Први кораци са Рацкспаце Цлоуд Филес-ом

Рацкспаце се сврстава у ред најбољих услуга облачне инфраструктуре данас. Такође може бити прилично збуњујуће ако не знате свој пут. Увек желећи да живот у облаку учинимо удобнијим, одлучили смо да саставимо кратки водич за почетак рада са Рацкспаце Цлоуд Филес-ом.


У овом водичу Цлоудвардс.нет ће покрити поступак пријаве и шта можете очекивати да платите по гигабајту помоћу Цлоуд Филес-а. Затим ћемо говорити о томе на који начин можете најефикасније учитати датотеке у Рацкспаце према вашим потребама, било да је то скупни ручни пренос садржаја, континуирана заштита података за ваш чврсти диск или синхронизација датотека између уређаја.

Након што завршите са читањем, моћи ћете да користите Рацкспаце Цлоуд Филес за прављење облачних решења за надметање најбољих онлајн сигурносних копија и најбољих услуга складиштења у облаку без потребе да датотеке држите на више места.

Будући да је то лакше приказати него рећи, демонстрират ћемо поступак посебно са три услуге: Цибердуцк за скупно копирање датотека, ЦлоудБерри сигурносна копија за сигурносно копирање на мрежи и Стораге Маде Еаси за похрану у облаку. Међутим, основни кораци који ће бити укључени биће слични и за остале производе.

Пре него што пређемо на изградњу облачних решења, поразговарајмо мало више о основама Цлоуд датотека како бисмо били сигурни да сте на правом месту. Ако сте одлучили да дефинитивно нисте и желите једноставнију руту за прављење резервних копија или складиштења, наша алатка за упоређивање у облаку је добар покретач за проналажење решења све у једном.

Шта су Рацкспаце Цлоуд Филес?

Облак, једноставно речено, односи се на чување података у сервере и приступање тим датотекама и рад са њима преко интернета, а не на чувању на тврдом диску рачунара. Облак се може користити за израду резервних копија хард дискова, ослобађање простора на чврстом диску, синхронизацију датотека између уређаја, хостинг веб локација и многе друге ствари.

Док се већина цлоуд услуга фокусира на један или два од ових задатака, Рацкспаце Цлоуд Филес користи другачији приступ. Пружа облачну инфраструктуру као услугу или краће ИааС у облаку и може се користити за складиштење неограничених датотека без обзира на ваше потребе. Остали примјери облака ИааС укључују Амазон С3, Азуре, Гоогле Цлоуд и Бацкблазе Б2.

Лоша страна је да, за разлику од специјализованих услуга у облаку, већина пружатеља услуга облака ИааС, укључујући Цлоуд датотеке, не пружају погодно средство за уношење датотека у облак. На пример, услуга складиштења у облаку Синц.цом даје вам 2ТБ простора за складиштење у облаку и директоријум за синхронизацију за пренос датотека тамо. Укључено је јако мало посла, о чему боље може да потврди наша рецензија Синц.цом.

Иако нису тако једноставни као Синц.цом или сервис за подешавање и забораву сигурносних копија попут Бацкблазе (прочитајте нашу рецензију Бацкблазе), ЦлоудФилес се интегрише са софтвером дизајнираним да подузме исте задатке за вас, и прилично лако стварајући датотеку „ контејнер “и помоћу АПИ кључа за дозволу интеграције. Ми ћемо демонстрирати израду контејнера и пронаћи тренутак за ваш АПИ кључ.

Рацкспаце Цлоуд Филес наплаћује по гигабајту за складиштење датотека, то је начин на који функционише већина цлоуд ИааС провајдера. Ово вам даје предност скалабилног складиштења, што значи да не морате да платите за 1ТБ простора за складиштење када вам је потребно само 200 ГБ, а истовремено вам омогућава да похраните онолико података колико желите без трчања у капу.

Цена по гигабајту заснива се на томе колико заправо похраните у Рацкспаце Цлоуд Филес. Што више складиштите, мање ћете морати платити по гигабајту.

Додијељени простор: Цијена по Гигабајту по мјесецу:
Прво 1ТБ0,10 УСД
Следећи 49ТБ0,09 УСД
Следећих 150ТБ$ 0,085
Следећих 300ТБ$ 0,08
Следећи 524ТБ$ 0,075
Преко 1024ТБ$ 0,07

За оне који користе контејнере за испоруку садржаја Цлоуд Филес (ЦДН), постоје и трошкови пропусне ширине. Ако користите приватне контејнере које ћете постављати за личне датотеке, то неће утицати на вас.

Пријављивање за Рацкспаце Цлоуд Филес

Након што одлучите да је Рацкспаце за вас услуга облачне инфраструктуре, да бисте се пријавили за услугу, мораћете да се упутите на веб локацију Рацкспаце. Кликните мало зелено дугме за пријаву.

