Синц.цом вс Дропбок: Епска битка облака

Као дива, Дропбок има поларизациони ефекат. Неки се заклињу у то, други се у њега закуне. Далеко од тога да решимо расправу, мислили смо да ћемо бацити мало горива на ватру без синхронизације без забране. Кандидат: нишни плејер фокусиран на приватност Синц.цом.


И Дропбок и Синц.цом често су представљени на нашој листи стално развијајући се најбољих провајдера за складиштење у облаку. То и чињеница да су заслужили наше поштовање овде на Цлоудвардс.нет-у из врло различитих разлога чини оно што смо мислили да ће бити врло упечатљива супротност.

Ми смо такође дојиље за неку неуобичајену причу, тако да то постоји. Након што прочитате, не заборавите да погледате нашу библиотеку рецензија за складиштење у облаку, где ћете наћи и наш комплетан преглед Синц.цом и Дропбок преглед.  

Битка за најбољу похрану у облаку: Синц.цом вс Дропбок

Дропбок је већ дуго један од лидера на пољу за складиштење у облаку. Оснивач Древ Хоустон изумио је модел фасцикле за синхронизацију који се данас често користи, а Дропбок је један од најбољих алата за складиштење у облаку за сарадњу и продуктивност. Делимично је из тих разлога што Дропбок данас захтева преко 500 милиона корисника.

Синц.цом је, у међувремену, последњи извештај имао 260.000 корисника, укључујући предузећа. Иако се број купаца Синц.цом удвостручио у 2016. години, ово је далеко далеко иза Дропбок-а у такмичењу за популарност.

Међутим, свеукупно активни корисници нису све. Иако нећемо порећи да Синц.цом заостаје за Дропбок-ом у функцијама продуктивности, слично као што то чине Гоогле Дриве и ОнеДриве, она остаје интригантна опција за складиштење у облаку која вреди озбиљан преглед.

Како ћемо наставити, брзо ћете видети зашто Цлоудвардс.нет сврстава Синц.цом као једну од најбољих алтернатива Дропбок-а. Поређење смо поставили у четири круга: цена, синхронизација датотека, дељење датотека и безбедност. Хајде да почнемо.

1

Трошкови складиштења

Започећемо ствари упоређујући трошкове личне меморије у облаку за сваку услугу. Иако дно није све, није ни ништа.

Синц.цом

Кућни корисници могу бесплатно користити Синц.цом са 5 ГБ бесплатног простора за складиштење података. Поврх свега, можете да предложите Синц.цом пријатељима да зараде 1 ГБ додатног простора за складиштење по препоруци. И ваши пријатељи ће добити додатних 1 ГБ.  

Везу препоруке можете објавити на свом блогу или Твиттеру како бисте зарадили више, и нема ограничења на то колико бесплатних гигабајта можете да закуцате. Ова великодушна смерница је учинила да се Синц.цом високо рангира међу нашим изборима за најбољу бесплатну меморију у облаку.

Ако вам треба више простора него што можете да добијете бесплатно, можете се одлучити за један од два лична плана: 500 ГБ или 2ТБ.

Оба плана треба плаћати на годишњем нивоу и унапред, али то је заиста једина мана. 500 ГБ простора за складиштење за 49 УСД месечно успева за нешто више од 9 УСД месечно, док 2ТБ за 96 УСД годишње ради до 8 УСД месечно. Било како било, али план 2ТБ сигурно је бољи.

Ако завршите са замерком купца, имате и 30 дана да захтевате новац назад, без питања. Нисмо чули ниједну жалбу на Синц.цом због непоштовања тих услова.

Дропбок

Као и Синц.цом, Дропбок пружа бесплатан лични план. Међутим, није баш тако великодушан са само 2 ГБ.

Исто је и са Дропбок рефералним програмом, који вам нуди 500 МБ додатног простора за складиштење, за максималних 16 ГБ на бесплатном плану. Међутим, претплатите се и добијате 1ГБ складиштења по препоруци, а капа износи и до 32ГБ.

Дропбок има два лична плана за избор, попут Синц.цом, али добијате само 1ТБ складишта у облаку. Не постоји опција за мање или више.

