МЕГА преглед – Бесплатно складиштење у облаку или не? – Ажурирано 2020

МЕГА преглед

МЕГА је занимљива услуга складиштења у облаку која је прошла кроз многе промене. У својој тренутној инкарнацији сигурно је као и увек, али смањио је свој слободни простор за складиштење; размена се побољшала, али би могла бити и боља. Прочитајте комплетан преглед МЕГА.


Цлоуд Стораге Ревиевс

МЕГА складиште у облаку основао је злогласни Ким Дотцом 2013. године. Он више не ради тамо, али компанија је наставила са радом и сада се рекламира као „компанија за заштиту приватности“. Није тако способан као врхунски сервиси на нашој листи најбољих сервиса за складиштење у облаку, али има неке занимљиве карактеристике, укључујући шифровање нула знања, о чему ћете сазнати више у овом прегледу МЕГА.

Услуга складиштења у облаку је једна од најбољих услуга са нултим знањем. Заштита се протеже и на оно што делите јер можете користити приватну енкрипцију за заштиту датотека и мапа и осигурати да их могу читати само људи које овлашћујете..

МЕГА ипак не светли у одељењу за сарадњу, јер услузи у облаку недостају интеграције и могућности уређивања. Ако су вам потребни, погледајте чланак о најбољем складишту у облаку за чланак о сарадњи.

Уз то, МЕГА цлоуд услуга има 100 милиона корисника, јаку сигурност, угодно корисничко искуство и способне опције за дељење датотека. Ако вам је то потребно, обратите се нама док о МЕГА детаљније разговарамо у доњим одељцима.

Снаге & Слабости

Алтернатива за МЕГА

Карактеристике

Поред стандардних функција за складиштење и дељење датотека у облаку које вам омогућавају да свој рад преместите у облак и избегнете потенцијални губитак података због квара на тврдом диску, МЕГА има занимљиву функцију и неколико додатака.

мега-цхат

Та функција је цхат, који можете да покренете контактима које сте додали у МЕГА. Користи шифровање како би осигурала комуникацију у реалном времену.

мега-мегабирд

Додатак МЕГАбирд омогућава дељење великих датотека помоћу Мозилла Тхундербирд-а.

За оне који желе да приступе више, МЕГАцмд је алат командне линије који вам омогућава да користите своју ИТ магију за рад са датотекама.

мега-мегацмд

Верзија омогућава да имате више верзија исте датотеке и замените тренутну са претходном верзијом ако неко направи грешку или избрише датотеку. Омогућено је као подразумевано у подешавањима МЕГАсинц-а. Ако пренесете или синхронизујете датотеку са истим именом као и постојећу датотеку на истој локацији, креираће се нова верзија датотеке. Датотеке које имају верзије означене су иконом сата.

мега-верзије

Ако мислите да ће вам снажне верзије верзије бити од користи, прочитајте нашу најбољу меморију у облаку за верзију.

МЕГА складиште у облаку такође може да прегледа ваше фотографије и репродукује видео снимке. То је лепа опција за медије, али није довољно добра да би је сврстала на нашу листу најбољих услуга за складиштење фотографија и видео записа у облаку. Ипак, та се могућност не шири на документе, а МЕГА не нуди интеграције са Мицрософт Оффице-ом или Г Суите-ом путем Гоогле диска.

Цене

Услуга складиштења у облаку обично нуди више планова, што повећава флексибилност и омогућава вам да набавите онај који најбоље одговара вашим потребама. МЕГА следи исту логику и даје вам избор између једног бесплатног плана и четири премиум плана.

Што више планова за складиштење у облаку нуди мање новца, већа је и њихова вриједност. Ако вам је то приоритет, прочитајте наше најбоље понуде у чланку за складиштење у облаку.

Квота преноса је количина података коју можете пренијети између уређаја и МЕГА облака мјесечно.

МЕГА оглашава Про који планирам као најпопуларније, и није тешко знати зашто. Нуди 1ТБ простора за складиштење у облаку, што је добар износ, али не може баш да одговара најбољим понудама на тржишту, попут планова за складиштење у облаку од 2ТБ од пЦлоуд или Синц.цом.

План пЦлоуда је јефтинији, нуди више простора за складиштење у облаку и даје попуст ако плаћате током године. Синц.цом захтева да плаћате за годину унапред, али цена месечно износи само 8 УСД, што је још боље него пЦлоуд. За више информација о тим плановима за складиштење у облаку прочитајте нашу рецензију пЦлоуд и преглед Синц.цом.