Требаће да унесете неке личне податке и подесите начин наплате. Ваша кредитна картица неће бити наплаћена за услугу 30 дана, али Рацкспаце може да наплати 1 УСД да би се осигурало да је све копацетично.  

Када завршите, имаћете приступ контролној табли за облаке Рацкспаце.

Рацкспаце Цлоуд Цонтрол Панел

Цлоуд Цонтрол Панел је средиште свих ваших догађаја Цлоуд Филеса. Да бисте стигли тамо, кликните на дугме за пријаву.

Слетићете на контролну таблу где можете брзо надгледати активност налога и предузети одређене кључне акције. То укључује гледање и креирање карата за подршку, преглед и креирање упозорења и приступ бази знања и чланака о производима.

Постоје, међу осталим, брзи предлошки за израду статичких веб страница, виртуалних сервера и база података. Ми ипак нећемо гледати оне у овом водичу, с обзиром да смо фокусирани на основне потребе за складиштењем датотека (плус, морали бисмо написати целу књигу да бисмо све покрили).

За основно складиштење датотека, најважнија веза на Цлоуд Цонтрол панелу је при врху странице, под опцијом менија за „стораге“. Веза се зове „датотеке“ и ту ћете креирати контејнере.

Израда контејнера за рацкспаце

Пре него што почнете да додајете датотеке у Рацкспаце Цлоуд Филес, мораћете да направите контејнер за складиштење датотека. Контејнер је еквивалент ономе што се назива „канта“ са многим другим ИааС услугама; то је место на које шаљите датотеке.

Да бисте креирали контејнер из Цлоуд Цонтрол Панел-а, као што смо поменули, морате да кликнете на „стораге“ у врху екрана и на падајућем менију изаберете „филес“..

Бићете преусмерени на прозор „Цлоуд Филес“ који приказује све контејнере које сте направили, са опцијом да направите нове кликом на дугме „Цреате цонтаинер“.

Једини кораци потребни за креирање контејнера су одабир имена контејнера, региона и једне од три врсте: приватни, јавни или статички веб локација.

Опција регије означава где се налази центар података Рацкспаце који ћете користити. Постоји пет опција: Северна Вирџинија, Чикаго, Сиднеј, Далас и Хонг Конг. Изаберите регион који вам је најближи за бржи пренос датотека. То ће бити посебно корисно за израду сигурносних копија на мрежи, које би могло укључивати почетне отпреме стотина гигабајта.  

Што се тиче врсте, одаберите „приватно“, јер се користи за чување датотека и омогућава вам да им приступите или преко Цлоуд Цонтрол Панел-а или преко АПИ везе. „Јавни“ тип је за мреже испоруке садржаја (ЦДН-ове), који се могу користити за израду апликација у којима ће купци приступити датотекама. Статични тип веб локације намењен је хостингу (друмролл) статичким веб локацијама.

Након што завршите, кликните „креирај контејнер“. Наш нови контејнер, који смо назвали “митестцонтаинер”, сада ће се појавити на листи доступних контејнера.

Да бисте додали датотеке у контејнер или приступили датотекама у њему, само кликните име спремника. Отвориће се нови екран где можете послати садржај у облак кликом на „уплоад филе“.

Проблем са преношењем датотека преко Цлоуд датотека је тај што можете истовремено одабрати само једну датотеку (и нема мапе), тако да ако немате гигабајта стрпљења, желећете да кренете другом рутом.

Срећом, постоји неколико далеко ефикаснијих метода убацивања датотека у Цлоуд датотеке, укључујући коришћење скупног преноса са ФТП-ом, резервном копијом на мрежи или клијентом за складиштење у облаку. Да бисте користили било који од њих, требат ће вам АПИ кључ.

Проналажење АПИ кључа Рацкспаце

АПИ означава „интерфејс за програмирање апликација“, што је рачунарски код који омогућава да два програма разговарају једни са другима. АПИ кључ користи се за идентификацију програма за позивање, попут ЦлоудБерри сигурносне копије, спречавајући да злонамјерни програми добију приступ вашим контејнерима Цлоуд Филес.

Да бисте добили свој кључ АПИ-ја Рацкспаце, мораћете да се пријавите на Цлоуд Цонтрол Панел. У горњем десном углу кликните на ваше име, а затим кликните на “мој профил и поставке”.

На следећој страници, идите до заглавља у „безбедносна подешавања“. Требало би да постоји поље за ваш кључ Рацкспаце АПИ-ја. Кликните на дугме на коме пише „прикажи“ да бисте открили АПИ кључ и копирајте га.

