Дропбок или ИДриве: Која облачна платформа пружа највећу вредност?

Трудите се да схватите разлику између складишта у облаку и сигурносне копије на мрежи? Током овог прегледа главе, Цлоудвардс.нет ће упоређивати једну од најистакнутијих опција за складиштење у облаку, Дропбок, са ИДриве-ом: лидером у области онлајн бацкупа..


Такође ћемо истаћи неке јединствене аспекте ИДриве-а који га издвајају од традиционалних мрежних резервних решења, укључујући могућности сарадње и синхронизације који су чешће повезани са складиштем у облаку.

Иако ИДриве можда није идеално решење за складиштење у облаку, његова хибридна природа корисницима на крају пружа већу вредност од Дропбока, што га чини бољим избором за ваш новац ако је приморан да бира између њих.

Разлика између Цлоуд Стораге и Онлине Бацкуп-а

Када процењујете опције за складиштење датотека, важно је да разумете разлику у индустрији између облака складиштења и резервне копије на мрежи како бисте били сигурни да сте изабрали прави производ за своје специфичне потребе. И складиште у облаку и сигурносна копија путем интернета средства су за даљинско чување садржаја. При томе вам оба омогућавају да заштитите своје вриједне податке и приступате им са различитих уређаја.

Меморија у облаку, међутим, изграђена је углавном око продуктивности, док је мрежна израда сигурносних копија дизајнирана да пасивно заштити ваш чврсти диск.

Иако складиштење у облаку повећава продуктивност рада на неколико различитих начина, предности можете широко поделити у три категорије:

 1. Синхронизација: аутоматски пренос датотека у стварном времену између уређаја и центра података
 2. Дељење: могућност позивања других да приступе садржају заснованом на облаку
 3. Интегрисане апликације: апликације за продуктивност засноване на претраживачу повезане у облаку

Иако Дропбок није прво решење за складиштење у облаку на тржишту, они су углавном заслужни за усавршавање корисничког искуства које се данас види у облаку складиштења у облаку. То искуство зависи од фасцикле датотеке преузете на чврсти диск вашег уређаја: садржај који се стави у ту мапу аутоматски се копира у облак.

Онлине бацкуп такође шаље датотеке у облак. Међутим, уместо да ограничите те датотеке на оно што се налази у једној мапи, могућности избора су много шире. Неколико пружатеља сигурносних копија попут Бацкблазе спрема датотеке у облак на основу врсте датотеке. Међутим, већина провајдера функционише попут ИДриве-а и омогућава вам да одаберете које конкретне мапе и датотеке желите да направите сигурносну копију.

Онлине резервни провајдери поједноставили су овај процес помоћу интерфејса за радну површину који се користе за избор датотека и заказивање резервних копија. Такође се нуде и интерфејси који вам помажу да даљински приступите свом садржају.

ИДриве: хибридно резервно решење

Иако линија која дели облак за похрану и мрежне сигурносне копије углавном држи у целој индустрији, примети се да нешто замагљује. За већину мрежних сервиса за бацкуп то значи укључивање функција дељења датотека. Међутим, неколико пружалаца услуга – посебно ИДриве – ствари су учинили много даље.


© ИДриве

ИДриве вам пружа не само резервно искуство сигурносних копија, већ нуди и моћне могућности синхронизације. Као Дропбок и друге услуге складиштења у облаку, те могућности су изграђене око директоријума за синхронизацију који вам омогућава да истовремено повежете више уређаја у облаку.

Дропбок чак нуди и засебну поделу простора за складиштење да би вам помогло да се напори у вашој продуктивности рада одвоје од потреба за резервним копијама.

Баттле: Дропбок вс ИДриве 2020

Да ли ће хибридна природа ИДриве-а бити бољи или бољи од Дропбок-а, зависи од тога какве су вам потребе. Током пет кругова расправе детаљно ћемо детаљно описати могућности сваке услуге тако да можете изабрати прави избор за вас.

Почећемо тако што ћемо се генерално упознати са структуром цена сваке услуге и подржаним платформама. Ово ће вам помоћи да поставите темеље за дубљу анализу. У другом кругу истражићемо како сваки сервис омогућава складиштење датотека у облак. На тај начин ће се осветлити основне разлике између складишта у облаку и сигурносног копирања на мрежи.

Затим ћемо у узастопним рутама упоређивати могућности сваке услуге за синхронизацију и сарадњу. Ово ће вам помоћи да се успостави способност ИДриве-а да се такмичи са Дропбок-ом као решењем за продуктивност рада.

