Врхунски водич за употребу ТруеЦрипт-а за Дропбок

ВАЖНА НАПОМЕНА: ТруеЦипт се искључио под тајанственим околностима, посетите овај линк за више информација.


Дропбок (2 ГБ за 0 $ / годишње) је сигурно најпознатији светски провајдер за складиштење у облаку. Али није савршен. У јеку открића о ПРИСМ програму, Дропбок је био критикован због својих пракси шифровања.

ТруеЦрипт је наведен као решење за недостатке у Дропбок-овој политици шифровања. Желели смо да откријемо да ли је софтвер реалан, употребљив начин за додавање слоја додатне сигурности на наш налог за складиштење у облаку.

Бодљикава жица
Снажна сигурност задржаће садржај вашег Дропбок налога заиста приватним© Роиалти фрее

ТруеЦрипт је бесплатна апликација отвореног кода. Доступан је за Мац, Виндовс до Виндовс 7 и Линук. Не постоји верзија за Виндовс 8. У овом чланку користимо верзију ТруеЦрипт-а и Дропбок-а за Мац, али су функције доступне у осталим верзијама увелико сличне.

Да бисте користили овај водич, мораћете да инсталирате апликацију Дропбок и преузмете и инсталирате ТруеЦрипт са адресе хттп://ввв.труецрипт.орг/довнлоадс. Након што инсталирате обе апликације, зауставите се и прочитајте остатак нашег водича.

Навикавање на терминологију

Да бисте разумели ТруеЦрипт интерфејс, можда ће вам требати брзи темељни према техничким условима које користи.

 • А запремина је виртуелни контејнер у коме се чувају подаци. Замислите то као неку врсту канте за складиштење. Количине се чувају као датотеке на рачунару и када се монтирају, понашају се као дискови. Не можете користити ТруеЦрипт без да прво креирате волумен.
 • ТруеЦрипт додељује свеске за покретање слова. Они се називају слотови.
 • Да бисте користили терминологију која се користи у програму ТруеЦрипт, волумен може бити монтирано и демонтиран. Ако користите Мац или Линук, можда сте већ упознати са овим појмовима. Не улазите у непотребне детаље, прије употребе мора се монтирати волумен.

Када користите ТруеЦрипт, прво креирате и волумен, одлучујете шта желите да похраните у том свеску, а затим сачувате волумен као датотеку. Пошто сарађујемо са Дропбок-ом, фокусираћемо се на складиштење Дропбок садржаја у шифрованом ТруеЦрипт свеску.

Затим ћемо монтирати јачину звука и проверити да ли ради.

Коришћење ТруеЦрипт-а за шифровање мапе Дропбок-а

Погледајмо поступак шифровања помоћу ТруеЦрипт-а и Дропбок-а. Ради једноставности, криптираћемо једну датотеку у директоријуму Дропбок, али исти поступак можете да користите и за шифровање целе мапе.

1. Направите волумен

У почетку ћете требати да створите волумен у ТруеЦрипту. Ово је виртуални контејнер за складиштење ваших шифрованих датотека.

Кликните Креирајте волумен дугме.

Направите волумен
Направите волумен© Ноне

Отвара се чаробњак за креирање волумена.

2. Направите контејнер

На првом екрану изаберите прву опцију: Направите шифровани контејнер датотека.

Направите контејнер
Направите контејнер© Ноне

Наставите са чаробњаком.

3. Изаберите Тип звука

Изаберите Стандардна ТруеЦрипт Волуме. За већину Дропбок корисника ово омогућава адекватан ниво сигурности. Скривени волумен такође нам је лакши за рад.

Изаберите Тип звука
Изаберите Тип звука© Ноне

4. Изаберите Сачувај локацију

Сада морамо да одлучимо где ћемо сачувати нову свеску. Овде треба напоменути неколико важних ствари.

 • Иако ово дугме каже Изаберите фајл, ми овде заправо желимо да створимо нову датотеку.
 • Ако одаберемо постојећу датотеку, она ће се трајно пребрисати.
 • Избор постојеће датотеке не шифрира је.
 • Датотека се мора налазити у Дропбок мапи.

У свом примеру створио сам потпуно нову фасциклу, ОнлинеБацкупРевиевс, унутар мапе Дропбок. Ми ТруеЦрипт волумен ће бити сачуван као нова датотека под називом ТруеЦрипт Екампле.

Изаберите Сачувај локацију
Изаберите Сачувај локацију© Ноне

5. Одаберите метод шифрирања

У овом дијалошком оквиру можемо променити врсту шифровања и алгоритам хасх-а за количину коју стварамо.

