Фирефок вс Гоогле Цхроме: Избегавање конкуренције у 2020. години

Фирефок и Гоогле Цхроме два су најпопуларнија претраживача на свету и широко користе. Обоје су солидни избори за прегледавање веба, са одличним библиотекама додатака, чистим корисничким интерфејсима и одличним перформансама.


Да бисмо вам помогли да донесете информисанију одлуку када бирате који желите да користите, одлучили смо да их упоредимо једни против других у овом Фирефок-у против Гоогле Цхроме прозора.

Што се тиче тржишног удела, Цхроме је дефинитивно доминантан, али Фирефок постоји већ дуже време и увек је био нешто недовољно. Они добивају сличне резултате у већини наших категорија, осим приватности, тако да ће ово све стићи до жице.

Овај чланак ће упоредити само два прегледача један против другог, тако да ако желите детаљнију рашчламбу сваког од њих и како се рачунају када погледате читав низ доступних веб прегледача, можете прочитати наш преглед Фирефок-а и преглед Гоогле Цхроме-а..

Постављање Фигхт: Фирефок вс. Цхроме

Прегледаћемо прегледаче кроз пет засебних категорија, додељујући један бод за победу сваког круга. Рунде укључују: карактеристике, једноставност употребе, перформансе, сигурност и приватност. 

Бровсер који успе да постигне најмање три поена биће проглашен победником. Као што је већ споменуто, ово ће бити уско, тако да сумњамо да ћемо рано видети јасног победника.

1

Карактеристике

За прво коло гледаћемо функције. Важни фактори укључују проширења, прилагођавање, синхронизацију и мобилне функције, као и мање практичне функције, попут алата за снимање и начина читања.

Фирефок

Фирефок има велику додатну библиотеку, и иако није тако велик као Цхроме-ов, и даље можете да пронађете прилично све што желите.

Уз прегледач долази и пристојан број мањих уграђених функција, попут алата за снимање. Ово је невероватно корисно за прављење снимака екрана, омогућава вам фотографисање преко целог екрана, одабир одређеног подручја или стварање слике целе веб странице, без обзира на дужину.

ФирефокЦаптуреТоол

Остале мање функције укључују режим читања који брише сав садржај који није повезан са главним текстом чланка, стварајући чист интерфејс који је идеалан за читање, као и основни ПДФ читач и мноштво алтернативних претраживача доступних у свако доба под адресом бар.

Доступан је и добар избор опција прилагођавања, јер прегледач вам омогућава да померате већину УИ елемената где год желите..

На мобилном уређају, Фирефок се дефинитивно залаже за чисто и једноставно корисничко искуство, уместо да пакује прегледач пун функција. Међутим, укључено је неколико уредних карактеристика. Постоји уграђени КР читач, који може бити користан, као и ноћни режим за поштеду очију и радног окружења, ако се не желите бавити слабо израђеним мобилним верзијама веб локација.

Гоогле Цхроме

Као што је већ поменуто, Цхроме-ова библиотека с проширењима није другачија, тако да прегледач у тој категорији добија пуне оцене.

Прегледник је такође добро интегрисан са осталим Гоогле услугама, као што су Гмаил, Гоогле документи и – можда најзначајније за искуство прегледавања – Гоогле Транслате. Ово је најбоља услуга аутоматског превођења доступна у овом тренутку, која вам омогућава лако превођење веб страница на готово свим језицима.

ЦхромеГооглеТранслате

Бровсер је врло лако подесити и приступити већем броју корисника. То је сјајно чак и ако користите само рачунар, јер можете прилагодити корисничке профиле у различите сврхе, попут посла или забаве. Цхроме такође има уграђени ПДФ читач, мада је прилично базичан.

У погледу прилагођавања, Цхроме вам не омогућава много промена, тако да ако желите да промените изглед прегледача, мораће да то прође кроз проширења трећих страна.

На мобилном уређају нема пуно функција које треба поменути, али постоји радни режим и листа за читање које вам омогућавају да сачувате и организујете веб странице за касније читање, чак и ако сте ван мреже.

Прве рунде мисли

Одмах по палици, врло смо близу круга. Ниједан прегледник није нарочито значајан, али надокнађују га великим библиотекама проширења, иако је Цхроме већи. Цхроме затим повећава предност захваљујући солидној интеграцији са другим Гоогле услугама и подршци за више корисника. 

