Битварден вс ЛастПасс: Слободна борба 2020. године

Битварден и ЛастПасс су два најбоља менаџера за лозинку која нуде одличне бесплатне планове, солидну сигурност и дугу листу функција. Када је реч о бесплатном управљању лозинком, не постаје много боље од ове две. Међутим, само један може победити у нашем поређењу са Битварденом и ЛастПассом. 


Током низа рунди, упоређиваћемо две тачке за тачку да видимо која је боља опција. Путем ћемо се дотакнути сигурности, цене, подршке, једноставности употребе, функција и више, а све пре проглашења победника..

Пре роњења желимо напоменути да одређени аспекти услуге више сјају у односу на другу услугу. Због тога препоручујемо да прочитате нашу критику Битварден и ЛастПасс рецензију како бисте добили представу о томе како ови менаџери лозинки раде против остатка тржишта.

Постављање борбе: Битварден против ЛастПасс-а

Пред нама је шест кругова, од којих је сваки релевантан за Битварден и ЛастПасс. Њих двојица ће га извући тит-фор-тат током рунде како би се видело која влада врхунска. Свако коло вреди бод, а на крају нашег поређења, збројићемо све бодове да бисмо прогласили укупног победника. 

Међутим, као што примјећујемо у свим упоређењима, постоји пристојна количина простора за личне преференције. Ово се посебно односи на два алата као што су Битварден и ЛастПасс, који оба нуде снагу у различитим областима. Због тога вам препоручујемо да прочитате сваки одељак и дођете до сопственог закључка.

Направили смо снажно укидање употребе обе услуге да бисмо утврдили који је бољи, и иако ћемо заузети дефинитиван став, бољи алат за вас бисте се могли променити на основу онога што вам је потребно. На пример, Битварден није тако флексибилан када је у питању врста уноса, али има много бољу подршку од ЛастПасс-а.

1

Сигурност

Оба Битварден и ЛастПасс имају одличну сигурност, мада је један сигурно бољи од другог. Почевши од последњег, ЛастПасс нуди стандардну сигурност за менаџере лозинки. То укључује модел са нултим знањем, АЕС-256 енкрипцију и низ опција за двофакторну аутентификацију и мултифакторну аутентификацију. 

Да бисте потврдили свој налог, ЛастПасс-у је потребна само главна лозинка, за разлику од модела с два тајна Дасхлане-а и 1Пассворд (прочитајте нашу Дасхлане рецензију за више о томе). Ипак, ваша главна лозинка се шаље кроз 100.000 кругова хасхирања ПБКДФ2 како би се откључао трезор. То значи да ЛастПасс никад не види или не чува вашу лозинку.

Штавише, будући да се функција извода кључа користи за генерисање аутентификационог кључа, главна лозинка никада не напушта вашу машину.  

Нажалост, шифрирање ЛастПасс-а није крај приче. Услуга је била хакована у 2015. години, што је резултирало крађом небројених рачуна. То је рекло да су нападачи кренули са гомилом глупости. Модел нулта знања ЛастПасс-а значи да потребни подаци који су потребни за дешифровање било којег трезора нису укључени у кршење, тако да ниједан компромисни податак није угрожен.. 

Битварденов приступ отвореном извору

Битварден има сличну безбедност као ЛастПасс, укључујући АЕС-256 енкрипцију за ваш трезор и модел са нултим знањем. Међутим, изворни код је такође јавно доступан, омогућавајући било коме да га ископа због сигурносних пропуста. Управо је то урадила немачка компанија за цибер-сигурност Цуре53, проналазећи само битне проблеме са Битварденом. 

Највећа претња безбедности менаџера лозинки долази од аутентификације и на том је пределу Битварден чврст. Користи низ генерисаних кључева и хасхинг-а за аутентификацију налога, али то је једино ако одлучите да користите Битварденове сервере. 

Као што ћемо ући у одељак „функције“, Битварден нуди опцију за само хост, уклањајући велики део безбедносног ризика приликом коришћења менаџера лозинки.

Будући да Битварден ради на бази отвореног кода, то значи да није могуће и закључавање добављача. Сав Битварден-ов изворни код је доступан, а заједница га је већ користила за креирање алата који могу да читају његов формат датотеке. Због тога ћете и даље имати приступ својим лозинкама, чак и ако Битварден пропадне. 

