како ИПв6 утиче на кориснике виртуалне приватне мреже јер су ВПН-ови овде велика ствар.

Шта ИП значи

шта је ИП

Слова „ИП“ означавају „интернет протокол“, што је скуп правила која регулишу начин на који се пакети преносе преко интернета. Протокол, бар у контексту умрежавања, једноставно стандардизује начин на који машине комуницирају. Пакети су инкапсулирани битови података и све на интернету се ослања на њих. Веб странице, е-поруке и тренутне поруке укључују слање и примање мрежних пакета.

Детаљна историја интернетског протокола није у домену овог чланка, али су га направили два рачунарска научника, Винт Церф и Боб Кахн 1974. Церф и Кахн су створили оно што ће постати прва верзија ТЦП / ИП пакета, дизајниран да замени програм мрежне контроле или НЦП, протокол који је покретао АРПАНЕТ, који је у основи био први интернет.

Изум протокола о контроли преноса, или ТЦП, и ИП, као и АРПАНЕТ, уступио је место не само ИП адресама, већ и модерном интернету у коме данас уживамо.

Како ТЦП и ИП раде заједно

Усмјеравање и испорука пакета овиси о једном кључном елементу: ИП адреси. Они категоризирају мрежне уређаје јединственим бројем, што омогућава комуникацију преко ИП адресе засноване на Интернету коју називамо Интернетом.

ТЦП / ИП пакет протокола је де фацто стандард за комуникацију на Интернету. Без ИП адреса, нема нигде одакле да шаљу или примају податке.

ТЦП и ИП раде у складу са циљем слања и примања пакета. ТЦП је одговоран за разбијање података у битове, њихово капсулирање у пакете, затим поновно састављање података на одредишту. ИП је одговоран за поуздан пренос пакета. Веза ИП процеса налази се у ИП адреси сваког примаоца мреже.

Можете га повезати са поштанским системом. Поштанска услуга омогућава слање пакета или писма, пакетом, путем поштанског система, ТЦП / ИП, без физичке или директне везе између пошиљаоца и примаоца. Будући да поштанска услуга доставља пошту широм земље, Интернету, сваком примаоцу је потребна јединствена адреса, ИП адреса са које ће послати или примити пошту.

ИПв4 вс ИПв6

ИПв4 вс ИПв6

Постоје две верзије ИП адреса: ИПв4 и ИПв6. Као што име сугерира, ИПв4 је четврта верзија ТЦП / ИП пакета. Верзије од 0 до 3 биле су експерименталне, чиме је ИПв4 прва, не експериментална, главна верзија за производњу. ИПв4 је на АРПАНЕТ-у уведен 1983. године и још увек покрива већину интернета.

То нас доводи до пуног круга у нашој ситуацији. Када је ИПв4 уведен у 1980-е, његов дизајн није могао да предвиди процват интернета крајем деведесетих и после миленијума. Све већи број корисника, заједно са појавом увек укључених и ИоТ уређаја, убрзао је исцрпљивање ИПв4 адреса.

Поред тога, много ИП адреса је изгубљено у првим данима ИПв4-а, при чему су компаније и институције добијале далеко више адреса него што су икада могле да користе.

ИПв4 користи 32-битне адресе, што је 4 бајта. То ограничава збирку адреса за ИПв4 на око 4,3 милијарде јединствених адреса. То звучи много док не укуцате у процењене 7,5 милијарди људи на свету. Адресу додјељује пет регионалних интернетских регистара, од којих сваки служи у различитим дијеловима свијета. Сви су најавили исцрпљење својих ИПв4 адреса.

Упркос дигиталном процвату, чини се да и даље повезујемо више уређаја и корисника на винтаге интернету. То је захваљујући преносу мрежних адреса.

Интернет се увелико ослања на превођење мрежних адреса сада када је ИПв4 исцрпљен. Омогућује да се једна ИП адреса користи за групу уређаја, у основи рециклирајући ИП адресе. Са НАТ-ом, уређај попут рутера делује као агент између приватне мреже и јавне, попут интернета. Затим приватне адресе уређаја који се налазе иза њега преводи у једну јединствену адресу.

