Гоогле Цлоуд Ревиев – Ажурирано 2020

Гоогле Цлоуд Ревиев

Гоогле Цлоуд је ИааС провајдер који гради на једној од најснажнијих постојећих мрежа. Иако није без своје грешке, ипак заслужује разматрање ако купујете инфраструктуру. Прочитајте нашу рецензију Гоогле Цлоуд-а ако желите знати зашто.


Решења за инфраструктуру у облаку пружају серверске мреже за потребе рачунара у облаку, укључујући хостинг база података и апликационих података. Овде на Цлоудвардс.нет, највише нас занима ИааС као крајња тачка за резервне клијенте као што су ЦлоудБерри Бацкуп, Дуплицати и Арк.

У овом прегледу Гоогле Цлоуд-а оцењиваћемо једно од већих имена у ИааС индустрији и савршено упаривање било ког од тих клијената, а да не спомињемо изабрати сопствено решење за складиштење датотека за синхронизацију и дељење Стораге Маде Еаси ( прочитајте нашу рецензију Стораге Маде Еаси).

Мало је питања која Гоогле Цлоуд заслужују споменути међу најбољим доступним пружатељима услуга ИааС у облаку, мада можемо тврдити да није баш на врху листе. Можда није нимало привлачан као Амазон С3 или Азуре, али Гоогле Цлоуд се може похвалити глобалном мрежом, чврстом заштитом и неколико врста складишта у зависности од ваших потреба, укључујући и његове архивске канте.

У наставку ћемо детаљно приказати све прилазе, успоне и падове, дотичући се трошкова, мреже, корисничког искуства, сигурности и подршке који долазе са Гооглеовом понудом облачне инфраструктуре. Ако се Гоогле Цлоуд обраћа, можете испробати услугу помоћу 12-месечног бесплатног пробног периода у износу од 300 УСД како бисте га сами проценили..

Алтернатива за Гоогле Цлоуд

Снаге & Слабости

Цене

Међу ИааС провајдерима трошкови за Гоогле Цлоуд спадају у најскупље. Они су више по гигабајту од Мицрософт Азуре и Амазон С3, мада знатно мање од прецењених Рацкспаце Цлоуд Филес.

Цене укључују месечне трошкове складиштења и употребе. Не постоје минимални захтеви за складиштење и нема тавана, тако да можете да користите Гоогле Цлоуд да угостите онолико или онолико датотека колико је потребно.

Доступне су четири врсте складиштења за Гоогле Цлоуд и цене зависе од тога који сте одабрали. Опције су мулти-регионална и регионална складишта за вруће, складиште у близини и хладњача.

Изаберите врућу меморију ако често намеравате да приступите својим датотекама. Стопе складиштења су веће, али не постоји минимално трајање складиштења и степени употребе су разумни. За мање учестали приступ, као што су резервне копије, чување линија или хладна линија, уштедећете новац све док ваше датотеке чувате најмање 30 дана у близини и 90 дана за хладну линију.

Детаљније ћемо погледати стопе, али ако желите тачнију процену на основу локације и потреба, Гоогле пружа калкулатор за процену трошкова.

Стораге Стораге

Стопе складиштења у Гоогле Цлоуд хот стораге-у се не дисконтирају што више складиштите, одступање од Амазон С3 и Азуре. Основне стопе, бар за мулти-регионалне канте, такође су високе.

Цене Гоогле складиштења у облаку по ГБ месечноМулти-регионално (топло складиште):Регионално (топло складиште):Неарлине:Цолдлине:
Оцени:$ 0,0260,02 УСД – 0,035 УСД по ГБ / месечно0,01 УСД – 0,02 УСД по ГБ / месечно0,007 УСД – 0,014 УСД по ГБ / месечно

Са 2,6 цента по гигабајту за мулти-регионално складиштење, троши отприлике једну трећину више од Амазона и четири петине цента више од Азуре. Да бисте сачували, размислите о регионалном складишту. Ако не направите систем за хостинг датотека за крајње кориснике широм света, избор који неће утицати на перформансе.

Стопе за регионално складиштење су повољније, иако се крећу од 2 цента по гигабајту до 3,5 цента. Већина региона које смо посматрали су 2 или 2,3 цента по гигабајту.

За потребе резервних копија најнижа стопа складиштења Гоогле Цлоуд хладне линије, седам десетина цента, виша је по гигабајту од Амазон Глациер-а, за око петину цента по гигабајту. Имајте на уму да вам се најмање 30 дана наплаћују датотеке које се чувају у близини и 90 дана за датотеке у складишту хладне линије.

