Pregled skladiščenja Wasabija – posodobljeno 2020

Pregled skladiščenja Wasabija

Wasabi je nov igralec na trgu SaaS, kar se tiče lastnosti, vendar ima zlati prstan, ko gre za cene.


Za tiste, ki želijo sestaviti cenovno ugodno spletno varnostno kopijo, ki ne vključuje Backblaze ali IDrive, je Wasabi vroča družba za shranjevanje, ki jo je vredno razmisliti. Wasabi je nov vstop na trg oblačne infrastrukture dosegel svoj pečat s cenami, ki so daleč pod konkurenčnimi storitvami, kot je Amazon S3, poleg hitrosti, ki vas ne bodo pustile preklinjati bogov.

Kot rešitev v oblačni infrastrukturi vam Wasabi ponuja strežniški prostor za gostovanje datotek, vendar ne nudi veliko pomoči pri pridobivanju teh datotek tja. Če ga želite uporabljati kot spletno orodje za varnostno kopiranje, ga boste morali povezati s programsko opremo za varnostno kopiranje, kot je CloudBerry Backup – priljubljeno napravo Cloudwards.net, ki je predstavljena v našem najboljšem spletnem priročniku za varnostno kopiranje.

Med tem pregledom Wasabija bomo naleteli na osnovne funkcije, stroške in druge elemente, ki vam bodo pomagali pri odločitvi, ali je Wasabi najboljša rešitev v oblaku za vaše potrebe. Čeprav je cena prava, se lahko prijavite na preskusni račun za Wasabi v znesku 1 TB, da ga preizkusite, preden opravite storitev.

Moči & Slabosti

Lastnosti

Wasabi je storitev v oblaku v oblaku, ki jo včasih imenujemo infrastruktura kot storitev (IaaS). Ideja IaaS je zagotoviti dostop do strežnika v oblaku, ki ga lahko podjetja in posamezniki uporabljajo za upravljanje datotek.

Na Wasabi gledamo zgolj kot na spletno varnostno kopijo, lahko pa ga uporabite tudi za shranjevanje v oblaku (ugotovite razliko med oblakom in spletno varnostno kopijo) ali celo za razvoj lastne aplikacije v oblaku.

Wasabi vam omogoča, da naložite tako mape kot datoteke, tako da se prijavite v svoj račun na spletu. Če želite Wasabi učinkovito uporabljati za spletno varnostno kopijo, ga želite povezati z ločeno aplikacijo.  

Duplicati (preberite naš pregled Duplicati) je trdna, brezplačna spletna aplikacija za varnostno kopiranje, ki deluje pri Wasabiju, če pa lahko skupaj strgate enkratno licenčnino v višini 30 USD, priporočamo uporabo storitve CloudBerry Backup (preberite naš pregled CloudBerry Backup).

Wasabi in CloudBerry

CloudBerry Backup je lastna rešitev v oblaku za shranjevanje, ki jo lahko uporabite za varnostno kopiranje podatkov v več kot 50 različnih oblačnih storitev, vključno z Wasabijem. CloudBerry Backup vam omogoča, da načrtujete varnostne kopije datotek v Wasabiju ali izvajate neprekinjeno varnostno kopijo, s čimer boste zagotovili, da je vaš načrt katastrofe vedno posodobljen.  

Aplikacija lahko šifrira datoteke, preden jih pošlje, in hkrati ustvari varnostno kopijo v Wasabi in lokalno shranjevalno napravo za hibridno nastavitev varnostne kopije. Omogoča tudi nastavitev različice datotek in jo lahko uporabite za sliko celotnega diska.

V bistvu s povezovanjem Wasabija z CloudBerry Backupom dobite eno najmočnejših, najcenejših izkušenj z varnostnim kopiranjem, ki izkorišča funkcije CloudBerryja in Wasabijeve poceni načrte.

Wasabi ima trenutno en podatkovni center, ki se nahaja v Virginiji, Združene države Amerike. Načrtujemo, da bomo v začetku leta 2018 odprli drugi podatkovni center v zahodnih Združenih državah Amerike. Ko bo predstavljen, boste lahko izbrali, v katero napravo želite varnostno kopirati podatke.