НАТ не само да помаже у очувању ИП адреса, већ такође побољшава безбедност скривањем већине мрежа у једној ИП адреси. НАТ се може конфигурисати у различитим облицима како би пружио заштиту фиревалл-а, филтрирао саобраћај и повећао мрежну администрацију. Не постоји ствар која би била превише сигурна у доба интернетског доба препуног цибер криминала.

Неизбежност испадања ИПв4 није била непредвиђена, будући да је ИПв6 у развоју већ 1994. године, а технички је доступан од 1998. године.

ИПв6 и Интернет будућности

ИПв6 ће отклонити проблем ИПв4 нудећи 128-битне или 16-бајтне адресе. То значи да се адреса адреса за ИПв6 креће око 340 ундециллион или 340 билиона билиона, што је незамисливо велик број. ИПв6 ће требати хексадецимални формат за приказ адресе и требао би понудити довољан капацитет за засићење генерација уређаја који гладују о везама.

ИПв6 ће заменити ИПв4 у неком тренутку. Тренутно само око 25 посто интернетског промета ради на ИПв6. За потрошаче, нема много тога што треба да се уради да би се припремили за ИПв6. Прелаз ће водити интернет провајдери. Међутим, ако ваша опрема има више од неколико година, она вероватно није компатибилна са ИПв6.

Споро усвајање ИПв6

имплементација ИПв6

ИСП-ови, као и мобилни оператери, биће у великој мери одговорни за одвођење већине нас у ИПв6 пејзаж. Велика предузећа, дата центри и провајдери облака ће се побринути за сопствену миграцију. Међутим, даваоци интернетских услуга вуку се за ногом, као што се чини да раде и код надоградње.

Њихова одбрана је део тога прагматичан. ИПв6 није осмишљен да буде уназад компатибилан са ИПв4. То значи да за сада ИПв4 и ИПв6 коегзистирају као паралелне мреже. До сада није било подстицаја за даватеље интернетских услуга, оператере, веб хостове итд. Да буду проактивни са спремношћу ИПв6. То кошта вријеме и новац за надоградњу сервера, рутера и преклопника за имплементацију ИПв6.

Хардверска подршка у целини спречава Интернет да пријеђе на ИПв6. ИСП-ови не само да морају да надограде своју опрему, већ се морају бавити и опремом коју добијају купци. Потребан је дуал-стацк хардвер да би ИПв4 и ИПв6 могли истовремено радити.

Двоструки стак хардвер је мач са два оштрица. Иако теоретски ублажава прелазак на ИПв6, скупо је. Такође је усвојила уско грло у усвајању ИПв6 јер је створила сигурносну мрежу, одржавајући пуно ИПв4 мрежа на свом месту. Решење се зове лагани 4овер6 или лв4о6, развија се како би се омогућио ИПв4 саобраћај преко ИПв6 мреже само за употребу, што би могло олакшати више ИПв6 примене.

Осим хардверске подршке, недостаје и широко распрострањена софтверска подршка и подршка за развој. Многи корисници могу наићи на грешке у приступу мрежи док покушавају да се повежу преко ИПв6. То је обично недостатак подршке за ИПв6 на нивоу драјвера и управљачког софтвера. Већина оперативних система подржава нови стандард, али као што је показао Мицрософт, ажурирања за Виндовс нису изнад тога што подржавају.

Поред тога, примена ИПв6 мрежа захтева промене система домена и ДНС записа, као и посебна разматрања за ДНС конфигурације, као што су СЛААЦ и ДХЦП.

Корисници су наишли на ДНС проблеме на мрежама само за ИПв6. Покретање ИПв6 теста је добар начин да се реше проблеми са ДНС-ом. Прочитајте наш водич да бисте сазнали више о ДНС записима ако нисте сигурни зашто би то било проблем.

Безбедносне претње ИПв6

Постоје и безбедносни проблеми због којих је миграција ИПв6 изазов. Теоретски, ИПв6 би требао пружити више сигурности од ИПв4 јер је ИПСец убачен у њега, што значи да је интернетски промет шифриран од краја до краја. Да бисте сазнали више о томе зашто је та енкрипција важна, прочитајте наш опис шифрирања.