Дропбок Плус је план који већина корисника има, а кошта 9,99 УСД месечно или 99,99 УСД ако платите за годину дана унапред. Годишња опција успева до 8,12 УСД месечно, уштеде које заиста не оправдавају обавезу.  

Дропбок Плус заправо недостаје неке кључне карактеристике, укључујући селективну синхронизацију и напредне функције дељења. Оба ћемо се дотакнути када покривамо синхронизацију у другој рунди и дељење у трећој рунди.

Предности плаћања 19,99 УСД за Дропбок Профессионал укључују 120-дневну верзију датотека, напредне функције дељења, претрагу текста, претрагу слика и „паметну синхронизацију“, функцију коју ћемо додирнути у следећем кругу.

Ово су лепе особине, али знатно мање, тако да ако узмете у обзир чињеницу да удвостручују трошкове.

Прве рунде мисли

Синц.цом вам омогућава више бесплатног складишта у облаку од Дропбок-а. Међутим, већа поанта у њену корист је његов план од 2 ТБ. То је један долар мање од Дропбок Плус-а за дупло више складиштења. Синц.цом не само да је бољи од Дропбок-а, већ је и један од најбољих понуда у облаку за складиштење података.

Коло: Трошак складиштења за Синц.цом

Синц.цом Лого
Дропбок Лого

2

Синц датотеке

Синхронизација датотека или само кратка синхронизација омогућава вам повезивање више уређаја у облаку да бисте делили датотеке између њих. Циљ је да се измене датотека изврше на једном уређају и аутоматски пребаце на друге уређаје како не бисте имали препирку са УСБ драјвовима.

У овом кругу погледаћемо како се Синц.цом и Дропбок приближавају синхронизацији и колико добро то раде. Укључићемо неке брзинске резултате да бисмо помогли у одређивању победника.

Ови тестови су изведени преко ВиФи мреже брзине Интернета од 10 Мбпс и 22 Мбпс с тестне локације у југоисточној Азији. Вероватно ће се ваше сопствене брзине увелике разликовати у зависности од места где се налазите и ваше интернетске везе, али то би вам требало дати неку представу о релативном учинку.

Синц.цом

Синц.цом управља синхронизацијом преко мапе за синхронизацију, као и већина сервиса за складиштење у облаку. Инсталирајте десктоп клијент и ова фасцикла је додата у ваш датотечни систем.

Превуците датотеке у фасциклу за синхронизацију да бисте их послали у свој облак и друге уређаје. У дизајну нема ништа посебно, али то треба бити: једноставно.  

Оно што је важно је колико брзо се датотеке копирају. Ево резултата наших брзих тестова са Синц.цом:

Први покушај:
Други покушај:
Просек:

Вријеме отпреме:16 минута, 32 секунде14 минута, 03 секунди15 минута, 29 секунди
Вријеме преузимања:6 минута, 56 секунди6 минута, 42 секунде6 минута, 49 секунди

Те брзине нису страшне ако узмете у обзир да се центар података Синц.цом налази у Канади, на другој страни света. У најмању руку, упоређују се са осталим сервисима које смо тестирали. Имајте и на уму да обично нећете преносити и преузимати датотеке од 1 ГБ, осим ако не радите са видео записима.

Брзи је обично најбољи, али синхронизација може успорити друге активности ако рачунар ради са ограниченим ресурсима. Синц.цом аутоматски подразумева прилагођавање ширине опсега тако да не омета друге процесе. Међутим, можете је и ручно затворити.

Само идите на икону траке Синц.цом, изаберите „поставке“ и пређите на картицу „мрежа“ прозора који се отвара.

Не постоји опција за “неограничену” ширину опсега, иако се на основу наших брзих тестова брже чини да Синц.цом ефикасно користи оно што је доступно.

Иако је синхронизација корисна функција, могућност укључивања синхронизације биће важнија за неке кориснике. То је зато што са укљученом синхронизацијом чувате датотеке и на тврдом диску и у облаку. Ако желите да користите складиште у облаку да бисте ослободили простор на чврстом диску, синхронизација је контрапродуктивна.

Да би задовољио ову потребу, Синц.цом пружа оно што је познато као селективна синхронизација. Приступите овој функцији са иконе траке задатака Синц.цом тако што ћете одабрати „поставке“ и отворити картицу „Напредно“.   

Поништите ознаке и неће се више чувати на тврдом диску.

