Amazonski pregled ledenikov – posodobljeno 2020

Amazonski ledeniški pregled

Z nejasnimi cenami in nenavadnim sistemom nastavitev se Amazon Glacier sprva ne zdi ravno dober ponudnik IaaS. Ko pa se boste čez te ovire srečali, boste ugotovili, da je morda eden najboljših ponudnikov hladilnic. Preberite naš celoten pregled Amazon Glacier in ugotovite, zakaj.


Poiščite ponudnike IaaS v oblaku s poceni skladiščem za hladilnike in ime, ki prevladuje v internetu, je Amazon Glacier. Glacier je del ekosistema spletnih storitev Amazon in postal priljubljen pri podjetjih, ki se zavedajo spodnje vrstice.

Spoznavanje ledenika Amazon je lahko mrazno doživetje zaradi zmede cen. Potrebno je tudi več razgibavanja, da se spremeni v učinkovito shrambo datotek kot ponudniki vsega v enem, kot so tisti, ki prevladujejo v naši najboljši spletni varnostni kopiji za pregled poslovanja.

Ta pregled Amazon Glacier bo pomagal. Razčlenili bomo hitrost shranjevanja in uporabe, omrežje strežnika in uporabniško izkušnjo. Ogledali si bomo tudi varnost in podporo Glacierja.

Preden nadaljujemo, moramo poudariti, da Amazon Glacier zagotavlja hladilno shranjevanje v nasprotju z vročim. Hladno shranjevanje je namenjeno arhiviranju podatkov in ima nižje stroške shranjevanja, vendar višje stopnje uporabe kot vroče shranjevanje. To pomeni, da je Glacier odličen za varnostno kopiranje, ne pa tudi za stvari, kot sta sinhronizacija datotek in skupna raba.

Za aktivno upravljanje datotek boste želeli shranjeno vročo napravo, na primer Amazon S3. Za druge možnosti si oglejte naš najboljši pregled IaaS v oblaku.

Alternativa za Amazon Glacier

Moči & Slabosti

Cenitev

Večina IaaS storitev v oblaku zaračunava tako za shranjevanje kot za uporabo. Amazonski ledenik sledi temu trendu in tako kot Amazon S3 tudi račune glede na regijo. Regija se nanaša na lokacijo podatkovnega centra. Najnižje pristojbine ni, Amazon pa nudi 10 GB prostora za shranjevanje ledenikov brezplačno.

Shranjevanje za ledenik se giblje med štirimi desetinami in pol odstotka na gigabajt, shranjenim vsak mesec. Večina ameriških regij zaračunava spodnji del, razen ameriškega zahoda (severna Kalifornija), ki zaračuna polovično ceno.

Vzorčne cene za shranjevanje ledenikov Amazon na GB na mesec (po 10 GB)

Ameriški vzhod (Ohio):0,004 USD
Ameriški zahod (Oregon):0,004 USD
ZDA West (N. Kalifornija):0,005 USD
Azijsko-pacifiški (Seul):0,005 USD
Azijsko Tihi ocean (Sydney):0,005 USD
EU (Frankfurt):0,0045 USD
EU (Irska):0,004 USD

Stroški so več kot 80 odstotkov cenejši od stopenj Amazon S3, zato je bolj smiselno, da podjetja, ki potrebujejo rezervno storitev. Prav tako je veliko cenejši kot Microsoft Azure in Google Cloud (preberite pregled Google Cloud).

Najbližji storitvi glede na cene sta Backblaze B2 in Wasabi, ki zagotavljata poldrugi odstotek za shranjevanje. Te storitve se razlikujejo po tem, da ponujajo nameščanje vročega namesto hladnega in imajo precej nižje stopnje uporabe. (Preberite naš pregled o shrambi Wasabi.)

Velika poraba, ki jo bodite pozorni na Glacier, je iskanje. Stopnje prenosa datotek se spreminjajo glede na nujnost, na voljo pa so tri različne možnosti priklica: Standard, Bulk in Expedited.

Pohitrevanje je najhitrejše. Za nalaganje je potrebnih le nekaj minut, medtem ko je razsuti tok najpočasnejši in traja do 12 ur. Res je, da Amazon teh stroškov ni enostavno razumeti.

Cene nalaganja Amazovih ledenikovCost na GB: Čas nalaganja:
Standard:0,01 USD na GB in 0,05 USD na 1000 zahtev3-5 ur
Razsuti tovor:0,0025 USD na GB in 0,025 USD na zahtevo5-12 ur
Pospešeno:0,03 USD na GB in 0,01 USD na zahtevo1-5 minut

Vse tri možnosti zaračunajo tarifo na GB plus stopnjo na zahtevo. Stopnje priklica za ledenik Standard zaračunavajo na 1.000 zahtevkov, medtem ko skupni in hitrejši stroški za eno zahtevo.

