Аваст ВПН вс ЕкпрессВПН: Како мјери СецуреЛине у 2020. години?

Данас гледамо два ВПН провајдера која су оба имена домаћинства, барем у свету кибернетичке сигурности, али из врло различитих разлога. ЕкпрессВПН је један од – ако не и најбољи – ВПН на тржишту данас. Садржи мноштво функција, одличне брзине и врхунску сигурност, о чему можете прочитати у нашој ЕкпрессВПН рецензији. 


С друге стране, Аваст има велики тржишни удео софтвера за борбу против малвера. О овом софтверу за борбу против злонамјерног софтвера можете прочитати у нашој рецензији Аваст Про, али данас гледамо Авастов покушај ВПН-а са СецуреЛине ВПН. 

У нашем Аваст СецуреЛине ВПН прегледу, нисмо били превише импресионирани његовим укупним перформансама, али смо открили да је врло прилагођен корисницима и има одличне брзине. Одлучили смо да би било занимљиво бацити ова два великана једни против других у Аваст СецуреЛине ВПН насупрот ЕкпрессВПН мечу.

Постављање борбе: Аваст ВПН против ЕкпрессВПН

Да би постојала фер конкуренција, морају постојати правила. Развили смо девет округлих лица за ове ВПН-ове у којима се могу такмичити. Рунде укључују ствари као што су брзина, сигурност, прилагођеност корисницима и перформансе стриминга.. 

Свака од ових категорија пондерира се подједнако јер је свака критична страна коју људи траже када бирају ВПН. У сваком кругу гледамо како се провајдери међусобно упоређују, а затим бирамо победника. Побједник сваке рунде додјељује се бод, а онај који има највише бодова на крају проглашава се прваком.

1

Брзина

Тестирали смо сваки ВПН на истих пет локација широм света да бисмо их упоредили. Такође смо извршили базно мерење наших брзина на Интернету без ВПН-а да бисмо видели колико је губитак перформанси изазвао сваки ВПН.

Брзина аваст ВПН-а

Локација: Пинг (мс) Преузимање (Мбпс) Учитавање (Мбпс)
Незаштићено (УК)13194.3012.24
Немачка49191.789.74
Русија11439.396.03
Бразил22841.301.12
У.С.8575.042.62
Јужна Кореја47218.943.07

ЕкпрессВПН брзине

Локација: Пинг (мс) Преузимање (Мбпс) Учитавање (Мбпс)
Незаштићен9161.8310.22
Паметна локација-Кансас Цити44105.497.94
Торонто3590.577.89
Амстердам145103.124.48
Сингапур24485.472.98
Јапан163100.824.84

ЕкпрессВПН и Аваст СецуреЛине ВПН показали су се врло импресивно, а сваки трговао је на одређеним локацијама са временом пингања и брзином преузимања. Видели смо како ЕкпрессВПН победи Аваст СецуреЛине у пинг времену на три локације, док Аваст ВПН напредује на две локације.

Што се тиче брзина преузимања, Аваст СецуреЛине ВПН био је у могућности да добије већу пропусност на три од пет локација, што је било прилично изненађујуће с обзиром да је ЕкпрессВПН у прошлости имао изузетно добре резултате, као што можете видети у нашем најбржем ВПН округлом кругу. 

Међутим, ЕкпрессВПН је победио Аваст брзином преноса на свим локацијама. Оно што је још више јесте да се на стварно искуство коришћења ЕкпрессВПН-а осећало пуно више одзива. 

Аваст СецуреЛине ВПН често може трајати двије или три секунде да се странице покрену, али након тога, чини се да добро искориштава своју брзину. С друге стране, ЕкпрессВПН се учитава врло брзо, без обзира који сервер смо користили. 

Због брзине кретања уназад и назад коју смо видели приликом тестирања, та разлика у стварном свету је одлучујући фактор и победјује ЕкпрессВПН у овом кругу.

Коло: Тачка брзине за ЕкпрессВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
ЕкпрессВПН Лого

2

Стреаминг

Започели смо тестирање стриминга на најнемоћнијем сајту када је у питању ускраћивање ВПН корисника: ББЦ иПлаиер. ЕкпрессВПН је био у стању да лако пресече ББЦ-ову блокаду, као што је био и Аваст СецуреЛине ВПН када смо користили наменски УК стреаминг сервер.

Аваст-СецуреЛинеВПН-Стреаминг-ББЦИплаиер

Иако ЕкпрессВПН нема наменске сервере за стриминг, чинило се да су сви његови сервери изврсно функционисали за овај задатак без икаквих посебних модификација.. 