Tudi dva podatkovna centra nista skoraj toliko, kot jih ponuja Amazon S3, ki ima strežnike po vsem svetu. To je eden od kompromisov, povezanih z Wasabijem, čeprav če se nahajate v Združenih državah, to ne bi smelo povzročiti težav.   

Wasabi vam omogoča, da vedre za shranjevanje naredite “nespremenljive”, kar pomeni, da nobenih zapisanih podatkov ni mogoče izbrisati ali spremeniti. Ta funkcija je idealna za izdelavo načrtov za obnovo po nesrečah, ki so skladni s HIPAA.

V oblaku je Wasabi zasnovan tako, da vsakih 90 dni izvaja preverjanje podatkov v času, ko je katera koli datoteka shranjena. S tem želimo zagotoviti, da datoteke ostanejo nedotaknjene. Podjetje zahteva trpežnost 11 x 9s, kar pomeni, da nikoli ne smete izgubiti datotek. Seveda lahko za to prevzamemo samo besedo podjetja, saj je trditev, da ni mogoče preveriti na enem računu z omejenimi podatki.

Wasabi vam omogoča tudi, da nastavite pravilnike za shranjevanje izbrisanih datotek, ki se, kot morda ugibate, nanaša na to, kako dolgo morate obnoviti izbrisane datoteke. Številna spletna orodja za varnostno kopiranje, ki se povezujejo z Wasabijem, vključno z CloudBerry Backup, vam omogočajo tudi prilagajanje pravil o zadrževanju.

To je približno vse o funkcijah. Vendar kot lastnosti IaaS niso pomembne lastnosti. Pomembnejši so stroški in uspešnost, ki jih ocenjujejo.

Cenitev

Od dveh zahtevkov Wasabija do Amazona S3 je najlažje preveriti njegovo cenovno strukturo. In kot je obljubljeno, je poceni.

StorageEgress (prenos)
Cena:0,0039 USD na GB0,04 USD na GB
Opombe:Najmanj 1TB

Pred kratkim je Wasabi predstavil novo privzeto ceno, ki znaša 0,0049 USD na gigabajt na mesec. To znaša približno 5 USD na terabajt, kar je ukradeno.

Slaba stran je, da morate vsak mesec plačevati vsaj 1TB, tudi če ne porabite toliko. Vendar pa glede na to, da Amazon S3, Google Cloud in Microsoft Azure stanejo več kot štirikrat toliko, je to verjetno pozneje.

Bistvo novih cen je, da Wasabi ne zaračunava več izhoda – ali prenosa datotek. To je bremenitev pri vsaki drugi rešitvi IaaS v oblaku.

Če imate raje staro strukturo cen Wasabi, se lahko še vedno prijavite nanjo. Pod temi pogoji je osnovna cena za shranjevanje 0,0039 USD na gigabajt na mesec.

Stare cene vključujejo izstopne pristojbine, ki znašajo 0,04 USD na preneseni gigabajt. To pomeni, da če boste to naložili 1TB podatkov iz Wasabija, vas bo to stalo 40 dolarjev.

To je ceneje kot Amazon, Azure in Google Cloud, vendar dvakrat več kot Backblaze B2, ki zaračuna 0,02 USD na gigabajt (o tem preberite v pregledu Backblaze for Business).

Predlagamo, da se odločite za novo ceno, če jo pogosto prenašate. Vendar lahko pozneje preklopite med možnostmi oblikovanja cen, če se odločite, da ste naredili napako.

Na splošno bi morale Wasabijeve cene pri proračunu biti privlačne za podjetja. To je celo dovolj nizka cena, da lahko zagotovite cenovno ugodno rešitev za domače varnostno kopijo, tudi za enkratno polnjenje za CloudBerry Backup v višini 30 USD.

Enostavnost uporabe

Prijava na Wasabi traja kvečjemu nekaj minut. V našem primeru smo ustvarili preskusni račun, ki je moral e-poštno sporočilo za preverjanje, da ustvari geslo za račun.

Ko se prijavite v nov račun na spletnem mestu Wasabi, boste morali ustvariti vedro (shrambo podatkov), da začnete varnostno kopirati podatke. Lahko ustvarite toliko vedra, kolikor želite.

