БитТоррент Синц вс Цлоуд Стораге

Проблем са било којом услугом сигурносне копије у облаку је што подацима који су похрањени „у облаку“ може лако приступити ваш пружатељ услуга облака, хакери и захваљујући тајним судским налозима и слично, агенцијама попут НСА.


Проблем са складиштењем у облаку БитТоррент Синц ВС

Компаније попут СпидерОак (погледајте овде) и Вуала шифрират ће ваше датотеке прије него што их пошаљу на своје сервере (тј. Нуде крајње криптирање) и имају сјајну подршку за синкронизацију на готово свим платформама.

Нажалост, ови сервиси користе заштићени софтвер (тј. Није отворени извор и стога нису доступни за независну ревизију) и поуздани су само колико сматрате да јесу. СпидерОак се полако креће у правцу отвореног кода, али док не буде 100% отвореног кода, на њега се мора гледати као на сумњиву.

Бит Торрент Синц Андроид иОС ПЦ МАЦ
Бит Торрент Синц Андроид иОС ПЦ МАЦ© Цлоудвардс.нет

Друго решење за обезбеђивање складишта у облаку је шифровање датотека пре него што их пошаљете у облак, на пример креирањем ТруеЦрипт контејнера унутар мапе Дропбок.

Овај се део фино поставља, али када га учините, добро функционише ако су ваше потребе једноставне. Међутим, изгубите многе ствари због којих употреба складишта у облаку доноси такву радост, попут верзије докумената, беспрекорног приступа датотекама на различитим платформама и уређајима (од којих су најистакнутији паметни телефони и таблети) и лако дељење датотека.

Решење?

Како би се барем делимично решили ових проблема, одијело иза злогласног П2П протокола за дељење, БитТоррент, развили су нови начин синхронизације података између рачунара.

Показујући да је П2П технологија и даље моћан алат, добар за много више од пустошења најновије епизоде ​​Гаме оф Тхронес, БитТоррент Синц користи БитТоррентов протокол за пренос података путем ‘ројева’ домаћина, како би се омогућила брза и високо ефикасна синхронизација података између широк спектар уређаја.

Делује слично као Дропбок и друге популарне услуге складиштења у облаку, омогућавајући вам да баците датотеке у посебну фасциклу на једном рачунару (укључујући мобилне уређаје) и прегледате их на било ком другом повезаном уређају или их преузмете за локалну синхронизацију.

Пошто се ослања на пренос података директно између уређаја (пеер-то-пеер дељење датотека), коришћењем БитТоррент Синц заобилази потребу за смештањем података на цлоуд сервере, а пошто су пакети шифровани помоћу 128-битног АЕС-а и могу се дешифровати само на уређај са којим сте поделили „тајну“, требало би да буде веома безбедан.

Нажалост, упркос томе што се широко извештава да је БитТоррент Синц отвореног кода, то нажалост није случај.

БитТоррент синхронизација је доступна за Виндовс, ОСКС, Линук и ФрееБСД, а има и апликације доступне на иОС и Андроид уређајима. Као и многи облачни сервиси, он подржава верзију и сарадњу путем дељења мапа.

Сховдовн

У поређењу са складиштем у облаку, БитТоррент Синц нуди бројне различите предности, али истовремено има ограничења која га чине далеко од идеалне замене у односу на традиционалније услуге засноване на облаку.

Предности:

Недостаци:

Закључак

У стварности, и упркос неким сличним површинама, БитТоррент Синц и складиштење у облаку су веома различите животиње. Брзе брзине преноса и ефикасно неограничена количина складиштења (будући да се подаци морају чувати на скупоценим серверима) чини БитТоррент Синц идеалном за дељење великих датотека, а као алат за сарадњу је добар као и већина цлоуд услуга. И хеј, бесплатно је!

С друге стране, складиште засновано на облаку, иако је често прилично скупо, доступно је 24 сата дневно (идеално за пренос посла у канцеларији, искључивање канцеларијских рачунара, затим приступ подацима касније од куће – нешто што је немогуће учинити са БитТоррентом Синхронизовати). Такође чини савршен додатак мобилним уређајима, делујући као виртуална меморија.

Да није недостатка технологије отвореног кода, децентрализована природа БитТоррент Синц-а и посљедично непостојање централне тачке за похрану на којој НСА (или ГХЦК итд.) Могу лако да приступе вашим подацима, био би узбудљив развој (и још увек може пружити стварне приватност), али зато што није, наш ентузијазам на овом фронту је искључен.

Ако вам је безбедност заиста главни приоритет, онда вам је вероватно боље да шифрирате своје податке пре него што их пошаљете у облак или пребаците преко БитТоррент Синц. На крају, коњи за курсеве и вероватно у вашем животу има места и за БитТоррент Синц и за складиштење у облаку, зависно од задатка који вам је потребан.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me