Ентерприсе 2.0 неколико година је био приватно доведен у питање, јер су предности рачунарског облака постале све важније за обављање свакодневних пословних задатака. Оно што је далеко од будућности која се добро показује на начин на који ће апликације засноване на облаку бити главна тачка интеракције између корисника и колаборативних услуга.


Мноштво услужних акронима насталих од средине 00-тих не говори само о чињеници да су провајдери у облаку слушали, већ и о Ентерприсе 2.0 (који је Википедиа дефинисао као „употребу нових социјалних софтверских платформи унутар компанија или између компанија и њихови партнери или купци “) реализовали би се много брже него што је првобитно предложено.

Једном када је облак стекао кредибилитет, све више и више инфраструктуре се прелама у напорима предузећа да смање трошкове управљања инфраструктуром..

Уз сарадњу у облаку, постоји неколико свеобухватних платформи као што су Гоогле и Мицрософт, а затим постоји низ платформи за управљање пројектима које задовољавају различита тржишта ниша. Уз плаћање лидерима на тржишту, такође желимо увести неке нове услуге у преокрет. Неке су усредсређене на друштвене мреже, постоје апликације за дељење мапа ума и велики број апликација које имају богат скуп функција.

Након проласка кроз мноштво апликација за сарадњу у облаку, заокружили смо разнолику колекцију. Ова листа никако није исцрпна, али требало би вам дати добру представу о спектру апликација које су за сарадњу и продуктивност доступне за сарадњу и продуктивност. Главна међу нашим разматрањима су следећа:

 • Интеграција уређаја 
 • Трансфер знања
 • Управљање датотекама
 • Дискусија
 • Продуктивност

Једна од ствари која имају ове задатке је то што су се некоћ они обављали путем е-поште, ћаскања или телефона. Изгубљена продуктивност се обично дешава приликом организовања контаката, верзије докумената, укључивања чланова тима ван места, спољне сарадње и тако даље.

Наравно да су прве две услуге о којима желимо разговарати познате онима који познају простор за сарадњу у облаку. ОнеДриве и Гоогле Дриве нису једине доступне услуге уређивања докумената тамо (погледајте НотеЦлоуд и Бок Нотес), али су оне најпознатије.

Онлине алати за уређивање докумената

Гоогле документи

Који би списак алата за сарадњу на мрежи био конкурентан без укључивања Гоогле докумената? Наравно да Гоогле документи у својој тренутној верзији нису намењени пословању. И даље је изузетно корисна и чврста платформа за сарадњу. Ова услуга вам омогућава да учитавате, чувате, мењате и делите датотеке са радне површине преко претраживача или мобилне апликације.

Интегрисање Гоогле услуга многима је плус због њихове свеприсутности и богатства функционалности. Многи, међутим, сматрају да је Гооглеова свеприсутност помало подређена. Наравно, интеграција уређаја је бешавна, а апликација за продуктивност обилује.

Требамо ли уопће споменути колико је једноставно дијелити садржај е-поштом и друштвеним мрежама? Међу недостацима је то што се датотеке претварају у Гоогле формат, сигурност је лошија, а подршка апликација трећих страна је неадекватна. 

Један погон

Класични десктоп софтвер у облаку. Подразумевано је Оффице 365 за ОнеДриве када креирате Мицрософт налог који вам омогућава приступ пакету Оффице веб апликација.

Један од лепих бонуса је бесплатан приступ хостованој е-пошти (до 25ГБ складиштења), називу пословног домена и јавној веб страници без додатних накнада за хостинг. Мало прекомерног броја, али трудимо се уложити труд. То је уз функцију веб конференције, заштиту од нежељене поште и злонамјерног софтвера, осим шифрирања транзита и складиштења. Вхев!

ОнеДриве пружа функцију колаборације путем веб локација тима на којима чланови креирају, уређују и прегледавају извештаје, предлоге, календаре и буџете у реалном времену. Задани задаци приказани су линеарно на временској траци. Пословни клијенти такође добијају СхареПоинт заједно са претплатом.

