Цхромиум вс Цхроме: Родитељ и деца војводе 2020. године

Цхроме и Цхромиум су слични прегледачи на више начина. Пошто Цхромиум пружа већину кода на којем је Цхроме заснован, понекад их је тешко разликовати. Међутим, постоји неколико мањих разлика које их раздвајају. Да бисмо уклонили збрку, ми их боримо једни против других у овој борби за прегледач Цхромиум против Цхроме.


Због сличности, оба прегледача су добила већину резултата у већини категорија. Иако је Цхроме сигурно популарнији, то и не чуди, јер је Цхромиум првенствено намењен програмерима да тестирају веб локације или софтвер, а не за широку јавну употребу.

Иако ћемо се фокусирати на то како се прегледачи директно међусобно упоређују у овом чланку, можете да погледате и наш Цхроме преглед и Цхромиум преглед за детаљнију анализу сваког прегледача..

Подешавање борбе: Цхромиум вс. Цхроме

Као и у другим борбама за прегледаче, и ми ћемо трчати такмичаре кроз пет одвојених рунди, додељујући по један поен победнику сваког. Ове рунде су по реду: карактеристике, једноставност употребе, перформансе, сигурност и приватност. 

Први прегледач који је освојио три бода, али ми ћемо наставити кроз свих пет рунди да бисмо вам пружили потпуну слику, чак и ако један од њих постигне победу прерано.

1

Карактеристике

Почећемо са функцијама, где ћемо гледати ствари попут синхронизације на различитим уређајима, расположивих екстензија и мобилне верзије сваког прегледача, као и других мањих елемената.

Хром

Цхромиум има приступ истој огромној библиотеци проширења као и Цхроме. Поред тога, можете да преузмете проширења која нису из Цхроме веб продавнице, што вам пружа још шире поље опција. 

Иако је могуће интегрисати Гоогле услуге – попут синхронизације, превођења и других – потребно је да ручно набавите одговарајуће АПИ кључеве, што може бити дуготрајан процес. Прегледнику такође недостају лиценцирани медијски кодеци, попут „.аац“, „.х264“ и „.мп3“, тако да ћете их морати ручно инсталирати ако желите да прегледач користите за услуге попут Нетфлика.

Цхромиум-НетфликЕррор

Штавише, такође нема подршке за Адобе Фласх, али то и није баш велика ствар јер је технологија ионако у изласку већ годинама. Што се тиче мањих функција, Цхромиум долази са уграђеним основним читачем ПДФ-а и могућношћу да се претрага обрнуте слике директно десним кликом на слику.

Хром

Будући да прегледачи деле своју библиотеку проширења, Цхроме има приступ готово истом броју екстензија треће стране као и Цхромиум, с упозорењем да сте ограничени на оне које можете добити у Цхроме веб продавници.

Цхроме је такође добро интегрисан са разним Гоогле услугама, попут синхронизације између уређаја и налога. Друга услуга је Гоогле Транслате, која вам омогућава лако превођење било које веб странице на 103 различита језика са пристојним степеном тачности, у поређењу са другим преводилачким услугама.

Цхроме-ГооглеТранслате

Као и Цхромиум, Цхроме укључује исти основни ПДФ читач и могућност директне обрнуте претраге слике.

Прве рунде мисли

Као што видите, Цхроме и Цхромиум врло мало раздвајају функције. Обоје имају приступ огромном броју додатака и имају потпуно исте мање и мобилне функције. 

Цхроме је много боље интегрисан са осталим Гоогле услугама, међутим, уз подршку за синхронизацију и уграђен Гоогле Транслате, док Цхромиум за то захтева додавање АПИ кључева. 

Још једна велика разлика између ова два је непостојање лиценцираних медијских кодека и Фласх подршке у Цхромиум-у, што захтева додатни корак током инсталације ако желите да прегледач користите за било коју врсту стриминг сервиса. 

Ови фактори дају Цхромеу лагану предност и доноси му победу у овом кругу, упркос ограничењима одакле можете инсталирати додатак.

