преглед хубиЦ – Ова услуга је покренута од маја 2018. године

хубиЦ преглед

Некада обећавајући провајдер складишта облака који је сада затворио своја дигитална врата, хубиЦ је био пример уџбеника добре матичне компаније која лоше прекомерно троши своје ресурсе. Прочитајте наш преглед хубиЦ-а за прљаве детаље, као и линк до нашег најбољег чланка о хубиЦ алтернативама.


Француска компанија ОВХ једно је од највећих имена у рачунарском облаку, спортских 20 дата центара и преко 260.000 сервера широм света. Мрежа компаније, у ствари, угошћује преко 18 милиона апликација. Укључујући ОВХ-ов властити хубиЦ, услугу складиштења у облаку са резервним могућностима за које ОВХ тврди да има преко 900.000 корисника. хубиЦ постоји од 2011.

Као и многе компаније које покушавају да уклоне конкуренцију у облаку простора за складиштење података, и ХубиЦ је преузео приступ привлачењу корисника са бесплатним складиштем – 25ГБ тога. Са хубиЦ-ом, чини се да постаје још бољи, захваљујући невероватно ниским ценама: нешто више од 5 УСД месечно за 10ТБ. То је десет пута више складиштења у облаку за отприлике половину трошкова онога што вам даје већина конкуренције.

На пример, помоћу Дропбок-а добијате 1ТБ за 9,99 УСД. У овом тренутку, постоји добра шанса да неко чита, има једну од две реакције:

 • Одлучили су погодити џекпот и спремни су да се пријаве са хубиЦ-ом
 • Одлучили су да нешто сумњиво мирише, на трулу рибу помешану са ананасом.

Ако спадате у категорију број два и још увек сте с нама, честитамо! Иако су цене ХубиЦ-а стварне, непостојећи безбедносни стандарди и корисничка подршка више су него довољан разлог да не поверујете датотеке у ову услугу. Да, можете да синхронизујете датотеке у облак, мада без брзине преноса датотека на нивоу блока. хубиЦ се чак представља као резервна услуга, иако му недостају неке важне карактеристике (попут пристојног распореда).

Али чак и ако ове проблеме можете занемарити, постоји сваки разлог да верујете да су људи на хубиЦ-у или на ивици да искључе ствари или више не занимају своје купце. Дакле, ако тамо сачувате датотеке, оне могу ускоро нестати.

Жао нам је што смо разочарали. Али добра вест је да су на располагању бројне одличне услуге складиштења и резервних копија облака, које су више него вредне:

 • Најбоље складиште у облаку 2017
 • Најбоља сигурносна копија у облаку 2017

хубиЦ доказује вековну изреку „не судите књигу по корицама“ истиниту – али из свих погрешних разлога. Обавезно прочитајте комплетан преглед ове услуге пре него што одлучите да ли заслужује ваше пословање, бесплатно или не.

Посетите 

Снаге & Слабости

Алтернатива за хубиЦ

Цене

Већина корисника хубиЦ-а вероватно никада неће потрошити ни трунку новца на томе.

25 ГБ слободног простора вероватно ће бити довољно за смештај доброг комада докумената и фотографија. Ако вам треба још, услуга нуди неколико личних планова: један за 100 ГБ, а други за 10ТБ. Скок са 100 ГБ на 10ТБ вероватно се чини чудним ако сте упознати са осталим сервисима за складиштење у облаку који обично нуде план од 1ТБ или 2ТБ.. 

Међутим, с обзиром на ниску цену која је повезана са било којим планом, то је прилично лаган несклад.

хубиЦ такође има програм препоруке где корисници могу зарадити 5ГБ додатног простора за складиштење по препоруци (до 25ГБ). Ако сте се пријавили за 100ГБ план, добићете 10ГБ по пријатељу (до 500ГБ). 10ТБ план нуди вам 500 ГБ по пријатељу (до 2.5ТБ бесплатно).

