Аваст СецуреЛине ВПН вс НордВПН: Ко је кога победио 2020. године?

Аваст је име које су неки читаоци можда већ познати. Аваст је започео касних 80-их као софтверска компанија за цибер-сигурност, а сада штити више од 435 милиона рачунара широм света, што његов антивирус чини најплодоноснијом анти-малваре апликацијом данас..


За оне који су заинтересовани за ову страну Авастове линије производа, можете погледати наш Аваст Про преглед, али у овом чланку смо погледали Аваст СецуреЛине ВПН, који Аваст узима ВПН софтвер. У нашем Аваст СецуреЛине ВПН прегледу открили смо да нуди солидне брзине и сигурност, а истовремено је једноставан за употребу.

Мислили смо да би било примерено да се поклапа овај титан антивирусне индустрије са титаном ВПН индустрије, НордВПН. Ако погледате нашу НордВПН рецензију, видећете да је то један од наших најдражих фаворита и надмаши се у готово свим категоријама, али у брзини.

Постављање борбе: НордВПН против Аваст СецуреЛине ВПН

Да бисмо упоредили наша два ВПН добављача, развили смо једноставну структуру за ове чланке. Раздвајамо ствари на пет кругова, истичући један кључни елемент ВПН перформанси у сваком. У првом кругу гледамо карактеристике, а у другом следе цене, затим једноставност коришћења, брзину и, на крају, сигурност. 

Свако коло започињемо тако што ћемо укратко приметити шта тражимо и које упозоравајуће знакове не желимо да видимо. Затим разговарамо о томе како свака ВПН делује у датој категорији. На крају, сваки круг смо закључили гледајући који је ВПН успео и доделио бод победнику категорије.

Могуће је било нерешено, а ако је то случај, доделит ћемо поен сваком даватељу бодова за ту рунду. ВПН који има највише бодова на крају проглашен је укупним победником.

1

Карактеристике

Као што то чинимо са нашим целокупним ВПН прегледима, започињемо с тим мечевима оцењујући функције које нуди сваки провајдер. Постоји пар кључних карактеристика које тражимо: прекидач килл и неки начин да се аутоматски повежете на ВПН. 

Обе ове карактеристике имају значајан утицај на безбедност, а било који ВПН без једног или оба ова система је готово неупотребљив. Поред ових, лепо се виде и функције укључујући блокаде огласа или подељено тунелирање, али оне ће добити само ВПН додатне бодове и не сматрају се обавезним. 

Аваст СецуреЛине ВПН

Чак и на први поглед, Аваст СецуреЛине ВПН интерфејс изгледа неплодно. Усмеравање у подешавања само појачава овај осећај празнине. 

Подешавања се састоје од три картице на свакој са само неколико ријетких потврдних оквира. Почевши од картице опћенито, постоји опција за укључивање или искључивање обавештења из софтвера, потврдни оквир за да ли се клијент покреће при покретању и могућност укључивања или искључивања бета ажурирања.

Аваст-СецуреЛинеВПН-Профил клијента-мреже

Ова бета функција може угрозити стабилност вашег ВПН-а, што Аваст и сам истиче. Друга картица је означена као “мрежна сигурност” и даје вам неке могућности повезане са аутоматским повезивањем ВПН-а.

На мрежној страници безбедности налази се и прекидач килл, што је за нас подразумевано искључено. За оне који користе СецуреЛине ВПН, предлажемо да се увери да је ово укључено како би се максимизирала сигурност, јер без њега, ваш ВПН може да прекине везу без да примијетите, а ви бисте могли наставити куповати путем интернета или гледати приватне податке без икакве заштите.. 

Завршна картица нема потврдне оквире, али уместо тога корисницима омогућава начин да инсталирају проширења за прегледач Аваст СецуреЛине једним кликом. Иако Аваст покрива минималне карактеристике које смо поменули, то је све што чини. Нема додатних функција осим оних које су обавезне. 

НордВПН

НордВПН није нужно најбољи када су у питању карактеристике, као што смо видели у чланку НордВПН-а против ТорГуарда, али још увек има доста трикова у рукаву. Полазећи од основних ствари, НордВПН поседује робустан и истанчан прекидач за ублажавање који је више од пуке кућице.

