Дакле, ви сте имали задатак стварања сигурносне копије Виндовс сервера. Као администратор сервера, знате колико опција и избора сте се суочили током конфигурисања и размештања вашег сервера, а сада се суочавате са сличном групом опција када је у питању прављење резервних копија..


Прешли смо далеко више дана када је резервно копирање сервера обично подразумевало израду распореда за ротацију магнетних трака за чување података. Иако они још увек постоје (из неког чудног разлога), еволуција јефтиних решења за складиштење, виртуализација и рачунање у облаку су драстично променили посао администрације и резервне копије сервера..

Упоредо са повећаном разином могућности сервера и складиштења, резервна решења за предузећа су се такође умножила и еволуирала у подршку променљивом окружењу сервера. Данас ћемо истражити доступне опције за израду сигурносне копије вашег сервера и прегледати најбоља решења за резервне копије Виндовс сервера у 2017. години.

Зашто правите резервне копије вашег сервера?

У годинама уназад никад нисам морао да трошим време на уверавању администратора сервера да праве сигурносне копије својих сервера. Иако потрошачи не могу увек да разумеју стварну претњу од губитка података, сваки администратор сервера вредан његове соли увек је имао неко резервно решење. Приметио сам да се то лагано променило порастом рачунања у облаку.

Када сервер може да се тренутно извуче из танког ваздуха у виртуелном окружењу Амазон ЕЦ2, Рацкспаце или Мицрософт Азуре, разговарао сам с неким људима који не сматрају резервном копијом потребном. Иако би сваки угледни добављач рачунара у облаку требао да има врло робусну шему резервног копирања и редундантности, чак и ако би провајдер могао у потпуности да елиминише претњу од квара хардвера који не елиминише ваше шансе за губитак података или функције.

Према извештају софтверске компаније Симантец за 2013. годину, 47 процената предузећа и 37 процената малих и средњих предузећа изгубило је податке у облаку. Упечатљивије је да је истраживање показало да је 66 одсто организација које су доживеле губитак видело да операције опоравка пропадају. Чак и уз смањену претњу од квара хардвера, продуктивност и губитак података се и даље могу појавити због софтверских грешака, вируса, злонамјерних напада и обичне грешке корисника.

Шта разликује сигурносну копију сервера?

Израда резервних копија сервера укључује много више разматрања и планирања него стандардни лични рачунар. За кућног корисника, резервно копирање података у било којем облику генерално се осећа адекватним. Чак и ако је обнављању потребно неколико недеља или је софтвер поново потребан, већина потрошача изгледа срећна што ће своје податке вратити на крају. Израда сигурносних копија пословног сервера има далеко веће компликације и посљедице.

Један сервер може да обезбеди потребну функцију посла целој компанији. Логистичка компанија може у потпуности зависити од Екцханге сервера за е-пошту и контакт информације. Инжењерска фирма може имати огромне пројектне датотеке и лиценце за софтвер на централном серверу. Сервер малопродајне компаније може да садржи сав софтвер за управљање залихама и ресурсима.

Иако се специфичности увелике мијењају између различитих организација, постоји реални потенцијал за изгубљене податке, приход или продуктивност у готово сваком окружењу. Поред тога, временски оквир и трошкови рада за комплетан сервер поново обнављају балоне у више дана или недеља без одговарајућег решења. Поуздана резервна копија која траје предуго за враћање поставиће вас на вруће седиште ако компанија почне губити хиљаде долара дневно.

Исправно сигурносно копирање решења за ваш сервер мора не само да обезбеђује сигурност података, већ вам омогућава да вратите комплетну функционалност сервера у временском прозору који диктирају потребе ваше организације.

Одабир праве сигурносне копије сервера за ваше окружење

Када процењујем софтвер за израду резервних копија потрошача, обично разматрам следеће елементе:

  • Карактеристике
  • Лакоћа коришћења
  • Перформансе
  • Подршка
  • Цене

Међутим, процена софтвера за резервно копирање сервера захтева мало другачији приступ.

