Хола ВПН: Зашто бисте то још увек требали избегавати 2020. године

Свако ко се покрао око тржишта виртуелне приватне мреже свестан је да постоји пуно превара. Иако наши најбољи ВПН за иПхоне и најбољи водичи за ВПН за Андроид дају препоруке о томе које услуге треба да користите на свом мобилном уређају, Гоогле Плаи и Апп Сторе су још увек препуни проблематичних апликација.


Један од најгорих преступника је Хола ВПН, израелска компанија која приступа бесплатном ВПН моделу из друге перспективе. Са преко 184 милиона корисника – барем према његовој веб локацији – Хола ВПН је један од најпопуларнијих ВПН-ова широм света, упркос чињеници да компанија која стоји иза њега показује пример манипулације потрошачима.

Са уписима из ЦНН Монеи анд Бусинесс Инсидер-а, Хола ВПН чини се легитимном услугом, али његова манипулација штампом и потрошачима не може да је избаци из проклетих услова услуге, што каже да Хола ВПН продаје приступ вашем уређај за компаније и, потенцијално, криминалце широм света.

Шта је Хола ВПН?

Ако прегледавате бесплатне ВПН услуге, Хола ВПН не остаје. Као и многе опције на мрежи, и овај је бесплатни ВПН који обећава да ће деблокирати већину веб локација из било које земље, али то је учинио наш најгори бесплатни ВПН водич са разлогом.

За разлику од рецимо Виндсцрибе-а, који ограничава количину података које корисници могу без употребе података, нема ограничења за бесплатни план Хола ВПН-а (прочитајте нашу рецензију Виндсцрибе). Уместо тога, тврди да може бесплатно да користи ВПН стварајући пеер-то-пеер мрежу, што би учинило да компанија не мора да одржава сервере широм света..

То је занимљив пословни модел, али свако ко зна шта може поћи по злу на П2П везама, већ може видети крв у води.

Хајде да вас убрзамо. ВПН је мрежа сервера која се обично налази широм света. Повежете се са тим серверима пре повезивања на Интернет, ефикасно маскирајући ваше порекло и промет. Хола ВПН ради исту ствар, али уместо да одржава мрежу сервера, претвара вас у мрежу.

Рецимо, на пример, да се налазите у Великој Британији и да становник САД-а жели да емитује ББЦ иПлаиер (прочитајте наш најбољи ВПН за водич за иПлаиер ББЦ-а). Уместо да у Великој Британији има наменски сервер, Хола ВПН користиће рачунарске ресурсе уређаја од резидента Велике Британије. Укратко, амерички корисник ће проћи кроз тунел кроз уређај Велике Британије.

То нису скривене информације. У ствари, Хола је била хваљена за модел када је пуштен 2014. године. Идеја је била да неактивни уређаји, попут вашег паметног телефона, направе мрежу за испоруку садржаја која ће тунелисати саобраћај и убрзати интернет за људе широм света. Нажалост, то се није догодило.

Веб локација Адиос, Хола, коју је покренуло девет безбедносних стручњака, пронашла је више рањивости у систему и нису били само једноставни увиди. Усмеравањем података преко вашег уређаја, Хола ВПН дозволио је свима који су тунелирани на мрежи да вас прате преко интернета, укључујући ваш директориј за инсталацију, јединствени сесијски кључ и друге личне податке.

Још горе је што је апликација дозволила било коме да извршава програме на вашем рачунару, што значи да је хакер могао да истовари злонамерни софтвер на вашем уређају без вашег знања. Због дубоких дозвола које Хола треба, корисници су имали ствари попут рооткита, који су гадни злонамерни софтвер за који чак и најбољи антивирусни софтвер има тешко време, инсталиран на својим уређајима..

То је Хола у изолацији. Нажалост, зечја рупа ту не стаје. Иако је приступ уређајима корисника довољно лош, потребно је пуно знања. Толико да би могло бити теже од пуцања нечијег уређаја на неки други начин. Оно што је застрашујуће у овој причи је да Хола ВПН не ради на јединственом пословном моделу. Уновчава вашу ИП адресу.

Хола и Луминати

Пре него што одете превише дубоко, важно је да разумете везу између Хола ВПН-а и Лумината. Офер Виленски је оснивач Хола ВПН, ХолаЦДН и Луминати. Тренутно је председник Луминатија и извршни председавајући Хола. Иако се чини да нико не крије да су две компаније повезане – то није БестВПН и Буфтер – то је доказ да јесу.

Луминати ипак није ВПН. Уместо тога, он продаје мреже роботских рачунара. Идеја је да паметни телефони, таблети и рачунари у некој половини дана мирују, па Луминати користи рачунске ресурсе тих машина током неактивног времена да би додатним ресурсима пружио посао.

Случајеви употребе за такву услугу су бројни, наводи Луминати на својој „отприлике“ страници. На пример, могли бисте тестирати своју веб локацију у више градова широм света или покренути скрипте за прикупљање информација без масивних рачунарских трошкова. Иако су то легитимне потребе, начин на који их испуњавају Луминати није.

Данас Луминати има 35 милиона резиденцијалних ИП адреса и 2 милиона мобилних ИП адреса. Могла је да стекне десетину становништва САД-а поробљавањем уређаја помоћу Хола ВПН-а и продајом ИП адреса преко Луминатија. Иако је то била позната чињеница још у 2015. години, Луминати тврди да је почела да ради независно од Хола 2016. године.