Иако ЛастПасс има солидну сигурност, упркос несрећној проваљивању са хакерима, Битварден нуди више. Пошто је изворни код доступан за ревизију, он је инхерентно сигурнији, омогућавајући програмерима да ухвате рањивости пре него што постану проблем. Поред тога, Битварден нуди опцију само хостинга, што елиминише готово сав ризик од коришћења менаџера лозинки.

Рунда: Безбедносна тачка за Битварден

Битварден Лого
ЛастПасс Лого

2

Цене

Пуно се прича о Битвардену и ЛастПасс-у када је у питању цена. Иако је један циљан као схареваре софтвер, а други комерцијални производ, обојица нуде одличне бесплатне планове, а сваки зарађује место у нашем најбољем бесплатном водичу за управљање лозинкама. Када је у питању плаћање, међутим, постоје неке разлике.

Почевши од Битвардена, то је софтвер отвореног кода и, попут КееПасс-а, потпуно је бесплатан (прочитајте нашу рецензију КееПасс). Постоји плаћени план, али Битварден се побринуо да сва његова основна функционалност буде доступна у бесплатној верзији. То укључује неограничене могућности складиштења, синхронизацију са више уређаја и двофакторске могућности провере идентитета. 

Плаћени план – ако га можете тако назвати – додаје 1 ГБ шифрованог чувања датотека, још неколико 2ФА опција, корисничку службу и здравствене лозинке. 

Ипак, „плаћено“ је релативан појам. Битварден Премиум кошта мање од 1 УСД месечно, а наплаћује се свега 10 УСД током целе године. У контексту бесплатног плана, Премиум се осећа као опција да подржи програмере више од било чега другог.

ЛастПасс има конвенционалнију структуру цена, уклапа се у премиум личну опцију од 3 УСД месечно и породичну опцију од само 4 УСД месечно. Међутим, у поређењу са другим бесплатним менаџерима лозинки, попут РемемБеар-а, ЛастПасс се истиче својим бесплатним планом (прочитајте нашу рецензију РемемБеар). То је зато што укључује неограничено складиштење и синхронизацију на више уређаја. 

Бесплатна верзија заправо чини да плаћено изгледа лоше. Надоградња на Премиум долази са неколико доброта, на пример дељење једног до многих и ЛастПасс за апликације, али са 3 УСД месечно, план не вреди.. 

Ипак, ЛастПасс нуди породични план који пружа заштиту за шест корисника за само 4 УСД месечно, што је чак јефтиније од 1Пассворд-а (прочитајте нашу рецензију 1Пассворд). 

Да не претјерамо, Битварден заправо има властити породични план, а износи само 1 УСД мјесечно. Подржава до пет корисника и има неограничено дељење и складиштење. Иако му недостају функције као што су аутоматско попуњавање апликација, опције Битварден Премиум и Фамили су далеко јефтиније од ЛастПасс-а, а све нуде већину функционалности.

Рунда: Ценовно место за Битварден

Битварден Лого
ЛастПасс Лого

3

Лакоћа коришћења

Када су у питању отворени насупрот комерцијалним производима, једноставност употребе је обично главна разлика (прочитајте пример КееПасс вс ЛастПасс за пример тога). Иако је бесплатан производ, Битварден је веома једноставан за употребу. Упркос томе, има прегршт малих разлика у односу на ЛастПасс. 

Битварден је искуство са радним површинама, што значи да постоји локална апликација за управљање вашим лозинкама. Постоји и верзија на прегледачу путем Битварден веб локације, мада не нуди готово толико опција као десктоп апликација. Интерфејс је изненађујуће чист, са врстама уноса у менију са леве стране, плус организацију мапа и траку за претрагу. 

битварден-нова тема

Иако је Битварден врло импресиван за софтвер изграђен на отвореном коду, има неколико критичких увида. Прво, подржава само сигурне белешке, идентитете, кредитне картице и лозинке. Не постоје прилагођена поља или врсте уноса за чување других информација. Поред тога, морате навести на којим УРЛ-овима желите да испуните ту лозинку. 

Срећом, ове проблеме можете превазићи употребом проширења за прегледач који је, попут локалне апликације, изненађујуће једноставан за употребу. Помоћу проширења можете брзо прегледати свој трезор, генерисати нову лозинку и хватати пријаве док радите путем Интернета.