Мерење једноставне употребе представља проблем са софтвером дизајнираним за сложена окружења сервера. На страни потрошача ствари, кућни корисници обично траже нешто готово непромишљено или „постави и заборави“.

Администратори сервера, с друге стране, придају много већу вредност напредним могућностима, детаљној контроли и детаљним функцијама извештавања. Иако ове карактеристике својствено додају сложености дела софтвера, ви их никада не бисте одлучили да их елиминишете ради једноставности.

Циљ није да се поједностави изван корисности, већ да на логичан и промишљен начин представи снажан низ функција. Као резултат тога, једноставност употребе обично представља мање значајну меру.

Исто тако, мерење перформанси такође представља изазове. Карактеристике попут шифрирања зависе пре свега од снаге ЦПУ-а и перформанси складиштења матичне машине. Део софтвера који лоше ради на осредњем ЦПУ-у за шифровање и учитавање у облак може фантастично да ради на моћном серверу са локалним солид-стате медијима. Због велике разноликости конфигурација сервера и складишта, тестирање перформанси сигурносних копија заиста захтева тестирање у вашем окружењу.

Будући да перформансе и једноставност употребе имају толико субјективности, има смисла у почетку процењивати софтвер сигурносне копије сервера упоређујући функције. Као што ћемо ускоро видети, огромне разлике у окружењу сервера одражавају се у врло различитим приступима израде резервних копија. Да бисте одлучили који производ је најприкладнији за вас, помаже вам да јасно схватите ваше посебне потребе. Ево неколико питања која можете себи да поставите:

Тип сервера

Једноставни сервери за складиштење имају различите потребе од контролера домена који имају другачије потребе од активних СКЛ, Екцханге или других сервера база података.

Запремина складиштења

Колико података у гигабајтима или терабајтима треба да направите за резервне копије? Ово може у великој мери утицати на трошкове било којим облачним решењем по цени од ГБ.

Толеранција до прекида рада

Иако нико не жели да се сервер покрене, неке ситуације омогућавају неколико дана да се обнове, док другима треба скоро тренутно или чак потпуно сувишно решење.

Буџет

Неки производи имају једнократне трошкове, док други облачна решења захтевају стална месечна плаћања. Одлучите који модел најбоље одговара вашим потребама.

Сада, заронимо и погледајте шта ови програми сигурносних копија могу понудити.

ЦлоудБерри Бацкуп

ЦлоудБерри Бацкуп из ЦлоудБерри Лаб-а је јединствен, интригантан производ. Већина сигурносних копија решења или нуде само софтвер који вам омогућава да сами утврдите локацију складишта или вас подстичу да се месечно пријавите за њихов интерни сервис за складиштење у облаку.

Као што можете прочитати у нашој ЦлоудБерри рецензији, сервис има подршку за локалне резервне копије, али његова најуникатнија карактеристика је могућност повезивања са провајдерима других произвођача, попут Амазон С3 или Глациер, Мицрософт Азуре, Гоогле Цлоуд Стораге, Рацкспаце, Бацкблазе Б2 и још много тога.

Уместо да гурне властити простор у облаку, ЦлоудБерри администраторима сервера пружа могућност да појачају моћ свог провајдера за складиштење података по избору. Сада можете да претворите јефтино решење попут Амазон Глациер-а у потпуно функционалан резервни сервис уместо у обичну канту за складиштење. Такође једноставна директна израда сигурносних копија у облак је фантастична карактеристика ако користите више од једне услуге складиштења у облаку.

ЦлоудБерри Бацкуп је такође веома моћан производ сигурносних копија. Издање за Виндовс Сервер омогућава резервне копије засноване на блоку на нивоу блока, што вам омогућава да направите пуне снимке вашег сервера, а само модификујете појединачне блокове података који су се мењали од претходне резервне копије.

Слике на нивоу блока у комбинацији са компресијом података раде заједно да значајно побољшају резервну брзину и смањењу простора за складиштење који су истовремено критични за рад са складиштем у облаку које напуни гигабајт похрањен или пренесен.