МЕГА вам не даје попуст, али нуди два месеца бесплатне меморије у облаку ако купите једногодишњи Про план.

План бесплатног складиштења у облаку некада је био огромна мамац за нове кориснике јер је понудио 50 ГБ. То се променило 2017. године и сада услуга складиштења у облаку одузима 35 ГБ након месец дана. Упркос том потезу, МЕГА је и даље један од најбољих бесплатних сервиса за складиштење у облаку.

Можете довршити достигнућа, попут инсталирања десктоп клијента и мобилне апликације, али цлоуд складиште које сте стекли на тај начин ће нестати након 180 дана. Чак и ако позовете пријатеље, добијате складиште у облаку које нестаје након годину дана, што је велика супротност услугама које не постављају таква временска ограничења.

Лакоћа коришћења

МЕГА десктоп клијент има атрактиван интерфејс који се састоји од фасцикле за синхронизацију и иконе системске траке која управља вашом синхронизацијом и омогућава вам приступ подешавањима.

мега-десктоп

Апликација за десктоп приказује информације на јасан начин и неће вас збунити. Ради на Виндовс-у, мацОС-у и Линуку.

мега-веб интерфејс

Веб интерфејс је једноставан за употребу, брз и једноставан. Можете да се крећете кроз датотеке и мапе користећи мени облака диска са леве стране или страницу „пријемници“, којој можете приступити помоћу менија са леве стране. Поред недавних датотека, помоћу менија можете да видите своје контакте и садржај који се дели са вама, отворите чет и стигнете до своје контролне табле.

Секундарне функције се налазе у менију у горњем десном углу екрана. Можете да изводите опште радње користећи горњи мени, а за појединачне акције је потребно да десним тастером миша кликнете на датотеку.

мега-паметни интерфејс

Мобилна апликација која је доступна за Андроид и иОС такође је једноставна за употребу. Прегледник датотека заузима већину екрана, док доњи мени омогућава гледање датотека са камере, приступ цхат-у, преглед дељених мапа и датотека ван мреже.

Такође можете да поставите мобилну апликацију да аутоматски преузима ваше фотографије и видео снимке. Функција ћаскања користи МЕГА-ову шифрирање за заштиту ваших порука. То је занимљив додатак, али вероватно је сувишан с обзиром на многе наменске апликације за ћаскање на тржишту. Ако вас шифроване поруке занимају, прочитајте наш водич за шифрирање текстуалних порука.

Синхронизација датотека & Дељење

Када инсталирате апликацију за радну површину, можете да изаберете да синхронизујете све са свог веб налога или да изаберете одређене датотеке. Ако одлучите да одаберете датотеке, мораћете да креирате нову синхронизацију, која ће укључивати и коријенску мапу на вебу да бисте све синхронизовали.

У том случају, мораћете да креирате синхронизацију која циља циљну мапу да бисте синхронизовали све из облака. То је незгодно и више би волели да имамо решење једним кликом.

мега-синц-фолдер

Можете да додате било коју фасциклу у облак МЕГА тако што ћете десним тастером миша кликнути на њу и одабрати „уплоад у МЕГА“. То ће копирати датотеку у мапу за синхронизацију и ваш веб простор. То можете учинити ручним копирањем датотеке у мапу за синхронизацију или коришћењем опције „уплоад“ из системске траке.

мега-синцс

Бољи приступ би био омогућити контекстном менију да директно изабере фасциклу дода нову синхронизацију. У овом тренутку морате ући у мени са подешавањима да бисте постигли исти резултат. Имајте на уму да ће функционисати само ако нисте одлучили да све синхронизујете.

Занимљива карактеристика коју МЕГА облак нуди је могућност стриминга датотека које нису синхронизоване са рачунаром.

мега-схаре

МЕГА-ова веб апликација омогућава дељење датотека генерирањем везе коју можете заштитити кључем. То их чини нулту знањем, тако да само људи којима дате кључ могу да их прочитају. Можете повезати кључ са везом, што значи да свако ко има везу може да му приступи или да кључ пошаље посебно. На линкове можете да приложите и датум истицања или лозинке.

Има страницу „подељено са мном“, али нема ону која би показала шта сте поделили са другима.