битварден-ектенсион

Иако је Битварденова употребљивост импресивна, то не одговара ЛастПасс-у. Базирано на читавом прегледачу, ЛастПасс одлази где год да кренете, без обзира да ли сте у оперативном систему Виндовс, мацОС, ЦхромеОС или Линук. Интерфејс прегледача је такође врло лако заобићи, омогућавајући вам да организујете уносе у мапе и филтрирате их на различите начине.

ластпасс-преглед-трезор

У контексту Битвардена, ЛастПасс поткач долази у облику прилагођених уноса. ЛастПасс је ван кутије већ подржава дугу листу типова уноса, укључујући пасоше, информације о серверу, софтверске лиценце и још много тога. Међутим, можете да креирате и сопствене прилагођене уносе омогућавајући вам да сместите шта год желите. 

ластпасс-ревиев-цустом-категорија

И у позадини се дешава нека аутоматизација. На пример, ЛастПасс има универзална подешавања за идентификацију УРЛ-ова, док ћете те податке морати да ручно унесете у Битварден. Иако је Битварден још увек лак за око, ЛастПасс има довољно малих побољшања да га овај круг стави на плочу.

Коло: Лакоћа употребе за ЛастПасс

Битварден Лого
ЛастПасс Лого

4

Карактеристике

Чак и са својим бесплатним плановима, Битварден и ЛастПасс су испуњени значајкама. ЛастПасс нуди добар распон на свом бесплатном плану, укључујући сигурносни изазов на којем можете брзо прегледати старе, поново употребљене и слабе лозинке. ЛастПасс такође укључује аутоматску промену лозинки, али није радио последњи пут када смо је тестирали.

ластпасс-ревиев-сецурити-цхалленге

Међутим, плаћање доноси неке користи, углавном у облику хардвера 2ФА са ФИДО У2Ф стандардом и ЛастПасс за апликације. Потоњи вам омогућава да искуство аутоматског попуњавања потражите у претраживачу и користите га у локалним апликацијама. Иако то није велика ствар, то је леп бонус ако плаћате претплату. 

Битварден нуди сличне функције, мада их различито дели између својих бесплатних и плаћених опција. На пример, екран о заштити лозинке – који показује слабе, изложене и старе лозинке – и релевантна кршења података резервисана су за плаћени план. Ипак, са колико је Битварден јефтин, тешко је жалити се.

битварден-репорт-репорт

Међутим, Битварденова највећа карактеристика је само хостинг, који је доступан без обзира да ли плаћате или не. Помоћу Доцкер-а можете лако угостити Битварденову серверску инфраструктуру на вашем кућном НАС-у. Увек можете да користите Битварденове сервере – не користи складиште у облаку као што је Депот лозинке – али само хостинг је најбоља опција ако сте забринути за сигурност.

уџбеник битварден-само-домаћин

Процес је једноставан, захтева само Доцкер и неколико наредби командне линије. Иако је то необавезна карактеристика, чињеница да је селф хостинг уграђен у Битварден са неком лакоћом је импресивна. Као што је случај и са другим аспектима Бтивардена, постоји довољно опција за техничаре који ће се ископати, а истовремено задржавају основно искуство за нове придошлице. 

То ипак не чини ову рунду аутоматском победом за Битварден. Њих две су блиске по карактеристикама, а ЛастПасс нуди више опција за повремене кориснике и Битварден услугу онима који се баве производњом. За нас је значајка издвајања самостално домаћинство, дајући Битвардену победу у овом колу. Речено је да, у зависности од тога што тражите, лако може прећи на ЛастПасс. 

Рунда: Карактеристика точка за Битварден

Битварден Лого
ЛастПасс Лого

5

Пословни планови

С обзиром да Битварден и ЛастПасс нуде великодушне бесплатне планове, сигурно је претпоставити да највећи део новчаног тока долази од пословних претплатника. ЛастПасс поседује снажнији распон пословних планова, услужни за велике и мале, због чега је зарадио високо место у нашем најбољем менаџеру лозинки за водич за мала предузећа. 