Постоји прекидач за интернет убиство, који ради исто као и прекидач за убијање Аваст СецуреЛине и други, блокирајући интернет саобраћај када је ВПН искључен. Поред тога, ту је и прекидач за уклањање апликација. Ово вам омогућава да дефинишете листу програма које ће НордВПН затворити ако се изгуби веза са ВПН-ом (прочитајте нашу Астрилл рецензију за другу услугу са убијањем апликације). 

нордвпн-ревиев-киллсвитцх

Постоје и опције аутоматског повезивања које вам омогућавају да се повежете када се апликација покрене или када се открије непоуздана мрежа, што је одлична одбрана од опасности јавног ВиФи. 

За разлику од Аваст СецуреЛине ВПН-а, НордВПН вам такође омогућава да одаберете где се ВПН повезује када се аутоматски повеже. Ако немате на уму одређену локацију, тада такође можете одабрати регион на који ћете се повезати и НордВПН ће аутоматски одабрати брзи сервер.

Што се тиче додатака, НордВПН је недавно додао функцију која се зове ЦиберСец, а која вам помаже да останете сигурни на мрежи блокирајући веб локације са покушајима злонамјерног софтвера или покушајима крађе идентитета. ЦиберСец такође делује као блокатор огласа. 

Иако није толико ефикасан као наменски блокатор огласа, попут оног на наших 99 бесплатних алата за заштиту круга приватности, то је лепа функција. НордВПН такође има могућност коришћења обесправљених сервера, што омогућава људима на местима где је употреба ВПН-а ограничена да се још увек повеже на НордВПН мрежу.

Прве рунде мисли

Аваст СецуреЛине ВПН покрива најосновније функције и ту се зауставља. НордВПН иде даље и даље, са основама које укључују прекидач за уклањање апликација и неколико опција за прилагођавање понашања аутоматског повезивања.. 

Поврх тога, НордВПН доноси бројне додатне доброте, као што су блокатор огласа и злонамјерног софтвера и замагљени сервери. Ово прво коло је победа НордВПН-а одсечена и сува. 

Коло: Карактеристике Поинт за НордВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
НордВПН Лого

2

Цене

Када купујете било шта, једна од првих ствари – ако не и прва ствар – људи желе знати да је цена. Због тога смо други део посветили истраживању овога, али не престајемо са само сагледавањем цене.

Такође разматрамо каква је политика поврата доступна и постоји ли бесплатна пробна верзија. Уз то, ми факторирамо које су врсте плаћања прихваћене и шта план укључује, на пример колико је истовремено дозвољених веза. 

Аваст СецуреЛине ВПН

Аваст СецуреЛине ВПН има непотребан број планова и опција за цене. Постоји могућност да се добије само лиценца за један уређај за Андроид или појединачни иПхоне или иПад, која долази са само неколико долара месечно.

Постоји и могућност добијања лиценце за један уређај за радну површину или лаптоп који користи Виндовс или мацОС. Ови планови нису доступни у месечном року и морају бити набављени у трајању од једне, две или три године.

Сва три та времена, међутим, имају приближно исти месечни трошак, који износи око пет долара. Коначно, постоји и могућност куповине плана који покрива до пет уређаја било које врсте, укључујући мобилне, Виндовс и мацОС.

Овај план је доступан у сва четири временска оквира, у распону од месеца до три године. Мјесечне цијене су пристојне и долазе с неколико долара мјесечно мање од конкурената из првог нивоа. Годишњи план смањује то за пар долара, док двогодишње и трогодишње опције не спуштају месечну цену за више од неколико коцкица. 

Када дође време за одјаву, Аваст СецуреЛине ВПН прихвата или кредитне картице или ПаиПал, али без облика крипто валуте. Пре куповине, Аваст нуди потенцијалним корисницима једнонедељно бесплатно пробно коришћење које је лако подесити. Такође покрива вашу куповину полисом за повраћај од 30 дана. 

НордВПН

Распоред планова НордВПН-а много је једноставнији од Аваст СецуреЛине ВПН-а. Постоји само један план који је доступан у четири временска оквира. Месечне цене су оно што очекујемо да видимо од ВПН-ова са највишим полицама и сигурно никоме није импресиван посао. 

