Последњих година приватност је нападнута. Владе широм света успоставиле су програме за посматрање мрежних активности људи и записивање личних података. Они се крећу у распону од благог, углавном пасивног надзора, попут америчке Агенције за националну сигурност који прикупља е-пошту и позиве за примаоце у иностранству, до инвазивне употребе цензуре и надзора у местима као што су Кина.


Поред владе, ваш провајдер Интернет услуга може видети све што радите на мрежи ако не предузмете одговарајуће мере предострожности. Поред тога, многе компаније су заинтересоване да прате вашу активност на Интернету и то раде помоћу неколико метода.

Квоте су да не желите да људи виде све што тражите и сваку веб локацију коју посетите, и разумљиво, не бисте желели ни компаније и владе да то раде. У овом мрежном водичу о приватности детаљно ћемо погледати како вас ти ентитети прате на мрежи, надгледају ваше активности и шта можете учинити да то зауставите.

Како заштитити своју приватност на мрежи

  1. Употријебите ВПН да бисте прегледали анонимност.
  2. Користите менаџер лозинки да бисте могли да користите сигурније лозинке
  3. Користите антивирусни софтвер да бисте се решили злонамјерног софтвера и колачића
  4. Користите сигурносну копију на мрежи, па чак и ако се заразите, можете само вратити датотеке
  5. Избегавајте Гоогле-ов претраживач
  6. Избегавајте друштвене медије, посебно Фацебоок

Приватност под нападом

приватност под нападом

Почећемо са најстрашнијим и најтежим непријатељем ваше приватности: владом. Чини се да смо се временом приближили некој стварности сличној 1984. години, при чему владе у многим земљама лобирају за смањену безбедност на мрежи за грађане слабећи врсте шифрирања које се могу легално користити.

Неке агенције, попут ФБИ-ја, такође су покушале натерати компаније да дизајнирају уређаје са експлоатативним позадинама, што ће им дозволити да агенције уђу у њих. Компаније су се окренуле томе, знајући да стражњу врата неће користити само оне „доброћудне“ владине агенције, већ ће и податке њихових корисника изложити ризику од хакера и других злонамерних тела.

Гледајући прошлост надасве претње владе на нешто много непосредније, ваш ИСП може да евидентира све што радите на мрежи. Од 2017. године те информације могу чак и да продају без утицаја на САД.

Компаније које су заинтересоване за те информације развиле су методе анализе података које осликавају јасну слику ко сте, шта волите и како живите. Они могу добити добру представу о личним подацима као што су ваш приход, где сте ишли у школу и чак где живите, само анализирајући оно што убаците у претраживаче.

То не значи да већина људи има Амазон Алека уређај, Гоогле дом или чак само паметни телефон који слушају у сваком тренутку. Док сте читали у недавној држави Цлоуд, те врсте система бележе и знају запањујуће количине осетљивих информација о вама, као и повезујући их са својим налозима на друштвеним мрежама.

Знајући да практично свака компанија и ваша влада жели ваше податке и има милион начина да се добију може бити застрашујуће. Срећом, једноставно је наоружати се знањем и заштитити вашу приватност колико и други да је нападну.

Претње приватности

Будући да претње приватности потичу из многих извора, методе које се користе за напад на ваш лични цибербуббле су бројне.

Значај сваке претње варира у зависности од тога шта радите на мрежи. Иако ће закључавање вашег веб прегледача и интернета бити најважније за просечног корисника, неко ко бујице ствари жели да предузме више корака ка заштити анонимности.

Пре него што пређемо на методе којима можете да се заштитите, погледајмо неке од начина на који се ваша приватност може нарушити јер је познавање вашег непријатеља пола битке.

Праћење и отисци прста на претраживачу

отисак прста на претраживачу

Један од најједноставнијих начина да вас веб странице прате по вебу и прате ваше понашање на мрежи је пажење на отиску вашег претраживача. На веб локацијама је лако видети дугачак списак софтверских и хардверских детаља о вашем рачунару, попут верзије веб претраживача коју користите, резолуције на којој је монитор постављен и многих других спецификација.