СецуреЛине ВПН има наменске сервере за стриминг и на свој је начин ушао у ББЦ иПлаиер садржај, али ако мислите да можете да користите Аваст СецуреЛине ВПН за Нетфлик, можда ћете морати поново да размислите. Нетфлик нам је послао поруку о грешци када смо покушали да јој приступимо са америчког стриминг сервера.

То чини ову рунду јасном победом за ЕкпрессВПН, јер је успео да се пробије до било ког сајта за стриминг који смо испробали, чак и без наменских стреаминг сервера. Ово би требало да изненади скоро никога, јер је ЕкпрессВПН зарадио место на првом месту на нашем најбољем ВПН-у за стреаминг чланака уназад.

Коло: Тачка струје за ЕкпрессВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
ЕкпрессВПН Лого

3

Сигурност и приватност

Аваст СецуреЛине ВПН не нуди корисницима никакав избор када је у питању протокол и шифровање. Уместо тога, закључава Виндовс кориснике у АЕС-256 енкрипцији и ОпенВПН протоколу. Ако погледате наш чланак о безбедности са ВПН-ом, видећете да је ова комбинација врхунска и чуваће вас безбедном и здравом док сте на мрежи. 

Апплеови корисници који желе да користе Авастов ВПН биће закључани у ИКЕв2 протоколу, који се користи јер се лепо игра са Аппле-овим оперативним системима више него са ОпенВПН-ом. Такође нуди поузданије перформансе и стабилност, а истовремено корисницима пружа солидну заштиту. 

ЕкпрессВПН такође нуди корисницима златни стандард ОпенВПН-а са АЕС-256, као и неколико других протоколарних опција, попут Л2ТП и ППТП, које ми заправо не бисмо препоручили никоме, али лепо је имати опцију. Екстензија ЕкпрессВПН за прегледаче такође додаје неколико додатних слојева сигурности, као што је спречавање ХТМЛ5 геолокације.

екпрессвпн-ревиев-протокол-опције

Гдје се ствари Аваст СецуреЛине ВПН-а заиста распадају када је у питању приватност корисника. Аваст има компликовану политику приватности, која признаје да Аваст ВПН води евиденције. 

И не само то, већ и копање у историји компаније показује да је евидентирање Аваст ВПН-а од стране закона користило да би ускладили адресу е-поште и ИП адресу да би некога пронашли. 

 

Политика приватности ЕкпрессВПН-а много је сажетија и транспарентнија, а ЕкпрессВПН никада није предао информације државним властима јер нема ИП адресе или било шта што би заправо могло помоћи у истрази. Ово је додатно ојачано чињеницом да је нестало са Британских Девичанских острва, која имају изузетне законе о приватности.

Коло: Безбедносна и приватна тачка за ЕкпрессВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
ЕкпрессВПН Лого

4

Торрентинг

Претходни одељак уско је везан за питање мучења. И ЕкпрессВПН и Аваст Сецуре ВПН омогућавају бујице на својим платформама. У ствари, Аваст СецуреЛине ВПН чак иде толико далеко да нуди наменске П2П сервере, што ЕкпрессВПН не. 

Аваст-СецуреЛинеВПН-сервери за клијенте

Као што смо разговарали са стримингом, међутим, наменски сервери за нешто не значи увек боље перформансе или супериорну сигурност. И ЕкпрессВПН и Аваст СецуреЛине ВПН чуваће вашу везу сигурном и приватном док бујите, а оба нуде солидне брзине приликом преузимања.

Међутим, оно што је заиста важно јесте да ЕкпрессВПН у суштини није у стању да даје информације о вама властима (посебно ако плаћате битцоином, о чему ћемо ускоро расправљати), док Аваст ВПН води евиденцију ИП адреса и даје их властима.

Дакле, ако сте се питали је ли Аваст ВПН добар за бујице, кратак одговор је не. Даље, за разлику од овог недостатка приватности од Аваст ВПН-а, ЕкпрессВПН такође има предност раздвојеног тунелирања, омогућавајући вам да одаберете које апликације користе ВПН везу, а које користе уобичајени интернет. 

екпрессвпн-ревиев-сеттингс

То значи да можете нешто мучити сигурном ВПН везом, док истовремено преузимате друге мање осетљиве датотеке или само прегледавате веб пуном брзином, незаштићеном везом. 