мега-фолдер-схаре

Мапу можете делити генерисањем везе, која функционише на исти начин као и за датотеке, или позивањем других путем адресе е-поште. Ако то учините, можете подесити дозволе „само за читање“, „читање и писање“ и „пуни приступ“. Да бисте позвали друге да се учитају у вашу мапу, укључујући кориснике који нису МЕГА, можете је претворити у „МЕГАдроп“ фасциклу.

Апликација за радну површину омогућава вам и дељење, али само генерисањем везе, и не дозвољава да делите са другима путем њихове адресе е-поште. Не можете позвати друге у мапе или генерисати везе за пренос.

Брзина

У просеку је било потребно око 36 минута да се пребаци мапа са 1 ГБ компримираним мапама, што је 10 минута спорије него што бисмо очекивали. У три покушаја, МЕГА је учитала наше датотеке за око 25 минута, али је у другом требало више од сат времена. Узимајући то у обзир, МЕГА има проблем да одржава доследне брзине, не постиже брзе.

мега-веб интерфејс

Користили смо ВиФи везу у Београду, Србија, са брзином преноса од 6 мегабита у секунди и брзином преноса од 102 Мбпс. Корисници су известили да су постигли веће брзине када су искључили поставку „користи хттп“ на картици пропусности апликације за десктоп.

Имајте на уму да ћете можда видети различите резултате ако сте ближи серверима МЕГА-е у Европи, Канади и Новом Зеланду.

Иако МЕГА нема синхронизацију на нивоу блока, која убрзава пренос у облак само померањем промена које су се десиле у учитаним датотекама, представник компаније нам је у е-поруци рекао да је функција у функцији.

Сигурност & Приватност

Коришћење услуге складиштења у облаку може представљати ризик ако нема одговарајућу безбедност јер на Интернету постоје бројне опасности, попут хакера који се неће устручавати да своје податке циљају рансомваре-ом или ман-ин-тхе-миддле- напада. Они ће можда покушати да вам украду акредитиве за пријаву да би имали и потпуни приступ.

Сигурност у облаку користи много протокола и енкрипција за заштиту датотека у транзиту и у мировању. Укључују ТЛС протокол за заустављање напада човека у средини, двофакторну аутентификацију ради спречавања приступа вашем налогу ако неко украде ваше поверљиве податке за пријаву и приватну, коначну енкрипцију како би се осигурала ваша приватност чувајући било кога осим вас од потпуног приступа за читање датотека и мапа.

мега-сигурност

Пошто МЕГА облак наглашава његову приватност, није чудо што користи приватну енкрипцију за шифровање датотека на страни клијента.

Ниво енкрипције у мировању је 128-битни АЕС, који није тако јак као 256-битни АЕС, али то не би требало да има везе, јер би било пуцање било потребно милионима година. ТЛС протокол додаје још један ниво заштите датотекама у транзиту. МЕГА такође нуди двофакторну аутентификацију.

Његов изворни код је такође јаван, тако да свако ко жели да провери безбедност МЕГА може то учинити.

МЕГА Приваци

МЕГА центри за складиштење података у облаку су у Луксембургу, Немачкој, Француској, Холандији, Канади и Новом Зеланду, које је Европска комисија утврдила да имају адекватан ниво заштите у складу са чланом 45. Опште уредбе о заштити података.

Да бисте сазнали више о законима који регулишу податке, прочитајте шта треба да знате о законима и прописима у облаку, наш водич за ГДПР и наш чланак о томе које земље имају најбоље законе о приватности на свету..

МЕГА чак проширује ГДПР-ове регулативе о подацима на све своје кориснике, не само на оне који су из ЕУ-а. Члан 16. у политици приватности каже да МЕГА неће продавати ваше датотеке, податке са рачуна или метаподатака трећој страни, осим ако то допушта њена политика, тако да нећете имати скандал са Цамбридге Аналитицом..

Можете пронаћи оно што политика дозвољава и сматра „законитим и примереним“ у члану 14. који каже да МЕГА има право да обезбеди ваше датотеке, четове, податке о коришћењу налога и веб локација за спровођење закона ако то захтева закон у било којој јурисдикцији. То неће значити пуно, с обзиром на шифровање нултег знања, али постоје метаподаци који остају у нешифрованом облику.