Употребне цене

Гоогле расподјељује стопе коришћења за своју ИааС платформу у класу А, класу Б и напредовање.

За оне који желе да направе облачно складиште да би се упарили са Стораге Маде Еаси, ЦлоудБерри Бацкуп или сличном услугом, требате само да бринете о напретку, што је израз за преузимање датотека. Нажалост, такви трошкови за излазак нису јефтини.

Имајте на уму да табела испод резимира стопе пораста за вишерегионалне складиште и већину регионалних опција складиштења. Будући да регионалне цене могу да варирају, желећете да их два пута проверите са Гооглеом, у зависности од тога где намеравате да сачувате своје датотеке.

Мулти-регионални & Регионалне стопе напретка по ГБНапредак широм света (искључујући Азију и Аустралију:Напредна Азија (искључујући Кину, али укључујући Хонг Конг):Напредна Кина (без Хонг Конга):Егресс Аустралиа:
0-1ТБ$ 0,12$ 0,12$ 0,23$ 0,19
1-10ТБ0,11 УСД0,11 УСД$ 0,22$ 0,18
10 + ТБ$ 0,08$ 0,08$ 0,20$ 0,14

Гоогле снижава вишерегионалне и регионалне цене за оне који датотеке преузимају често, али 12 центи отприлике је онолико колико кошта било која ИааС услуга. Неки, као што је Васаби прилагођен буџету (прочитајте наш преглед Васаби), не наплаћују преузимања датотека.

Сервер Нетворк

Гоогле одржава мрежу серверских просторија распоређених широм света који чине кости његове услуге инфраструктуре у облаку. Све у свему, постоји 15 локација са центрима података са још више на путу. То Гоогле Цлоуд дели са Амазоном С3, мада знатно иза Мицрософт Азуре, који има преко 50 центара података.

Међу локацијама је неколико у Сједињеним Државама, укључујући Орегон, Ајову, Северну Вирџинију и Јужну Каролину. Постоји још један северноамерички објекат у Монтреалу и Јужној Америци, који се налази у Сао Паулу у Бразилу.

Постоје четири центра у Европи, који се налазе у Лондону, Белгији, Холандији и Франкфорту, а више их је на путу. На Блиском Истоку или у Африци нема сервера, али шест је у азијско-пацифичкој регији: Мумбај, Тајван, Токио, Сингапур и Сиднеј.

Лакоћа коришћења

Гоогле обезбеђује интернетску конзолу за управљање вашим Гоогле Цлоуд налогом. Конзола се може користити за постављање контејнера за чување датотека, укључујући изградњу база података, покретачке апликације, рачунарске моторе и дизајнирање великих података. То би могло учинити коришћење Гоогле Цлоуд-а мало комплицираним у почетку ако га само желите користити за складиштење датотека.

Можете искључити буку кликом на везу „стораге“ која се налази око трећине пута са леве стране окна, испод „стораге“ поднаслова. Клик ће вас преусмерити на нову страницу на којој можете релативно лако да креирате канте за складиштење и управљате њима.

Копче су дискретни спремници за складиштење предмета који олакшавају организовање датотека. Иако можете да повежете више апликација других произвођача у један канту, најбоље је да направите одвојене канте за сваку.

Кликните на „Цреате буцкет“ и попуните поља у прозору који се отвори. Морате да дате канти јединствено име, изаберите врсту складишта и изаберете локацију за складиштење.

Такође можете да додате налепнице како бисте олакшали сортирање канти и било да одлучите да ли Гооглеу дозвољава да управља вашим кључевима за шифровање или да их сами управљате. Кликните на „Креирај“ када сте задовољни и ваш пакет ће бити спреман за хостовање датотека.

Док можете да отпремате појединачне датотеке у Гоогле Цлоуд преко облачне конзоле, ефикасније је коришћење апликације треће стране. Препоручујемо нека једноставна решења у нашем најбољем водичу за пренос датотека. Гоогле диск такође можете претворити у мрежни диск користећи алат као што је Моунтаин Дуцк или нешто софистицираније, као што је ЦлоудБерри Бацкуп (прочитајте преглед ЦлоудБерри Бацкуп-а).

Без обзира којег клијента користите, мораћете да га повежете са Гоогле Цлоуд канте. То се може учинити помоћу АПИ кључа или токена за потврду идентитета, као што је ОАутх, ако апликација то подржава.

