Што се перформанси тиче, нема замене за солид-стате погон. Ови уређаји имају експоненцијално већу брзину од традиционалних хард дискова, а истовремено су и компактнији и издржљивији. У овом водичу за најбоље ССД спољне чврсте дискове, показаћемо вам који од наших фаворита може да живи ван вашег рачунара. 


Имамо пет типова, сваки доноси на стол нешто јединствено. Разговараћемо мало о томе шта нам се свиђа код сваке вожње, делити бројеве перформанси које смо окупили и разговарати о понуђеним функцијама. 

Пре него што пређемо на наш избор, желимо да разјаснимо шта је спољни ССД и зашто је бољи избор од традиционалног спољног хард диска.

Најбољи ССД спољни чврсти диск 2020

Шта је спољни ССД? 

“ССД” означава солид-стате диск, а иако чувају податке као и било који други чврсти диск, то чине на сасвим другачији начин. Традиционални чврсти дискови користе један или више ротирајућих плоча за чување података, са главом која чита и уписује информације на те плоче и са њих. Главе су магнетне, због чега се традиционални чврсти дискови сматрају „магнетним складиштењем“. 

Магнетно складиштење постоји око 1888. године и користи се у мноштву различитих медијума за чување. Све, од касета до дискета до хард-дискова – што је технички назив за традиционалне чврсте дискове – користите магнетну меморију. 

За хард дискове, међутим, магнетно складиштење поставља неколико проблема. Иако је магнетно складиштење било сјајно 1957. године, када је представљен први погон тврдог диска, овај облик складиштења захтева много простора. 

Што је погон већи, ово му је потребно више плоча. Што је више тањира потребно, више времена ће бити потребно да се глава за читање и писање креће. Нисмо спомињали проблеме са неуспешним завртањем, јер су плоче изнутра крхке. 

Ту се појављују ССД-ови. Уместо да користе магнетно складиштење, ССД-ови користе искључиво електрично складиштење, отуда и назив „солид-стате“. Подаци се не похрањују на пладњевима. Уместо да се чува на малим меморијским чиповима. То не само да ССД-ове чине мање од традиционалних хард дискова, већ их чине и поузданијима.

ССД-ови и Фласх Стораге

Пре отприлике деценију, флеш меморија – за коју се користе ССД дискови – била је резервисана за флеш драјвове, СД картице и РАМ меморију рачунара. Ова решења за складиштење малог капацитета фокусирана су на брзину, а не на капацитет, и због тога нису била погодна за ниједно истинско складиштење рачунара. 

Међутим, последњих година капацитет флеш меморије је значајно повећан, са 100ТБ ССД-ом уведеним у 2018. То је учинило потрошачку флеш меморију у облику ССД-ова много јефтинијом и приступачнијом.

У комбинацији са увођењем УСБ-а 3.1 – који има двоструку ширину опсега УСБ 3.0 – произвођачи су могли да поставе ССД-ове у спољне кућишта са малим утицајем на перформансе.

Данас можете изабрати бројне екстерне ССД дискове. Иако имају разлике у перформансама у поређењу једних с другима, скоро сви спољни ССД дискови имају боље резултате од својих тврдих дискова. Ако тражите најбржи могући спољни простор за складиштење, ССД је за вас. 

Избор најбољег ССД екстерног хард диска

Иако бисмо могли да нађемо пет брзих екстерних ССД дискова и оборимо их на листу, то не би пружало много разноликости. На располагању је пуно чврстих извођача, па због тога једноставно није довољно брзо да бисте то направили. Уместо тога, фокусирали смо се на равнотежу брзине, цене, карактеристика и квалитета израде. 

Поред тога, укључили смо неке специјализоване екстерне ССД дискове који имају недостатке у једном или више подручја, али пружају функционалност коју не ради ниједан други спољни диск. Иако ови дискови уопште нису најбољи спољни ССД дискови, за неке су најбољи.

Најбољи ССД спољни чврсти диск: Самсунг Т5

Када су у питању карактеристике уравнотежења, цене и брзине, Самсунг је Т5 ударио ексером у пословичној глави. Погон је вешто рађен и пружа неке од најбољих перформанси које смо видели, а притом остаје по повољној цени за ССД. 