За крај ћемо погледати један од најважнијих и често превидјених аспеката и складиштења у облаку и сигурносне копије на мрежи: сигурност.

1

Цена и платформе

Дропбок

ДропБок-ов основни план омогућава вам 2 ГБ бесплатног складишта у облаку. Ово је леп начин да испробате Дропбок или да искористите неке од његових интегрисаних апликација уколико одлучите да свој новац потрошите на ИДриве..

Дропбок Алгоритхм

Иначе, 2ГБ може да се потроши прилично брзо. Ако вам треба више простора, ту је Дропбок Про, који обезбеђује 1ТБ складишта у облаку или 10 УСД месечно или 100 УСД годишње.

Цене Дропбок-а су у складу са главним конкурентима, укључујући Гоогле Дриве и ОнеДриве (прочитајте нашу упоредбу Дропбок вс Гоогле Дриве вс ОнеДриве). Међутим, Дропбок не нуди толико избора плана као ове две услуге.

Дропбок пружа и корисницима који не плаћају и Дропбок Про шансу да зараде више простора путем препоручног програма. Ако сте Дропбок Басиц корисник, тада добијате 500 МБ по препоруци, до 16 ГБ. Ако сте Про корисник, добићете 1ГБ по препоруци, а максимално 32 ГБ.

Дропбок се може користити на неограниченим уређајима. Подржане платформе укључују:

 • Виндовс (мобилни и десктоп)
 • Аппле уређаји
 • Андроид
 • Линук (Убунту / Федора дистрос)

Возим

ИДриве вам бесплатно даје 5 ГБ простора за складиштење на мрежи и 5 ГБ простора за синхронизацију. Одвојени канте додају вредност и помажу вам да управљате својим резервним и радним потребама за складиштењем продуктивности без сукоба.

Међутим, већини људи 5ГБ неће бити довољно да бисте правилно заштитили чврсти диск. Да бисте то решили, са ИДривеом су доступна два претплатничка плана: 1ТБ и 10ТБ.

Оба плана укључују усклађивање канти простора за складиштење и синхронизацију на мрежи, тако да заиста добијате 2ТБ или 20ТБ за рад.

Осим чињенице да подржава синкронизацију, кључна предност која раздваја ИДриве од многих његових резервних копија конкуренције на мрежи, укључујући Бацкблазе и Црасхплан, је та што не ограничава на колико уређаја можете да правите резервне копије..

ИДриве такође подржава израду сигурносних копија мобилних уређаја, што многи сервиси за бацкуп података на мрежи немају.

Платформе које тренутно подржава ИДриве укључују:

 • Виндовс (мобилни и десктоп)
 • Аппле уређаји
 • Андроид

Преглед првог круга

И Дропбок и ИДриве нуде планове за складиштење од 1 ТБ. Међутим, ИДривеов план долази са нижим годишњим трошковима и заиста вам даје 2ТБ – иако су ти терабајти подељени између мрежног резервног и синхроног простора.

Предност ИДриве-а је и у томе што нуди план од 10ТБ, док вас Дропбок ограничава на 1ТБ. Дропбок нуди могућност месечног плаћања и подршку за радну површину Линука, али у погледу укупне вредности цене за складиштење ИДриве има више тога за понудити.

Рунда: Тачка цена и платформи за ИДриве

Дропбок Лого
ИДриве Лого

2

Процес складиштења датотека

Дропбок

Као што је речено, пренос датотека са уређаја у облак помоћу Дропбок-а уграђен је око његове фасцикле за синхронизацију. Ова фасцикла је креирана у датотечном систему вашег уређаја када инсталирате Дропбок.

Изгледа и понаша се попут било које друге мапе, али с једном већом разликом: садржај премештен у ову мапу се чува и на вашем тврдом диску и у облаку. Овај систем двоструког складиштења омогућава синхронизацију садржаја на више уређаја.

Уместо да премештате мапе у фасциклу за синхронизацију на радној површини, датотеке се такође могу пренијети преко Дропбок веб интерфејса. Једноставно кликните икону „уплоад“ при врху интерфејса и можете одабрати и одабрати датотеке које желите да сачувате.

Важно је имати на уму да уплоад-ови преко интерфејса стварају копију те датотеке у фолдеру за синхронизацију. Датотека на изворној локацији се не синхронизује.

