ЕкпрессВПН је већ неко време на врху наше ВПН ранг листе, а доказано је време и поново да је тамо зарадио место. Ако погледате нашу ЕкпрессВПН рецензију, видјет ћете да готово ништа не волимо у вези с тим. То је брзо, лако за коришћење и раздељено тунелирање, веома захтевна и тешко пронађена функција. 


Приватни приступ интернету, или ПИА, често је високо у нашој ранг листи и познати је бренд попут ЕкпрессВПН, али увек је имао неколико недостатака. У нашој ПИА ВПН рецензији видели смо да је мало недостајало када је у питању стреаминг перформанси и локација сервера. 

Недавно је ПИА направила неке надоградње свог софтвера и додала подељено тунелирање, што је једна од потписа програма ЕкпрессВПН у односу на већину његових конкурената. Овом променом, ПИА је почела да посеже на територију ЕкпрессВПН-а, тако да смо мислили да би било примерено да се меч ЕкпрессВПН-а насупрот ПИА-и покрене да би се могло видети да ли ЕкпрессВПН може да брани своју подељену круну тунела.. 

Постављање борбе: ПИА вс ЕкпрессВПН

Да бисмо осигурали поштено поређење ЕкпрессВПН-а и приватног приступа интернету, морамо утврдити нека основна правила. Своје поређење смо поделили на девет рунди. У сваком кругу истражујемо један аспект ВПН перформанси, попут брзине или сигурности. 

Прегледавамо перформансе сваког ВПН-а у тој категорији, а затим одлучујемо који је бољи у тој одређеној области. Свако коло које ВПН побиједи добива један поен, а ВПН с највише бодова на крају нашег меча осваја.

1

Брзина

Ако се вратите на наш чланак о најбржим ВПН-има, видећете да су ЕкпрессВПН и ПИА већ неко време два најбржа ВПН-а. Међутим, обојица су данас имали мало грубих приказа у поређењу с нормалним. Ово би могло бити последица повећаног промета суоченим са тренутним догађајима, али без обзира на разлог, чинило се да ће у одређеној мери утицати на обе ВПН услуге..

ПИА убрзава

Локација: ПингДовнлоадУплоад
Незаштићен6289.38344.82
У.С.5124.49298.08
УК86142.84271.20
Хонг Конг22592.97234.88
Израел152111.63317.28
Швајцарска1053.22283.10

Оба ВПН-а вратила су нам тек половину опсега кад смо били на локалним америчким серверима, а удаљенији сервери нису имали много боље резултате. ПИА има велику предност у односу на ЕкпрессВПН у брзини преноса преко плоче, док ЕкпрессВПН има мало боље брзине преузимања на свим локацијама осим Израела. 

ЕкпрессВПН брзине

Локација: ПингДовнлоадУплоад
Незаштићен6289.38344.82
У.С.11140.19141.38
УК79202.28189.46
Хонг Конг21897.65184.06
Израел14257.0025.56
Швајцарска104130.41169.85

ЕкпрессВПН је такодје оглашавао ниже време пинга на свакој локацији осим једне. Време трајања и брзина преузимања обоје имају много већи утицај на искуство корисника у односу на брзину преноса, што једном пређе одређени минимум, углавном побољшава перформансе великих преноса датотека. 

Учинак најгорег ВПН сервера такође је један од пресудних фактора у овом кругу. Вањска локација ЕкпрессВПН-а, Израел, и даље је имала пристојне перформансе и осећала се брзо и брзо. ЕкпрессВПН је добио више од 50Мбпс пропусне ширине, што је више него довољно за ХД стриминг.

Ипак, најслабија веза ПИА-е била је Швицарска. Овде смо видели само 3Мбпс због чега је веб сурфање било болно споро, а стриминг је могућ само у веома ниској резолуцији. ЕкпрессВПН је освојио већину локација како у брзини преузимања тако и у времену пингања, као и осећају пуно боље у целини када је у питању одазив и време учитавања.