Изаберите метод шифрирања
Изаберите метод шифрирања© Ноне

Погледајмо овај дијалог детаљније.

О алгоритму шифрирања

У дијалошком оквиру су наведене следеће опције за шифровање:

 • АЕС
 • Змија
 • Твофисх
 • АЕС-Твофисх
 • АЕС-Две рибе-змије
 • Змија-АЕС
 • Змија-две рибице-АЕС
 • Двојица-Змија

Гледајући листу, можемо видети да постоје три алгоритма за шифровање: АЕС, Змија и Две рибе. ТруеЦрипт дозвољава да се било који од ових користи самостално или у сарадњи са другима. Имајте на уму и редослед опција: АЕС-Две рибе-змије је другачије Змија-две рибице-АЕС.

Колико је важан овај начин шифровања?

Па, АЕС-256 би, како се извештава, требало милијарду година да пробије – далеко дуже него што је свемир постојао. Али неки тврде да је Америчка агенција за националну сигурност то већ учинила. 

Истина је да нико не зна колико је сигуран АЕС-256; Све што можемо је да погодимо. За најбољу сигурност треба да користите комбинацију метода шифровања.

О алгоритму хасх

Хасх алгоритам се користи заједно са генератором случајних бројева ТруеЦрипт за креирање псеудо случајних низова слова и бројева за шифрирање. („Псеудо случајност“ једноставно значи да низ није заиста случајни, али је „што је могуће случајнији“ с обзиром на ограничења система.)

Овде су опције:

 • РИПЕМД-160
 • СХА-512
 • Вхирлпоол

Хасх алгоритам једноставно прикрива оригинални псеудо случајни низ. За већину корисника подразумевани РИПЕМД-160 је довољан.

6. Унесите величину јачине

ТруеЦрипт сада пита колика би требала бити велика јачина звука. Узмите у обзир величину вашег налога за складиштење Дропбок-а и величину датотека које желите да сачувате при подешавању величине волумена овде. Дропбок ће увек „видети“ датотеку ове величине, без обзира на садржај волумена.

Унесите величину јачине
Унесите величину јачине© Ноне

7. Изаберите лозинку

Слаба лозинка учиниће вашу енкрипцију потпуно неефикасном, тако да је ово важан део поступка подешавања. Нема безбедносних датотека са технологијом шифрирања војне класе ако их осигурате једноставном лозинком попут лозинке1.

У идеалном случају требало би да користите генератор лозинки да бисте створили случајни низ од 20 знакова; дуже ако је могуће. Ако то није вјероватно, ево корисног чланка о стварању лозинке који би вам требао дати неке алтернативне идеје.

Изаберите лозинку
Изаберите лозинку© Ноне

ТруеЦрипт такође омогућава употребу а кеифиле. Ово је веома паметна функција која вам омогућава да користите било коју датотеку за генерисање своје лозинке; без ове датотеке корисник не може добити приступ. Можете одабрати мп3 своје омиљене песме, ЈПГ фотографију своје деце или датотеку пуну случајних ликова (генерисаних ТруеЦрипт или неком другом апликацијом).

Ако одаберете ову методу датотеке кључева, будите сигурни да никада не мењате датотеку кључева ни на који начин. Обрезивање ЈПГ датотеке кључа или промена ознака у мп3-у учиниће вашу ТруеЦрипт количину неупотребљивом.

8. Изаберите Опције форматирања

Не брините: ТруеЦрипт неће форматирати ваш чврсти диск. Опције форматирања вам једноставно омогућавају да одаберете најприкладнији систем датотека за ваш нови волумен. Запамтите: то је ефективно самосталан виртуелни диск.

Изаберите Опције форматирања
Изаберите Опције форматирања© Ноне

У већини случајева ћете желети да створите ФАТ волумен на Виндовс-у и Мац ОС Ектендед волумен на Мац-у. Напредни корисници могу користити супротно или изабрати Ноне.

9. Изаберите Подршку за више платформи

Већина корисника готово сигурно користи Дропбок са различитим оперативним системима и уређајима, сада или у будућности. Овде топло препоручујемо да одаберете прву опцију да бисте избегли било какве проблеме с некомпатибилношћу.

Изаберите Подршку за више платформи
Изаберите Подршку за више платформи© Ноне

10. Креирајте случајне податке и формат

ТруеЦрипт сада генерише случајни скуп података тако што снима низ знакова на основу кретања миша. Померите показивач миша насумичним узорком да бисте генерирали низ. Када сте задовољни, кликните Формат.