Карактеристике

Једна ствар која разликује хубиЦ од многих услуга је чињеница да је услуга складиштења у облаку и сигурносна копија истовремено, што га чини прилично ретком врстом. Написали смо неколико чланака о разлици између складиштења у облаку и резервне копије, попут овог овде. Остале услуге које користе овај приступ два у једном су ИДриве и СпидерОакОНЕ.  

Нажалост, овај аспект хубиЦ-а није довољан да га сачува из иначе ријетког скупа функција.

Опис: Опис:
Десктоп апликацијеВиндовс, Мац и Линук су подржани
Мобилне апликацијеиОС, Андроид и Виндовс 8
Синхронизује сеСинхронизујте датотеке на уређајима и облаку
Резервна копијаОзначите мапе за аутоматско прављење сигурносних копија
Аутоматска израда резервних копијаРезервне копије се могу подесити тако да се изводе на сат, дневно или недељно
Сигурност транспортног слоја (ТЛС)Датотеке су заштићене сигурним ТЛС тунелима
Верзија датотекеДоступно само за резервне копије (не синхронизујући)

На горњој листи недостају:

 • Постепени трансфери на нивоу блока
 • Кодирање у мировању
 • Сигурност од нуле знања

Такође, док хубиЦ врши аутоматско прављење сигурносних копија, имате малу контролу над тим када се догоде. И као што ћете видети у следећем одељку о корисничком искуству, имали смо проблема са функцијом ХубиЦ-ове Андроид апликације.

Корисничко искуство

Инсталирањем хубиЦ-а на радну површину ствара се мапа за синхронизацију хубиЦ. Ова мапа за синхронизацију ради на основу модела који је Дропбок популаризовао, било шта у њој похрањује се и на вашем чврстом диску и у хубиЦ-овом облаку.

Поред премештања датотека у директоријум за синхронизацију, такође можете да кликнете десним тастером миша на било коју фасциклу (али не и датотеке) и означите је за аутоматско прављење резервних копија.

Синхронизација повезује све уређаје на које прикључите хубиЦ користећи двосмерни систем преноса датотека док стварате резервне копије строго је једносмерна ствар: од рачунара до облака хубиЦ.

Дизајниран је да заштити садржај чврстог диска, а не да промовише радну продуктивност. Једном када одлучите да направите сигурносну копију мапе, хубиЦ отвара екран са поставкама. Одатле можете подесити колико верзија датотека одржава хубиЦ и колико често се израђује сигурносна копија.

Верзија чува претходне копије датотека тако да се у било којем тренутку можете вратити у претходно стање. Ако то будете могли, заштитите вас од:

 • Корисничка грешка
 • Корупција
 • Рансомваре

Што се тиче заказивања резервних копија, хубиЦ пружа могућност прављења сигурносних копија мапа само једном, једном у сату, једном дневно или једном недељно. Иако то ради, хубиЦ сигурносна копија не функционира тако добро као услуге попут:

 • Возим
 • ЦрасхПлан
 • Бацкблазе

Или већина других уноса у мрежи за резервне копије на мрежи. Помоћу других услуга корисници могу да поставе континуирану сигурносну копију да би подаци чврстог диска били заштићени у скоро-реалном времену или поставили да се бацкуп ради између одређених сати, у одређене дане у недељи.

Такође, други алати за резервно копирање у облаку омогућавају да означите појединачне датотеке за резервну копију, поред мапа, плус што аутоматски могу означити одређене мапе за резервне копије како би уштедели време. Бацкблазе и Царбоните чак аутоматски сигурносно копирају све датотеке одређене врсте, што могу и захваљујући неограниченој подршци за израду сигурносних копија.

Ако требате да управљате неким аспектом хубиЦ-а, учините то кликом десне типке миша на икону његове траке задатака. Можете одмах покренути синхронизацију, паузирати је, контролисати подешавања и проверити сигурносне копије и оперативне операције.

У подешавањима постоје корисне опције, попут искључивања синхронизације за одређене мапе и подешавања размака за синхронизацију.