Један од недостатака интегрисања ове функције Синц.цом је тај што више нећете моћи да видите несинхронизоване мапе у вашем датотечном систему. Мораћете да користите интерфејс прегледача Синц.цом. Дропбок има решење за овај проблем – ако желите да га платите.

Дропбок

Као и Синц.цом, Дропбок такође инсталира фасциклу за синхронизацију у ваш систем датотека када инсталирате клијент. Као што је поменуто, ово је заправо механизам који је Дропбок измислио.

Обавили смо исте тестове брзине синхронизације са Дропбок-ом као и са Синц.цом, преко исте ВиФи мреже. Табела испод приказује резултате.

Први покушај:
Други покушај: Просек:
Време отпреме:16 минута16 минута16 минута
Време преузимања:6 минута6 минута, 30 секунди6 минута, 15 секунди

Чини се да Дропбок много боље користи расположиву ширину појаса од Синц.цом. Дропбок има сервере у САД-у и Европи, мада само пословни корисници могу користити европске погодности. Ипак, више центара података у Сједињеним Државама требало би помоћи у избјегавању уских грла.

Дропбок такође омогућава ограничење брзине преноса и преузимања приступом подешавањима клијента преко иконе радне површине на траци задатака. (Изборник на Дропбок задатку је заправо много боље дизајниран од Синц.цом-а, иако у овај чланак не уклапамо укусност).  

Дропбок Нетворк Бандвидтх

Дропбок по дефаулту, попут Синц.цом, аутоматски прилагођава брзине преноса како не би ометао друге активности. Као и Синц.цом, такође можете ручно да пребаците брзине. За разлику од Синц.цом, Дропбок такође има поставку „без ограничења“ која ће максимизирати пропусност без обзира на то што се још дешавало.

Међутим, где Дропбок заиста надмашује Синц.цом, користи копирање датотека на нивоу блока. Ова метода копирања значи да када уређујете датотеку, само измењени део датотеке се преписује у облак, уместо да се поново чита цела датотека.

Овај приступ увелике повећава брзину синхронизације, што га чини помало изненађујућим што више решења за складиштење у облаку нису пратили његово прилагођавање. Тренутно су једини који нуде блокадно копирање за које знамо да су Амазон Дриве, ОнеДриве (за МС Оффице датотеке) и Егните, наш избор за најбољу синхронизацију и дељење услуге предузећа..   

Дропбок пружа и стандардне могућности за синхронизацију и, спремни сте да се померите на Дропбок Профессионал налогу, побољшана верзија, Смарт Синц.

Селективном синхронизацијом управља се на картици „синхронизација“ алата за подешавања клијента за десктоп.  

Са стандардном селективном синхронизацијом, све мапе које сте одабрали за синхронизацију више се неће приказивати у вашој Дропбок мапи за синхронизацију. Смарт Синц омогућава да их и даље видите и приступите, налик мрежном погону. То је велико унапређење, али једно које желимо је укључено бесплатно.  

Два круга мисли

Дропбок није само изумио модерни приступ синхронизацији који сви данас користе, компанија наставља да поставља траку. Брзи су при почетном преносу датотека, а функције попут синхронизације на нивоу блока и паметне синхронизације увелико побољшавају корисничко искуство.

Синц.цом, упркос свом имену, не мери баш тако. Међутим, то не значи да лоше ради. Штавише, барем према ономе што нам је рекао Синц.цом, заштита шифровања нуле знања о којој ћемо говорити у четвртој рунди спречава је да имплементира синхронизацију на нивоу блока.

Поврх тога, стварни процес приватног шифрирања датотека вероватно успорава ствари. Ипак, највећа произвођач разлика вероватно је да Синц.цом једноставно нема инфраструктуру Дропбок-а који као више података има на располагању.

Извините на страну, ако тражите флуидну синхронизацију уређаја, Дропбок је најбоља понуда.

Коло: Тачка синхронизације датотека за Дропбок

Синц.цом Лого
Дропбок Лого

3

Дељење датотека

Дељење датотека омогућава другима да прегледавају или преузимају датотеке у вашем облаку складишта података. Као и синхронизација, већина компанија следи исти основни приступ имплементацији, а то је да генерише везе које упућују на мапе и датотеке. И опет, неке компаније раде боље од других.