Коло: Тачка брзине за ЕкпрессВПН

ЕкпрессВПН Лого
Приватни лого за приступ интернету

2

Стреаминг

Иако неке ВПН услуге нуде специјализоване сервере за стриминг, ни ЕкпрессВПН ни ПИА се не одлучују на овај пут (погледајте наш преглед Виндсцрибе за пример ВПН-а са наменским серверима за стриминг).

Упркос недостатку наменских сервера, ЕкпрессВПН обавља изванредан посао када је реч о стримингу. У ствари, зарадила је неке од најбољих места на већини наших најбољих листа за стриминг, попут нашег најбољег ВПН-а за Хулу и најбољег ВПН-а за чланке из Нетфлик-а.. 

Нетфлик, Амазон Приме Видео, Хулу, па чак и ББЦ иПлаиер раде беспрекорно када су повезани на ЕкпрессВПН. Мала или чак није приметна разлика у временима учитавања, а видео снимци се скоро увек учитавају у пуној ХД величини и изгледају лепо и оштро.

С друге стране, ПИА се бори током поређења током стриминга. Током тестирања добили смо Нетфлик да ради, али било је потребно много времена да се учита видео, отприлике 30 до 45 секунди. Осим овога, Хулу, Амазон Приме Видео и ББЦ иПлаиер све су нас блокирали. То значи да је ЕкпрессВПН јасан победник у овом колу. 

Коло: Тачка струје за ЕкпрессВПН

ЕкпрессВПН Лого
Приватни лого за приступ интернету

3

Сигурност и приватност

И ЕкпрессВПН и ПИА покривају најосновније сигурносне карактеристике за које очекујемо да ће имати сваки ВПН, као што је прекидач за искључивање и неки начин аутоматске везе. Прекидач за убијање ЕкпрессВПН-а је једноставнији од ПИА-е и укључује или искључује. Када је укључен, аутоматски блокира сав интернет саобраћај ако се прекине веза ВПН, што би управо требало учинити прекидач килл. 

Прекидач за убиство ПИА-е, с друге стране, има три опције. Може се поставити или искључити, аутоматски или увек. У режиму „ауто“ блокира само спољни саобраћај док је ВПН укључен, а са њим у „увек“ блокира сав саобраћај ако је ВПН искључен. 

Поставка “увек” је једина која осигурава да се ваш саобраћај заустави ако се ВПН неочекивано прекине, али ово подешавање такође зауставља сав промет када намерно искључите ВПН. То даје ЕкпрессВПН-овој прекидач лагано предност у употребљивости и сигурности.

Што се тиче могућности аутоматске везе, оба ВПН-а имају само основни потврдни оквир који вам омогућава да кажете ВПН-у да се повеже на најновију локацију при покретању. Такође смо тестирали заштиту против цурења сваког ВПН-а и открили смо да су оба успела да сачувају нашу ИП адресу и ДНС упите безбедним и приватним. 

Поврх свега, оба провајдера нуде и сличан скуп опција протокола. ЕкпрессВПН користи ОпенВПН упарено са АЕС-256 енкрипцијом подразумевано, што се тренутно сматра златним стандардом за ВПН безбедност. ЕкпрессВПН такође омогућава корисницима да поставе протокол на ИКЕв2 или Л2ТП ИПСец, али ове опције су инфериорније од ОпенВПН за готово било коју апликацију. 

екпрессвпн-ревиев-протокол-опције

ПИА такође подразумевано користи ОпенВПН, али уместо тога користи АЕС-128. Можете прочитати више о томе шта то значи у нашем чланку за шифровање, али укратко, једноставно није тако добро као АЕС-256. Можете пребацити ову подразумевану опцију на АЕС-256, што предлажемо да сви корисници ПИА-е ураде. 

Поврх тога, ПИА такође има неколико додатних опција протокола, укључујући Л2ТП ИПсец и ППТП. Међутим, у овом случају то се мора учинити захтевањем неопходних акредитација од ПИА, а не само променом поставки у клијенту, као што то ради ЕкпрессВПН. 