Предност ОАутх-а је што идентификује појединца који успоставља везу и ваш АПИ кључ неће бити потребно да буде сачуван било где. ОАутх везе су такође много једноставније за употребу јер не захтевају преузимање АПИ кључа са портала за програмере.

Ако вам је потребан АПИ кључ, можете га пронаћи помоћу картице „акредитиви“ на страници „АПИ-ји и услуге“ повезане у контролној конзоли Гоогле Цлоуд.

Можда ћете морати негде да снимите свој АПИ кључ, јер се он генерише само једном и није безбедно смештен било где. Тај кључ ће бити потребан када постављате везе са Гоогле Цлоудом из наше апликације треће стране.

У коначници, нема ништа о корисничком искуству Гоогле Цлоуд-а. Иако постоји крива учења, то је неизбежно захваљујући сложености пружених услуга. Ако је једноставност оно што тражите, можда бисте желели да погледате Бацкблазе Б2, облак ИааС платформу са мање функција (да не спомињемо много ниже трошкове).

Сигурност

Употреба ОАутх-а за повезивање са крајњим тачкама Гоогле Цлоуд-а, укључујући канте, даје Гооглеу безбедносну предност над многим својим облацима ИааС у облаку, за које су потребни АПИ кључеви. Гоогле Цлоуд има леп сигурносни профил, много више од личног решења за складиштење у облаку компаније Гоогле Дриве (прочитајте нашу рецензију на Гоогле диску).

Гоогле Цлоуд дели податке на делове и сваки комад се шифрира у мировању користећи 128-битну или 256-битну енкрипцију. Кључеви за шифровање података сами су шифровани помоћу Гоогле услуге управљања кључевима.

Док Гоогле управља кључевима подразумевано, за додатну сигурност можете сами да надгледате помоћу Гоогле КМС-а. Ова услуга вам омогућава да брзо ротирате и уништите кључеве, поред управљања дозволама за кључеве и ревизијом коришћења кључева.

Гоогле вам омогућава да омогућите двофакторну аутентификацију као средство заштите ваших рачуна од крађе лозинке. Слабе лозинке је много лакше пробити него кључеве за шифровање и уобичајену рањивост за предузећа. Када је омогућена 2ФА, потребан је додатни безбедносни код за пријаву на ваш Гоогле Цлоуд налог са непознате машине.

Овај код можете добити текстуалном поруком или, ако желите, употребите Гоогле Аутхентицатор, мобилну апликацију. Такође можете да користите сигурносни кључ, који је део хардвера који се прикључује у УСБ порт рачунара.

Да би осигурао интегритет дата центра, као и већина услуга у облаку, Гоогле обезбеђује своје објекте од провале и виртуелних напада. Мере обухватају биометријске скенере, ТВ надзор затвореног круга, заштитне патроле и ограде на ободу. Компанија је објавила пуну сигурносну заштиту, ако желите да сазнате више.

Подршка

Техничка подршка за Гоогле Цлоуд није бесплатна, али то није необично међу ИааС провајдерима. Можете добити бесплатну директну подршку за питања наплате и продаје, али о томе се ради.

Најнижи ниво техничке подршке у основи је цене од конкуренције. Сребрна подршка ће вам вратити 150 УСД месечно, што је пет пута више од сличне подршке компаније Амазон и Мицрософт.

Сребрна подршка вам пружа подршку и у радном времену и то само путем е-поште. За 24/7 и телефонску подршку, мораћете да надоградите на златни план, који почиње од 400 УСД месечно.

За оне који немају ништа против да помогну, Гоогле има бесплатан центар за подршку у којем можете приступити детаљној документацији, водичима и форумима заједнице.

Иако Гоогле има неке од најактивнијих форума у ​​заједници у технологији, за пословне кориснике који имају ограничен буџет и којима треба брза, директна подршка, Гоогле-ови планови подршке су разлог да размотре друге ИааС опције.

Последње мисли

Тржиште облака ИааС је експлодирало и без сумње се Гоогле Цлоуд сврстао као једна од најбољих опција захваљујући сјајним функцијама, јакој сигурности и вишеструким опцијама сервера. Не свиђа нам се толико колико Мицрософт Азуре, наш избор за најбољи ИааС, а Амазон С3 до сада има више корисника.

Међутим, за оне којима је потребно снажно рјешење за хостинг датотека, можете учинити и много горе. Укључите своје мисли на Гоогле Цлоуд у наставку.

За оне који су заинтересовани за ЦлоудБерри Бацкуп или друге опције резервних копија, наш најбољи водич за резервне копије на мрежи је добро место за почетак. Хвала за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map