Међутим, Фирефок се боље сналази на мобилном уређају, садржи ноћни режим и читач КР кода. Фиирефок такође нуди мање значајки од конкуренције, попут начина читања, алтернативних претраживача и алата за снимање.. 

Такође омогућава корисницима да прилагоде велике делове интерфејса, нешто што Цхроме не ради осим путем екстензија треће стране. Све ово омогућава да Фирефок однесе победу у првом кругу, мада не много.

Роунд: Карактеристике Поинт фор Фирефок

Фирефок Лого
Логотип Гоогле Цхроме-а

2

Лакоћа коришћења

Затим ћемо упоредити једноставност коришћења прегледача, узимајући у обзир ствари попут дизајна интерфејса, навигације, управљања картицама и свих потенцијалних проблема са компатибилношћу веб локација..

Фирефок

Фирефок има врло чисто корисничко сучеље које је лако омотати главу и навигирати. Изглед је једноставан, а различите функције су смештене тамо где бисте очекивали да буду. 

Картицама је лако управљати, јер када имате превише отворених истовремено, прегледач користи хоризонтално померање, уместо да наставља да их минимизира. Такође можете да закачите и утишате картице, као и да их пошаљете на други уређај.

ФирефокЦустомизатион

Нажалост, Цхроме-ов невероватан удео на тржишту међу веб прегледачима значи да неки програмери стварају веб локацију само са њом (и, додатак, другим Цхроме прегледачима) на уму. 

То значи да можете повремено наићи на веб странице које лоше раде са Фирефоком. Са друге стране, веома старе веб локације понекад могу боље радити са Фирефоком, ако су осмишљене пре успона Гоогле прегледача.

Гоогле Цхроме

Цхроме-ов интерфејс је такође добро осмишљен и прилагодљив. Будући да се велики број прегледача заснива на Цхромиум-у (прочитајте нашу Цхромиум рецензију), већина људи ће УИ бити позната и једноставна за употребу. Када кликнете десним кликом на слику, дата вам је могућност да претражите обрнуту слику на Гооглеу за њу, што је врло корисно.

Управљање картицама је такође добро јер можете залијепити и искључити картице. Нажалост, Цхроме не долази са помицањем картица, што значи да наставља да минимизира картице када истовремено отворите пуно.. 

Међутим, картице је и даље лако разликовати, јер Цхроме увек приказује фавицон картице у целости, а између суседних картица јасно је промена нијансе.

ГооглеТабс

Отвореним картицама на радној површини такође можете лако да приступите путем мобилног уређаја, јер су сачувани у посебном менију картица. То значи да их не морате претходно слати на одређени уређај да бисте им приступили.

Два круга мисли

Битка остаје врат и врат у другом кругу, јер у овој категорији није много раздвајајући нити два претраживача. Обоје имају добро дизајнирана, чиста и лако разумљива корисничка сучеља.

Иако Фирефок има хоризонтално померање за картице, њима се и даље лако управља на Цхроме-у. Међутим, опција контекстног менија за претрагу обрнуте слике на Гооглеу је невероватно корисна и нешто што недостаје Фирефоку.

Цхроме на мобилном уређају вам такође омогућава да видите све картице отворене на свим уређајима директно у менију картица без ручног слања, што олакшава одабир места где сте стали ако прелазите са радне површине на мобилни. Ове мање предности дају Цхромеу лагану предност и победу у овом колу.

Коло: Лакоћа употребе за Гоогле Цхроме

Фирефок Лого
Логотип Гоогле Цхроме-а

3

Перформансе

Када су два прегледача повезана, прећи ћемо на мерење перформанси сваког од њих. То значи да погледате њихову брзину и потрошњу ресурса. Употреба података је такође важна, као и да ли прегледачи долазе са уграђеним начинима да их ограниче.

Фирефок

Фирефок је међу најбржим веб прегледачима, како на радној површини, тако и на мобилним уређајима. Иако је потрошња РАМ-а велика, прегледач добро ради када је под великим оптерећењем (више од 20 до 30 картица), користећи релативно мало ресурса по картици у таквим сценаријима.