Ledenik ni namenjen resnemu razvoju aplikacij, vendar je večina stroškov API-jev brezplačna. To vključuje LISTVAULTS, GETJOBOUTPUT in DELETE. Plačujejo se samo zahteve UPLOAD po 5 centov na 1.000 zahtevkov.

Obstajajo tudi stroški za prenos podatkov Amazonskega ledenika med regijami, običajno okoli 1 ali 2 centa na gigabajt. Oglejte si vse pristojbine na strani s cenami Amazon Glacier.

Server Network

Kot eno največjih internetnih podjetij na svetu Amazon vzdržuje strežniške zmogljivosti po vsem svetu. Mnogi se uporabljajo za shranjevanje podatkov o ledeniku Amazon. Prednost globalnega omrežja je hitrost, zahvaljujoč manjšim ozkim grlom in manj razdalji za podatke.

To je velika prednost pred Backblaze B2, ki je cenovno podoben, vendar ima samo en podatkovni center (preberite naš pregled Backblaze B2).

AmazonGlacier.ServerLocations

Obstaja 16 podatkovnih centrov Amazon Glacier, na poti jih je več. To vključuje pet lokacij v Severni Ameriki, eno v Južni Ameriki, štiri v Evropi in šest v Azijsko Tihem oceanu. Čeprav ni toliko, kot je 50 lokacij programa Microsoft Azure (preberite naš pregled Microsoft Azure), bi moralo biti dovolj možnosti za hitro varnostno kopijo.

Ta hitrostna prednost je dober razlog, da podjetja izberejo Amazon Glacier med cenovno ugodnejšimi možnostmi, kot sta Carbonite in CrashPlan, ki sta lahko zelo počasno, kljub lažji uporabi. Če želite uporabljati Glacier za varnostno kopiranje, boste najprej potrebovali varnostnega odjemalca.

CloudBerry Varnostno kopiranje je najboljše v skupini, kar lahko preberete v našem pregledu CloudBerry Backup.

Enostavnost uporabe

Če želite uporabljati Glacier za varnostno kopiranje, boste morali ustvariti trezorje shranjevanja in pridobiti ključe API-ja. Trezorji so kot glavne mape, ki se uporabljajo za shranjevanje podmap in datotek. Organizirajo vaš račun IaaS. Ključi API-ja omogočajo strankam, da se povežejo v trezorje Glacierja, da naložijo ali drugače upravljajo datoteke.

Če želite ustvariti trezor, se prijavite na konzolo AWS in izberite “Ledenik” pod naslovom “storage”.

AWSConsole.GlacierLink

Na naslednji strani kliknite »ustvari trezor«.

AmazonGlacier.CreateVault

Morali boste izbrati regijo za svoj trezor in sestaviti edinstveno ime trezorja (“MisterMcVaulty” se vzame).

AmazonGlacier.RegionAndVaultName

Kliknite »naslednji korak«, da omogočite obvestila, nato »naslednji korak« znova, da pregledate in oddate zahtevo za ustvarjanje trezorja. Amazon bo to obdelal v nekaj sekundah, nato pa boste lahko dostopali do svojega trezorja za konfiguracijo.

AmazonGlacier.VaultsPage

Če želite omejiti izdatke, kliknite »nastavitve« in nastavite zgornje meje stroškov nalaganja.

AmazonGlacier.DataRetrievalSettings

Ustvarite lahko oznake, s katerimi boste hitro prepoznali podobne trezorje. Na primer, lahko označite več trezorjev z imenom stranke, za katero upravljate arhiv podatkov.

Ledenik ima funkcijo, imenovano “trezor zaklep”, ki vam lahko pomaga upravljati poslovne predpise z ustvarjanjem pravilnikov o dostopu. Eden takšnih pravilnikov morda preprečuje brisanje datotek, dokler vsaj eno leto ne bodo v trezorju.

AmazonGlacier.VaultPolicies

Medtem ko lahko s konzole AWS pregledujete datoteke, naložene v trezor, jih ne morete naložiti tja. Za to boste morali pridobiti ključe API-ja AWS in poiskati odjemalca drugih proizvajalcev. Ključe API-ja lahko dobite tako, da kliknete vaše ime na vrhu konzole in nato v spustnem meniju izberete »moje varnostne podatke«.