Неки недостаци су што током уређивања не постоји подршка заглавља и подножја. Брендирање било кога?

Зохо

Бесплатно (или бесплатно пробно) / 99 долара годишње. Зохо је фокусиран на тржиште малих и средњих предузећа и иако је релативно нов, овде припада Гоогле Доцс и ОнеДриве. Стјецање 100.000 купаца у првих 12 месеци и раст, ово је „трећа пруга“ када је у питању пословна сарадња са облаком..

Зохо Боокс Ревиев

Бесплатна верзија Зохо-а укључује следеће:

 •  Издавање софтвера за праћење
 • Корисници Зохо пројеката могу објавити свој радни статус 
 • Чланови пројекта разговарају 
 • Пројект Стреам пружа члановима тима тренутна ажурирања статуса 
 • Направите веб страницу или документацију пројекта
 • Чувајте сав садржај организованим постављањем докумената централно

Супер ствар о Зохо-у је што можете да креирате датотеке директно у прегледачу. Идите удесно и пренесите Мицрософт Оффице, Опен Оффице, Стар Оффице, АутоЦад, Пхотосхоп, ЗИП датотеке и било који формат документа. Још једна одлика је контрола верзије документа. Праћење грешака је моћан модул за пријављивање грешака који вам омогућава да дефинишете како се грешке и проблеми требају решавати.

Нажалост, док Зохо шифрира ваше датотеке, то се односи само на податке у транзиту. Такође, за почетак добијате невероватну меморију од 1 ГБ. За више складишта потребно је да се потпишете испрекиданом линијом (3 УСД по кориснику, што има више од неколико сјајних функција) и даље морате да платите 3 УСД за додатни простор од 3 ГБ.

Алати за сарадњу за посебне намене (или не)

Нећемо проћи кроз целокупно тржиште алата за колаборацију „уради све“ због недостатка простора. Такође желимо да фокус преусмеримо на различите врсте алата за СМБ-ове. Неки алати нуде само складиштење плус неколико цоол функција, док други циљају одређену врсту апликације.

Алати описани у овом одељку су углавном фокусирани на мала и средња предузећа са неким изузецима. 

Цитрик Схарефиле (30 УСД месечно)

СхареФиле се бави преношењем већих датотека са појединцима или у тиму. Схарефиле долази са стандардних 5ГБ простора за складиштење података и опсегом, поред два налога.

Професионални пакет цене од 59,95 УСД месечно пружа 10 ГБ простора за похрану и пропусни опсег и 10 налога запослених. Смисао Схарефиле-а је слање датотека већих од већине прагова е-поште или прикупљање свих артефаката пројекта на једној локацији.

Дружење (20 УСД месечно)

Такмичар Мицрософтовој СхареПоинт услузи (види ОнеДриве). Користи га више од 100.000 предузећа широм света, а нуди функције засноване на дељењу и управљању датотекама, сарадњи са садржајима, управљању људима и задацима. Ако се приступа путем прегледача, он се може прилагодити, брендирати и пружа подршку за мобилне уређаје.

Ми волимо управљање контролама верзија у овом простору, зато увек истичемо ову карактеристику за оне који је имају. „Радни простори“ вам омогућава преглед пројеката на контролној табли. Свака се може прегледати кроз мени на врху интерфејса.

Дружење за разлику од других провајдера води рачуна о развоју стандардизованих безбедносних функција. Њихов примарни податковни центар цертифициран је ИСО 27001, па стога америчке и америчке владине агенције сматрају клијентима. Са доње стране, бесплатни рачун има само 100МБ простора што је ужасно мало. Услуга кошта 20 УСД по кориснику месечно за мала предузећа, а 40 УСД месечно за предузећа за предузећа. 90-дневно суђење, које укључује 100 МБ.

Такође, истовремено уређивање није могуће, јер када једна употреба има датотеку, она се закључава. Иако је уграђена функција конференције позитивна, присутнима на састанцима могу се јавити трошкови приступа.