За брзину смо прикупили бројеве помоћу ЦристалДискМарк. Т5 се укључује са секвенцијалном брзином читања од 562,4 МБ / с и секвенцијалном брзином писања од 520 МБ / с, а обе су изнад оглашене брзине. Случајно читање и уписивање је такође било солидно, са Т5 клирингом са брзином од 160,1 МБ / с, односно 195,7 МБ / с, респективно. 

самсун-т5-кристалникмарк

Такође управља тим брзинама по прихватљивој цени. Модел од 1ТБ кошта нешто више од 150 УСД, а тачност од 2ТБ испод 300 УСД. Ми ипак препоручујемо модел од 500 ГБ, јер је то иста цена по гигабајту као и модел од 1 ТБ, што се ретко виђа.

У поређењу са АДАТА СД600, Самсунг Т5 је јасан посао. Као што можете видети у нашем прегледу за АДАТА СД600, тај погон је приближно исте цене по гигабајту, ограничена на максимални капацитет од 512 ГБ, изграђена је лошије и не делује добро као Самсунг Т5.

Остали разлози који нам се свиђају Самсунг Т5

Т5 је брз, али то није једини разлог зашто је на првом месту. Самсунг је успео да изгради погон који није само атрактиван, већ и издржљив, за разлику од ЛаЦие Руггед Мини (прочитајте нашу рецензију ЛаЦие Руггед Мини). Тежи само 51 грам и мери 57,3 мм за 74 мм, што је мање од визиткарте.

самсунг-т5-2

С обзиром на брзину и величину, Самсунг Т5 ради на локацији. Ако сте фотограф или видеограф који мора брзо давати податке, Т5 пружа ефикасан пут до тога. Поред тога, брзина је довољна да можете у потпуности измијенити погон. Случајне перформансе читања и писања Т5 чине га идеалним за повлачење више стезника истовремено из велике датотеке. 

Чак и у непрофесионалном окружењу, Т5 блиста. То је одличан начин за проширивање складишта лаптоп рачунара, а уз подршку за Андроид то је одличан начин за проширење складишта телефона или таблета. Можете сазнати више у нашој целокупној Самсунг Т5 рецензији.

СанДиск Ектреме Портабле

Самсунг Т5 може да се претуче, и чини се сјајним за дизање, али неколико капи подићи ће метални омотач. Ако тражите нешто мало робусније, СанДиск Ектреме Портабле ССД је за вас. Погон управља сличним перформансама као и Т5 док је затворен у мањем кућишту. 

сандиск-екстремно-преносив-2

Прекривен је плаштом од меке гуме који има оцену ИП55 за отпорност на прашину и воду. Уз то, СанДиск нуди алуминијумску варијанту погона капацитета 500 ГБ, што повећава чврстину и перформансе. Алуминијумски погон има НВМе интерфејс контролера, који се може похвалити узастопним брзинама читања до 1050 МБ / с.

Међутим, постоје и неки недостаци, због чега је Ектреме Портабле на другом месту. Укључени софтвер за шифровање, СецуреАццесс, дивно је застарео и ваше податке штити само помоћу АЕС-128 (прочитајте наш опис шифровања да бисте сазнали више о томе). 

Перформансе су уједначене са Самсунгом Т5, а сматрамо да је квалитета израде још боља, али функције недостају. Упркос томе, тешко је дискредитовати СанДиск Ектреме Портабле ССД. 

СанДиск је стручњак за флеш меморију и витрине Ектреме Портабле. Са секвенцијалним очитавањем и писањем већим од 500 МБ / с и случајним очитавањем и писањем изнад 150 МБ / с, Ектреме Портабле је један од најмањих и најбржих спољних чврстих дискова около.

Остали разлози који нам се свиђа СанДиск Ектреме Портабле ССД

Преносивост је главни цртеж СанДиск Ектреме преносног ССД-а. Кућиште је непропусно, али у горњем десном углу се налази и мали зарез тако да га можете брзо закачити на карабин, ако сте у покрету. Поред тога, има УСБ 3.1 везу, што га чини једноставним за прикључивање. 

