Како форматирати екстерни чврсти диск на једноставан начин у 2020. години

Ако наиђете на проблеме са чврстим диском, форматирање је један од првих корака које бисте требали предузети како бисте га решили. Форматирање вам омогућава да замените све податке на тврдом диску, ресетујете структуру датотека и начин на који диск делује са оперативним системом. Такође се може користити за припрему чврстог диска за употребу са другим оперативним системом. 


У овом водичу о форматирању спољног чврстог диска ми ћемо вам помоћи да се уверите да ваш преносни диск ради са свим. Показаћемо вам како форматирати чврсти диск у Виндовс-у и мацОС-у и објаснити кључна подешавања на сваком ОС-у. 

Пре него што дођете до тога, важно је схватити шта је форматирање чврстог диска. Хајде да разговарамо о форматирању тврдог диска, системима датотека и како форматирање не мора прво да обрише све податке са вашег чврстог диска.

Шта је форматирање тврдог диска?

Већина људи повезује форматирање тврдог диска са брисањем тврдог диска. Иако је то тачно у одређеној мери, то није једина сврха процеса. Уместо тога, форматирање се користи да би се чврсти диск довео у стање у којем га може користити рачунар, због чега се морају избрисати сви писани подаци са погона. 

шта је форматирање хард диска

Подаци се не бришу у потпуности, али о томе ћемо више дотакнути касније. Већина спољних чврстих дискова је спремна за употребу на рачунару, али у ретким случајевима ћете морати да форматирате чврсти диск. У ствари, то је један од препоручених корака за решавање проблема у нашем начину како да решимо спољни чврсти диск који се не приказује. 

Изван форматирања за почетну употребу, можда ћете морати да форматирате чврсти диск ако наиђете на грешке. На исти начин свежа инсталација вашег ОС може решити већину проблема, преобликовање чврстог диска је критични корак у решавању проблема. Само будите сигурни да су ваши подаци сигурносно копирани помоћу услуге сигурносне копије на мрежи, попут Бацкблазе-а (прочитајте нашу Бацкблазе рецензију). 

Пре него што уђете у процес форматирања, важно је да пређете преко чега ћете форматирати чврсти диск: систем датотека.

Филе системи

Филе системи су оно што оперативни системи користе за складиштење података на уређај за складиштење података. Нажалост, не постоји фактички систем датотека који користе сви хард дискови. Она која ваша користи у великој мери зависи од погона и оперативног система који користите. Због тога ћемо прећи преко најчешће коришћених датотека датотека па ћете знати шта је шта.

 • НТФС: НТФС је оно што Виндовс користи подразумевано. Као и већина датотека датотека, ограничење је једном кад се преселите изван Виндовс-а. Можете да читате и пишете на Виндовс платформама, али корисници мацОС-а и Линука моћи ће да читају податке само са погона који је НТФС форматиран. 
 • ЕкФАТ: ЕкФАТ није ексклузиван за било који ОС. Виндовс и мацОС могу да му читају и уписују податке. Иако није тако распрострањен као НТФС, често ћете наћи неограничене флеш дискове и екстерне ССД дискове форматиране у ЕкФАТ-у, јер подршка за више платформи и недостатак ограничења величине датотеке чине идеалан избор за плуг-анд-плаи подешавања. 
 • ФАТ32: ФАТ32 је старији, ружнији рођак ЕкФАТ-а. Као и тај датотечни систем, он функционише на Линук-у, Виндовс-у и мацОС-у, а годинама је био де фацто опција за флеш дискове. Међутим, не може да похрањује датотеке веће од 4 ГБ, па је то последњих година нестало из корисности. 
 • ХФС Плус: Слично као што је НТФС подразумевани систем датотека за Виндовс, ХФС Плус је подразумевани систем датотека за мацОС. Ограничено је на Виндовс машинама, али Апплеови корисници ће без проблема моћи да читају и пишу на погоне у формату ХФС Плус.

Надамо се да је сада јасно зашто је разумевање датотека система важно. Ако сте проверили водич за бочно оптерећење, као што је наш Коди водич за бочно оптерећење, вероватно сте видели препоруке за форматирање у ЕкФАТ или ФАТ32. То је зато што ти датотечни системи раде на платформама, док НТФС и ХФС Плус не.

Без обзира на то који датотечни систем испоручујете ваш хард диск, морате користити ако не желите да уклоните све податке са диска. Алтернативно, можете бацити податке са свог диска на услугу складиштења у облаку, као што је Синц.цом, форматирати уређај и вратити своје податке на њега (прочитајте наш Синц.цом преглед).

Како форматирати спољни чврсти диск

Сада када смо изостали, форматирање и основа система датотека, време је да вам покажемо како форматирати спољни чврсти диск. Показаћемо вам како то урадити на Виндовс-у и мацОС-у помоћу Самсунг-а Т5, који је један од најбољих спољних чврстих дискова, као што можете видети у нашој Самсунг Т5 рецензији. 

Изабрали смо Т5 јер је форматиран у ЕкФАТ из оквира, што значи да одмах ради са Виндовсом и мацОС-ом. 

Како форматирати спољни чврсти диск у оперативном систему Виндовс

Форматирање тврдог диска на Виндовс-у је једноставна ствар, посебно ако оставите све као задано. Речено је да, ако желите да промените подешавања, мораћете да знате детаље о њима.

чаробњак за форматирање прозора

Пре него што дођете до њих, морате пронаћи чврсти диск који желите да форматирате следећи ове кораке.