Иако ће хиљаде других људи свакодневно посећивати дату веб локацију уз Гоогле Цхроме, многи неће имати исту комбинацију броја верзије, инсталираних проширења, броја верзије оперативног система Виндовс и других спецификација и подешавања која имате. У многим случајевима то ствара јединствену комбинацију информација која постаје отисак вашег отиска.

Веб странице попут Паноптицлицк и Ам И Уникуе су одличне за откривање у чему се разликују отисци прста вашег прегледача. Те веб странице могу да вам покажу колико је информација о вашем рачунару видљиво веб локацијама и колико је ретко такав отисак.

Иако сигурнији веб претраживач може да вам помогне, једна од најбољих ствари коју можете учинити је употреба више веб прегледача за различите апликације. На примјер, Мозилла Фирефок можете користити за приступ Фацебооку и Гоогле Цхроме-у за све остало.

На тај начин можете спречити да Фацебоок сазна о нечему приватном што сте проверили на ВебМД-у и ВебМД-у да сазна ваш идентитет из Фацебоока.

Нема могућности за бесплатне алате који вам могу помоћи да заштитите вашу приватност од тих и других претњи. О њима можете прочитати у нашим 99 алата за заштиту круга приватности.

Јавни ВиФи

јавни ВиФи

Јавни ВиФи није само плодан, већ се практично очекује на свим локацијама, од врхунских хотела до локалних МцДоналд’са. Због тога већина људи не би двапут размишљала о повезивању на рутер који се зове „Хотел Кс ВиФи“ или „Рестаурант И ВиФи“.

То је грешка Лако је, уобичајено, чак и за цибер-криминалце да поставе мамац ВиФи мреже на местима где ће вероватно да се људи повежу са њима. Затим, док се бавите својим послом, та особа може филтрирати ваш интернетски промет, прегледати ваше активности и с лакоћом узимати ствари попут финансијских информација..

Овај проблем смо детаљније погледали у нашим опасностима из јавног ВиФи чланка, али на сву срећу, то је једноставан проблем поправити ВПН-ом, а који ћемо ускоро погледати.

Ваш ИСП

Интернет сервис провајдер

Као што смо расправљали, ваш ИСП, слично као мамац ВиФи који смо гледали, делује као посредник у вашим мрежним интеракцијама. То је зато што рачунар прво мора да приступи ДНС серверу који готово у свим случајевима води ваш ИСП. То им омогућава да воде евиденцију о томе камо сте се упутили и на чему сте били на мрежи када сте прошли кроз ДНС сервер.

Да ствар буде још гора, многи даваоци интернетских услуга имају евиденцију о продаји тих информација готово свима који их питају. Они такође могу предати записнике властима за истраге или другим компанијама ако сумњају у кршење закона о ауторским правима.

Поново је то лако поправити. Одличан почетак је ручна промена вашег ДНС-а, а то је једноставно. Можете се пребацити са ДНС сервера вашег даватеља интернетских услуга на сигурнију опцију треће стране, попут Цлоудфларе-ове 1.1.1.1.

Отмица прегледника

Друга врста претње вашој приватности на мрежи је отмица прегледника. То је техника коју цибер-криминалци користе за промену суптилних, или у неким случајевима не суптилних, подешавања у вашем прегледачу, као што је подразумевани претраживач.

То им омогућава да преусмере већи део вашег интернет промета путем свог претраживача или веб странице и прикупе пуно информација о вама. Остали облици отмица прегледника укључују промјену почетне странице, па чак и промјену заданог претраживача.

Срећом, Мицрософт је учинио кораке у томе да то спречи додавањем чека у Виндовс-у који укључује одобрење корисника пре него што се те промене аутоматски изврше. То је сјајан пример важности пажње на ствари и вежбања када је у питању приватност на мрежи.