Иако можете да изаберете било којег подржаног провајдера за складиштење података, ако одаберете Амазон ЕЦ2 или Мицрософт Азуре, ЦлоудБерри може одмах да користи било коју резервну слику за креирање виртуелне машине у облаку. Хипер-В и ВМваре обнављају се такође. Ова тренутна виртуализација показује се изузетно важном када је прекид рада критичан.

Иако се перформансе можда не подударају са локалним сервером, могућност претрпјеле потпуни пад и копирање која се ради у само неколико минута може вам одузети велики притисак с рамена када сте одговорни за продужење рада.

Цијене варирају у зависности од тога да ли вам је потребна основна подршка за послужитељ или базу података, док Ултимате издање укључује све функције. Све верзије су једнократне куповине по рачунару и веома повољне цене, али наравно не укључују никакве трошкове складиштења у облаку трећих произвођача.

Пажња: Интерни подаци табеле „130“ су оштећени!

ЦлоудБерри Лаб нуди подршку путем телефона, као и помоћ путем е-поште и карата.

Са превише могућности које овде треба поменути, највећи потез је да је ЦлоудБерри Бацкуп потпуно опремљен, моћан резервни производ. Огромна подршка за складиштење у облаку треће стране чини је заиста јединственом међу конкурентима.

Ацронис Бацкуп 12

Ацронис нуди потпуни пакет софтвера за управљање резервним копијама и складиштењем, са решењима која варирају од употребе потрошача до комплетног управљања предузећем. С недавним притиском ка сопственим решењима за складиштење у облаку, Ацронис вам може пружити комплетно решење за складиштење, израду резервних копија и опоравак од катастрофе..

Ацронис Бацкуп 12 је комплетно резервно решење које подржава 16 платформи, укључујући Мицрософт Екцханге, СКЛ, Мицрософт Азуре, Амазон ЕЦ2, као и Андроид и иОС уређаје. Ацронис је недавно додао подршку за резервне копије Оффице 365 путем додатне лиценце.

Ова широка подршка, посебно мобилних уређаја, једна је од најуникатнијих функција компаније Ацронис. Иако је за резервно копирање мобилних уређаја потребна претплата на Ацронис Цлоуд, Ацронис је први производ који сам видео да интегрише сигурносне копије Андроид и иОС уређаја, што звучи као фантастична карактеристика са данас све већом мобилном радном снагом.

Поред тога, Ацронис високо наглашава брзину њиховог опоравка, тврдећи да је циљ времена опоравка (РТО) 15 секунди или мање. РТО од 15 секунди може се постићи моменталним постављањем резервне слике путем емулације виртуалне меморије без померања било каквих података.

Ацронис нуди локалну веб-конзолу или конзолу засновану на облаку доступну са било којег уређаја. Ова облачна конзола доступна је само са лиценцама за претплату.

Ацронис Бацкуп цене варирају у зависности од уређаја и лиценце су доступне као једнократна трајна лиценца или претплата од 1 до 3 године. Свака куповина лиценце укључује 1ТБ Ацронис Цлоуд Стораге-а у трајању од једне године, када би се примењивале стандардне цене. Данас гледамо само резервне копије система Виндовс Сервер, али важно је напоменути да су радне станице и сигурносне копије Оффице 365 подржане, али захтевају посебну лиценцу.

Трајна лиценцаЈедногодишња претплатаДвогодишња претплатаТрогодишња претплата
Виндовс сервер$ 99941,58 УСД / месец33,29 УСД / месец27.75 / месец
Виртуелни сервер$ 119949,92 УСД / месец37,46 УСД / месец33.31 / месец

Треба напоменути да након што напуните почетни 1ТБ, можете купити додатни простор за складиштење по цени од 30 до 250 УСД месечно.

Уз сталну лиценцу, Ацронис нуди бесплатне надоградње производа само 1 годину. Тада морате платити накнаде за одржавање софтвера за додатну подршку и надоградње или једноставно причекати и платити пуну цену ако се одлучите за надоградњу на новију верзију. Лично не волим плаћати накнаде за „одржавање“ софтвера, али чини се да је то избор многих софтверских компанија.