сандиск-екстремно-преносив-1

Нажалост, СанДиск не укључује УСБ-Ц-то-УСБ-А кабл. У кутији добијате УСБ-Ц-то-УСБ-Ц кабл и УСБ-Ц-то-УСБ-А адаптер, који има мали зарез који одговара каблу. 

Постоји неколико проблема са овим приступом. Прво, адаптер додаје додатну количину каблу и још једну тачку потенцијалног квара, али што је још важније, адаптер се може користити само уз испоручени кабл, захваљујући зарезу. 

СанДиск Ектреме Портабле дефинитивно има неке недостатке, посебно са укљученим каблом и испорученим софтвером. Међутим, квалитет и брзина израде не могу се порећи, чинећи је једним од најбољих спољних ССД-ова около. Више о томе можете прочитати у нашој рецензији СанДиск Ектреме Портабле.

Г-Тецхнологи Г-Дриве Мобиле ССД

Ако је квалитет израде оно што тражите, Г-Тецхнологи Г-Дриве Мобиле ССД може испоручити. Као и СанДиск Ектреме преносни ССД, има меку гуму, али горњи и доњи део погона су ојачани металом. Погон је ојачан и испод мекане гуме.

г-дриве-мобиле-1

Тај додатни материјал долази са додатном заштитом. ССД-ов Г-Дриве Мобиле за ИП отпоран је на прашину и воду. Уз то, може преживети пад до 10 стопа на бетон и поднијети притисак до 1.000 килограма, а да се не сломи.

Г-Тецхнологи није штедјела перформансе ни када је покушала да учини погон чврстим. Секвенцијалне брзине читања и писања су једнаке стандардима Самсунг Т5 и СанДиск Ектреме Портабле. Случајна брзина је такође одлична, јер је Г-Дриве Мобиле ССД надмашио екстремни преносиви, али остаје мало јужније од модела Т5. 

Г-Дриве Мобиле ССД доказује да можете и да поједете свој колач, али и то, али то долази по цену. Добићете вам између 50 и 100 УСД више од СанДиск Ектреме Портабле и Самсунг Т5, у зависности од капацитета који купите. Поред тога, Г-Дриве Мобиле ССД долази са петогодишњом гаранцијом, док Т5 и Ектреме Портабле нуде само три. 

Остали разлози нам се допадају Г-Тецхнологи Г-Дриве Мобиле ССД

Иако је Г-Дриве Мобиле ССД скупљи од СанДиск Ектреме Портабле ССД-а и Самсунг Т5, он оправдава цену. Поред петогодишње ограничене гаранције, Г-Тецхнологи пружа неке од најбољих подршка на тврдом диску које смо видели. Постоји одговарајућа база знања за све производе Г-Тецхнологи, као и образац за контакт. 

С обзиром да је Г-Тецхнологи фокусирана на медијске професионалце, додатна подршка има смисла. Ако имате питање, одговорит ће вам одмах или прегледавањем доступних чланака у бази знања или приступањем е-поштом.  

Г-Дриве Г-Дриве Мобиле ССД је гломазнији и скупљи од Самсунг и СанДиск колега, али долази са напретком у подршци и квалитету израде. Ако су вам та подручја важна, прочитајте нашу рецензију Г-Тецхнологи Г-Дриве Мобиле ССД.

 

Самсунг Кс5

Ако тражите перформансе без обзира на трошкове, Самсунг Кс5 може да огребе по сврабу. Реч је о једном од најскупљих спољних ССД дискова, а модел од 2 ТБ ради на више од 800 долара. Међутим, са Тхундерболт 3 везом и НВМе контролером нуди неке од најбржих расположивих брзина. 

самсунг-к5

Може да испоручује секвенцијалне брзине читања до 2800 МБ / с и секвенцијалне брзине писања до 2.3000 МБ / с, захваљујући Тхундерболт 3 вези. Иако Тхундерболт 3 и даље користи УСБ-Ц конектор, он није исти као УСБ 3.1. У ствари, има четири пута опсег УСБ 3.1, што га чини идеалним за ултра брзе брзине преноса.

Самсунг Кс5 је у основи већи, лошији брат за Т5. Користи исти софтвер за заштиту лозинком вашег диска, који шифрира ваше податке помоћу АЕС-256. Као и Т5, и овај софтвер можете користити да провјерите постоје ли ажурирања управљачког софтвера и искључите заштиту лозинком. 