Naročnik boste morali dati ime. Obstaja tudi spustni meni za izbiro regije, ki se nanaša na lokacijo podatkovnega centra. Kot rečeno, trenutno je edina lokacija ZDA-vzhod (Ashburn, VA), z objektom ZDA-zahod pa se bo odprl v začetku leta 2018.

Prav tako boste imeli možnost omogočiti ali začasno ustaviti različice in beleženje. Različica se nanaša na shranjevanje preteklih kopij spremenjenih datotek v primeru, da želite vrniti spremembe. Obe nastavitvi lahko kasneje preklopite, če je potrebno.

Zadnji korak za ustvarjanje vedra je pregled izbire in pritisk na gumb »ustvari vedro«.

Če želite, lahko mape in datoteke naložite neposredno v novo ustvarjeno vedro Wasabi, vendar to ni resnično učinkovito za varnostno kopiranje v spletu, ker gre za enkratni prenos

Duplicati in CloudBerry Backup imata možnosti neprekinjenega in načrtovanega varnostnega kopiranja, da zagotovite zaščito datotek računalnika, ne da bi vam bilo treba ročno upravljati postopek. To in imajo še veliko drugih priročnih funkcij, ki so zasnovane tako, da omogočajo varnostno kopijo bolj priročno, vključujoče in varno.  

Če želite povezati bodisi spletno varnostno kopijo z aplikacijo Wasabi, boste morali ustvariti dostopni ključ, kar lahko storite tako, da se v spletu prijavite v svoj račun, v zgornjem desnem kotu kliknete tristranski meni in izberete »moj profil . “

Nato kliknite na zavihek Access API.

Tam lahko ustvarite tako ključ kot tajni ključ, ki bo omogočil, da se vaše varnostne kopije izbrane rešitve povežejo z vašim vedrom Wasabi.

Če ustvarite varnostno kopijo v oblaku CloudBerry, boste ključe vnesli, ko boste prvič ustvarili Wasabi za svojo storitev v oblaku, ko boste ustvarili nov načrt varnostnih kopij.

Ne bomo vas prepeljali skozi preostali postopek nastavitve z CloudBerry Backup, ker to ni v dosegu tega članka. Vendar je razumljivo enostavno.

Nasploh je Wasabijeva stvar približno tako preprosta, kot se lahko dobi. Bolj odmeven bo, katero varnostno kopijo boste izbrali za seznanjanje.

Hitrost

Wasabi navaja nekaj drznih trditev o hitrosti, med njimi je šestkrat hitrejši kot Amazon S3. Na svoji spletni strani Wasabi trdi, da je v petih sekundah zapisal 456 MB podatkov v primerjavi s 75 MB za Amazon S3. Če želite opraviti lastno testiranje, preden začnete, lahko zahtevate popolno poročilo – vključno z navodili za ponovno ustvarjanje testov -.

Za večino uporabnikov je malo verjetno, da se bodo hitrosti poročale o Wasabiju. To še posebej velja pri uporabi WiFi. Če je na primer hitrost nalaganja WiFi 10 Mbps, je absolutno najhitreje, da lahko naložite 1000MB podatkov z enim navojem le nekaj več kot 14 minut.

Izvedli smo lastne teste, da bi videli, kako hitro lahko naložimo in naložimo datoteke s pomočjo Wasabija z CloudBerry Backup. Za te teste smo uporabili mapo 1 GB in delali preko omrežja WiFi s prenosom 10 Mbps in hitrostmi prenosa 22 Mbps..

Tu so naši rezultati:

Test ena
Test dva
Povprečna
Naloži:19 minut19 minut19 minut
Prenesi11 minut12 minut11,5 minute

Te hitrosti niso strašne, če upoštevate, da so datoteke šifrirale CloudBerry, preden so jih poslali. Vendar so tudi v povezavi s tistim, kar smo videli pri Amazonu S3, Googlovem oblaku, Backblaze B2 in številnih drugih IaaS rešitvah.

Za zapis smo te teste izvedli iz JV Azije. V ZDA boste verjetno videli boljše delovanje. Seveda, če delate kjer koli drugje, razen v ZDA, ima Amazon S3 regionalne strežnike, ki jih lahko uporabljate, Wasabi pa ne. To bo verjetno naklonilo faktor hitrosti v prid Amazonu.