Коло: Торрентинг точка за ЕкпрессВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
ЕкпрессВПН Лого

5

Локације сервера

Аваст СецуреЛине ВПН има 55 сервера у 34 различите земље. Свеукупно ширење сервера је респектабилно, а неке тешко пронађене локације добијају потребну пажњу, попут Новог Зеланда и Бразила, али већина земаља има само један сервер. То може проузроковати проблеме са ширином пропусног опсега и може довести до спорих перформанси током сати максималног коришћења. 

Насупрот томе, ЕкпрессВПН има више од 2.000 сервера у 94 земље. Ово је један од најчешћих рачунарских сервера данас на тржишту и пружа ЕкпрессВПН мрежи потребну инфраструктуру да поднесе огромно оптерећење пропусне мреже свакодневно.

екпрессвпн-ревиев-сервер-локације

Једини ВПН који победи овај број локација је ХидеМиАсс, о којем можете прочитати у нашем прегледу ХидеМиАсс. Корисницима нуди виртуелни приступ до 290 локација сервера у 190 земаља. Оно што је занимљиво у вези с тим је да је ХидеМиАсс у ствари у власништву Аваста, због чега се питамо зашто се број СецуреЛине ВПН сервера чини тако слаб. 

Коло: Тачка локација сервера за ЕкпрессВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
ЕкпрессВПН Лого

6

Истовремене везе

Почећемо гледањем истовремених веза с ЕкпрессВПН-ом јер ствари чине лакшим. ЕкпрессВПН у основи нуди један план са неколико временских оквира, о чему ћемо детаљније говорити у следећем одељку, али све ове опције омогућавају пет истодобних веза.

Аваст СецуреЛине ВПН није тако једноставан. Има много планова на располагању у различитим временским оквирима, с тим што већина ових планова покрива само један уређај. Међутим, постоји Аваст план са више уређаја који омогућава корисницима да заштите до пет уређаја. 

Аваст-СецуреЛинеВПН-Цене веб локација

Будући да оба понуђача нуде план с пет веза, овај круг се једноставно завршава неријешено. Ако сте неко са мноштвом уређаја којима је потребна заштита, предлажемо да провјерите ЦиберГхост или у нашем посвећеном прегледу ЦиберГхост или у нашем ЕкпрессВПН насупрот ЦиберГхост подударању.

Коло: Истовремене везе Нема јасног победника, бод за оба

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
ЕкпрессВПН Лого

7

Цене

ЕкпрессВПН је једна од цјеновних опција када је ријеч о ВПН-овима. Ако погледате неке од наших других чланака о подударању, као што су ЕкпрессВПН против ИПВанисх, установићете да је ЕкпрессВПН овај круг већ неколико пута изгубио у прошлости. 

Као што смо већ споменули, ЕкпрессВПН нуди један план у три периода: један месец, шест месеци и 15 месеци, што је технички једногодишња претплата са три слободна месеца. Овај план је сличан у ценама с више уређаја Аваст СецуреЛине ВПН. план.

Међутим, Аваст ВПН цена такође укључује много опција за један уређај који нуде велику вредност онима који су заинтересовани да заштите само један уређај. Ово је посебно велика понуда за оне који само желе да добију ВПН за свој телефон, јер годишњи план за једнократни телефон долази са незнатних 20 долара годишње. 

За разлику од ЕкпрессВПН-а, Аваст ВПН нуди бесплатну пробну верзију која корисницима даје седам дана да испробају ВПН без давања било каквих података. Ово није баш великодушно као ПротонВПН-ов бесплатни план, о чему можете прочитати у нашој ПротонВПН рецензији, али је ипак одличан начин да испробате ВПН.. 

Поред бесплатне пробне верзије, такође је могуће отказати Аваст ВПН и добити поврат новца уколико то учините у року од 30 дана од пријаве, али ова иста опција је доступна и са ЕкпрессВПН. Што се тиче опција плаћања, Аваст прихвата само кредитне или дебитне картице и ПаиПал, док ЕкпрессВПН прихвата ове, као и битцоин и десетак других. 

Тешко је рећи који је од њих бољи у погледу цена. Аваст ВПН нуди бесплатну пробну верзију, али ЕкпрессВПН прихвата битцоин и неколико других облика плаћања које Аваст не чини. Аваст нуди мноштво планова који могу уштедети новац корисника на једном уређају, али план за више уређаја чини цене упоредивим. 

На крају, који од ових модела цена је бољи за вас, зависи од појединца, што значи да овај круг називамо краватом. 