На картици напредних поставки можете да ограничите брзину преноса и преузимања, ако хубиЦ утиче на ресурсе вашег система.

Картица сигурносне копије у међувремену мења подешавања за сваку мапу коју сте означили за израду резервне копије.

Бровсер Екпериенце

Прегледник хубиЦ може приступити садржају са било којег рачунара. На тај начин, ако ваш лични рачунар из неког разлога није доступан, можете приступити подацима на нечијем другом, без потребе да инсталирате десктоп апликацију.

Прегледник је прилично једноставан. Синхронизованом садржају можете приступити са главне странице кликом на мапу у којој је похрањена. Такође можете преузимати и преносити датотеке, а постоји и дугме за дељење које генерише УРЛ везу до било које датотеке.  

хубиЦ може да дели датотеке путем:

 • Емаил
 • Фејсбук
 • Твиттер
 • Гоогле Плус

Или можете само да генеришете везу и да је копирате / залепите где год желите. Једна од лепих ствари у вези са дељењем датотека са хубиЦ-ом је то што су дозволили датум истека везе за вашу везу. Многе услуге складиштења у облаку то не раде, што је проблем јер је лако заборавити шта сте поделили.

Међутим, ми бисмо радије могли да одредимо датум истека везе који смо желели. Такође, не постоји начин за дељење веза у недоглед – ограничен вам је на 30 дана. хубиЦ такође не штити везе лозинком. Осим тога, не постоји начин да брзо прегледате све везе које сте створили.

Поред прегледа синхронизованог садржаја, можете да приступите мапама означеним за резервно копирање тако што ћете кликнути на икону менија у горњем десном углу и одабрати „моја резервна копија“.

И задња ствар, посебно ако сте нестрпљиви према технологији: открили смо да су многе акције које смо извели на веб локацији споро. На пример, требало нам је скоро 30 секунди да створимо везе за дељење. Са другим сервисима, стварање веза је тренутни процес.

Мобиле Екпериенце

Обично волимо да разговарамо о мобилном искуству, али у случају ХубиЦ-а, наишли смо на мали снаг. А под мишком, мислимо да апликација не ради.

Успели смо да преузмемо апликацију за Андроид без проблема. Али када смо га отворили, ниједна датотека коју смо синхронизовали на радној површини није била доступна. Дали смо му дан и освежили га неколико пута, али ништа се никада није појавило.

Поред тога што ће моћи да приступите фолдеру за синхронизацију, апликација хубиЦ Андроид требало би да вам омогући и резервно копирање података телефона, као што су:

 • Фотографије
 • Видео
 • Музика
 • Контакти
 • Календари

Били смо прилично узбуђени због ове функције, јер многи сервиси сигурносних копија облака раде само резервну копију на радној површини, а не паметну. Међутим, сваки пут када смо покушали да тестирамо Андроид резервне могућности хубиЦ-а, примили смо поруку о грешци:

Судећи према коментарима корисника у Гоогле Плаи продавници, нисмо били сами у овим проблемима. Неки корисници уопште нису могли да приступе њиховим подацима, док су други могли да приступе само неким њиховим подацима.

Проблем би могао произлазити из чињенице да хубиЦ није ажурирао своју апликацију од августа 2014. Готово три године без ажурирања обично не указују на стабилност апликације. Уместо тога, снажно сугерира да се издавач више не брине о томе.


 

Брзина

Ефикасна архитектура преноса датотека пресудна је за процес складиштења у облаку. То значи брже синхронизовање између уређаја, мање времена за прављење резервних копија и мањи утицај на ресурсе система. Да бисмо сазнали да ли хубиЦ може да настави, припремили смо мапу са компримованом снагом од 256 МБ која садржи различите типове датотека и извршили неколико преноса и преузимања како бисмо одмерили брзину.

Ови тестови су изведени преко Ви-Фи мреже са брзинама преузимања и преноса од 32Мбпс и 12Мбпс, преноси спеедтест.нет.