То, додуше, није тачно. У Хола-овом лиценцном уговору за крајњег корисника, који је означен као последњи пут ажуриран 2018. године, јасно је наведено да „за узврат за бесплатно коришћење Хола Фрее ВПН проки-ја, Хола лажне ГПС локације и Хола Видео Аццелератор-а, можете бити вршњак у мрежи Луминати. “

Опасности бити вршњак

Иако смо већ говорили о опасности Хола ВПН-а која је затворена мрежа пеер-то-пеер, идеја да и други могу да купују приступ вашем уређају је још више застрашујућа. У основи, Луминати легално продаје ботнете, производ који би иначе био доступан само на мрачном вебу у сврху кибернетичког криминала.

Ботнет је скраћеница за “роботску мрежу”. Концепт је једноставан. То је мрежа машина на којима су инсталирани ботови. Ботови допуштају било коме ко је на челу да на свом уређају ради готово све што жели. Инсталирањем Хола ВПН-а, пристајете да инсталирате бот на вашу машину.

Хола не крије чињеницу да ће користити додатне ресурсе на вашој машини, али није јасно за шта би се ти ресурси могли користити. Мреже мреже су добра роба, која генерише тоне прихода за оне који их покрећу путем преваре огласа, вађења криптовалута и дистрибуираних напада ускраћивања услуге.

Један од најзлогласнијих ботнета био је познат под називом ЗероАццесс, који је сакупио 1,9 милиона ИП адреса у П2П мрежи. Симантец, који је створио Нортон Сецурити (прочитајте наш преглед Нортон Сецурити), проучио је ботнет 2013. године како би видео колико ефекта има.

Открило је да је ботнет имао две сврхе: минирање битцоина и извршење преваре са кликовима. Ископавање битцоина генерирало је око 2.000 долара дневно, прикупивши до око 800.000 долара годишње, док је превара о кликовима донела десетине милиона.

ЗероАццесс је користио рачунаре са робовима како би лажирао кликове на огласе, чинећи се као да су огласи популарнији него што су били. Баш од тога, ботнет је стварао 488ТБ промета дневно, што је наштетило онима који су у њему замотани. Сваки корисник који је био дио ботнета трошио је око 110 долара више електричне енергије годишње, додајући до 204 милиона долара годишње.

Да се ​​то посматра у перспективи, количина електричне енергије која употребљава ЗероАццесс могла би да напаја више од 100 000 домова.

То је мрежа од 1,9 милиона ИП адреса. Луминати сједи са 37 милиона. Иако су распоређени међу многим корисницима, еколошки и економски ефекти су и даље присутни. Будући да сте вршњак у мрежи Луминати, потенцијално повећавате рачун за струју, стављајући новац у руке криминалаца и краду потребну струју.

Не кажемо да су сви који користе Луминати злочин. Постоје легитимни случајеви употребе за то. Међутим, могао би се користити за кибернетички криминал. Рањивости у Хола ВПН систему омогућавају корисницима Луминатија да испоручују злонамјерни софтвер на уређајима корисника и користе мрежу мреже да изврше било који злочин који може бити почињен ботнетом.

Сачувај главобољу

Иако схватимо да је штедња новца важна, ваша приватност је нешто што би требало да цените. Не вреди потенцијалну опасност употребе бесплатног ВПН-а, као што је Хола ВПН, за деблокирање нових филмова на Нетфлику или заштиту вашег мучења. На крају, увек плаћате, а ниска месечна цена коју законити ВПН-ови наплаћују дугорочно је јефтинија..

Опростићемо вам ако сте прошли најбољи ВПН, ЕкпрессВПН, ако имате буџет. Иако мислимо да вриједи цијену – можете видјети зашто у нашој ЕкпрессВПН рецензији – то је без сумње једна од скупљих опција.

Постоје, међутим, прорачунске опције, а најзначајније је ЦиберГхост и приватни приступ интернету. Месечна цена ЦиберГхоста није импресивна – иста је као и ЕкпрессВПН – али њени вишегодишњи уговори су без премца. За исту цену услуге коју ЕкпрессВПН вреди током годину дана, са ЦиберГхост-ом можете добити три године (прочитајте нашу рецензију ЦиберГхост).

ЦиберГхост је најјефтинији провајдер који смо и даље сматрали горњом полицом, али ПИА није далеко испод њега. ПИА је такође много јефтинија. Половина месечне стопе ЦиберГхост-а, уз значајне попусте на вишегодишње планове, ПИА је најбоља вредност на тржишту (прочитајте наш преглед ПИА).

За само неколико долара месечно можете имати легитиман ВПН који вас штити. Бесплатне опције су атрактивне, али велика злоупотреба вашег пристанка може довести до сценарија ноћне море. Хола ВПН је та ноћна мора. Чак и када провајдер није толико дегенериран као Хола, бесплатни ВПН-ови обично значе да се ваши подаци прикупљају и продају ради профита.

Последње мисли

Нажалост, Хола ВПН није једини такве врсте. Иако се једини може савладати тако ниско, на мрежи постоји пуно ВПН превара. Никада није добра идеја јефтиног изласка, а то посебно важи за ВПН-ове. Ако желите да стримујете, бујице или се само заштитите на мрежи, обавезно прођите са законитом услугом.

Ни њих није тешко пронаћи. Наше ВПН рецензије показују за које добављаче мислимо да стоје изнад осталих, а ми смо тестирали око 50 опсежно. Од велике брзине до укопавања у детаље о приватности, урадили смо прљав посао тако да можете пронаћи ВПН који ради за вас..

Који ВПН користите? Јавите нам своја размишљања о томе у коментарима испод и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me