Погледајмо како раде Синц.цом и Дропбок.

Синц.цом

Можете да делите сачуване датотеке са Синц.цом и путем интерфејса прегледача и путем мобилних апликација Синц.цом, доступних за Андроид и иОС.

Датотеке се могу делити у прегледачу кликом на припадајуће „дугме за дељење“.

Ово генерише везу која упућује на ту датотеку, коју можете копирати да ручно дистрибуирате или делите путем е-поште.

Једна од ствари која је Синц.цом учинила фаворитом Цлоудвардс.нет-а је та што се ту не зауставља. Услуга вам омогућава да за везе додате и лозинку и датум истека, све док сте корисник плаћања.

Неке услуге почињу да се појављују на овом појасу нудећи исте функције, иако већина не. Синц.цом иде чак и даље, омогућавајући вам и постављање ограничења за преузимање веза, примање обавештења о активности везе и проверавање статистике преузимања.

Што је још боље, корисници Синц.цом могу додати „побољшану приватност“ везама, што им чини нула знања. Опет ћемо причати више о нултом знању у нашој безбедносној рунди, али у основи је то начин да се осигура да нико осим вас и оних са којима делите своје датотеке не може да их дешифрује..

Са Синц.цом такође можете делити приступ директоријуму који функционише на исти начин као и дељење појединачних датотека. Када делите фасциклу, свака датотека унутар ње добија засебну везу. Они који имају приступ директоријуму могу их преузети појединачно или их преузети заједно као .зип датотеку.

Такође можете позвати кориснике да приступе мапама на основу њихове адресе, а не да генеришу везу. На тај начин можете појединцима давати дозволе попут прегледа, уређивања и позива. Везе које могу да дозволе другима да преносе датотеке у ваш складишни простор у облаку су друга опција.

Опције дељења са вашег паметног телефона су сличне, захваљујући побољшањима направљеним у септембру 2017. Раније мобилна апликација није била у могућности да дели датотеке.

Дропбок

Дропбок такође омогућава дељење датотека и са интерфејса прегледача и из Андроид или иОС апликација. Дропбок има додатну предност над Синц.цом и дељењем директно из директоријума за синхронизацију са радне површине.

Дељење засновано на прегледачу изводи се кликом на дугме „схаре“ повезано са било којом мапом или датотеком. Ово отвара прозор у који можете да унесете адресе е-поште или копирате везу за дељење ручно.

Дељење мапа додаје додатне опције дозвола за уређивање садржаја. Особе са дозволама за уређивање такође можете дати могућност управљања мапама.

Дропбок има и поставке везе и истека, али за приступ њима је потребан Дропбок Профессионал, који делује помало шкрт на делу Дропбок-а..

Дропбок вам не дозвољава да ограничите преузимање линкова или примате обавештења о активностима, али има пар корисних, повезаних приказа.

Први је приказ „дељења“ где можете добити брзи преглед фасцикли и датотека које делите, као и везе које су креиране. Други је приказ „захтев за фајлом“ који вам омогућава да тражите датотеке од других и да их отпремате на свој Дропбок налог, чак и ако сами нису купци.

Дропбок апликација за мобилне уређаје омогућава вам и дељење садржаја, али не дозвољава вам да заштитите лозинком или да додате датуме важења за везе, чак ни са Дропбок Профессионал-ом. Апликација такође не садржи два споменута приказа („дељење“ и „захтеви за датотеке“).  

Три округле мисли

Дељење датотека помоћу Дропбок-а је практично, посебно са могућношћу дељења датотека директно из вашег датотечног система. Међутим, нема сумње да преузети приступ није безбедан као приступ Синц.цом и не би био чак ни када би лозинка за везу и датуми истека били укључени у Дропбок Плус.

Синц.цом управо има заиста солидан приступ дељењу датотека који тренутно не одговара ниједној другој услузи складиштења у облаку – не само Дропбоку. Слично као што Дропбок поставља трендове синхронизацијом, Синц.цом поставља трендове са дељењем датотека.

Из тог разлога смо изабрали Синц.цом као најбољу меморију у облаку за дељење датотека, победивши Дропбок. Вероватно се подразумева да Синц.цом такође руши Дропбок у трећем колу.