Чињеница да вас Дропбок присиљава да премештате датотеке повезане са облаком у директоријум за синхронизацију део је онога што га чини лошим избором за прављење резервних копија чврстих дискова: не чува вашу датотечну структуру. Други проблем приликом коришћења Дропбок-а за прављење резервних копија је тај што нема алатку намењену управљању тим процесом, што би заиста отежало покушати и сачувати сваку важну датотеку.

Возим

За разлику од Дропбок-а, ИДриве је наменски осмишљен како би лако створио сигурносне копије вашег тврдог диска. Помоћу ИДриве-а не можете само чувати мапе и датотеке у облаку, већ тамо можете копирати и датотечну структуру уређаја за касније рестаурације погона.

Што је још боље, читавим процесом се управља преко читавог десктоп клијента.

Из клијентског интерфејса можете означити датотеке и фасцикле које желите да ИДриве задржи. Након инсталације, ИДриве ће такође аутоматски скенирати ваш чврсти диск и изабрати неколико уобичајених фасцикли за које сматра да би их требало сликати.

Још једна лепа ствар код десктоп клијента је та што вам омогућава заказивање рутинских сигурносних копија. На тај начин можете планирати велике преносе када не радите. Таква флексибилност је неизмјерно корисна, јер поступак израде сигурносних копија може захватити добар дио пропусне ширине.Током заказаних сигурносних копија, ИДриве скенира ваше датотеке и копира оне које су модификоване од последње израде сигурносне копије.

Ако радите са осетљивим датотекама за које радије не чекате да правите резервне копије, ИДриве укључује непрекидно подешавање сигурносних копија које ажурирања датотека шаљу у облак готово у реалном времену. Ова значајка је ипак ограничена на садржај испод 500 МБ.

Друга кључна карактеристика ИДриве-а је да вам омогућава истовремено прављење резервних копија садржаја и у облаку и на спољни диск. Чување података на даљину и локално је препоручена метода заштите вашег тврдог диска.

Будући да почетне резервне копије могу потрајати данима, па чак и недељама, путем Интернет везе, ИДриве такође претплатницима нуди бесплатну поштанску услугу под називом ИДриве Екпресс. Овом услугом ИДриве ће вам послати спољни уређај на који ћете учитати своје податке. Пошаљите га натраг и они ће пренети ваше податке на ваш мрежни налог за вас. ИДриве Екпресс се такође може користити за убрзање потпуне обнове.

Све су ове функције дизајниране да помогну корисницима да лакше праве резервне копије својих података. Као што је већ напоменуто, оно што ИДриве чини помало јединственим међу пружаоцима резервних копија је да подржава и синхронизацију. Процес синхронизације ИДриве-а функционише баш као и код Дропбок-а стварањем наменске фасцикле за синхронизацију на вашем чврстом диску.

Преглед другог круга

Коришћење Дропбок-а је пристојан начин заштите ваших највреднијих датотека, али ИДриве нуди флексибилније и моћније решење.

Омогућујући корисницима могућност да савршено сачувају и своје датотеке и структуре датотека, ИДриве је погоднији за поновну изградњу чврстих дискова у случају катастрофалних кварова, оштећења или украдених уређаја. Помоћу алата за управљање резервним резервним системима, који Дропбок нема, поједностављују поступак.

Коло: Тачка процеса складиштења датотека за ИДриве

Дропбок Лого
ИДриве Лого

3

Брзина синхронизације

Да бих боље одмерио могућности синхронизације сваке услуге један против другог, урадио сам неколико тестова преноса датотека на свом Виндовс лаптопу. Ови тестови су укључивали и преношење и преузимање мапе компримоване 258 МБ која се састоји од више различитих типова датотека.

Тестови су изведени преко вифи мреже која се налази тик изван Бостона, Массацхусеттс. Резултати Спеедтест.нет-а изведени непосредно пре тестова показали су брзину слања у просеку нешто изнад 30 Мбпс.

За оба теста управо сам преместио тестну датотеку у одговарајућу фасциклу за синхронизацију сваке услуге на радној површини. Ово обично резултира бржим временима отпреме јер поступак шифровања који се извршава путем претраживача не користи у потпуности системске ресурсе.

ДропбокВозим
Отпремити3:564:36
Преузимање0:130:16

Дропбок је надмашио ИДриве у оба моја теста, али прилично је близу. У зависности од тога где се налазите у близини дата центра сваког сервиса, резултати могу бити различити.

Оба времена преноса захтеваће да чекате иако су у складу са оним што бих очекивао за датотеку од 258 МБ. Зато је лепо видети да оба сервиса помажу у убрзавању процеса синхронизације помоћу инкременталних преноса датотека на нивоу блока.