Коло: Функција тачке за Гоогле Цхроме

Логотип Гоогле Цхроме-а
Цхромиум Лого

2

Лакоћа коришћења

Сада када смо покрили разлике у карактеристикама два прегледача, време је да кренемо ка једноставној употреби. Овде ћемо испитати интерфејсе сваког прегледача, колико су удобне за инсталирање, употребу и ажурирање, као и управљање картицама и мање практичне функције.

Хром

Хром садржи чист и лако разумљив кориснички интерфејс. Будући да је претраживач основа за многе друге, попут Опере или Браве (прочитајте наш преглед Опера и Браве), већина ће га сматрати врло познатим. Можете да утишате и закачите језичке, и иако нема померања картица, они су и даље јасно раздвојени и лако их је препознати.

Цхромиум-Табс

Иако је прегледач доступан на све три главне платформе за десктоп (Виндовс, мацОС и Линук), не постоји верзија за иОС која Цхромиум на мобилним уређајима ограничава на само Андроид уређаје. Ово је велики ударац за лакоћу прегледача, јер је у данашње време могућност несметаног наставка сесије прегледавања на уређајима прилично стандардна функција.

Надаље, поступак инсталације Цхромиум-а беспотребно је компликован и лаган. Још је горе ако желите да додате додатну функционалност, попут Гоогле услуга или лиценцираних медијских кодека. Ажурирање је такође бол, јер је најлакши начин за надоградњу на новију верзију једноставно брисање прегледача и поновна инсталација испочетка..

Хром

Као и Цхромиум, и Цхроме има интерфејс који је добро дизајниран и једноставан за употребу, јер је основни интерфејс идентичан између ова два. Цхроме је доступан и на свим главним платформама, како на радној површини тако и на мобилним уређајима, а лако можете да шаљете картице између уређаја или чак видите које су картице тренутно отворене на другом уређају.

Цхроме-ОтхерДевицеТабс

Управљање картицама на радној површини је такође исто као што нема хоризонталног померања картица. Такође имате могућност занемаривања појединачних картица или закачивање како се не би случајно затворили.

Два круга мисли

Иако је стварно корисничко искуство за два прегледача врло слично, неспретни поступак инсталације озбиљан је погодак за Цхромиум-ову лакоћу коришћења. Ово се надопуњује недостатком верзије за иОС, па је потребно да користите Цхроме, у сваком случају, ако користите иПхоне и желите да синхронизујете податке прегледавања.

Поред свега тога, Цхроме олакшава слање картица на различите уређаје, што у Цхромиуму потпуно недостаје. Имајући то у виду, Цхроме лако побјеђује у овом колу, учврстивши своје водство и доводећи резултат на 2-0 у своју корист.

Коло: Лакоћа употребе за Гоогле Цхроме

Логотип Гоогле Цхроме-а
Цхромиум Лого

3

Перформансе

Када је Цхроме на ивици победе, време је да пређете на перформансе. То значи процењивање брзине, потрошње ресурса и употребе података сваког прегледача, као и евентуална питања стабилности.

Хром

Хром је невероватно брз, у ствари бржи од било ког другог прегледача који смо тестирали, осим Вивалдија (прочитајте наш Вивалдијев преглед), који има сличну брзину. 

Потрошња ресурса је ипак велика, тако да ако желите да истовремено оставите пуно отворених картица, брзо ће вам понестати меморије. Поред тога, у претраживачу не постоји ништа у начину за чување података.

Што се тиче перформанси, прави чавао у Цхромиумовом лијесу је стабилност. Будући да је Цхромиум намењен програмерима и не прима нигде близу количине корисничког тестирања које Цхроме ради, најновија верзија често може садржавати грешке, као и различите нивое перформанси и повремене сигурносне рупе.

Хром

Цхроме, иако не тако брз као Цхромиум, такође је међу најбржим прегледачима које смо тестирали, како на мобилним тако и на радним површинама. Потрошња РАМ-а је поново велика, што представља проблем који имају сви прегледачи на основу Цхромиум-а. 