Да бисте повезали софтвер у Цлоуд Филес, мораћете да унесете тај мекши овај кључ. Показаћемо вам где то да радите док демонстрирамо помоћу Цибердуцка, ЦлоудБерри сигурносног копирања и складиштења Маде Еаси.

Рацкспаце и ФТП клијенти

ФТП клијент је алат који вам омогућава да учитавате и преузимате датотеке на сервер. То је технологија која постоји већ неко време, а иако није тако напредна као складиштење или резервно копирање у облаку, такви клијенти су и даље популарни за пренос бродских садржаја садржаја.  

Показаћемо вам како да уплоадујете датотеке помоћу Цибердуцка, али ФилеЗилла, ВинСЦП и многи други ФТП клијенти су доступни и већина вас неће коштати ни цента.

Преузмите инсталацијски програм Цибердуцк за свој оперативни систем и прођите кроз поступак инсталације. Након тога, покрените клијента.

Да бисте повезали Цибердуцк на Рацкспаце, кликните на „отвори везу“, дугме у горњем левом делу. Отвориће се прозор за везу са неколико поља. Кликните на падајући мени на врху и моћи ћете да одаберете протоколе повезивања попут ВебДАВ и ФТП, плус директно повежете се са облачним сервисима попут Амазон С3, Бацкблазе Б2 и Рацкспаце Цлоуд Филес.

Изаберите Рацкспаце Цлоуд Филес. Остала поља оставите празна, укључујући корисничко име и лозинку и кликните на „повежи се“.

Од вас ће се тражити да унесете корисничко име за Рацкспаце и АПИ кључ који смо вам управо показали како да преузмете у претходном одељку.

Унесите те информације, притисните дугме „цоннецт“ и ваша веза са Рацкспаце Цлоуд Филес-ом треба да се успостави прилично брзо, након чега ћете моћи да видите све спремнике које сте претходно креирали. Ако још нисте направили ниједан контејнер, погледајте наша ранија упутства за то.  

Да бисте пребацили датотеке у контејнер, кликните десним тастером миша на тај контејнер и изаберите „уплоад“.

Бићете у могућности да прегледате и отпремите више датотека одједном или да отпремите целе фасцикле.

Једном када направите одабире за отпрему, Цибердуцк ће вас обавештавати о процесу преноса, који не би требало да траје дуго ако не преносите гигабајте садржаја.

Постоје и неке друге корисне радње које можете подузети на вашем спремнику Рацкспаце Цлоуд Филес, попут стварања мапа заштићених лозинком и преузимања или брисања датотека. Такође можете да синхронизујете контејнере са мапама на рачунару како не бисте морали да управљате преношењем новог садржаја који се дода у те мапе.

Све у свему, Цибердуцк стоји као једноставан, али врло користан алат за пренос основних датотека у и из Рацкспаце Цлоуд-а. За напредније функције, хтећете да потражите пуноправне клијенте за резервне копије у мрежи или за похрану у облаку. 

Рацкспаце и Онлине Бацкуп

Да бисте користили Рацкспаце за опоравак од катастрофе, требат ће вам софтвер који се може повезати у Цлоуд Филес и руковати основним сигурносним копијама као што су континуирана израда сигурносних копија и шифрирање. Постоји неколико бесплатних сервиса које можете користити, а Дуплицати је добар (прочитајте нашу Дуплицати рецензију).

Међутим, боља опција и оно што ћемо искористити да демонстрирамо процес израде резервних копија је ЦлоудБерри Бацкуп.

Можете прочитати наш ЦлоудБерри Бацкуп преглед за боље објашњење зашто га волимо, али неколико истакнутих ставки укључују хибридну сигурносну копију, резервну копију засновану на слици и могућност повезивања и израде сигурносних копија датотека на преко 50 различитих услуга у облаку, укључујући Рацкспаце Цлоуд Филес. У ствари, наш је најбољи избор за стварање резервног система 3-2-1.

Да бисте повезали резервну копију ЦлоудБерри-а са Цлоуд датотекама, морате да креирате нову резервну копију „локалног у облаку“ из ЦлоудБерри Бацкуп клијента.

Затим кликните на „додај нови“ налог.

Изаберите Рацкспаце са листе услуга у облаку.

Након тога, од вас ће се тражити да унесете приказно име, које је све како желите да назовете резервни план, и два податка са вашег Рацкспаце ЦлоудФилес налога: ваше корисничко име и АПИ кључ, који смо вам показали како да пронађете раније.

Пре него што наставите, мораћете да одаберете и контејнер „Цлоуд Филес“ (датотеке датотека са облаком) коме ћете послати датотеке. Ако сте претходно креирали контејнер на Рацкспаце Цлоуд Цонтрол Панел-у, користећи кораке које смо вам раније показали, можете га одабрати у пољу контејнера при дну прозора. Ако нисте, можете је повољно креирати директно у ЦлоудБерри Бацкуп клијенту.