Годишњи план, међутим, смањује ову цену на пола, чиме је месечни трошак готово у складу са годишњим ценама Аваст СецуреЛине ВПН-а. Двогодишње и трогодишње планове компаније НордВПН још више спуштају ову цену, чинећи је повољнијом прорачунском опцијом чак и од Авастовог Виндовс или Мац плана на једном уређају. 

И не само то, већ сви планови НордВПН-а укључују до шест истовремених веза. Иако НордВПН не нуди никакву бесплатну пробну верзију, подудара се са 30-дневном политиком поврата Аваст СецуреЛине ВПН-а. То значи да ако услуга не ради онако како сте очекивали, још увијек постоји начин да вратите улагања. 

НордВПН такође прихвата више врста плаћања од Аваст СецуреЛинеВПН, укључујући кредитну картицу, ПаиПал, УнионПаи, Алипаи и чак битцоин. Иако НордВПН није непобедив када је реч о ценама – као што смо видели у чланку о НордВПН насупрот ПуреВПН – трогодишње цене су међу најбољима. 

Два круга мисли

Иако Аваст СецуреЛине ВПН нуди бесплатну пробну верзију, то није најбоље што смо видели (то би вероватно требало да одете у ПротонВПН, о чему можете прочитати у нашој рецензији ПротонВПН). Авастово бесплатно пробно време једина је нога у односу на НордВПН. 

НордВПН нуди модел цена који је лакши за разумевање и више веза по рачуну, прихвата више облика плаћања и чак има и боље цене ако одете са трогодишњом опцијом. Иако је цене плана појединачних мобилних уређаја Аваст СецуреЛине-а тешко победити, овај план је нишна опција која многе људе не би занимала.

Рунда: Ценовно место за НордВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
НордВПН Лого

3

Лакоћа коришћења

Једноставност употребе је нешто што је тешко објективно закачити, али је ипак нешто што је неоспорно важно. Добро састављен софтверски алат може олакшати сложене задатке, док лоше дизајниран може да направи једноставне задатке фрустрирајуће и дуготрајне. 

У овом кругу описујемо изглед сваког ВПН-а и оно што жели да користи. Изгледамо високо и ниско за проблеме, па чак покушавамо да изазвамо мало пукотине са софтвером изазивајући насумичне прекиде и отварање других захтевних софтверских програма током покретања ВПН-а како би покушали да проузрокују пад и нестабилност.. 

Аваст СецуреЛине ВПН

Као што смо већ видели у одељку функција, Аваст СецуреЛине ВПН има врло минималистички приступ свом корисничком сучељу. Прозор је мало већи од већине ВПН-ова, али има врло мало простора за попуњавање овог простора.

Скоро горње две трећине прозора заузима прекидач за повезивање и искључивање ВПН-а. Испод овога приказује се ваш ИП када је незаштићен, као и заштићени ИП и време везе након што укључите ВПН.

Аваст-СецуреЛинеВПН-Цлиент-Дисцоннецтед

Доња трећина прозора приказује заставу земље коју сте тренутно одабрали и име локације у тексту. Постоји дугме са ознаком „промени локацију“ које шири целокупну листу сервера које заузима цео прозор када је отворен и добро је организовано.

Можете да прегледате све расположиве локације на абецедном списку или да изаберете једну од картица са леве стране, на којој су локације груписане по континенту, као и пар додатних картица за ствари попут наменских сервера за стриминг.. 

Подешавања – имајући их тако мало – лако су пронаћи. Све опције су такође објашњене у линији или две како би се помогло да се први пут ВПН корисници нађу. Клијент је стабилан и нисмо доживели пад сустава, али постојала је једна посебност софтвера.

Када кликнете и превучете прозор да бисте га померили, то изазива чудан ефекат ниског броја сличица. Прозор се креће спорије од миша и помера се у муцењу, а не глатко. Такође се наставља да се помера на секунду или две након што пустите миш или ако промените смер, чинећи готово немогућим да поставите прозор тамо где желите.

Све у свему, клијент Аваст СецуреЛине ВПН изгледа као решење за пожар и забораве за оне који не желе да се побркају са било каквим подешавањима, али такође имају оштар недостатак успоравања читавог рачунара на тренутак када се вуку около. 