Креирајте случајне податке и форматирајте
Креирајте случајне податке и форматирајте© Ноне

Коришћење вашег новог волумена

Сада када је ваш волумен створен, Дропбок ће почети да га отпрема. Морате га монтирати унутар програма ТруеЦрипт да бисте додавали и уклањали датотеке.

Прво пронађите количину кликом на дугме Изабери датотеку и пређите на датотеку која садржи свеску. Затим кликните на Моунт.

Монтажа ТруеЦрипт волумена
Монтажа ТруеЦрипт волумена© Ноне

ТруеЦрипт ће вас питати за лозинку. Кеширајте лозинку у меморији како бисте олакшали рад са датотеком.

Монтажа ТруеЦрипт волумена (2)
Монтажа ТруеЦрипт волумена (2)© Ноне

Једном када је датотека монтирана, она се приказује у утору 1. Ако двоструко кликнем на ову линију, могу да отворим волумен и превучем датотеке унутра и ван као да је то обичан диск.

Запамтите: За Дропбок, датотека ће увек бити исте величине као и величина волумена коју смо поставили у кораку 6, горе – чак и ако је празна.

Из ТруеЦрипт менија могу такође:

 • Проверавати Волуме Пропертиес да се подсетим на опције које сам изабрао приликом креирања волумена.
 • Обришите кеш меморију (која уклања лозинке из РАМ-а).
 • Направите сигурносну копију, вратите или поново конфигуришите одабрану јачину помоћу Волуме Тоолс.
 • Демонтирајте изабрану јачину, или изаберите Демонтирајте све да бисте избрисали списак.

За и против ТруеЦрипт-а

ТруеЦрипт је очигледно веома способна апликација, али уноси неке изазове за просечног Дропбок корисника.

 • Ако сте мртви у употреби Дропбок-а као добављача складишта у облаку, ТруеЦрипт ће вам пружити додатни слој шифровања који је потребан да ваше датотеке буду безбедне од знатижељних очију.
 • Бесплатно је, тако да нема шта да изгубите.
 • Једном када се датотека шифрира, изгубит ћете неке од најбољих Дропбок функција: верзију датотеке, дељење и тако даље.
 • Ако нисте технички склони, корисничко сучеље ТруеЦрипт-а можда је збуњујуће.
 • То је још увек решење недостатака Дропбок-а, а ни он није савршено решење..

Постоје и друге услуге складиштења у облаку које нуде бољу енкрипцију од Дропбока одмах са полице:

 • СпидерОак () је услуга складиштења у облаку која нуди синхронизацију и прављење резервних копија (зато вам омогућава већу флексибилност од Дропбок-а). Стече привлачност због своје посвећености чврстом обезбеђењу у облаку. СпидерОак нуди сличне функције као Дропбок и нећете их изгубити када су ваши подаци шифровани. Прочитајте више у мом чланку СпидерОак вс Дропбок.
 • Мега () је услуга складиштења у облаку коју је основао Ким Дотцом, једна од најважнијих личности у индустрији. Мега је вјероватно била прва услуга која је у расправу о облаку поставила централну фазу шифрирања. Можда није савршен, али је лакши за употребу него ТруеЦрипт.

Мој закључак

Импресиониран сам снагом ТруеЦрипт-а, а ако сте већ платили за Дропбок рачун, свакако га вриједи користити. У почетку делује мало збуњујуће, али Чаробњак уклања највећи део боли због стварања волумена.

Исто тако, ако сте се обавезали да ћете користити Дропбок у канцеларији, лакше је додати ТруеЦрипт у микс уместо да покушавате да примените промену културе и пребаците се на потпуно новог провајдера за складиштење у облаку. Додуше, зависи како користите Дропбок.

Највећи проблем је губитак Дропбок функција. Чињеница да губите ствари попут верзије верзије чини ТруеЦрипт дефинитивним компромисом, а ако сте заиста забринути за сигурност у облаку, постоје бољи начини за постизање истог резултата.

И даље преферирам СпидерОак као сигурно решење; корисници добијају исте предности Дропбок-а у погледу функција, али уз додатну сигурност ТруеЦрипт-а. СпидерОак сигурно зна што се тиче шифрирања и најбоље праксе.

Своди се на равнотежу између сигурности и погодности, као и већина мрежних сервиса. ТруеЦрипт чини лоше шифровану услугу много сигурнијом, тако да ћемо је препоручити било којем хардцоре Дропбок кориснику.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map