Да ли треба да користите МЕГА за прављење резервних копија?

То чујемо често у последњих неколико недеља од покретања нове услуге МЕГА за складиштење у облаку. Људи нас питају треба ли МЕГА користити као резервно рјешење за своје рачунарске датотеке.


На крају крајева, МЕГА тврди да је најсигурнија услуга складиштења у облаку, зар не? Наравно, то само не квалификује као интернетску резервну услугу. Ријешимо неке од проблема који би дошли уз помоћ МЕГА као резервног решења. 

Цлоуд Стораге ВС Онлине Бацкуп

Прво и најважније, морате схватити да складиштење у облаку није сигурносно копирање на мрежи. Док се сигурносно копирање на мрежи углавном огледа у датотекама које имате на рачунару, сервису за складиштење у облаку не треба локална копија да остане „у облаку“. То долази и са недостатком наравно: ако промените датотеку, те промене неће се ажурирати у облаку.

Услуга израде сигурносних копија на мрежи „скенира“ ваш систем ради промене (пошто покушава да одрази све тачно онако како треба) да би се учитао. Многе услуге складиштења у облаку раде на начин да можете одабрати појединачне датотеке које желите да отпремите. Онлине израда сигурносних копија је погоднија за мапе или читаве чврсте дискове које је потребно резервно копирати у облаку.

Дакле, МЕГА је радије услуга складиштења у облаку. То није интернетска копија сигурносних копија. Можете одабрати појединачне датотеке са рачунара, али не очекујте да се те датотеке синхронизују када их промените. Можете прочитати наш чланак у којем детаљно објашњавамо шта је разлика између резервне копије на мрежи и складишта у облаку.

Не можете заказивати отпрему датотека

Нормално, када се пријавите за наменски сервис за резервне копије на мрежи, можете заказати резервне копије по жељи. Можете направити резервне копије недељно или дневно или чак сузити сигурносно копирање датотека и мапа на сат.

МЕГА вам неће дати ту могућност. Ако желите да се промена у датотеци одрази, мораћете да је ручно поново пошаљете. Још нема доступних аутоматизованих решења. Свакако, могу се појавити неки алати који ће овај задатак обавити за вас, али за сада је боље користити интернетску сигурносну копију у ту сврху.

МЕГА није довољно испитана

Ова услуга постоји само око неколико недеља. Сами власници услуге називају бета верзијом, тако да је не треба користити у продуктивном окружењу. Ствари могу поћи по злу и не желите да експериментишете са својим најважнијим датотекама.

Можете бити сигурни да су програмери бесно радили на томе да услугу учине бољим решењем од осталих услуга за складиштење у облаку као што је Дропбок.

Тестатхон
Тестатхон тестери на послу

Али и њима ће требати време. Чак и ако МЕГА не користите као резервно решење, чак постоји ризик да га употребите као услугу складиштења у облаку. Можда ћете га хтјети користити за експериментирање и тестирање, али тешко са датотекама од којих овисите.

Питања сигурности

Иако се на први поглед мега чини сигурнијим од осталих услуга складиштења у облаку, заједница није довољно испитала њихове сигурносне алгоритме да би се у потпуности поуздала у њих. Даљње тестирање треба обавити пре него што неко заиста може да верује својој служби.

У погледу ваших приватних досијеа увек је потребна дубља пажња. Чак и неке интернетске сигурносне копије не пружају довољно сигурносних функција. Али желите бити сигурни да ће ваши подаци остати приватни.

Перформансе & Поузданост

Брзина отпреме је била страшна код МЕГА када је сервис први пут покренут. Наравно, доживели су огроман налет када су први пут покренули свој сервис.

Мега Ревиев
Мега ограничена брзина

Сада се брзина преноса и преузимања значајно побољшала тако да је учитавање датотека у облак заправо забавно. Међутим, сервис је сувише млад да би могао предвидјети било какву дугорочну поузданост и зато га треба избегавати због важних датотека.

Тест тест & Тест

Топло вас охрабрујемо да тестирате услугу, јер ће је ово побољшати и на крају ће можда постати добро решење за складиштење у облаку са невероватних 50 ГБ бесплатног простора за складиштење.

Мега вс Дропбок
Мега тест брзине

Међутим, као што смо истакли у овом чланку, не користите МЕГА ни у једном производном окружењу. Много смо га тестирали, и радило је беспрекорно, али то не значи да нећете наићи на проблеме.

МЕГА алтернативе

Постоји пуно алтернатива када је у питању МЕГА. Постоји обиље услуга складиштења у облаку које нуде исте функције.

Вероватно нећете наћи услугу која вам нуди 50 ГБ бесплатног простора за складиштење, али то можда неће бити потребно за ваше потребе. Ако тражите услугу складиштења у облаку која такође ствара резервне копије, топло вам препоручујемо да погледате СугарСинц или СпидерОак.

То су услуге које су прилично успостављене на тржишту и имају висок ниво сигурности. Иако су скупље од МЕГА, они нуде клијентима за десктоп рачунаре тако да можете да синхронизујете датотеке са више машина. Ако то тражите.

Можда бисте желели да погледате наш упоредни графикон који ће вам дати добар преглед шта је сваки провајдер способан да уради.

Суштина

Свиђају нам се напори које МЕГА чини: коришћење је заиста ветар, а обећава да ће бити један од сигурнијих сервиса за складиштење у облаку. Међутим, мало је рано за коначну пресуду, али не можемо је у овом тренутку препоручити као интернетску сигурносну копију.

Да будемо фер: није намијењен услузи израде резервних копија. Уместо тога, требало би да га сматрате хард диском у облаку који додатном простору додаје рачунар.

Али баш као и спољни чврсти диск, може доћи до штуцања. Због тога увек треба да чувате резервне копије на више дискова или са више услуга. Ако морате, можете користити мега као секундарно резервно решење, али размислите два пута ако желите да га користите за осетљиве податке.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me