ластпасс-преглед-пословне цијене

Битварден је такође зарадио место у водичу, углавном зато што је толико јефтин. Упоређујући то са ЛастПасс-ом, можете велико да уштедите. На пример, Битварден-ов тимски тим који почиње са пет корисника за 5 УСД месечно кошта само 2 долара за сваког додатног корисника. Сличан план на ЛастПасс-у кошта три долара по кориснику од почетка вожње.  

Цена Битвардена за његов пословни ниво највишег нивоа је 3 УСД по кориснику и укључује интеграцију са Ацтиве Дирецториом, корисничким групама и још много тога. У поређењу са Зохо Ваулт-ом, претплате на Бизварден су веома импресивне, укључујући функције врхунског нивоа за делић трошкова такмичења (прочитајте нашу рецензију Зохо Ваулт). 

ЛастПасс има, међутим, једну велику предност: мултифакторна аутентификација. Иако ће вас коштати поприличну ситницу, ЛастПасс има контекстуални МФА, слично као ОнеЛогин (прочитајте нашу рецензију ОнеЛогин). Уместо употребе временског кода, контекстуални МФА разматра различите факторе приликом аутентификације налога, укључујући ИП адресу, доба дана и више. 

Позив на овај круг је тежак. ЛастПасс има МФА на располагању док Битварден не, али за такву функцију наплаћује високу цену. С друге стране, Битварден је много јефтинији и уклапа се у мноштво пословних карактеристика. Међутим, и даље ћете морати да купујете а ла царте за МВП. 

С обзиром на то колико јефтини МФА могу бити, ми дајемо победу Битвардену. Ипак, то би се могло променити у зависности од потреба вашег пословања.

Рунда: Тачка бизнис планова за Битварден

Битварден Лого
ЛастПасс Лого

6

Подршка

Иако је подршка менаџера лозинки обично лоша, а подршка софтвера отвореног кода још гора, ЛастПасс и Битварден нуде достојну корисничку услугу. ЛастПасс долази са базом знања, форумима и контактима путем е-поште. Поред тога, подршка путем е-поште доступна је само ако прво користите базу знања. 

ластпасс-преглед-контакт-подршка

Морате пронаћи одговарајући чланак за подршку, а затим кликните на „контакт подршку“ на њему да бисте слетели на образац за контакт. Иако знамо да прво преусмеримо кориснике на ресурсе за самопомоћ, сахрањивање контакт форме у бази знања само је збуњујуће. Срећом, ЛастПасс спрема одличан форум заједнице, који је активан готово свих сати током дана.

форуми за задњи преглед

Иако је потпуно бесплатан, Битварден иде још даље у погледу услуге купцима. Изненађујуће, постоји пуна база знања препуна корисних чланака. Битварден нуди везу на своју подршку за е-пошту на свакој страници базе знања, чак и на главној. На тај начин, не постоји питање где да разговарате са човеком. 

битварден-база знања

Битварден такође нуди форуме, иако нису ни приближно тако активни као ЛастПасс. Постоје два одељка: захтеви за функције и подршка од корисника до корисника. Иако је пуно чланова позвано да помогну другима, форуми нису тако испразни као што бисмо се надали. 

Међутим, генерално гледано, тешко је рећи да ЛастПасс нуди бољу услугу купцима. Узимајући у обзир да је Битварден у основи основни менаџер лозинки, ниво подршке пада. Чак и као потпуно комерцијални производ, ЛастПасс се бори да одржи корак, гурајући га још даље иза себе у овом последњем кругу.

Коло: Тачка подршке за Битварден

Битварден Лого
ЛастПасс Лого

7

Пресуда

Са само једном победом од шест рунди, ЛастПасс је, нажалост, губитак у овом поређењу. Битварден нуди довољно у погледу функција, сигурности, цене и подршке да би био бољи менаџер лозинки. Битварден такође има предност доступног изворног кода, што значи да је много флексибилнији. 

Победник: Битварден

То не значи да је ЛастПасс лош менаџер лозинки (у ствари далеко од тога). Битварден нуди довољно малих предности да би био дефинитивно бољи менаџер лозинки, али то не би требало да умањи борбу коју је поставио ЛастПасс. Сами је одличан управитељ лозинки, који нуди неке функције за које се Битварден не може супротставити. 

За нас је, међутим, Битварден још увек боља опција. Слажете ли се или би ЛастПасс требао бити победник? Јавите нам своје мисли у коментарима испод и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me