Кликните на „ок“ и Рацкспаце ће бити додан као налог који се може одабрати у ЦлоудБерри-у.

Изаберите Рацкспаце као свој налог, а затим кликните на „нект“ да бисте наставили креирање резервног плана.

Након што знате како да зграбите свој АПИ кључ за повезивање софтвера са Рацкспаце Цлоудом, све остало олакшава ЦлоудБерри Бацкуп чаробњак. Имаћете прилику да подесите нивое енкрипције, изаберете датотеке и мапе за резервне копије, креирате резервне филтере (нпр. Изузеће према врсти датотеке) и поставите распоред резервних копија, између осталих опција. 

Након што завршите, имаћете прилику да прегледате резиме свог плана. Кликните на „нект“ ако је у реду и процес израде резервних копија ће се покренути.

Ако кренете према напријед, ваш рачунар ће бити сигурносно копиран у Рацкспаце Цлоуд Филес.

Рацкспаце за Цлоуд Стораге

Иако ће сигурносно копирање на мрежи помоћи у заштити датотека тако што ће се копирати чврсти диск рачунара, складиштење у облаку има другачији скуп сврха, пре свега ослобађање простора на диску, синхронизација датотека између уређаја и дељење датотека.

На жалост, нема много платформи за складиштење које бирају ваше властите потребе дизајниране за рад са Цлоуд Филес-ом или било којим другим облаком ИааС. Постоји, међутим, једна врло добра у складишту Маде Еаси (СМЕ).

Стораге Маде Еаси је моћан алат који се такмичи са многим најбољим услугама за синхронизацију и дељење датотека. Постоји бесплатна верзија, али ограничава вас на три облака и 5 ГБ месечне пропусности. Као ЦлоудБерри Бацкуп, трошкови лиценце су разумни, с доступним и личним и пословним опцијама.  

Једном када направите СМЕ налог, повезивање са Рацкспаце Цлоуд Филес-ом је прилично једноставно. Започните пријављивањем на веб ГУИ и кликом на дугме на којем је писало „додај новог провајдера“ на средини контролне табле.  

Изаберите Рацкспаце Цлоуд Филес са листе опција.

Као и код Цибердуцка и ЦлоудБерри сигурносне копије, од вас ће се тражити да унесете своје корисничко име и АПИ кључ за Рацкспаце. Такође ћете морати да наведете свој облак (шта кажете „Флуффи?“) И унесете регион вашег центра података података Рацкспаце Цлоуд Филес..

Након успостављања везе са Цлоуд Филес-ом, од вас ће се тражити да одаберете постојећи спремник или направите нови. Учините свој избор и притисните “настави”.

Након тога, сада можете почети са додавањем датотека кликом на везу „менаџер датотека“ на врху врха МСП веб ГУИ-ја. Ово ће отворити виртуелни облачни систем (ако вам је потребан ПЦ клијент, мораћете да купите једнократну лиценцу за Виндовс Цлоуд Тоолс; штета је што није укључена бесплатно).

Унутар управитеља датотека желите да отворите свој Рацкспаце контејнер, који је представљен мапом, двоструким кликом на њега.

Једном унутра, можете кликнути на дугме „уплоад“ близу врха или превући и испусти датотеке и мапе у простор да их пошаљете у Рацкспаце Цлоуд.

Након завршетка преноса ваше ће датотеке бити видљиве у простору. Можете да кликнете на датотеке да бисте их поделили са другима или их чак и уредили ако инсталирате додатак ЦлоудЕдит.

Стораге Маде Еаси такође може да синхронизује датотеке између уређаја. Иако морате да купујете десктоп рачунаре за једнократну накнаду, у време писања ове апликације мобилне апликације за Андроид и иОС су бесплатне, па вам у току приступа приступате садржају који сте сачували у Цлоуд Филес-у..

Последње мисли

Први кораци са Рацкспаце Цлоуд Филес-ом могу у почетку бити застрашујући. Једном када научите изглед Рацкспаце Цлоуд Цонтрол Панел-а и пронађете неке пристојне апликације других произвођача да би учитавање датотека било згодније, прилично брзо ћете савладати фактор страха.

Надамо се да вам је овај кратки водич помогао да пронађете основу који вам је потребан да бисте започели, било да користите Цлоуд Филес за интернетске резервне копије, складиште у облаку или само добијање датотека тамо са основним ФТП клијентом. Ако не, оставите своја питања у коментарима испод и ми ћемо се потрудити да одговоримо на њих. Препоруке за остале алате треће стране које се користе са Рацкспаце-ом су такође добродошле. Хвала за читање!  

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map