Преносом на нивоу блока, када извршите промену у датотеку, преносе се само делови датотеке који су промењени, уместо да поново пошаљу целу датотеку. Многи сервиси за складиштење у облаку, укључујући Гоогле диск, пребацују целокупну датотеку поново изнова када је промените.

Да бих видео колико уштеде преноса на нивоу блока уз сваку услугу, извео сам још један сет тестова за отпремање. Овог пута направила сам малу измену у својој компримованој мапи од 256 МБ: Обрисала сам коначну датотеку унутар ње.

Време слања
Дропбок0:12
Возим0:22

Као што видите, обрада на нивоу блока вам штеди прилично времена, без обзира коју услугу користите. ИДриве примењује исту архитектуру и на свој процес прављења резервних копија, помажући да се убрза овај понекад спор процес.

Преглед трећег круга

Што се тиче преноса синхронизације, оба сервиса су се показала врло добро. Већина људи такође неће рутински преносити 256МБ датотеке. Дропбок је ипак био нешто бољи са почетним и измењеним преносима датотека.

Одобрено, различити корисници ће вероватно добити различите резултате на основу неколико променљивих. Такође, као што ћемо видети у петом кругу, ИДриве укључује снажнији приступ шифровању, што је вероватно допринело незнатно спорим брзинама синхронизације.

Међутим, за моје тестове Дропбок је мало напредовао.

Круг: Тачка брзине синхронизације за Дропбок

Дропбок Лого
ИДриве Лого

4

Дељење и контрола садржаја

Дропбок

Дропбок омогућава дељење садржаја заснованог на облаку са другима на два различита начина:

 1. Креирајте повезницу за дељење УРЛ-а до датотеке
 2. Креирајте заједничку фасциклу

Дропбок вам помаже да контролишете приступ дељеном садржају тако што линкове штите лозинком и даје им датум истека. Међутим, за обе ове функције је потребан Дропбок Про налог.

Делнице везе ограничавају позиве на гледање и коментарисање. Не могу да уређују документ.

Ако желите активније радити заједно, то можете направити тако што ћете створити дељену фасциклу, која вам омогућава да дате дозволе за уређивање.

Из Дропбок веб интерфејса лако можете пратити ваш заједнички садржај са две различите странице: дељење и везе. Страница за дељење омогућава вам да проверите које мапе и датотеке сте поделили. Страница веза омогућава вам управљање везама које сте направили.

Постоји трећа страница која се зове „догађаји“ која вам омогућава ревизију општих активности налога, било да сте ви или сарадник. Ако неко направи нежељену промену датотеке или случајно избрише датотеку, Дропбок вам такође омогућава да опоравите избрисане датотеке и претходне верзије датотеке.

Можете избрисати избрисане и претходне верзије датотека све док је то у року од 30 дана од догађаја. Ако сте корисник Дропбок Про-а, постоји и опција за куповину проширене историје верзије (ЕВХ) која ће вам сметати до једне године.

Возим

Без обзира да ли имате резервну копију или у мапи за синхронизацију, ИДриве садржај може се лако делити са другима генерисањем везе до њега.

Заједничке везе могу се постављати на Фацебоок, Твиттер или слати одређеним примаоцима путем е-поште. Те везе такође контролишете тако што ћете им додавати или само приказ или уређивање дозвола. Везе се могу додатно заштитити лозинкама. ИДриве, међутим, не дозвољава да поставите везе које аутоматски истичу одређеног датума.

Веб интерфејс ИДриве-а има картицу „дељено“ која се може користити за ревизију садржаја који сте поделили. Постоји и картица „дели са мном“ да бисте видели који је садржај други ИДриве корисници поделио са вама.

У случају да сарадња пође по злу, ИДриве вам омогућава да опоравите било коју од претходних десет верзија датотеке. Избрисане датотеке се такође могу опоравити до 30 дана.

Преглед четвртог круга

С обзиром на успех компаније Дропбок као решење за продуктивност у раду, не чуди што је мало испред ИДриве-а када је у питању способност за сарадњу. Веће изненађење је да то није довољно за јасну победу. Дропбок нуди боље могућности ревизије и омогућава вам да одредите датуме истека везе. Опциона ЕВХ функција је такође добра. Иначе, две службе функционишу прилично слично.

Да будемо фер, Дропбок има неколико других могућности колаборације које се неће бавити у овом чланку, укључујући интеграцију са апликацијама за продуктивност рада попут Оффице Онлине.