Мицрософт је открио да су, упркос додатној провери одобрења, ти напади и даље трајали зато што људи нису прочитали упозорење које је Виндовс понудио и на импулс су кликнули „да“. Проматрање прозора који се појављују док прегледате и свјесност веб локација које идете иде дуг пут ка побољшању цибер-сигурности..

Заштита ваше приватности

Сада када смо размотрили главне начине на које се ваша приватност може нарушити, погледајмо неке ствари које можете учинити да бисте се заштитили. Опет, неће сви ови бити потребни свима.

У зависности од тога шта радите на мрежи и које врсте безбедносних кршења највише вас занимају, могу се одредити различите мере како бисте се заштитили.

Користите ВПН

ВПН

ВПН или виртуелна приватна мрежа начин је на који можете маскирати своју интернет активност да изгледа као нешто другачије од онога што јесте. То не може да одбаци само посреднике, попут вашег даватеља интернетских услуга или оне који вас посматрају са јавног ВиФи-ја, већ и компаније које покушавају да вас прате са веб локације на веб локацију користећи отисак прста у прегледачу.

У основи, ВПН функционише тако што повезујете вашу интернетску везу преко сервера негде другде у свету да бисте изгледали као да сте неко други негде другде.

То може искривити оно што види ваш даватељ интернетских услуга или неко ко има лажни јавни ВиФи. На њиховом крају изгледаће да се повезујете са ВПН сервером и ваш траг ће се тамо ефективно завршити. То им спречава да знају којим веб локацијама приступате.

Веб странице више неће видети да имате своју ИП адресу, већ ће уместо њих видети ИП адресу ВПН сервера, што ће вас затамнити у многим облицима праћења. То се такође може искористити за обилажење ствари попут кинеског Великог ватрозида који примењује цензуру интернета у земљи..

Сама корисност ВПН-а и велико повећање приватности које нуде значе да је тржиште преплављено могућностима. Неки су добри, а неки нису. Ако вас занима како желите да користите ВПН, постоји неколико бесплатних ВПН услуга са ограниченим могућностима. Поред тога, многи имају упитне политике приватности које би им могле омогућити да продају ваше податке баш као што би то чинио и ваш ИСП.

Постоје и на тоне плаћених ВПН-а ако желите да предузмете следећи корак, па вас молимо да проверите наш најбољи ВПН пакет. Алтернативно, можете кренути равно на наш ЕкпрессВПН преглед да бисте видели зашто је наша главна препорука.

Користите Менаџер лозинки

лозинка менаџер

Скоро сви знају основе безбедности налога, попут постављања јаке лозинке, а не само употребе „лозинке1“ или нечега у том смислу. Нажалост, основе безбедности лозинке такође укључују употребу различитих лозинки на различитим веб локацијама и промену лозинке толико често за важне налоге.

Са стотинама налога које већина људи има на мрежи, практично је немогуће управљати бројем лозинки и ручно их мењати колико год пута треба. Ту долази наменски софтвер за управљање лозинкама.

Иако већина веб прегледача може да сачува своје лозинке за вас, добар менаџер лозинки ће генерисати јаке лозинке, понудити јединствене лозинке за свако веб место, променити лозинке када остаре и чак вас упозорити на сумњиве активности.

Поред тога, већина менаџера лозинки ће шифровати ваше податке и чак ће користити подешавање са нултим знањем које спречава оператора за управљање лозинкама да види ваше приватне податке, иако су сачувани на његовом серверу.

Менаџери лозинки нуде и двофакторну аутентификацију, па ће нежељеним посетиоцима бити теже да виде ваше лозинке и информације, што је много више него што може да каже било који уграђени менаџер лозинки за прегледач..