Можете да прочитате нашу распад ВПН протокола да бисте сазнали више о свим овим опцијама, али, опет, кратко и слатко је то што је ОпенВПН једини који ми заиста подстичемо људе да користе. 

Иако су ЕкпрессВПН и ПИА углавном слични када је реч о безбедности – па чак и у политици приватности – постоји неколико малих фактора који дају ЕкпрессВПН предност у овом кругу. Боља подразумевана подешавања и лакши приступ опцијама протокола дају му малу предност, али локација га гура преко ивице и обезбеђује круг.

ЕкпрессВПН је са седиштем на Британским Девичанским острвима, који имају неке од најбољих закона о приватности интернета на свету. У поређењу са законима у Сједињеним Државама, где се заснива приватни приступ интернету, ваши подаци су много заштићенији на Британским Девичанским острвима. Ова мала разлика је одлучујући фактор између ова два врло сигурна ВПН-а. 

Круг: Безбедносна и приватност за ЕкпрессВПН

ЕкпрессВПН Лого
Приватни лого за приступ интернету

4

Торрентинг

ЕкпрессВПН је доследно најбржи ВПН који тестирамо на папиру, али видели смо га већ пораженим у брзини бујице, као што је наш чланак ЕкпрессВПН вс НордВПН. Речено је да је још увек међу најбољима за бујице. 

Тестирали смо перформансе свих ВПН-ових торрент-ова са тестом од 1.4 ГБ, што је отприлике исте величине као и ХД епизода 30-минутне ТВ емисије. ЕкпрессВПН је достигао брзину од око 5МБ / с до краја прве минуте, а то је износило и до 7МБ / с за око минут и по у. 

Ствари су се полако, али доследно, убрзавале на око 10МБ / с до краја минуте две, отприлике тамо где се преузимање изравнало све док није завршено након нешто више од три минута и 35 секунди.

ПИА је пратила веома сличну криву, али само мало спорију. Преузимање је долазило на око 4МБ / с након првог минута, а на крају другог минута 7МБ / с. То је достизало и до 9МБ / с отприлике две и по минуте и убрзо након тога изненадна брзина брзине дошла је до максимума брзине преузимања до 13МБ / с. 

Ова брза брзина помогла је да се преузимање заврши за три минута и 35 секунди. То је практично тачно толико времена које је трајало ЕкпрессВПН. Оба ВПН-а су се одлично провела с нашим тестним преузимањем и спремили смо читаву епизоду за гледање у само неколико кратких минута. Овај круг је преблизу за позивање, па га проглашавамо нерешеним.

Коло: Торрентинг Нема јасног победника, бод за оба

ЕкпрессВПН Лого
Приватни лого за приступ интернету

5

Локације сервера

У одређеном тренутку постаје тешко тачно пратити тачан број сервера које има велики ВПН провајдер. Оно што сигурно знамо је да и ЕкпрессВПН и ПИА имају више од 3000 сервера укупно, и оба их постављају у исти горњи ешалон величине мреже сервера.. 

Оно што се разликује у томе како су ови сервери раширени. “Привате има сервере на 49 локација широм света, а ти су распоређени у само 29 земаља. Поређење ЕкпрессВПН има сервере на 151 локацији у 95 земаља. 

Иако ово још увек не поставља ЕкпрессВПН на место број један у погледу величине мреже – прочитајте наш ХидеМиАсс преглед да бисте чули о томе – то га чини много испред приватног приступа Интернету.

Коло: Тачка локација сервера за ЕкпрессВПН

ЕкпрессВПН Лого
Приватни лого за приступ интернету

6

Истовремене везе

Да би спречили људе да деле налоге са пријатељима и ограниче опсег пропусног опсега на мрежама сервера, скоро сви ВПН намећу ограничење за број уређаја на које можете да повежете један налог истовремено..

Ограничење ЕкпрессВПН-а на ово је скромних пет уређаја. ПИА омогућава корисницима да двоструко повежу, до 10 уређаја истовремено. Јасно је да ПИА овде нуди бољу опцију и победи у овом кругу.