НордВПН

Чак и на први поглед, НордВПН-ов интерфејс се осећа месично више од Аваст СецуреЛине ВПН-а. Уместо да има велики и углавном празан прозор, десне две трећине клијента преузима мапа која приказује све доступне локације плавим маркерима. 

Можете да кликнете на маркер на жељеној локацији везе или можете да користите листу сервера на левој страни прозора. НордВПН нема опције групирања као што је Аваст СецуреЛине ВПН, али има траку за претрагу која ће вам помоћи да пронађете локације. 

нордвпн-ревиев-сервер-навигатион

Прелазећи у подешавања, НордВПН нуди много више од Аваст СецуреЛине ВПН-а, али чини добар посао одржавања их управљањем. Постоје само три картице поставки и једна за информације о рачуну.

Три картице за подешавања су „опште“, „аутоматско повезивање“ и „напредно“. Страница „опћенито“ садржи већину функција које ће већини корисника икада требати, а страница „аутоматско повезивање“ тачно је именована, која садржи сва релевантна подешавања како и када се ВПН аутоматски повезује.. 

Картица „Напредни“ има протоколарне и ДНС опције с којима се већина корисника неће требати замарати. Клијент НордВПН-а је добро оптимизован и треба му само мали гутљај системских ресурса. Нисмо били у могућности да узрокујемо грешке или проблеме са софтвером и све функционира у реду кад је клијент отворен, било да се повезује, већ је повезан или само ради у празном ходу. 

Три округле мисли

Клијент Аваст СецуреЛине ВПН-а је поједностављен и једноставан за употребу. Чини се да је Аваст помоћу претходних функција имао за циљ да направи ВПН који би свако могао да користи са лакоћом и на много начина је постигао то.

Међутим, имали смо проблем са повлачењем прозора, који није био присутан код НордВПН-а. Поред тога, мањи, али ипак робуснији изглед НордВПН-овог дизајна заснованог на мапи, на свој начин се прилагођава кориснику. НордВПН је преузео ово коло, углавном због проблема Аваст СецуреЛине ВПН-а са репозиционирањем прозора.

Коло: Лакоћа употребе за НордВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
НордВПН Лого

4

Брзина

У четвртом кругу одмачемо се од субјективног царства и улазимо у свет тешких података. Да бисмо тестирали брзину сваког ВПН-а, меримо време пинга, брзине преузимања и брзине преноса сваког ВПН-а на пет различитих локација, у распону од практично суседа до целог света. 

Упоређујемо то са нашим контролним мерењима без икаквог ВПН-а да бисмо видели колико добро обавља сваки провајдер. Такође вршимо наше тестирање у стварном свету како бисмо потврдили наше резултате на папиру тако што ћемо учитати неке стриминг видео снимке и преузети неке веће датотеке да бисмо видели како ствари иду. 

Аваст СецуреЛине ВПН

Аваст СецуреЛине ВПН треба мало времена да успостави везу, у распону од отприлике пет секунди па све до 10 секунди. Једном када су повезани, перформансе се значајно разликују од земље до државе.

Локација: Пинг (мс) Преузимање (Мбпс) Учитавање (Мбпс)
Незаштићено (УК)13194.3012.24
Немачка49191.789.74
Русија11439.396.03
Бразил22841.301.12
У.С.8575.042.62
Јужна Кореја47218.943.07

У САД-у и Великој Британији видели смо врло угледне перформансе са малим временима пинга и троцифреним брзинама преузимања. Међутим, у Јапану и Бразилу перформансе су знатно опале. Времена Пинг-а још увек су била у оквиру разлога, с обзиром на огромне удаљености, али брзине преузимања смањиле су се на услужне – иако импресивне – нивое.

Када је дошло време да се стварно тестирају перформансе Аваст СецуреЛинеВПН, установили смо да су ствари помало троме за почетак. Веб странице и видео записи требају вам додатне двије или три секунде да се покрену, али кад се ствари покрену, чини се да све функционира нормално. Након почетног времена учитавања, видео снимци су постављени на 1080п и није им било потребно међусобно подешавање.