Коло: Тачка дељења датотека за Синц.цом

Синц.цом Лого
Дропбок Лого

4

Сигурност

Чување датотека у облаку је практично, али за неке је и разумљиво застрашујући предлог. Кривица за високопрофилне хаке попут злогласног „фаппенинг-а“ и других сличних често се поставља на врата технолошких компанија, док су они најчешће резултат слабих лозинки, а не лоше сигурности у облаку.   

Међутим, још увек можете видети услугу складиштења у облаку како бисте били сигурни да нисте ваш најгори непријатељ, осим што осигуравате да чак и ако су њихове услуге на неки начин прекршене, ваше датотеке ће остати приватне. Погледајте интернетски водич за приватност Цлоудвардс.нет за више начина да останете сигурни.  

Синц.цом

Синц.цом ради оно што би требало да очекује за било који сервис за складиштење у облаку шифрирањем ваших датотека и у транзиту и у мировању.

Врло мало компанија за складиштење у облаку још увек не шифрује корисничке датотеке сачуване на њиховим серверима, с тим што су Амазон Дриве и ОнеДриве (за кућне кориснике, у сваком случају) два највећа имена која још увек нису започела свој рад.  

Метода шифровања која се користи је 256-битни АЕС, који би већини процена требало да дешифрује чак и најбрже суперкомпјутере на свету. Синц.цом такође штити пренос података коришћењем ТЛС / ССЛ и 2048-битног РСА ради спречавања успешног прислушкивања на мрежи.

Опет, ово је данас већина стандардних цијена. Тамо где се Синц.цом одвоји од пакета, омогућавајући корисницима да ставе кључеве за дешифровање ових датотека, уместо да се држе за њих саме.

Датотеке су шифроване пре него што икада напусте уређај и не декриптирају се док их не преузмете. Употребљена лозинка за шифровање генерише се на основу лозинке коју сте поставили, а коју Синц.цом никада не зна.

Названо шифрирање нулта знања, ово је најбољи приступ за заштиту датотека. То значи да нико на Синц.цом не може читати ваше датотеке, било у маркетиншке или правне сврхе, било као резултат кршења дата центра..

Лоша страна је та што, ако заборавите лозинку, Синц.цом такође не може да је ресетује уместо вас, тако да ћете изгубити приступ својим датотекама. Ако се одлучите за Синц.цом, обавезно чувајте лозинку негде на сигурном, попут менаџера лозинке у облаку.

Ако се не верујете у себе, уместо тога можете да дозволите Синц.цом да чува вашу лозинку или да наведете наговештај за лозинку да компанија остане у току.  

Чак и ако постоји енкрипција са нултим знањем и 256-битни АЕС, слаба лозинка се може лако хаковати. Бићете сигурни да предузмете кораке за креирање јаке лозинке, али можда ћете желети да искористите и две опције са факторима за потврђивање идентитета за Синц.цом.

Аутентификација са два фактора значи да чак и ако неко украде или погоди вашу лозинку, неће се моћи пријавити на ваш налог са сопственог рачунара без уноса посебног кода.

Када се пријавите са непознатог уређаја, Синц.цом ће вам послати овај код путем е-поруке, тако да можете добити приступ. Такође можете да користите Гоогле Аутентификатор.

Још једна предност коришћења Синц.цом је локација компаније у Торонту. То значи да се њиме управља канадским законима о приватности прилагођенима потрошачима утврђеним у ПИПЕДА (Закон о заштити личних података и електронским документима).

Дропбок

Датотеке се шифрују током транзита и у мировању са Дропбок-ом, али тај процес није крај до краја. Једном када стигну у центар података података Дропбок, пре него што се складиште на сервису, дешифрују се и затим поново шифрују.

Разлог због којег Дропбок користи овај приступ је одвајање садржаја ваших датотека од метаподатака, који се односи на елементе као што су имена, типови и величине датотека.

Дропбок ове информације повлачи за индексирање, што убрзава приступ датотекама. Иако је перформанса наопака, она функционише не зато што Дропбок одваја метаподатке, већ зато што је не шифрира поново као што је то случај са садржајем ваше датотеке.

Постоји прилично мало других који о вама могу рећи само из ваших метаподатака датотека. Добра вест је да Дропбок бар похрањује метаподатке на одвојени сервер од садржаја датотека.