Ако вас занима како искористити предности управитеља лозинки и побољшати свој живот на мрежи сигурнијим и бржим, погледајте наш најбољи чланак о управљању лозинкама. Ако пак тражите директнију препоруку, прочитајте нашу рецензију Дасхлане да бисте сазнали зашто је волимо.

Коришћење антивируса

антивирус

Једно од побољшања кибернетичке сигурности и приватности на мрежи које већина људи познаје је антивирус. Вируси покривају многе онлајн претње које се крећу од рансомвареа, који краде ваше податке у замену за откупнину, до пратилаца посађених у вашем претраживачу..

Добар антивирус може отићи дуг пут према спречавању таквих ствари, а многи антивируси нуде мноштво додатних функција које додатно побољшавају укупну сигурност помажући у спречавању напада отима ботнета и претраживача..

Иако постоје на хиљаде бесплатних опција антивирусног софтвера, многим од њих недостају шире функције које има најбоље плаћени антивирусни софтвер. Наш најбољи избор када је у питању антивирусни програм је Битдефендер, о којем можете детаљно прочитати у нашој рецензији Битдефендер Антивирус..

Сигурно сигурносно копирање

Израда резервних копија података је важна и у многим случајевима се већ обавља за вас. Андроид и иОС уређаји израђују резервне копије неких слика, а понекад и других података у облаку.

Израда резервних копија података није важна само из сентименталних разлога, већ и због ствари као што је вођење евиденције. Постоји пуно познатих случајева славних који имају хакиране рачуне иЦлоуд и снимају осетљиве слике.

Врста података и ниво ризика који су с њом повезани одређује која врста услуге складиштења у облаку би вам могла бити најбоља. Без обзира да ли тражите пословно решење или само желите да направите резервну копију фотографија и негованих сећања, има на избор могућности.

Остали савети о приватности

Осим главних ствари, као што су ВПН, антивирус и менаџер лозинки, постоји много начина да заштитите своју приватност на мрежи за коју је потребно само минут или две..

За прву, већину пратилаца можете једноставно блокирати једноставним проширењем, као што је Гхостери. Бесплатно је и може се подесити за мање од једног минута. Блокира пратиоце на мрежи да прикупљају информације о вашим навикама прегледавања и приказује вам пратиоце које детектира на датој веб локацији, што вам помаже да знате које компаније су заинтересоване за вашу историју прегледавања и шта тачно прате.

Друга популарна опција приватности за оне који су забринути за шпијунирање је шифровани мессенгер, као што је Пидгин. Шифровање је моћно средство за приватност и, у многим случајевима, чак и немогуће да га виде чак и владини суперрачунари, додајући тону сигурности вашим порукама.

Неки претраживачи су такође бољи од других. Ако више волите да вас Гоогле не прати, на примјер, можете користити ДуцкДуцкГо, врло сигурну алтернативу.

Као додатни бонус, препоручујемо вам да лако кренете са оним што делите на друштвеним мрежама. Иако су Фацебоок и слично прилично важни за многе људе, свака појединачна платформа за друштвене мреже дели ваше податке трећим особама. Опрез значи да се продаје мање.

Последње мисли

Следеће године ће бити знатне када је у питању приватност на мрежи. Срећом, постоје многи заговорници приватности на мрежи који се тешко боре да интернет не би чуо од шпијунирања и шпијунирања..

Нажалост, постоји исто толико људи који су мртви спремни да добију ваше податке. Њихове методе су, међутим, добро документоване и нису изван разумевања добро информисаних људи.

Иако смо само огребали површину у овом чланку, покрили смо аспекте који вас могу учинити знатно анонимнијим на мрежи. Пружили смо линкове широм да бисмо вам помогли да идете у правом смеру да бисте сазнали више, а надамо се да ћете моћи да одете осећајући се наоружани знањем како бисте почели да узимате своју приватност у своје руке.

Ако сте користили било који софтвер који смо поменули, волели бисмо да чујемо о вашем искуству у коментарима испод, и као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me