Иако не постоји режим чувања података, можете да искључите слике на мобилном уређају, што вам може уштедјети значајну количину пропусне ширине ако сте на ограниченом плану.

ФирефокДисаблеИмагес

Гоогле Цхроме

Гоогле Цхроме је такође веома брз претраживач на свим уређајима, али посебно на радној површини. Међутим, потрошња РАМ-а је невероватно велика, због чега је Цхроме ноторан. Такође нема ничега на путу за чување података, што је проблем за мобилне кориснике са ограниченом пропусношћу.

Три округле мисли

Ово је још једно близак круг, јер оба прегледача имају висок резултат у овој категорији. Оба прегледача су врло брза, Цхроме је мало бржи на радној површини, а Фирефок мало бржи на мобилном. Обоје су гладни и ресурса, мада Фирефок постаје ефикаснији од Цхроме-а и више картица имате отворених.

Прича је слична за употребу података, где су оба прегледача прилично идентична. Међутим, Фирефок вам омогућава да онемогућите све слике на мобилном уређају, што је корисна функција ако имате мало података. Ова функционалност, упарена с бољим перформансама под великим оптерећењем, омогућава Фирефоку да још више победи у трећем колу.

Рунда: Тачка перформанси за Фирефок

Фирефок Лого
Логотип Гоогле Цхроме-а

4

Сигурност

Када Фирефок поново преузме предност, време је да погледате какву безбедност нуди сваки прегледач. Ми ћемо погледати скочне прозоре и блокаде огласа – било да су уграђене или доступне као проширења, базе сигурног прегледавања или несигурна упозорења о вези – и колико добро прегледачи штите ваше податке за пријаву, као и њихово ажурирање. фреквенција.

Фирефок

Фирефок долази са уграђеним блокатором скочних прозора, али без ад-блока. Међутим, можете изабрати између мноштва опција међу великом библиотеком додатака за Фирефок, укључујући неке од наших најбољих блокатора скочних прозора. 

Прегледач користи Гоогле-ову базу података о сигурном прегледавању како би заштитио кориснике од веб локација са познатим злонамерним садржајем. Ова функција је подразумевано укључена, што је добро за сигурност, а лоше за приватност. Поред тога, прегледач прима честа ажурирања која се аутоматски преузимају.

Фирефок вас упозорава када приступате веб локацији несигурном (не-ХТТПС) везом, али упозорење је прилично мало и лако је пропустити, јер не садржи ниједан текст.

ФирефокХТТПВарнинг

Можете поставити главну лозинку како бисте заштитили све своје податке за пријаву похрањене у прегледачу. Међутим, то морате учинити ручно, тако да вероватно постоји велики број корисника са лозинкама потпуно незаштићеним од било кога ко има физички приступ својим уређајима. Ако вас то брине, погледајте неке од најбољих менаџера лозинки.

Гоогле Цхроме

Многе исте ствари које су горе речене о Фирефоку такође важе и за Гоогле Цхроме. У Цхроме веб продавници постоји уграђени блокатор скочних прозора и мноштво других блокатора огласа. Не изненађује да прегледач користи и Гоогле Сигурно прегледавање да блокира злонамерне веб локације.

Упозорење које добијете када користите Цхроме за повезивање на веб локацију преко уобичајене ХТТП везе јасно је и лако се приметити. Поред тога, прегледач добија честа ажурирања, обично сваких неколико дана, која се инсталирају без потребе за корисничким акцијама. Цхроме такође добро штити ваше лозинке, захтевајући системске акредитиве вашег уређаја да би им приступили.

ЦхромеХТТПУпозорење

Четврте четврте мисли

Ово је био још један круг круга, јер оба прегледача садрже већину истих безбедносних заштита, попут Гоогле сигурног прегледавања, блокада скочних прозора, десетака додатака за блокирање огласа и упозорења о несигурној вези. Обе стране такође добијају честа ажурирања и закрпе у безбедносним пропустима када год их открију.

Као што смо у нашем чланку закључили о томе који је веб претраживач најбезбеднији, Цхроме има незнатну предност, јер чини бољи посао заштите лозинки корисника, закључавањем подразумеваних иза системских података система система, уместо да корисник ручно креира главна лозинка. 