Na naslednjem zaslonu pod glavo “tipke za dostop” lahko ustvarite in pridobite dostopne tipke. Potrebovali boste tako „ID ključa“ in „tajni dostopni ključ“.

AWS.CreateAccessKey

Če jih vnesete v drugega odjemalca, ki je zasnovan za delo z Glacierjem, lahko vzpostavite povezavo za začetek nalaganja datotek. Prej smo omenili CloudBerry Backup. Druge možnosti vključujejo brskalnike v oblaku in orodja za omrežni pogon.

CloudberryBackup.AmazonGlacier

Uporaba Amazonskega ledenika ni veliko več. Čeprav lahko shema določanja cen odkrije, je nastavitev trezorjev in njihovo povezovanje s strankami za upravljanje datotek enostavno, ko razumete nekaj korakov.

Varnost

Za razliko od Amazon S3, Glacier nima možnosti, da bi omogočil šifriranje v mirovanju. Vendar je ta funkcija privzeto vklopljena in je ni mogoče izključiti, zato datoteke ne bodo ostale v navadnem besedilu in so podvržene kraji, če pride do kršitve podatkov..

Podatki se šifrirajo z naprednim standardnim protokolom šifriranja v 256-bitnih, kar je največja velikost ključa na voljo za AES. Po večini izračunov bi potreboval superračunalnik, ki je daljši od Zemlje, da bi razbil 256-bitni AES-ov ključ.

Ker pa Amazon upravlja vaše šifrirne ključe, lahko datoteke šifrirajo zaposleni v Amazonu ali kdorkoli, ki jim uspejo ukrasti ključe. Zasebno šifriranje ni možnost, ki je neposredno na voljo pri ledeniku Amazon.

Če je zasebnost najpomembnejša, poiščite drugega odjemalca, ki vam omogoča, da datoteke preberete pred nalaganjem. Cyberduck, Mountain Duck in CloudBerry Backup zagotavljajo zasebno, končno šifriranje, ki bo prav tako.

256-bitnih šifrirnih ključev AES ni mogoče zlomiti, šibka gesla pa. Tudi močna gesla lahko ukradejo. Za preprečitev težave zaradi kraje gesla Amazon podpira dvofaktorsko preverjanje pristnosti, imenovano tudi večfaktorska overitev.

Ko je ta funkcija vklopljena, bo ob prijavi v Amazon Glacier iz neznanega računalnika potrebna dodatna poverilnica. Ta ključ lahko pošljete po besedilu ali pa uporabite aplikacijo za pametne telefone ali večfaktorno napravo za preverjanje pristnosti, na primer ključ.

Amazonski podatkovni centri so utrjeni, da preprečijo vdore in tatvine, tako fizične kot navidezne. Preberite si varnostni dokument podjetja, če želite izvedeti, kateri ukrepi so sprejeti. Da bi se izvajali ti ukrepi, se revidirajo zmogljivosti tretjih oseb.

Podpora

Podpora za IaaS je ponavadi boleča točka, ne zato, ker ni dobra, ampak ker je draga. Amazonski ledenik se v tem pogledu ne razlikuje.

Obstaja brezplačna podpora s 24/7 dostopom do prodaje in obračunavanja, vendar brez tehnične pomoči. Za to boste morali plačati vsaj 29 dolarjev na mesec, s čimer boste dobili samo e-poštno podporo v poslovnem času. Kanali za podporo v živo (telefon in klepet) in dostop do podpore 24/7 se začnejo pri 100 USD na mesec.

Amazon ponuja primerno spletno mesto za podporo s članki in videoposnetki. Za odgovore, ki tam niso vključeni, lahko poskusite na forumu za podporo Amazon, ki je bolj aktiven kot večina.

Končne misli

Amazon Glacier je ena izmed najbolj priljubljenih IaaS storitev, zahvaljujoč dostopni ceni in množični strežniški mreži. Medtem ko imata Wasabi in Backblaze B2 podobne cene, smo Glacierju bolj všeč za varnostno kopiranje. Za sinhronizacijo in skupno rabo datotek Glacier ne zadostuje, razen če vam ne zameri plačila iz nosu.

V primerjavi z možnostmi hladnega skladiščenja svojih najbližjih tekmecev, Googla in Microsofta, je Amazon Glacier cenejši in boljši za stave tako za poslovno kot domačo uporabo. Priporočamo seznanjanje Glacierja z CloudBerry Backup, ki ima funkcije, kot so neprekinjeno varnostno kopiranje, razpored in zasebno šifriranje, vendar s strankami sodelujejo številne druge stranke..

Na kratko, Ledenik živi do hype. Se strinjate ali ne strinjate? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map