Ево наших резултата:

Вријеме отпреме:4:45
Вријеме преузимања:2:30

Та почетна брзина преноса није лоша и пореди се са осталим сервисима. Међутим, време за преузимање је прилично спорије. Обично помоћу овог теста наше датотеке можемо преузети за мање од једног минута, а обично за мање од 30 секунди. Са хубиЦ-ом су, међутим, требале две минуте и 30 секунди.

Овде је већи проблем што сервис не подржава пренос података датотека на нивоу блока. Многи облачни сервиси користе ову врсту архитектуре, која само синхронизује или ствара резервне копије делова датотеке које су промењене, уместо да копирају целокупну датотеку. То чини драматичну разлику у брзини и омогућава вам неприметно прескакање са једног уређаја на други.

Сигурност

хубиЦ осигурава датотеке у транзиту са ССЛ-ом како би спречио прислушкиваче да управљају вашим садржајем. Међутим, што се тиче сигурности, то је прилично велика понуда свих услуга. За разлику од већине услуга складиштења и резервних копија података у облаку, све датотеке сачуване помоћу хубиЦ-а се не шифрирају. То значи да ће сваки запосленик хубиЦ-а или свако ко прекрши хубиЦ сервер моћи да види шта сте тамо сачували.

Прво можете предузети корак шифрирања датотека, али за то је потребно време. Ако не желите да прођете кроз гњаважу, узмите у обзир услугу нула знања попут:

 • Синц.цом
 • пЦлоуд
 • СпидерОак

Корисничка подршка

хубиЦ подршка се покреће кроз страницу центра за помоћ, где су најчешћа питања сортирана по темама. На већину најчешћих питања добијате одговор у ретку или два, а веб локација нема детаљне чланке или водиче. Недостатак упутства вероватно неће представљати велики проблем за већину корисника, јер су ХубиЦ-ови алати ионако прилично једноставни.

Међутим, постоји кориснички форум на коме можете наводно постављати питања. Али нисмо могли да пронађемо начин да објавимо на форуму. А ту је и порука која гласи:

„Ми смо у процесу миграције овог форума. Ускоро ће бити доступан нови простор. Жао нам је због непријатности.”

То би могао бити разлог зашто. Међутим, приликом прегледавања форума приметили смо да од почетка фебруара нема ниједне корисничке поруке. Такође, многи од најновијих објава питали су се зашто је хубиЦ престао да одговара на питања.

На пример:

Изван форума, изгледа да хубиЦ нема средства за директан контакт. Не постоји телефонски број за позивање, нема ћаскања уживо, па чак ни адреса е-поште.

Последње мисли

великодушни планови бесплатног складиштења хубиЦ-а, изузетно ниска цена и чињеница да је употребљив и за складиштење у облаку и за бацкуп облака, све су фасцинантне карактеристике, али само на папиру. Недостатак преноса датотека на нивоу блока значи да нећете имати исте брзине синхронизације и резервне копије као и код конкуренције. Још горе, без шифрирања на страни сервера, вашем садржају могу приступити и читати други.

Највећи проблем овде је то што се чини да се хубиЦ сакрио.

Мобилна апликација није ажурирана вечно (три године) и не ради, хубиЦ такође не одговара на одговоре корисника на свом форуму за подршку и нема начина да директно контактира компанију. Све ове црвене заставе говоре нам да је фирма можда на ивици да нестане. Или је то или услуга само сјајна замка за зарађивање новца, при чему се нико више не труди да то надгледа.

У сваком случају, не можемо препоручити чување датотека са хубиЦ-ом, с обзиром на то да постоји прилично добра шанса да компанија сутра може нестати – и ваше податке заједно са њима. То не би било први пут да услуга облачења складишта у облаку нестане са садржајем корисника. Јесте ли искусили хубиЦ? Ако имате тренутак, волели бисмо да чујемо о томе у коментарима испод. Хвала за читање!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map