Цхроме-ово упозорење о несигурној вези такође је много лакше уочити од Фирефок-овог. Ова два фактора омогућавају Цхроме да се мало повуче напред и победи у овом кругу, остављајући прегледаче везанима.

Коло: Безбедносна тачка за Гоогле Цхроме

Фирефок Лого
Логотип Гоогле Цхроме-а

5

Приватност

Време је да се одлучите у овој такмичарској борби, а све се своди на овај финални круг о приватности. Гледаћемо евиденцију и поузданост сваке компаније, њихове политике приватности и било које уграђене функције приватности, попут заштите праћења, ВПН-а или проки-ја.

Фирефок

Фирефок је одличан са приватношћу. Компанија је непрофитна и не остварује приход од огласа, што значи да је много лакше веровати ономе што Фирефок каже о заштити ваших података. 

Мозилла-ова политика приватности јасно одређује које информације прикупља и за шта се користи или за шта се не користи, као и да никад из било којег разлога не продаје или не даје ваше податке трећим лицима.

Прегледник такође има одличне контроле заштите праћења, које су врло флексибилне. Можете појединачно блокирати пратиоце, колачиће, крипто-рударе и штампаче прстију, омогућавајући вам да одаберете тачно шта желите да допустите.

ФирефокТрацкингПротецтион

Гоогле Цхроме

Приватност је вероватно највећа слабост Цхроме-а као прегледача. Гоогле је познат по томе што прикупља све податке које може о својим корисницима, а цео његов пословни модел заснован је на употреби тих података за остваривање прихода путем огласа. 

Иако је могуће избрисати податке које Гоогле има о вама (прочитајте наш водич о томе како избрисати Гоогле историју), тешко је веровати колико је ово ефикасно. То је зато што је компанија умешана у разне скандале о приватности, попут сарадње са НСА-иним ПРИСМ програмом и наставка прикупљања података о локацији, упркос томе што су корисници искључили локацијске услуге.

У Цхроме-у је подразумевано омогућено пуно Гоогле услуга које прикупљају тоне података о корисницима, као што су предвиђање УРЛ адреса и предлози за претрагу. Политика приватности је такође беспотребно компликована и тешко се чита, што већини корисника отежава праћење тачно њихових информација које Цхроме прикупља. Међутим, прегледач има јаку заштиту од праћења, тако да је то мала сребрна облога.

ГооглеТрацкингПротецтион

Пето коло мисли

Ово је био први круг где заиста није било такмичења. Цхроме – и сам Гоогле – добро је познат по томе што не поштује приватност својих корисника. У међувремену, Фирефок је био много више изнад брода. 

Оба претраживача имају уграђену прилично добру заштиту од праћења, али имате више контроле са Фирефоком над тачно оним врстама трагача које желите да блокирате.

Нити садржи било коју врсту ВПН-а или прокија, али ово није баш стандардна карактеристика већине прегледача. Ако ово нешто тражите, погледајте нашу листу најбољих ВПН провајдера. 

Надаље, Гоогле-ови различити скандали о приватности и, искрено, грозне политике приватности стоје у изразитој супротности с Мозиллином много чистијом евиденцијом и њезином врло сажетом и лако разумљивом изјавом о приватности. Чак и ако користите Фирефок, желећете да прочитате наш анонимни водич за прегледавање како бисте били сигурни да сте заштићени.

Коло: Тачка приватности за Фирефок

Фирефок Лого
Логотип Гоогле Цхроме-а

6

Последње мисли

Ова борба била је врат и врат од самог почетка, с врло блиским резултатима у прве четири рунде, чиме су претраживачи били везани. Фирефок је остварио уске победе у круговима функција и перформанси, док је Цхроме то исто учинио са круговима једноставности и безбедности..

Победник: ФиреФок

Међутим, Фирефок га је успео на крају вратити тако што је на најбољи начин освојио Цхроме у кругу приватности, што га чини победником у овом поређењу. Последња рунда је била прва која није била изузетно уска победа, што је учинило погодним крај за нашу битку.

Шта мислите о Фирефоку и Цхромеу? Слажете ли се са нашом проценом да Фирефок носи дан или мислите да је Цхроме уместо тога заслужио? Јавите нам у коментарима испод. Као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map