Остали разлози као што је Самсунг Кс5

Самсунг Кс5 ради као спортски аутомобил, али је изграђен попут тенка. Не бисте то знали испрва. У ствари, дизајн је инспирисан спортским аутомобилима, са елегантним сребрним горњим делом и црвеним нагласцима. Поред тога, дно погона има мат завршни слој како би се спречило да исклизне. 

То ипак није крхко. Испод заштитног плашта налази се више слојева заштите, укључујући оквир који појачава погон изнутра и хладњак који чува меморијске чипове унутра хладним. На основу Самсунговог тестирања, уређај ће се на собној температури задржати испод 45 степени Целзијуса и може издржати пад од два метра, захваљујући оквиру од легуре магнезијума. 

Једноставно речено, Самсунг Кс5 је најбољи од најбољих. Међутим, цена се подудара. Кошта скоро 0,50 долара по гигабајту, с малим попустом како се крећете дуже у трајању. Имајући то у виду, то је у суштини Самсунгов највиши НВМе ССД у кућишту Тхундерболт 3. Узимајући то у обзир, цена није превише лоша.

Вестерн Дигитал Ми Пасспорт Вирелесс ССД

Бежични ССД Вестерн Дигитал Ми Пасспорт није баш импресиван када је реч о перформансама. За пренос података користи УСБ 3.0, који повећава брзину узастопног читања испод 400 МБ / с и скоро је скупо као и Самсунг Кс5. Међутим, као што име имплицира, бежична је веза.

западно-дигитални-мој-пасош-бежични-ССД

Својим подацима можете приступити бежично и струјати филмове са диска, али то није његова идеална функција. Уређај заправо емитује свој 802.11ац ВиФи сигнал, омогућавајући фотографима и видеографима да снимају и уређују директно са и на диск без икакве везе. Поред тога, можете прегледати датотеке помоћу паметног телефона или таблета помоћу апликације као што је ФиЛМиЦ Про.

Поред тога, Ми Пасспорт Вирелесс ССД поседује уграђени читач СД картица, који омогућава фотографима са локације и видеографима да испуштају медије без потребе за рачунаром. Ово је посебно корисно у окружењу за фотографирање природе где је важна минимална брзина.

Остали разлози нам се свиђа Вестерн ССД Вестерн Дигитал Ми Пасспорт

С обзиром да се Вестерн Дигитал фокусира на професионалце на терену са Ми Пасспорт Вирелесс ССД-ом, требало би да буде мало изненађење да може поднијети премлаћивање. ССД унутра је заштићен од удараца, вибрација и пада до метра, без обзира да ли ради или не. Вестерн Дигитал чак укључује заштитни уређај за пад у погону у кутији. 

Својим бежичним функционалностима и чврстим квалитетом израде, Ми Пасспорт Вирелесс ССД је велик, али Вестерн Дигитал користи додатни простор за добру употребу. Такође је унутра спакована снага снаге 6.700 мАх која пружа 1.5А снаге када је диск искључен и 0.9А када је укључен. 

Западни дигитални диск ССД Ми Дигитал Пасспорт је високо специјализован екстерни уређај са ценама које треба да одговара. За неке кориснике то је једноставно превисока цена, спољни диск који има слабе цене. Међутим, за оне који раде локацију, то је божји дар, изграђен са скупом функција које оптимизују преносивост, снагу и ток рада. 

Последње мисли

Ако тражите спољни ССД опште намене, тешко је победити Самсунг Т5. СанДиск Ектреме преносни ССД пружа мањи облик, Г-Дриве Мобиле ССД је крутији, а Самсунг Кс5 бржу брзину, али је баланс цене, перформанси, карактеристика и израде најјачи код Т5.

Остали се нагињу теже у једном или другом подручју, што би, зависно од ваших потреба, могло бити добра ствар. Ако ниједан од горњих дискова није оно што тражите, провјерите остале рецензије екстерног хард диска. 

Који спољни ССД користите? Зашто сте га изабрали? Јавите нам у коментарима испод. Као и увек, хвала на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me