Када је у питању подршка, Ацронис нуди подршку за е-пошту и за телефон, мада се времена одзива на е-пошту могу кретати чак и цео дан.

Све у свему, Ацронис је моћан производ с неколико јединствених функција, али веће цене, накнаде за одржавање софтвера и ограничене могућности подршке навели би ме да прво потражим негде друго. Опција Ацронис Цлоуд побољшава понуду могућностима свеобухватног решења, а иако цене складиштења нису најјефтиније доступне, оне нису неразумне.

Сторагецрафт СхадовПротецт СПКС Сервер

Сторагецрафт СхадовПротецт је брзо, поуздано и флексибилно локално резервно решење за Виндовс сервере, али недостају неке интеграције других производа у сегменту будућности у облаку.

Помоћу СПКС-а имате могућност покретања било које резервне слике као ВМ директно из прегледача ланца слика СторагеЦрафт. СторагеЦрафт такође нуди оно што називају ИмагеМанагер, што вам омогућава да лако потврдите, консолидирате и копирате резервне слике. Иако су све ово сјајне карактеристике, оне нису нужно јединствене ових дана.

СторагеЦрафт нуди маркирану услугу СторагеЦрафт Цлоуд Бацкуп, али чини се помало чудним задржати је као потпуно одвојен производ. Као што бројна решења у овој рецензији нуде подршку изворне резервне копије у облаку или барем опције додатка за облак, СхадовПротецт СПКС би дефинитивно имао користи од чвршће интеграције у облак.

Позитивно, СторагеЦрафт СПКС вам омогућава да правите резервне копије Виндовс Сервера, СКЛ-а, Екцханге-а, Схарепоинт-а и других критичних апликација без захтева за одвојено или додатно лиценцирање. СПКС се продаје као прва куповина лиценце за 1,095 УСД са једном годином укљученог одржавања и продуженим софтверским одржавањем кошта 219 УСД годишње.

Иако је укључена само основна подршка, имате могућност надоградње на премиум подршку за 164,25 УСД годишње. Премиум подршка пружа 24-часовну телефонску подршку за хитна питања и 24-сатну интернетску подршку за питања високе, средње и ниске озбиљности.

Поред тога, премиум клијентима се даје предност у редовима подршке током уобичајеног радног времена. Иако можете ценити опцију премиум подршке, ова накнада у комбинацији са годишњом накнадом за одржавање софтвера ставља СторагеЦрафт мало на високу страну када узмете у обзир текуће трошкове.

Веритас Бацкуп Екец

Веритас Бацкуп Екец има дугу, сложену историју спајања, аквизиција и промена имена које се протежу све до 1982. Недавно, 2016. године, Симантец је покренуо Веритас Тецхнологиес у ново-независну компанију и променио брендирање из Симантец Бацкуп Екец у Веритас Бацкуп Екец.

Поред компликоване историје, било који софтверски производ са преко 30 година пословања очигледно има одређену снагу. Бацкуп Екец је направљен за сложена серверска окружења са мешавином формата, оперативних система и медија. Иако бисте могли назвати Бацкуп Екец-ом моћан и флексибилан, никада га не можете погријешити због једноставног производа. Последњи кориснички приручник садржи преко 1300 страница!

Када је у питању карактеристика, тешко је замислити нешто што Бацкуп Екец не ради. Имагинг, диференцијал, инкрементални, диск, трака, облак, физички, виртуелни, базе података, дедупликација и шифровање су заиста само почетак. Изграђен за предузећа, Бацкуп Екец има моћну управљачку конзолу, централизовано извештавање, балансирање оптерећења и фаиловер за централну контролу више Бацкуп Екец сервера, уређаја и медија сетова.

Лиценцирање Бацкуп Екец-а сигурно није једноставна ствар. Иако садржи бројне „основне“ карактеристике, многе ставке попут појединих агената за радне површине, дедупликација, подршка базе података и више сматрају се додатним или опционим компонентама. Цене се не објављују на веб локацији и захтева специфичан цитат прилагођен вашем јединственом окружењу сервера, али са сигурношћу је претпоставити да ће Бацкуп Екец бити најскупља опција коју смо оценили данас. Успио сам пронаћи једну локалну лиценцу сервера са веб локације треће стране која је наведена на 959 УСД.