Ниво шифрирања који Дропбок користи за заштиту садржаја датотека је 256-битни АЕС. У транзиту користи 128-битни АЕС заједно са ТЛС / ССЛ тунелима. 128-битни АЕС је слабији, али и бржи и, попут 256-битног АЕС-а, требало би му непрактично време да се пукне сила.

Дропбок такође подржава двофакторну аутентификацију за заштиту од крађе лозинке. Када се пријавите на свој налог на непознатој машини, можете да затражите од Дропбок-а да потврди ваш идентитет или путем текстуалне поруке или путем мобилне апликације за потврђивање идентитета.

Дропбок са сједиштем у Сједињеним Државама, који, нажалост, нема најсличнију репутацију у погледу приватности корисника. Програм НИС-а за надзор ПРИСМ, који је откривен већем броју људи у 2013. години, још увек траје. 2016. године ФБИ је извео Аппле на суд како би покушао да натера компанију да развије задњу шифру која омогућава приступ иПхоне подацима.

ФБИ је изгубио случај, али и он и ПРИСМ указују на спремност за инвазију на приватне податке који се чувају у електронском облику. То би могао бити разлог да неки радије чувају своје податке ван Сједињених Држава.

Четврте четврте мисли

Неће се сви бринути о томе да НСА приступи њиховим подацима, а за већину људи неће бити важно где се њихови подаци чувају. Синц.цом локација у Канади је предност приватности, али далеко већа предност коју има над Дропбок-ом је коришћење шифрирања са нултим знањем.

Можете прилично нагласити да Дропбок не би био сервис за складиштење у облаку који постоји уз приватно шифровање. Чињеница да се задржава на вашим шифрираним кључевима омогућава њено индексирање, што повећава перформансе. Брзи приступ датотекама је огроман део зашто сервис има 500 000 корисника.

Међутим, мало је сумње да је Синц.цом сигурнији. Нисмо ни открили чињеницу да је Дропбок имао 68 милиона корисничких лозинки украдених 2012. године.

Рунда: Безбедносна тачка за Синц.цом

Синц.цом Лого
Дропбок Лого

5

Пресуда

Синц.цом је извео три од четири рунде, али било би у праву да погрешите. Афтералл, нисмо увели једну од највећих предности Дропбок-а у односу на Синц.цом, а то су његове интегрисане апликације за продуктивност.

Дропбок има способну апликацију за белешке под називом Дропбок Папер која омогућава бележење мисли и минута састанка и чување их у облаку. Омогућава вам и преглед датотека са вашег прегледача и уређивање докумената Мицрософт Оффице захваљујући интеграцији са Оффице Онлине.

Синц.цом вам не даје ништа од тога, макар само зато што је приступ закључавању шифрирања отежан интеграцијама заснованим на прегледачу. Међутим, у вакууму ће многи корисници изабрати Дропбок овер Синц.цом за своје алате.

Срећом по нас, не живимо у вакууму. На пример, Гоогле Дриве и ОнеДриве имају више и боље интегрисане апликације за продуктивност од Дропбок-а. Чињеница да вам Гоогле Дриве такође даје 15 ГБ бесплатног простора за складиштење у облаку помогла му је да убрза мимо Дропбок-а укупан број корисника са последњим бројем од 800.000 (прочитајте нашу рецензију Гоогле диска).

Разлог због којег све ово објашњавамо у чланку о Синц.цом и Дропбоку је тај што помоћу својих алата за продуктивност и издашног бесплатног складиштења можете да користите и Гоогле Дриве и Синц.цом да бисте искористили предности обоје за мање од Дропбок-а. претплата.

У ствари је тако тачно да смо написали чланак о потенцијалном партнерству. Романтично, зар не??

Кад се све своди на то, једини заиста увјерљив разлог за кориштење Дропбок-а преко Синц.цом или било које друге похране у облаку је тај што он тако добро управља с синкронизацијом датотека. Поред тога, Синц.цом нуди много бољу вредност са 2ТБ складиштења за 8 УСД месечно и много сигурнији приступ дељењу и шифровању датотека.

Крајњи победник: Синц.цом

Синц.цом је наш избор, али поздрављамо различита мишљења. У коментарима испод наведите мало увида у ту тему. Такође радимо питања.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me