Такође нема функција намењених ограничењу употребе података, па би корисници с ограниченом пропусношћу можда желели да потраже друге алтернативе као што су Пуффин (прочитајте наш Пуффин преглед).

Три округле мисли

Ово је била још једна врло блиска рунда између два претраживача. Иако је Цхромиум нешто бржи од свог популарнијег брата, он такође носи сталан ризик од проблема са стабилношћу јер није намењен широкој јавној употреби. То значи да је много вероватније да садржи разне грешке и недостатке.

Због тога је Цхроме победио у овој категорији, упркос нешто споријој брзини, која доноси резултат и до 3-0. То даје Цхромеу укупну победу, пре него што уопће стигнемо до наше две финалне категорије. Ипак ћемо наставити, јер је вредно испитати како се упоређују у безбедности и приватности, упркос одлуци о победнику..

Коло: Тачка перформанси за Гоогле Цхроме

Логотип Гоогле Цхроме-а
Цхромиум Лого

4

Сигурност

У овом кругу ћемо приказати колико добро функционише сваки претраживач. Важни фактори су овде безбедне базе података, упозорења за ХТТП везе, учесталост ажурирања, као и блокатори огласа и скочних прозора..

Хром

Цхромиум користи Гоогле Сигурно прегледавање да би вас заштитио од злонамерних веб локација, злонамјерног софтвера и лажног представљања. Поред тога, прегледач вам даје јасно упозорење кад год се повезујете на веб локацију преко несигурне ХТТП везе. 

Скочни прозори су блокирани подразумевано, и мада нема уграђеног блокатора огласа, постоје бројна проширења у ту сврху.

Цхромиум-ПопУпБлоцкер

Највећа грешка у Цхромиумовој безбедности је недостатак аутоматског ажурирања. Иако је учесталост ажурирања добра, корисници морају ручно да деинсталирају претраживач и преузму најновију верзију испочетка ако желе да остану на најновијој верзији.. 

Ово без сумње оставља много корисника рањивих на разне безбедносне експлоатације, нешто о чему не би требало толико да се бринете у другим прегледачима који примају аутоматска ажурирања.

Хром

Не изненађује што Цхроме такође користи Гоогле Сигурно прегледавање за заштиту. Приликом прегледавања на несигурној вези добијате исто упозорење као и у Цхромиум-у, а скочни прозори су подразумевано блокирани. Проналажење блокатора огласа за инсталирање је лако јер у Цхроме веб продавници можете изабрати безброј опција.

Цхроме-ХТТПУпозорење

Учесталост ажурирања је такође одлична, као што је напоменуто у нашем чланку о најсигурнијим опцијама веб прегледача. Ово је важно јер су програмери у сталној борби са кибернетичким криминалом, због чега је важно да све сигурносне рупе закачите што је брже могуће..

Четврте четврте мисли

И Цхромиум и Цхроме добро се сналазе са сигурношћу. Користе Гоогле Сигурно прегледавање да би заштитили кориснике од злонамерних веб локација и имају јасно упозорење када прегледавате несигурну везу.

Учесталост ажурирања је такође одлична, јер оба прегледача добијају нову исправку сваких неколико дана. Иако ниједан не долази са уграђеним адблоцкер-ом, ово је лако пронаћи као проширење и обојица подразумевано блокирају скочне прозоре.

Главна разлика између ове две у овој категорији су аутоматска ажурирања. Иако Цхроме преузима и инсталира нове исправке без ручног уноса од корисника, то није нешто што је укључено у Цхромиум. 

То значи да се корисници могу брзо наћи на застарелој верзији, остављајући их невероватно рањивим на разне врсте цибер-напада. Због тога је Цхроме однео још једну победу, резултирајући резултатом 4-0.