Коло: Дељење и контрола садржаја за Дропбок

Дропбок Лого
ИДриве Лого

5

Сигурност

Дропбок шифрира корисничке податке који се преносе између уређаја и центра података са сигурним ТЛС тунелом појачаним 128-битним АЕС енкрипцијом. Једном када датотеке стигну у Дропбок центар података, дешифрујуће се и поново шифрују помоћу 256-битног АЕС-а.

Током овог процеса, међутим, метаподатци вашег садржаја остављају се у обичном тексту. Ово укључује имена, величине и датуме датотека. Иако ово помаже у процесу индексирања и омогућава прегледа датотека, то представља нешто што представља безбедност, јер много људи може о вама рећи из ваших метаподатака.

Међутим, највећа брига око тога што Дропбок штити ваше податке је та што корисницима не пружају могућност шифрирања од краја до краја. Познато и као шифровање нулта знања, с тим слојем сигурности само ви, корисник, имате копију кључа за шифровање.

Предност овог приступа је у томе што нико – чак ни сама услуга – не може да кодира ваше податке осим вас. Због тога ми овде на Цлоудвардс.нет често изражавамо своју подршку облачним сервисима који садрже уграђено шифровање нуле знања попут Синц.цом и пЦлоуд.

Дропбок вам пружа могућност да омогућите двофакторску аутентификацију за заштиту од слабих лозинки. Активирајте ову функцију и убудуће ће од вас бити затражено да унесете и лозинку за налог и безбедносни код који сте добили на мобилном телефону да бисте потврдили свој идентитет.

Возим

Попут Дропбок-а, ИДриве осигурава ваше податке и у транзиту и док су у стању мировања на својим серверима. Подаци у транзиту су осигурани ТЛС везом и 256-битном енкрипцијом. Виши искоришћени ниво шифровања (256 према 128) вероватно бар делимично објашњава да су брзине синхронизације ИДриве-а нешто спорије од Дропбок-ових.

Садржај заштићен у ИДриве центрима података – било да су резервне копије на мрежи или синхронизовани подаци – такође је обезбеђен 256-битним АЕС-ом.

Једна од најбољих ствари о начину на који ИДриве поступа са шифрирањем је та што они заправо пружају корисницима избор између стандардног и крајњег шифрирања. Обично ће вам ИДриве доделити кључ за шифровање, чија ће копија задржати. Међутим, изаберите приватну енкрипцију и једино ћете имати копију кључа за шифровање.

Уз приватно шифровање ваши подаци ће бити неповратни уколико заборавите лозинку за свој налог. Међутим, приватна енкрипција такође пружа најбољу могућу заштиту ваших података, што је вреди ризика. С добрим менаџером запорки за облаке попут ЛастПасс-а или Дасхлане-а, губитак приступа не треба да брине.

Једини прави проблем са безбедносним подешавањем ИДриве-а је непостојање опције за верификацију са два фактора.

Пето коло мисли

Дропбок вам добро шифрира податке у мировању. Остављање метаподатака у обичном тексту и не нуди шифрирање од краја до краја требало би да направи паузу. То је посебно тачно ако одмерите чињеницу да је Дропбок био мета хака из 2012. године који је довео до крађе 68 милиона корисничких лозинки.

Понудом приватне енкрипције ИДриве штити ваше податке од таквих кршења јер нема лозинке за крађу. Ово је огромна предност за потрошаче и један од најважнијих разлога да одаберете ИДриве преко Дропбок-а како бисте заштитили своје најважније датотеке.

Рунда: Безбедносна тачка за ИДриве

Дропбок Лого
ИДриве Лого

6

Пресуда

Иако понуда ИДриве могућности синхронизације разликује од већине мрежних резервних сервиса, он се не надмеће са Дропбок-ом као опцијом складиштења у облаку. То је углавном зато што Дропбок мало боље олакшава сарадњу. Међутим, две су услуге ближе него што мислите.

ИДриве ради добар посао и са синхронизацијом и дељењем датотека. Захваљујући опцији за приватно шифровање, заправо је сигурнија опција за складиштење у облаку од Дропбок-а. Када узмете у обзир чињеницу да је ИДриве такође дизајниран да савршено осликава ваш чврсти диск, питање о саветима о укупној вредности јако иде у његову корист.

Крајњи победник: ИДриве

Задатак избора између Дропбок Про и ИД претплате од 1 ТБ, ИДриве добија. Та одлука постаје још једноставнија када узмете у обзир да већину предности које Дропбок има над ИДривеом могу постићи својим бесплатним планом.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map