Иако овај експанзивни сет функција свакако импресионира, то је и највећа слабост Бацкуп Екеца. Велике организације са потпуно особљем ИТ одељења ће сигурно ценити способност прилагођавања система резервних копија за цело предузеће. Мања предузећа са јаснијим потребама могу да пронађу Бацкуп Екец-у прекомерно компликованим, скупим и неспретним за своје потребе..

Датто Сирис 3

Датто представља другачију врсту решења од другог софтвера који данас оцењујемо. Умјесто софтверског производа, Датто Сирис је линија хардверских уређаја с уграђеним сигурносним копијама софтвера. Сирис функционише као локална сигурносна копија с тијесном интеграцијом у облак за похрану података Датто, па ће се локалне сигурносне копије аутоматски синкронизирати у складу са шемом коју креирате.

Овај хибридни облак приступа има одређене предности и недостатке. Уместо да градите сопствено локално хардверско решење, купујете софтвер, купујете складиште у облаку и креирате прилагођену резервну шему како бисте осигурали потпуну покривеност, Датто Сирис вам омогућава да прегледате све те кутије са једним уређајем.

Сирис уређај подржава креирање тренутних виртуелних машина из резервних копија слика, а услуга Датто облака вам омогућава да креирате ВМ-ове у облаку. Ово комплетно решење омогућава вам скоро тренутне могућности опоравка без обзира на сценариј катастрофе. Ако сервер не успе и немате интернетску везу, сигурносно копирање само у облаку неће помоћи.

Ако природна катастрофа обрише сав ваш хардвер, резервна копија само за локалну употребу није бескорисна. Датто вам нуди решења за било који сценарио и чак може испоручити резервни Сирис који је унапред учитан са резервним сликама. Датто Сирис 3 може заштитити физичке, виртуелне и цлоуд сервере тако што функционише као физички, софтвер и виртуелни уређај.

Чак и уз овако свестрано решење, неке слабости су неизбежне. Сирис уређаји морају бити купљени напред, а иако је доступан велики низ опција, опције вашег хардвера можда нису тако флексибилне као прилагођено решење. Поред тога, интеграција у облак је ограничена на интерни Датто сервис. Иако сет функција и интеграција импресионирају, то вас закључава у Даттоовој услузи и ценама.

Иако Датто може направити сигурносну копију СКЛ-а и Екцханге-а, он користи Мицрософтов ВСС мотор и чини се да захтијева више конфигурације од неких конкурената. Обнављање поштанског сандучета и враћање нивоа порука је могуће, али само уз куповину засебне софтверске лиценце. У основи, можете то учинити, али морате да скочите кроз неке обруче.

Датто ради првенствено кроз партнерски програм са трећим ИТ провајдерима. Као резултат тога, не постоје фиксни трошкови, а цене и одговор подршке ће варирати од различитих пружатеља услуга. То би могло бити фрустрирајуће ако бисте радије куповали и користили уређаје директно без укључивања треће стране. Оне Датто Сирис дозвољава неограничено лиценцирање сервера и десктоп рачунара што може представљати предност ако имате велики број машина за покривање.

Мацриум Рефлецт 7

Мацриум Рефлецт Сервер и Сервер Плус су једноставни, локални алати за израду сигурносних копија са занимљивим клонирањем и замислите опције које нису обухваћене другим софтвером за израду сигурносних копија. Иако Мацриум провјерава већину оквира кад је ријеч о локалним сигурносним копијама, недостатак интеграција облака и опција виртуализације за неке би могли бити проблематични..

Сви Мацриум производи, кућно издање, радна станица, сервер и послужитељ Плус имају исте примарне функције израде резервних копија. Једине разлике између верзија су прилично једноставне. Серверско издање подржава Виндовс сервере, док верзија Сервер Плус омогућава подршку за Мицрософт СКЛ и Екцханге сигурносну копију са детаљном обнављањем.

