Дакле, Еверноте је хакован. Стално чујемо те приче, зар не? “Ох не, (овде убаците своју омиљену услугу у облаку)”.


То је, наравно, веома лоша вест, посебно ако ви (попут мене) живите и дишете облак и све су то феноменалне алате, попут Дропбок-а, попут Еверноте-а, као што је Гоогле Дриве или било који други сервис који даљинско складишти, синхронизује или управља датотекама тако да можете имати приступ својим датотекама где год да сте и искористите снагу облака. 

Облак је мртав – живите облак!

Ово је време када многи људи на Интернету почињу да вриште о опасности облака и да се сви морамо вратити у корење, чувајући своје датотеке локално на нашим машинама. Иако је то можда тачно, не смете заборавити да је складиштење у облаку алат. А алат је добар само као и особа с којом се рукује.

Може имати најбоље карактеристике на свету, ако се не користи правилно може представљати опасност не само за власника алата већ и за људе око њега. У погледу облака желим да напоменем следеће: требате користити складиште у облаку као алат и морате га пажљиво користити. Али шта значи „пажљиво коришћење складишта у облаку“? Истражимо неке од опција овде.

Размислите о томе шта чувате у облаку 

Ово може изгледати очигледно, али нема потребе да било шта и све чувате у облаку. Да ли заиста требате складиштити и Екцел прорачунску таблицу са свим вашим важним банкарским подацима? Не мислим тако. Нарочито, када чувате осетљиве информације у вези са вашим личним или пословним животом – треба бити опрезан са алатком која се назива цлоуд стораге.

Да, тачно је да те услуге СВЕ сугеришу да су сигурне, једноставне за употребу и да ће револуционизовати ваш живот јер је то њихов посао. Они зарађују новац од наших података (наравно складиштењем – а не продајом), ми смо производ, да тако кажемо, посебно ако користимо популарне верзије „превише добре да би биле истините“. Сада, не кажем, не користите бесплатне верзије (био бих последњи који су то рекли), али их користите (поново) са пажњом. размислите, пре него што пошаљете било шта на сервер који није ваш. 

Шифрирајте своје датотеке

Један од најбољих начина за чување датотека у облаку је шифровање датотека. Постоје сјајни алати који вам помажу да шифрирате датотеке пре него што их пошаљете на Дропбок (додељено, ово је прилично тешко са Евернотеом). Бокцриптор је један од оних једноставних алата који ће додати још један безбедносни слој вашим датотекама у облаку. Проблем са Евернотеом је што није могуће заиста исправно шифровати ваше датотеке.

Да, ваши трансфери су шифровани преко ССЛ-а, али ако су лозинка и адреса е-поште угрожени (као што се управо догодило), то не вреди ни трунке. Да бисте били сигурни, своје датотеке морате да шифрирате локално, на свом уређају пре него што их пошаљете ван. Морате бити свјесни да неки сервис за похрану у облаку НЕ нуде ту функцију. 

Правилно управљајте својим лозинкама

Ово је тема у којој многи људи потпуно не успеју. Они могу шифрирати своје датотеке, али не користе одговарајуће лозинке које штите њихов дигитални идентитет. Постоје два уобичајена сценарија за лошу употребу лозинке: 

Коришћење слабих лозинки

Многи људи користе слабу лозинку попут „123456“ или „цандиман“ или „кверти“. Те лозинке је лако погодити или хакирати јер чине део огромне библиотеке лозинки које хакери користе да би на силовит начин ушли на свој налог.

То значи да они покрећу листу најчешће коришћених лозинки кроз програм и испробавају све могуће комбинације док се једна не залијепи. 

Употреба исте лозинке за све

Не могу да кажем колико људи ово ради. Моји мање технички истомишљеници, моја породица, чак и неки од мојих колега: користе исту лозинку за Фацебоок, Линкедин, Гмаил и остало. То је опасно јер ако се угрози једна лозинка, хакери ће је аутоматски користити за све оне популарне услуге које волите да користите. Зато што нисте једини који их користе. 

Закључак је да се користи програм за управљање лозинком. Постоји много алтернатива вани: опен-соурце манагер КееПасс или комерцијално доступна 1Пассворд. Оба сервиса аутоматски креирају алфанумеричке лозинке и смештају их у базу података тако да не морате памтити све оне креиране лозинке. Потребна вам је само једна (сигурна) главна лозинка која отвара вашу централну базу података.

Закључак

Дакле, шта нам то говори о облаку? Облак је сјајан. Не бих могао да живим без њега. Али треба бити свестан опасности које подразумевају приликом преношења ваших личних датотека преко Интернета неком непознатом даваоцу услуга.

Обавезно схватите шта значи коришћење услуга које НЕ криптирају ваше датотеке, попут Еверноте. Обавезно користите добре лозинке и шифрирајте најважније датотеке када користите Дропбок или друге услуге складиштења у облаку. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me