НордВПН

Као што смо раније расправљали, као што је случај у нашем чланку о НордВПН вс ИПВанисх, НордВПН је имао неких проблема када је у питању обезбеђивање сталних брзина. Заправо, због тога је чак добио и нечасно признање у нашем најбржем прегледу ВПН услуга.

Локација: Пинг (мс) Преузимање (Мбпс) Учитавање (Мбпс)
Незаштићен9165.510.57
САД # 247923133.538.87
Уједињено Краљевство # 20115334.786.06
Холандија # 6614566.915.39
Јапан # 69159132.833.31
Двоструки ВПН (од САД до Канаде бр. 4)7920.488.64

Од једног сервера до другог, чак и на истој локацији, брзине могу бити од одличне до практично неупотребљиве. Чини се да је дошло до среће извлачења, а већину времена једноставно искључивање и поновно повезивање то могу отклонити повезивањем вас на други сервер. 

Имајући то у виду, ми у овом тренутку заправо нисмо имали овај проблем, што значи да НордВПН можда ради на овом питању. У нашем тестирању за овај чланак, брзине су биле солидне по целој плочи, а свака локација враћала је троцифрене брзине преузимања и слања. 

Када је у питању употреба у стварном свету, перформансе су подједнако добре као што би бројали сугерисали. Чак се и најудаљенији сервер, Јапан, осећао врло одзивно, и било је врло мало приметног кашњења пре него што су се ствари покренуле. Били смо у стању да лако гледамо 1080п видео записе, чак и при 60фпс, без проблема са пуњењем. Једина жалба коју можемо изнети је да, попут Аваст СецуреЛине ВПН-а, и НордВПН може потрајати тренутак да се успостави веза. 

Није неуобичајено да морате чекати 10 или око секунде да би се НордВПН повезао, а након што је повезан, ствари могу бити мало спорије додатних 10 секунди. Погледајте како се упоређује са нашим најбржим ВПН-ом у нашем ЕкпрессВПН-у против НордВПН-а.

Четврте четврте мисли

Иако се НордВПН показао проблематичним у прошлости, његов учинак на нашем тестирању за овај чланак показује знаке побољшања. Сваки појединачни сервер који смо тестирали имао је одличну брзину на папиру и обављао се баш онако како би бројеви сугерирали у нашем тестирању у стварном свету. 

Аваст СецуреЛине ВПН био је употребљив преко цијеле плоче, али је имао много више варијација од сервера до сервера од НордВПН. Аваст СецуреЛине ВПН такође се осећао мање одзивно од НордВПН-а и потрајао је тренутак пре него што су веб локације почеле да се учитавају, док је НордВПН осетио тренутак упоређивања. 

Коло: Тачка брзине за НордВПН

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
НордВПН Лого

5

Сигурност & Приватност

НордВПН је до сада победио у сваком кругу, чинећи резултат четири на ниједан, што значи да Аваст СецуреЛине ВПН не може побиједити укупно, упркос овом последњем колу. То је рекло да смо за крај сачували оно што је можда најважнији одељак: сигурност и приватност. 

У овом кругу ћемо погледати које протоколе и енкрипције користи сваки ВПН и тестирамо ли ствари, попут ДНС-а. Такође се осврћемо на историју сваког ВПН-а да видимо да ли постоји евиденција сигурности или позадина кршења. 

Поред тога, темељно се бавимо политикама приватности сваког провајдера да видимо какве се информације прикупљају и како се користе. 

Аваст СецуреЛине ВПН

Као што смо већ споменули, Аваст СецуреЛине ВПН не даје корисницима много могућности, тако да су и протокол и шифровање закључани и зависе од уређаја који користите. 

За оне који су на Виндовс и Андроид уређајима, Аваст СецуреЛине ВПН користи протокол ОпенВПН. Ако проверите квар на ВПН протоколу, видећете да је то протокол високог поверења и отвореног кода. 

Они на иОС и мацОС уређајима, међутим, користиће ИКЕв2, који је мање сигуран од ОпенВПН-а, али ипак нуди респектабилан ниво заштите. За шифровање, Аваст СецуреЛине ВПН уписује оба протокола са АЕС-256, што је врх шифрирања линије. 