Мацриум подржава диференцијалне и инкременталне слике, компресију резервних копија и опоравак на нивоу предмета. Иако би Мацриум требао покрити било који локални сценариј израде сигурносних копија, издвојене функције имају више везе са додатном подршком за обраду слика.

Све верзије имају подршку за директно клонирање диска. Мацриум такође укључује ВинПЕ (Виндовс прединсталационо окружење) подршку и могућност додавања управљачких програма у ПЕ. Мацриумов брзи Делта Ресторе омогућава брзо враћање слика само уношењем неопходних промена уместо да примењујете целу слику.

Иако карактеристике Мацриума омогућавају брзу обнову, недостаје му могућност да тренутно врати резервне слике на виртуелну машину. Ако је прекид рада критичан у вашем окружењу, брзе обнове могу звучати добро, али тренутна виртуализација је вероватно много боља.

Цене су по серверу и раде у средини пакета:

Рефлецт Сервер (1-9 лиценци) 275 УСД по серверу
Рефлецт Сервер (10+ лиценци)$ 247,50 по серверу
Рефлецт Сервер Плус (1-9 лиценци)$ 599 по серверу
Рефлецт Сервер Плус (10+ лиценци)$ 539,10 по серверу

Мацриум укључује једну годину стандардне подршке која укључује надоградње на нове верзије, подршку за даљински приступ и типични прозор одзива у трајању од 24 сата. Премиум подршка је доступна за 30 УСД годишње, што вас надограђује на 24/7 покривеност, 12-сатни типични прозор одговора, телефонску подршку и наменски менаџер случајева. Иако би било добро да укључите телефонску подршку, ово изгледа као прилично висок ниво додате услуге за само 30 УСД.

Закључак

Избор најбољег софтвера за израду сигурносних копија није једноставан задатак. Будући да окружења сервера могу имати огромну разноликост, различити провајдери софтвера често имају врло различит приступ задатку израде резервних копија. Како вријеме пролази и софтвер сазријева, примијетио сам напредније функције укључене у далеко јефтиније производе.

Нешто попут тренутне виртуализације некада је била ретка карактеристика, али сада изгледа као очекивање било ког производа. Иако се основне сигурносне копије равномерно подударају, софтверске компаније гледале су на интеграцију облака и побољшане функције управљања како би раздвојиле свој производ.

Два производа су ми се највише истакнула у овој рецензији. За администраторе сервера са великим, сложеним окружењима, Веритас Бацкуп Екец нуди далеко најнапреднији, свестрани производ са најбољим опцијама централног управљања. Иако ће се то претворити у веће трошкове, велико предузеће може оправдати додатне трошкове повећаном оперативном ефикасношћу.

Иако Бацкуп Екец може имати неке моћне карактеристике на нивоу предузећа, ЦлоудБерри се јасно истиче као најсвестранија и најбоља вредност гомиле. Без жртвовања функција, ЦлоудБерри нуди врхунско решење за Виндовс Сервер за 120 до 300 долара, док конкуренти наплаћују од 300 до 1000 долара или чак и више.

Неки од ових конкурената, Мацриум и СхадовПротецт, не нуде једноставну интеграцију у облак. Други попут Ацронис и Датто пружају подршку у облаку, али само кроз своју интерну понуду која може бити скупа.

ЦлоудБерри је једино решење за подршку масовној библиотеци независних пружатеља услуга облака. То вам омогућава да не само да користите жељене провајдере већ омогућава флексибилне, свестране и директне сигурносне копије у облаку за облак за максималну заштиту.

По мојим рецензијама није често што најскупљи производ пружа заиста јединствен сет функција који се тако јасно издваја од конкуренције. Са моћним резервним карактеристикама, изненађујуће ниском ценом и далеко најбољом подршком за изворни облак, данас би дефинитивно требало да пружите ЦлоудБерри Бацкуп тестну вожњу.

Да ли сте користили производе у овом поређењу? Јесам ли свог фаворита оставио са листе? Ускочите на разговор у одељку за коментаре испод и обавезно погледајте наше друге критике данас.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me