Према члану 7.3, преостали нешифрирани метаподаци су:

 • Тип прегледача и оперативни систем уређаја са којих сте се пријавили у МЕГА
 • Информације о ИП адреси и портима за пријаву, употребу АПИ-ја, учитавање датотека, стварање мапа и извоз веза
 • Земља од које МЕГА очекује да приступате њеним услугама, о чему се закључује подударањем ваше ИП адресе са јавном базом података
 • Величине датотека, редослед верзије, временске ознаке и односи датотека и родитеља-детета
 • Временске ознаке брисања
 • Адреса е-поште сваког ко сте посебно контактирали користећи МЕГА системе

Имајте на уму да се датотеке и фасцикле могу приватно делити позивом на одређену адресу е-поште или генерално делити стварањем везе за датотеку или мапу и кључем за дешифровање.

 • Контакт адреса е-поште свих учесника ћаскања, време почетка цхат-а и време трајања и активности модерирања
 • Укинуте и обуставе рачуна
 • Компанија МЕГА комуницира с вама
 • Поставке вашег личног налога, укључујући слике аватар-а

Чак и са неким од ваших метаподатака у нешифрираном облику, МЕГА чини добар посао заштите ваше приватности с обзиром на приватну енкрипцију, придржавање ГДПР-а која је проширена на све кориснике и шифрирано дељење веза. Можете пронаћи више информација о имплементацији МЕГА-е у онима у њеној политици приватности.

Њени дата центри користе РАИД за заштиту од губитка података. Поред тога, МЕГА складишти корисничке податке који се шире на више географских локација како би се осигурало да чак и несреће великих размера неће бити у могућности да их угрозе..

Подршка муштеријама

мега подршка

Центар за помоћ је добро организован. Подељен је у категорије које олакшавају пронаћи одговор који тражите, а на врху је корисна трака за претрагу.

Можете да користите листу ФАК да бисте брзо пронашли питање, али ако не можете да пронађете одговор, можете контактирати корисничку подршку помоћу обрасца за поруке.

Користили смо га да поставимо питање и одговор смо добили за само 20 минута. То је импресивно време одзива за корисничку подршку, у најмању руку, што је корисно с обзиром да не постоји опција за ћаскање. Тим за корисничку подршку уверавао нас је у е-поруци да ради 24 сата дневно, али 7 сати дневно. Поред тога, Про корисници добијају приоритетну подршку.

Пресуда

МЕГА не узима вашу приватност здраво за готово, па осигурава да нико осим вас не може прочитати ваше податке. Главни ресурси које користи за то су шифрирање нултих знања и снажна политика приватности која шире правила ГДПР-а на све кориснике МЕГА-е.

Када додате снажне безбедносне функције, угодно корисничко искуство и способне опције за синхронизацију и дељење, добићете добру услугу складиштења у облаку. Могло би бити још боље да има конкурентније цене, карактеристике продуктивности и сталне брзине. Ипак, има бесплатан план складиштења у облаку са 15 ГБ простора за складиштење, што чини примамљивим да тестирају услугу и виде да ли ради за вас.

Шта мислите о МЕГА? Да ли је чврсто придржавање приватности добар разлог да га испробате или пребаците се из услуге складиштења у облаку коју тренутно користите? Јавите нам у коментарима испод и погледајте како се упоређује са другим великим именом у нашем Дропбок-у и МЕГА поређењу. Хвала вам за читање.

МЕГА ФАКс

 • Да ли је МЕГА Цлоуд Стораге безбедан?

  Да, кориштено шифрирање и његова политика приватности значе да су ваше датотеке сигурне од оштећења трећих страна. Имајте на уму, међутим, да би ваше датотеке могле да сами обришу, када вам остане слободних 35 ГБ простора.

 • Је бесплатна МЕГА?

  Да, 15 ГБ простора је бесплатно. 35ГБ од 50ГБ који вам је првотно понуђен потроши се након шест месеци, тако да не рачунајте да ће се заувек залепити.

 • Да ли је МЕГА легална?

  Да апсолутно. Оригинални оснивач, Ким Дотцом, био је и уско је у пратњи закона, али више није у МЕГА тиму. Услуга је чиста попут звиждука.

 • Је МЕГА поуздан?

  Зависи од кога питаш. Имали смо само мање проблеме када смо га сами користили, али неки коментатори испод ове рецензије причају другачију причу. Чини се да је случај цртања кратке сламе.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me