Уместо да има политику приватности која се посебно односи на СецуреЛине ВПН, Аваст има јединствену политику приватности која покрива све његове производе и услуге. Због тога је политика експанзивна и наставља се са вртоглавих 39 страница. 

Према самом дну епа на 39 страница налазе се информације које се посебно односе на ВПН. У овом одељку стоји да Аваст СецуреЛине ВПН прикупља информације, укључујући и оперативни систем који користите, део ваше ИП адресе (иако није довољан да га идентификује) и који сервер користите..

Поред тога, у осталим деловима политике приватности спомињу се ствари попут “информација о вашим интересима” као ствари које Аваст може прикупити о вама. Такође се у овој политици показује да информације које Аваст прикупља деле се са бројним трећим странама. 

Читава дужина ове политике приватности и неке формулације у целости су мало забрињавајуће и не нуде јасну слику колико тачно Аваст жели да сазна о вама кроз коришћење својих производа.. 

НордВПН

Као и Аваст СецуреЛине ВПН, НордВПН не пружа ниједан прави избор за кориснике када је реч о протоколу и шифровању. Уместо тога, закључава кориснике у комбинацији ОпенВПН-а и АЕС-256, што, управо тако, управо предлажемо већини људи. Овај комбинација нуди солидне перформансе и одличну сигурност.

Међутим, како они од вас који су обраћали пажњу на технолошке вести можда већ знају, НордВПН је недавно имао нарушавање безбедности. Укратко, хакери су успјели да украду ТЛС кључ, што им је омогућило да покрену оно што се назива нападом “човјек у средини”.

То значи да су хакери могли да поставе сервер да се покаже као да је један од сервера у стварној мрежи НордВПН-а. Корисници су се могли несвесно повезивати са овим лажним сервером, пружајући хакерима приступ њиховим информацијама. 

Та иста рањивост од тада је откривена у другим ВПН мрежама, а НордВПН је закрпио овај проблем и наставља да ради на томе да се таква ствар више никада не понови, али без обзира на то, то је трајна мрља у евиденцији НордВПН-а.

Прелазећи на политику приватности, НордВПН ствари држи сажетима и чини прилично добар посао избегавања прекомерног правног жаргона. Једина информација коју вам НордВПН треба за подешавање налога је адреса е-поште, и ништа вас не спречава да користите лажну е-пошту за одбацивање за ово.

Сам ВПН не прикупља никакве идентификационе информације. Прикупљени подаци који се односе на употребу ВПН-а ограничени су на ствари попут учитавања сервера, које се користе за одржавање мреже.

Пето коло мисли

И НордВПН и Аваст СецуреЛине ВПН нуде оно што сматрамо златним стандардом за ВПН безбедност: ОпенВПН и АЕС-256. Међутим, Аваст СецуреЛине ВПН нуди то само на одређеним платформама, док је НордВПН у последње време имао значајније кршење безбедности.. 

НордВПН је написао чврсту политику приватности која је разумно кратка и написана на начин који готово свако може да разуме. Аваст, с друге стране, има смешно дугу политику приватности која вам често може оставити више питања него одговора. 

Између кршења НордВПН-а и политике приватности Аваст СецуреЛине ВПН, чини се да оба ова пружаоца услуга морају мало да очисте своје поступке. Ова рунда се завршава неодлучено.

Рунда: Безбедност & Приватност Нема јасног победника, бод за оба

Аваст СецуреЛине ВПН Лого
НордВПН Лого

6

Последње мисли

У победи од пет до један, НордВПН је доказао зашто је један од најплодоноснијих ВПН-а на тржишту данас. Надмашио је Аваст СецуреЛине ВПН од почетка до краја са већим брзинама, више функција и корисничким интерфејсом. 

Победник: НордВПН

Из неког разлога, антивирусне компаније се боре за конкуренцију на тржишту ВПН-а, као што смо видели у другим случајевима, попут наше Битдефендер ВПН рецензије. Чини се да врста специјализације која је потребна за такмичење на тржишту ВПН-а и потребна мрежна инвестиција ствара препреку за улазак фирми у друге делове света кибернетичке сигурности.. 

Ако сте раније користили било који од ових ВПН-а, увек волимо да чујемо ваше мисли о њима у коментарима испод. Као и увек, хвала на читању. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map