Круг: Точка истовременог повезивања за приватни приступ интернету

ЕкпрессВПН Лого
Приватни лого за приступ интернету

7

Цене

Као што смо видели током овог меча, ЕкпрессВПН има врхунске перформансе које га позиционирају као водећег тркача у индустрији. Предвидљиво, то значи да ЕкпрессВПН долази са прилично стрмом ценом.

ЕкпрессВПН је један од најскупљих ВПН-а на тржишту. Његов месечни план је отприлике скупљи колико долазе, а следећа опција, а то је шестомесечни план, није много приступачнија. Најбоља опција је план од 15 месеци, који и даље долази по готово истој цени месечно као и куповина месечног приватног плана приступа Интернету.

Цене ПИА-е су боље на свим нивоима од ЕкпрессВПН-а. Шестомјесечни план превазилази било коју од цијена ЕкпрессВПН-а, а једногодишњи или двогодишњи планови значајно смањују ову цијену. Приватни приступ интернету је сигурно један од најповољнијих цена ВПН-ова са највише полице. 

Ниједан од ових пружатеља услуга не нуди било какав бесплатан план, тако да ако сте заинтересовани да заштитите своју приватност на мрежи без икаквих трошкова, погледајте нашу ПротонВПН рецензију. Уз то, оба ВПН-а имају 30-дневну гаранцију поврата новца, што барем нуди неки начин да се испроба услуга без ризика.

Што се тиче опција плаћања, и ПИА и ЕкпрессВПН прихватају кредитне и дебитне картице, ПаиПал или битцоин. Ово је сјајно за оне који нису сигурни у безбедност, јер значи да се можете пријавити само са адресом е-поште. 

Поред тога, ЕкпрессВПН има десетак додатних врста плаћања које можете да користите, укључујући ствари попут Софорт, УнионПаи и Алипаи. ПИА уопште прихвата мање метода плаћања трећих страна, али прихвата и неколико додатних облика криптовалута које ЕкпрессВПН изоставља, попут Етхереума и Литецоин-а.

Иако је ЕкпрессВПН вјероватно најбољи ВПН на тржишту данас, цијене су сигурно слаба тачка за њега. Скоро сваки ВПН вани ће бити приступачнији од ЕкпрессВПН-а, али добит ћете оно што платите. Међутим, фокус ове рунде је искључиво на одређивању цена, тако да приватни приступ интернету побеђује у овом кругу јер је знатно приступачнији.

Коло: Цјена за приватни приступ интернету

ЕкпрессВПН Лого
Приватни лого за приступ интернету

8

Лакоћа

И ПИА и ЕкпрессВПН крећу пут компактног и једноставног корисничког интерфејса, за разлику од неких већих софтвера заснованих на мапи, као што је НордВПН, о којима можете прочитати у нашој НордВПН рецензији.

екпрессвпн-ревиев-старт

Оба ВПН-а имају велико дугме које заузима око половине прозора које вам омогућава да се повежете кликом на њега. Испод тога, сваки интерфејс такође садржи мало поље које показује где ћете успоставити везу. Кликом на ово у било којем софтверу, бићете преусмерјени на листу сервера. 

Приватни приступ интернету приказује прилично мало више информација од ЕкпрессВПН-а ако кликнете стрелицу на дну прозора. Овај проширени приказ приказује време ваше везе, колико пропусног опсега користите и неколико опција подешавања.

пиа-преглед-проширени приказ

Прелазећи у меније подешавања, ствари су и даље прилично сличне између њих две. За разлику од неких више прилагођених ВПН-ова, ни ПИА ни ЕкпрессВПН немају много објашњења у подешавањима шта свака опција ради. 

Као мали детаљ, веб локација ЕкпрессВПН у целини има много чистији изглед и знатно је једноставнија за навигацију. Подешавање налога је увек тако лакше уз начин на који се појављује прозор за плаћање, а искуство на веб локацији ЕкпрессВПН је само мало поједностављено. 

С обзиром на то колико је ово коло субјективно и колико су ова два софтвера слична, врло је тешко судити. Међутим, приватни приступ интернету има мрачан начин и све мало информативнији распоред, тако да дајемо ово коло ПИА-и, али само врло уско и из нешто субјективних разлога. 