Varnost

Wasabi hrani vaše podatke v utrjenih podatkovnih centrih, zasnovanih za preprečevanje fizičnih in virtualnih napadov. Podatkovna središča so na četrtem nivoju, kar je najvišja ocena inštituta Uptime z 99,9-odstotno garancijo za čas. Varnostne patrulje so na kraju samem 24/7 in podprte s CCTV nadzorom. Biometrični optični bralniki pomagajo tudi pri preprečevanju prestopnikov.

Podatki so šifrirani v oblaku Wasabi v mirovanju, tudi če ne šifrirate prek svoje spletne programske opreme za varnostno kopiranje. HTTPS se uporablja tudi za zavarovanje prenosov in prenosov iz spletnega prisluškovanja prek napadov človeka v sredini in podobno. Za več zaščite tam razmislite tudi o zagonu VPN (poiščite najboljši VPN).

Wasabi ne omogoča dostopa do šifrirnih ključev ali možnosti, da jih sami nastavite. Celo s šifriranjem na strani strežnika priporočamo uporabo spletnega orodja za varnostno kopiranje, ki vam omogoča šifriranje datotek, preden zapustite računalnik. Zasebno šifriranje od konca do konca zagotavlja, da datoteke ne morete brati nihče, razen vi.

Tako Duplicati kot CloudBerry podpirata zasebno šifriranje, kot tudi mnoga druga spletna orodja za varnostno kopiranje.

Podpora

Wasabi ponuja tako osnovno podporo, ki je brezplačna, kot vrhunsko podporo za zajetnih 300 dolarjev na mesec. Glavna razlika glede na spletno stran Wasabi je v tem, da vam s podporo za premija priskrbite telefonsko podporo in prednostni odziv na e-pošto.

Na poizvedbe po e-pošti za osnovne naročnike običajno odgovarjamo v delovnih dneh od 8. do 17. ure. EST Na e-poštna sporočila Premium podpira 24 × 7. Podpora Wasabija nas je obvestila, da bo podjetje poskušalo v enih urah odgovarjati na e-poštna sporočila neplačniških naročnikov, odvisno od razpoložljivosti virov.

Nismo preizkusili prednostne podpore, ampak smo sprožili nekaj testnih e-poštnih sporočil, da smo izmerili čas odziva osnovne podpore. Odgovore smo prejeli v enem dnevu ob vseh priložnostih in celo odgovor dobili v nedeljo.

Wasabi ima majhno bazo znanja in tehnične podporne dokumente. Obstaja tudi začetni video.

Podpora za Wasabi na splošno ni slaba, predstavniki pa so videti prijazni in dobro obveščeni. Glede na to bi radi videli neko obliko brezplačnega kanala v živo, kot je klepet in podpora 24 × 7 za vse uporabnike. Prav tako je strošek podpore za premijo v višini 300 USD na mesec nekoliko veliko.  

Razsodba

Težko je pripisati Wasabijevim zahtevkom za hitrost v primerjavi z Amazonom S3. Če Wasabi ne uporabljate za varnostno kopiranje, je malo verjetno, da boste dosegli šestkrat hitrejšo hitrost kot Amazon.

Dejansko je odvisno od vaše lokacije verjetno, da vam bo Amazon deloval bolje zaradi dejstva, da ima globalno strežniško omrežje. Wasabi ima v tem času le en sam podatkovni center v Virginiji, ki ga nameravajo odpreti v začetku leta 2018.

Ob tem pa ni dvoma, da Wasabi ni samo bistveno cenejši od Amazona, saj bo za večino uporabnikov predstavljal boljšo vrednost kot celo proračunu prijazen Backblaze B2. Poleg tega je storitev enostavna za uporabo, varnost izgleda solidno in podpora se zdi odzivna.  

Če iščete nastavitev varnostne kopije za 1 TB, se zdi, da se seznanjanje Wasabija z CloudBerry Backupom verjetno nadaljuje. Medtem ko je zagotovo več dela, lahko takšna rešitev prihrani denar zaradi spletnih varnostnih kopij, kot sta Backblaze in IDrive, dve izmed oblačil Cloudwards.net za najboljšo spletno varnostno kopijo.   

To je naše najbolj veselo Wasabi. Seveda pozdravljamo druga mnenja, zato vas prosimo, da svoje komentarje pustite v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me