Кутија (15 УСД месечно)

Нешто се може рећи за рад из прегледача при сарадњи. Бок користи везе и осетљиве улоге и функционалност права директно из вашег прегледача. Интегрисани прегледач датотека ради са пакетом Мицрософт Оффице, Адобе и другима, све из удобности веб апликације.

Ограничење величине за схред датотеке је 2 ГБ што је сасвим довољно. Поред тога, можете пратити у реалном времену ангажмане, као што су преузимање, коментари и додате датотеке (да споменемо неке). Једна ствар која нам се стварно свиђа у Боку јесте опсежна интеграција софтвера других произвођача као што су многе Гоогле апликације, Твиттер и ДоцуСигн.

МангоСпринг Суите за сарадњу (5,00 УСД месечно)

Зар социјално умрежавање заиста није аспект сарадње? Наравно да јесте, али нећемо ићи превише дубоко у МангоСпринг Суите за сарадњу са фокусом на пословно друштвено умрежавање. Овај алат доноси помало свјежу перспективу са алатима за тимску сарадњу и интранет интеграцијом са ЛинкедИн-ом. То омогућава моментално попуњавање профила запослених са детаљима као што су контакт информације, скупови вештина и стручност.

Ћаскање се аутоматски ажурира и креће са функцијама као што су конференцијски разговор и видеоконференције, као и групе и пројекти. Да бисте довршили функције друштвених мрежа, ту је и функција микро блогања.

Отворено апликацијско програмско сучеље с пословним системима као што су ЦРМ, платне листе или другим ХР пословним системима. Такође олакшава дељење и управљање пројектима са спољним сарадницима. Управљајте налозима помоћу Ацтиве Дирецтори-а и интегрирајте се са другим алаткама као што су Дропбок, Гоогле Дриве, ОнеДриве и Бок.

Иаммер (5,00 УСД месечно)

Иаммер је такође узео неке белешке са скупа друштвених мрежа са трендинг датотекама и популарним садржајем поред дељења, верзије и белешки. Значајка која се издваја међу збирком алата овде је анкетирање. Анкета је једноставна, корисна и тачна идеја.

Корисници такође могу подесити анкете и догађаје који ће се делити интерно или екстерно. Групе омогућавају корисницима да претражују кључне речи у заједничком садржају. Такође можете да управљате више домена, контролама приступа и централизованим улогама и правима корисника.

Социалцаст (Бесплатно до 50 корисника) 

СоциалЦаст је намењен великим предузећима са моћним сетом управљања пројектима, дељења докумената, пројектних група и специфичних активности.

Створите приватне групе за подстицање ангажовања тима. Услуга је у потпуности прилагодљива вашем бренду, а ви можете одобрити јавни приступ. Цео скуп функција доступан је на свим већим мобилним платформама.

МиндМеистер (бесплатно пробно време)

МиндМеистер је алат за колаборацију идеја за развој пројеката. Сјајно! Из разлога што је програмерима и инжењерима (и уопште пројектним актерима увек тешко разумети) и умне мапе један од начина да се „визуализује“ туђа визија.

Миндмеистер - Браинсторминг у најбољем реду

Ово је прилично добро осмишљен алат који вам омогућава померање и уметање огранака мапе, контролу верзија и извоз ваших датотека у бројне формате. Помоћу мобилне апликације можете приступити мисаоним мапама, а режим рада ван мреже омогућава вам рад путем прегледача.

Још једна лепа карактеристика је да можете да уметнете везе, адресе е-поште и белешке унутар чворова. Такође је компатибилан са Фрееминд и МиндМанагер.

Закључак

Након проласка кроз мноштво апликација за сарадњу у облаку, заокружили смо разнолику колекцију. Ова листа никако није исцрпна, али требало би вам дати добру представу о спектру апликација које су доступне за сарадњу и продуктивност за СМБ-ове.

Наравно, волели бисмо да чујемо ваша размишљања и мишљења о том питању, у одељку за коментаре испод. Зато га слободно користите и хвала вам на читавом путу.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me