Двоструко слагање омогућава да се играју два ИП протокола, што значи да оба морају бити заштићена. Многи могу претпоставити да упад ИПв6 у ИПв4 није могућ, али би грешили. ИПв6 се може користити за заобилажење заштите ИПв4 за нападе, попут отмица. Можете сазнати више о тим нападима у нашем објашњењу отмице прегледача.

ДНС конфигурација за ИПв6 разликоват ће се од ИПв4. Поред проблема са везом, постоји и већи ризик за ДНС нападе, пре свега нападе појачавања ДНС-а. Обично се користе за јачање дистрибуираних напада ускраћивања услуге или ботнет напада.

Објашњавамо шта су ДДоС напади и како их можете ублажити на другом месту. Ако нисте сигурни шта је ботнет, и то смо покрили.

ИПв6 и ВПН

ИП и ВПН

Друга брига око сигурности и приватности ИПв6 је недостатак компатибилности са ВПН-овима. Многи ВПН провајдери нису надоградили свој хардвер или софтвер како би прихватили ИПв6 протокол. Многи од њих и даље подржавају само ИПв4 адресе, што значи да ће ваша ИП адреса остати непромењена и ИПв6 саобраћај ће бити преусмерен преко ИСП-а..

То је проблематично и антитетички у сврхе ВПН-а. Они који не подржавају или не штите ИПв6 саобраћај не подлијежу само пропуштању ИПв6, већ и отмичавању ДНС-а. Ако нисте сигурни како ВПН управља са ИПв6 саобраћајем, иплеак.нет је добар тест.

Да бисте сазнали више о томе шта се може догодити када ваш саобраћај напусти ВПН тунел, прочитајте наш шта је ДНС водич за пропуштање.

Вриједно је напоменути да су ВПН ИПв6 заштита од цурења и подршка за ИПв6 двије различите ствари. Први обично само онемогућава ИПв6, док други ефикасно и сигурно рутира ИПв6 саобраћај кроз ИПв6 мреже.

Многи од оних на нашој листи најбољих пружатеља ВПН препоручују да се онемогући ИПв6, укључујући НордВПН и ЕкпрессВПН, који су међу нашим главним препорукама. Ниједан провајдер није открио подршку за ИПв6 и оба препоручују да га искључите. Иако је разочаравајуће за оне који желе да скоче на брод са ИПв6, није ретко.

Ипак, требали бисте провјерити нашу НордВПН рецензију и Екпресс ВПН преглед да бисте сазнали зашто препоручујемо те пружатеље услуга.

За оне који траже потпуну ИПв6 подршку, радо ћемо извести да их ЦиберГхост подржава и усмерава ИПв6 саобраћај кроз шифровани тунел. Не само да је услуга међу најбржим ВПН-овима које смо тестирали, добар је избор за стриминг готово било чега. Прочитајте више у нашој рецензији ЦиберГхост.

Последње мисли

Прелазак на ИПв6 је неизбежан јер нас ИПв4 неће даље преносити, иако се можда и за њега држимо. Упркос томе, ИПв6 је још увек у повојима, компаративно гледано, и има још неки пут.

Ако утврдите да ваш омиљени ВПН провајдер не нуди ИПв6 подршку, не брините. Усвајање ИПв6 се повећава, па би ВПН провајдери требали почети са израдом планова усвајања, ако већ нису. Ако је подршка за ИПв6 критична за вас, препоручујемо ЦиберГхост. Иначе, између наших ВПН рецензија изаберите провајдера који најбоље успоставља равнотежу између сигурности и функција које вам одговарају.

Све на страну, ако ваш хардвер, ИСП и ВПН подржавају ИПв6, нема користи од тога. Само имајте на уму да су веб локације ИПв6 мањина. Ипак, о ИПв6 још увек нема потребе да се бринете. Не постоји прекидач који би могао бити укључен тако да ће свима нестати интернет ИСП-ови и инфраструктурне компаније, попут Цлоудфларе-а, одрадиће већину тешких потреба за потрошаче.  

Док се свет полако удаљава од часног ИПв4-а који нам је толико дуго служио, будите сигурни да су предности ИПв6 интернета вредне труда. Надамо се да смо вам помогли да очистимо ваздух око тога и објаснимо зашто се транзиција треба догодити. Оставите нам коментар или твит и реците нам шта мислите о ИПв6. Хвала за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me