Рунда: Тачка прилагођавања корисницима за приватни приступ интернету

ЕкпрессВПН Лого
Приватни лого за приступ интернету

9

Карактеристике

И ПИА и ЕкпрессВПН сада имају оно што је можда најкорисније, а истовремено је и најтежа могућност за проналазак ВПН-ова: сплит туннелинг. ЕкпрессВПН то већ неко време има, и то је нешто на што смо раније детаљно гледали. 

ЕкпрессВПН-ово подељено тунелирање је испробана и истинита функција која вам омогућава да на свом рачунару направите листу програма који су или изузети од коришћења ВПН везе или морају да користе ВПН везу ако је доступна.

екпрессвпн-ревиев-сеттингс

Приватни приступ интернету тек је недавно додао подељено тунелирање, а функција је и даље у бета верзији. Дјелује попут ЕкпрессВПН-овог подијељеног тунелирања и омогућава вам дефинирање листе апликација које су или изузете из употребе ВПН везе или обрнуто. 

Чињеница је да је ПИА подијељено тунелирање у бета верзији примјетна. Када смо га покушавали конфигурирати и додати програме на листу изузећа, често би се смрзнуло и ушло у стање „не реагује“ пет до 10 секунди прије него што се врати.

пиа-ревиев-сплит-тунелинг

Поред подељеног тунелирања, ЕкпрессВПН нуди само неколико мањих додатака, као што је трака пречица. Једном када се повежете на ВПН, појављује се низ икона које можете прилагодити тако да вам омогуће брзо покретање ваших омиљених програма или веб локација након што сте заштићени. 

Насупрот томе, приватни приступ интернету има неколико атрактивних унапређења безбедности. Први је да ПИА нуди проки са вашим ВПН налогом. Ако погледате чланак ВПН вс проки вс Тор, видећете да су проки директори углавном мање сигурни од ВПН-а, али ПИА користи проки као додатни слој сигурности ВПН-а, а не као самосталну безбедносну меру. 

То вам омогућава да додате додатни скок у вези, побољшавајући безбедност без утицаја на перформансе као нешто попут двоструког ВПН-а. Приватни приступ интернету такође нуди оно што се назива ПИА Маце, а у суштини је он блокатор огласа који такође блокира злонамјерни софтвер и пратиоце за побољшање ваше приватности на мрежи. 

Иако је ово корисно за спречавање корисника да случајно лутају на опасној веб локацији, то једноставно није тако добро као нешто попут пуног антивируса. Погледајте наш антивирусни преглед Битдефендер-а за сјајан пример. 

ПИА је у последњих неколико година сакупила све више и више функција, тако да је проблематично и блиставо раздвојено тунелирање мало непријатно. Након што се глава изравна, ПИА ће бити кандидат за краља подељеног тунелирања, али за сада ЕкпрессВПН и даље влада врховним положајем.

Будући да су блокатори огласа и злонамерног софтвера дугачак десетак, а добро подешен ВПН довољна је безбедност за већину људи без додатог прокија, функције ПИА-е носе мање привлачности од разграниченог тунелирања ЕкпрессВПН-а, што значи да ЕкпрессВПН заузима ово коло.

Коло: Карактеристике Поинт за ЕкпрессВПН

ЕкпрессВПН Лого
Приватни лого за приступ интернету

10

Последње мисли

Са коначним резултатом од шест до четири, ЕкпрессВПН обезбеђује још једну победу. Иако је ПИА направила неколико побољшања и додала неке функције од када смо се последњи пут пријавили, проблеми са још увек испитиваним раздвојеним тунелирањем то су увелике задржали.. 

Победник: ЕкпрессВПН

Брзина ЕкпрессВПН-а, једноставност употребе и потпуно функционалан сплит тунелирање били су превише да би ПИА могла да преброди. Ако имате искуства са било којим од ових ВПН-а, увек волимо да чујемо о томе у коментарима испод. Као и увек, хвала на читању. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me