Коло: Цене Нема јасног победника, бодови за оба

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
ЕкпрессВПН Лого

8

Лакоћа

На први поглед, оба ВПН-а нуде солидно корисничко искуство. Клијент Аваст ВПН-а је прилично празан, али то олакшава проналазак онога што тражите. С друге стране, ЕкпрессВПН се дешава много више, посебно у менију подешавања. Међутим, он успева да држи ствари добро организоване у интерфејсу, што га чини једнако једноставним за употребу као и једноставнији Аваст интерфејс.

екпрессвпн-ревиев-старт

Након што смо неко време користили сваки софтвер, пронашли смо једну посебност с Авастовим клијентом. Кад год бисмо покушали да је кликнемо и превучемо, прозор се не би кретао несметано мишем. Уместо тога, лепршало се око екрана.

Наравно, то се мало тиче, и мислили смо да можда нешто није у реду са нашим рачунаром, али сваки други прозор је и даље радио добро када смо их померали. 

Аваст-СецуреЛинеВПН-Цлиент-Дисцоннецтед

Било је и одлагања између померања миша и померања прозора Аваст ВПН. Ово кашњење је учинило практично немогућим постављање прозора тамо где смо желели да прође јер чак и кад престанемо да померамо миш, прозор би наставио да путује на тренутак пре него што се зауставио. 

Ово поставља амортизер на иначе корисничком интерфејсу, а недостатак било каквих проблема са ЕкпрессВПН-ом значи да ово коло дајемо ЕкпрессВПН-у. 

Рунда: Тачка прилагођавања корисницима за ЕкпрессВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
ЕкпрессВПН Лого

9

Карактеристике

Постоји неколико основних карактеристика које увек тражимо и за које очекујемо да ћемо видети у свим ВПН-има. Ове основне карактеристике укључују неку врсту могућности аутоматског повезивања и прекидача. Обе ове карактеристике имају дубок утицај на безбедност сервиса, тако да непостојање било које од ове може значајно наштетити ВПН-у. 

Аваст-СецуреЛинеВПН-Цлиент-Спласх

Оба понуђача имају на располагању ове функције, али ЕкпрессВПН пружа боље целокупно извршење. На пример, Аваст СецуреЛине ВПН подразумевано је искључен прекидач за искључивање, што никада не препоручујемо, док га ЕкпрессВПН укључује од почетка. 

Будући да оба ВПН-а нуде најкритичнија својства, погледали смо које су додатне функције укључене да бисмо утврдили која је ВПН боља. Као што смо видели много пута раније, као што је случај у нашем чланку ЕкпрессВПН насупрот ТуннелБеар-у, ЕкпрессВПН је веома тешко победити када су у питању карактеристике.

ЕкпрессВПН има подељено тунелирање, што је невероватно свестрана карактеристика коју је изненађујуће тешко пронаћи, а други главни пример пронађен је у нашој СтронгВПН рецензији. 

Подијељено тунелирање омогућава корисницима да одаберу који програми користе заштићене везе ВПН-а, а који брже и отвореније незаштићене интернетске везе. Поред тога, ЕкпрессВПН нуди одличну функцију испитивања брзине.

екпрессвпн-преглед-брзина-тест

Поврх тога, као што смо споменули у одељку „безбедност“, ЕкпрессВПН нуди четири опције протокола, док Аваст нуди само једну. Авасту такође недостаје подељено тунеловање. Са напреднијим опцијама пребацивања и аутоматског повезивања, као и подељеним тунелирањем и разноврснијим безбедносним опцијама, ЕкпрессВПН је у овом кругу несметан..

Коло: Карактеристике Поинт за ЕкпрессВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
ЕкпрессВПН Лого

10

Последње мисли

На крају је ЕкпрессВПН побеђивао скоро у сваком кругу. Нисмо могли да користимо Аваст ВПН за Нетфлик, док ЕкпрессВПН није имао проблема са тим. Имали смо проблема с Авастовим сучељем да се креће на чудне начине када смо га покушали поново поставити, а такође смо установили да Аваст прати корисничке информације и чак их је предао властима.

Победник: ЕкпрессВПН

ЕкпрессВПН нема ниједно од ових питања и, поред тога, нуди знатно више функција од Аваст СецуреЛине ВПН. Одлука је јасна: ЕкпрессВПН је овде боља опција. Ако сте имали искуства са било којим од ових провајдера, јавите нам то у коментарима испод. Као и увек, хвала на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me