 

 1. Отворите Филе Екплорер
 2. Навигација до “мој рачунар”
 3. Кликните десним тастером миша на диск који желите да форматирате
 4. Кликните на “формат” 

Виндовс ће тада отворити чаробњака за форматирање. Проћи ћемо кроз свако подешавање у чаробњаку како бисте знали која подешавања морате да промените. 

 • Капацитет: Ово показује капацитет погона. Постоји падајући мени, али пуни капацитет диска је обично једина опција осим ако немате подешене партиције. Ако то звучи као кретен, оставите поставку на подразумеваној опцији. 
 • Систем датотека: Ово је систем датотека у који желите да форматирате диск. Постоји подразумевани систем датотека – обично НТФС за унутрашње погоне и ЕкФАТ за екстерни – тако да је најбоље да то оставите. Ако желите да промените систем датотека, то можете учинити овде. Важно је ипак напоменути да се интерни дискови могу форматирати само у НТФС. 
 • Алокација јединица величина: Величина јединице за доделу је колико је сваки блок за складиштење на диску. У скоро свим случајевима, остављање подешавања на подразумеваној вредности је најбоља опција, али можете да прочитате математику иза ње ако покушавате да оптимизирате свој погон.
 • Ознака волумена: Ово је оно што желите да диск буде именован по форматирању. Ако је неименован, Виндовс ће му аутоматски доделити име. 
 • Брзо форматирање: Оквир за брзи формат подразумевано је промењен. То значи да ће Виндовс избрисати датотечну структуру диска, мада су подаци и даље доступни ако користите алате за форензику тврдог диска. Провођење пуног формата траје дуже, али пребрисаће ваше податке и претражити лоше секторе.

Иако смо прешли преко поставки, најбоља ствар је вјероватно да их оставимо на задате вриједности. Након што је све постављено, све што требате учинити је да кликнете „старт“ и сачекате да се трака напретка попуни.

Како форматирати екстерни чврсти диск на мацОС-у

Форматирање и бављење проблемима који се тичу чврстог диска уопште је лако у мацОС-у. За разлику од Виндовс-а, мацОС вам пружа алате за форматирање, партицију, враћање и поправак тврдог диска са једног екрана који се може пронаћи у вашим услужним програмима.

мацос-диск-услужни програм

Да бисте пронашли екран, следите ове кораке.

 

 1. Отворите Финдер
 2. Слиједите пут / апликације / услужне програме и кликните на “услужни диск”
 3. Пронађите свој погон у левом менију и кликните га
 4. Кликните на картицу „брисање“ на главном екрану
 5. Изаберите датотечни систем који желите да користите и дајте му име погона

Након тога, готови сте. мацОС вам не даје толико контроле као Виндовс, али као што смо објаснили, велики део те контроле је ирелевантан. Процес форматирања је једноставан, с тим да Аппле иде корак даље по укључивању упутстава изнад опција. 

Једино на шта ћете можда требати обратити пажњу су безбедносне опције. Подразумевано, мацОС форматира ваш погон на исти начин као и брзи формат у Виндовс-у, што значи да је датотека датотека избрисана, али бинарни подаци су и даље ту. Можете у потпуности да обришете податке коришћењем безбедносних опција. 

Како у потпуности избрисати спољни чврсти диск

Као што је споменуто у овом водичу, форматирање тврдог диска не брише све податке са њега. Бинарни подаци морају се стално писати на диск, тако да уместо да га уклањате, ОС брише структуру датотека, што значи да не можете да приступите подацима на свом диску.

како потпуно избрисати-екстерни-хард диск

За све намере и сврхе, ваши подаци се бришу. На диск можете уписати нове податке, а ваш ОС ће показати да је сав простор доступан. Ако ипак одложите чврсти диск, неко још увек може да приступи подацима помоћу алата за форензику. У основи, ти алати омогућавају људима да заобиђу структуру ОС-а и саставе датотеке помоћу бинарних података. 

Као што смо рекли, хард диск увек мора бити испуњен бинарним подацима. Једини начин да у потпуности обришете своје податке јесте пребрисати оно што је ту са новим бинарним подацима. Иако уграђени услужни програми на Виндовс-у и мацОС-у помажу у деловима, хакер може обрнути поступак за проналажење података на диску. 

Постоји неколико опција за потпуно уклањање података. Ако се решите погона, класично решење је да га неколико пута тапкате чекићем како бисте поломили дискове унутра пре рециклирања. Ако требате брзо уклонити податке и даље желите да погон функционише, требаће вам посебан услужни програм. 

Једна од најчешћих је Дарик-ова Чизма и Нуке. То је пројекат отвореног кода који преписује податке на вашем диску користећи насумичне процесе како би се осигурало да их није могуће надокнадити. Можете покренути ДБАН уместо свог ОС да бисте покренули процес, што је идеално ако рециклирате или продајете рачунар.

Последње мисли

Надамо се да смо објаснили разлике између форматирања и брисања спољног чврстог диска. Форматирање се не користи само за уклањање података на диску. Такође се користи да уређај буде компатибилан са другим ОС-ом. На пример, Вестерн Дигитал Ми Боок долази форматиран у НТФС, али можете је преобликовати у ЕкФАТ за употребу са мацОС-ом (прочитајте нашу рецензију Вестерн Дигитал Ми Боок). 

Ако желите да додате свом екстерном репертоару чврстог диска, прочитајте наше прегледе за спољни чврсти диск. Тамо ћете пронаћи наше омиљене преносиве дискове, укључујући СанДиск Ектреме Портабле ССД (прочитајте нашу рецензију СанДиск Ектреме Портабле). 

Зашто треба да форматирате свој погон? Имате ли још питања о процесу? Јавите нам у коментарима и, као и увек, хвала на читању. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map