Коло: Безбедносна тачка за Гоогле Цхроме

Логотип Гоогле Цхроме-а
Цхромиум Лого

5

Приватност

У нашем последњем колу бавимо се приватношћу два прегледача. Ово укључује услуге које бележе историју прегледавања, скандале са приватношћу, смернице за прикупљање података и за шта се тачно подаци користе када буду прикупљени..

Хром

Иако је Цхромиум отвореног кода, стандардна верзија прегледача и даље садржи доста повратних позива Гооглеу. Функције попут аутоматског попуњавања УРЛ адреса и предлога за претрагу су такође подразумевано укључене и омогућене, а обе омогућавају Гооглеу да сакупља и анализира ваше прегледавање и историју претраге.

Међутим, постоји верзија Цхромиум-а без свих ових функција која је такође уклонила разне скривене повратне позиве према матичној компанији. То се назива „унгооглед“ Цхромиум и одржавају га волонтери у настојању да обезбеде верзију с бољом приватношћу од Цхроме-а и стандардног Цхромиум-а.

Цхромиум-Унгооглед

Хром

Цхроме је познат због лоше приватности. Гооглеов целокупни пословни модел заснован је на огласима, а иако не продаје ваше корисничке податке другим компанијама, у својој политици приватности признаје да ће ваше податке користити за персонализацију огласа који вам служе..

Иако можете искључити услуге попут аутоматског довршавања УРЛ-а и предлога за претрагу, тешко је веровати Гооглеу када каже да то спречава да види вашу историју прегледавања. 

То је зато што је компанија умешана у неколико скандала о приватности, попут сарадње са НСА-иним ПРИСМ програмом и наставка прикупљања података о локацији, упркос томе што су им корисници одбили дозволу.

Цхроме-ГооглеСервицес

Политика приватности која покрива и Цхроме и Цхромиум такође је ужасна, јер је тешко одредити тачно које податке компанија прикупља и колико можете учинити да то зауставите.

Пето коло мисли

Ни Цхроме ни Цхромиум нису у погледу приватности. Будући да их је и Гоогле и углавном развијао, деле заједничку политику приватности и ужасну репутацију прикупљања података. 

Услуге попут аутоматског попуњавања УРЛ адреса и оптимизованих предлога за претрагу су подразумевано омогућене у оба прегледача, што Гооглеу омогућава приступ целокупном прегледавању и историји претраге..

Срећом, можете обрисати податке које је Гоогле сачувао на вама тако што ћете пратити наш водич о брисању Гоогле историје. Будући да је Гоогле толико непоуздан када је у питању ово питање, такође препоручујемо да прочитате наш анонимни водич за прегледавање како бисте били сигурни да летите испод радара..

Упркос сличностима, постојање „неуглашене“ верзије Цхромиум-а даје предност. Иако ово није стандардна верзија прегледача, ипак вам даје могућност да Гооглеу уклоните све различите повратне позиве, решавајући многа питања везана за приватност која су својствена производима компаније. 

Због тога Цхромиум напокон успева да постигне поен, остављајући нам коначан резултат 4-1.

Коло: Тачка приватности за Цхромиум

Логотип Гоогле Цхроме-а
Цхромиум Лого

6

Последње мисли

Иако је био близак такмичење у карактеристикама и перформансама, Цхроме је ипак успео да победи лагано победивши тако што је обојицу победио, а такође победио и Цхромиум у лакоћи коришћења и сигурности.. 

Изгледало је као да Цхроме може извући чист замах, али његова ужасна приватност спречила га је у томе и омогућила Цхромиум-у да постигне поен тек што се битка ближила крају..

Победник: Гоогле Цхроме

Иако је Цхроме неприкосновени победник у овом поређењу, можете проверити нашу битку Фирефок против Гоогле Цхроме-а за ближе такмичење. 

За сада желимо да знамо шта мислите о Цхромеу и Цхромиум-у. Да ли се слажете да Цхроме заслужује победу или је постојање „несврстаног“ Цхромиум-а и његове супериорне приватности довољно да се одвоје од бивших уских победа у другим категоријама? Јавите нам у коментарима испод. Као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me