ХиДриве преглед – ажурирано 2020

ХиДриве преглед

Иако нуди неколико сјајних функција, ХиДриве напросто није довољно убедљив да би се доказао конкуренцијом.


Цлоуд Стораге Ревиевс

ХиДриве, лансиран 2010. године, је решење за складиштење у облаку берлинског предузећа Страто, интернет хостинг услуга. Иако је цена слична Дропбок-у, ХиДриве једноставно нема довољно могућности да докаже веома убедљивог члана клуба алтернатива Дропбок..

Током овог прегледа ХиДриве-а, водићемо вас кроз најважније детаље о којима ћете желети да се информишете пре него што се пријавите, укључујући и његове могућности синхронизације и дељења датотека. Такође ћемо указати на неке проблеме са његовом безбедношћу, наглашеном чињеницом да сервис на пуну одговорност за шифровање датотека поставља кориснику..

Ако желите да сами испробате услугу, постоји бесплатан план ХиДриве-а. Међутим, будите упозорени да се бесплатни план нуди путем различитог портала од традиционалних планова ХиДриве-а, а надоградња ће вас коштати више. Погледајте одељак са ценама за више информација.

Ако одлучите да ХиДриве није услуга за складиштење у облаку, наш алат за поређење складиштења у облаку ће вам помоћи да циљате друге опције које су извучене из наше збирке прегледа облака за складиштење у облаку. Ако сте и даље заинтересовани, прочитајте даље.

Алтернатива за ХиДриве

Снаге & Слабости

Карактеристике

Централни циљ ХиДриве-а, као и било ког сервиса за складиштење у облаку, је ослобађање простора на тврдом диску, омогућавајући вам да смештате датотеке на удаљени сервер. Међутим, као и већина модерних сервиса за складиштење у облаку, ХиДриве сет функција нуди много више.

Кључне карактеристике укључују и дељење датотека и синхронизацију уређаја, које ћемо прегледати у „дељење датотека & синц “у овом прегледу.

Што се тиче подршке за платформу, ХиДриве има и веб ГУИ и десктоп клијенте за Виндовс и Мац које можете да користите за управљање налогом. Мобилне апликације за приступ датотекама доступне су за Андроид и иОС. Обе мобилне апликације се такође могу користити за дељење и отпремање датотека, уз могућност аутоматског слања фотографија.

ХиДриве подржава ВебДав, ФТП и рСинц за кориснике са напреднијим потребама. Међутим, морат ћете платити додатну накнаду од 4,95 УСД да бисте користили ове протоколе.   

Корисници малих и средњих предузећа могу на свој налог додати пакет за тимски рад у износу од 10 долара месечно, што им омогућава додавање до пет додатних налога. Међутим, ако желите да се озбиљно позабавите унапређивањем својих колега, препоручујемо да се придржавате једног од типова који су наведени у нашем најбољем водичу за синхронизацију и дељење датотека са пословним датотекама (ЕФСС)..

ХиДриве вам такође омогућава да направите резервну копију било које мапе на вашем чврстом диску тако што ћете је кликнути десним тастером миша и одабрати „саве то ХиДриве“. Иако ће неки сматрати да је функција корисна, немојте грешити мислећи да је ХиДриве интернетско сигурносно копирање јер то није.

Недостаје много кључних карактеристика заједничких оним услугама које се спомињу у нашем најбољем мрежном водичу за израду сигурносних копија, укључујући распоређивање резервних копија. Ако имате проблема са разумевањем складиштења у облаку и резервне копије на мрежи, имамо чланак на ту тему који би требао да помогне.

Цена

Један од непосредних проблема са којим смо се сусрели са ХиДриве-ом је тај што су два различита портала за пријаву на сервис. Да ствар буде збуњујућа, планови за обе странице користе исте конвенције о именовању, упркос различитим ценама.

Један сет можете пронаћи на ввв.фрее-хидриве.цом. Док планови пронађени на овом порталу укључују бесплатни план од 5 ГБ, планови за надоградњу су апсурдно прецењене. На пример, цена од 1 ТБ вратиће вам преко 50 УСД месечно, уз обавезу тромесечне обавезе.

Пронаћи ћете много више вредности помоћу другог портала, ввв.страто.цом, иако нема слободног плана. Ево прегледа цена:

Можете ићи месечно у месец или платити годину дана унапред за мали попуст. Цена услуге је упоредна са ценама услуга складиштења у облаку као што су Дропбок и Гоогле Дриве. Иако су трошкови сигурно пробављивији, оно што ћете наћи на ввв.фрее-хидриве.цом, уместо тога за мање новца можете добити 2ТБ складишта у облаку са Синц.цом или пЦлоуд.  

Заиста, једино што нам се свиђа код ХиДриве-а када су у питању трошкови претплате је да ако нуди више избора од већине конкуренције, што би требало да се допадне онима којима не треба терабајт или више простора за складиштење.

Лакоћа коришћења

Пријављивање за ХиДриве може бити поприлично неред захваљујући чињеници да ХиДриве има два различита портала за цене. Нажалост, након што све ово сортирате и пријавите, хаос се наставља са ХиДриве веб ГУИ-ом.

Уместо да постави навигационе везе вертикално дуж леве маргине или чак хоризонтално дуж врха странице, ХиДриве је отишао са полу-поплочаним изгледом који одвлачи више него помаже. Додајући проблем, ГУИ не користи цео прозор прегледача, не остављајући непривлачан мртви простор уз десну страну.

Најважнији приказ у ХиДриве ГУИ-у је страница за управљање датотекама, на којој можете прегледати статистику употребе и приступити својим датотекама. Овде су опције за навигацију за приступ разним мапама које су заправо дуж леве ивице и ту је згодан преклопник за пребацивање између приказа листе и сличица.

Иако можете да учитавате датотеке директно у облак преко мрежног ГУИ-а, да бисте максимално искористили услугу, желеће да инсталирате десктоп клијент на вашу машину и уместо тога,.

Учините то кликом на плочицу која гласи: “повежите свој рачунар са ХиДриве-ом.” Бићете преусмерени на страницу за преузимање клијента за свој Виндовс или Мац рачунар.

Инсталација траје само неколико минута, овисно о вашој интернетској вези. Након што је то завршено, мораћете да се пријавите на свој налог путем клијента и дате апликацији дозволу за приступ складишту.

Клијент ће вас провести кроз неке сервисне нагласке пре него што вам омогући подешавање синхронизације датотека. По завршетку креираће се ХиДриве мапа за синхронизацију у вашем датотечном систему. Ако идете напред, све што требате учинити је да превучете датотеке у ту мапу како бисте их послали у облак.

Једна ствар коју треба напоменути је да ХиДриве не поставља подмапе у мапи за синхронизацију као што то чине многи други сервиси за складиштење у облаку. Морате да креирате сопствене фасцикле са документима, музиком и фотографијама или било шта друго што желите да организујете своје датотеке.

Дељење датотека & Синхронизује се

Синхронизација датотека, као што је већ поменуто, ослања се на посебну мапу за синхронизацију ХиДриве креирану у вашем датотечном систему. Датотеке похрањене у њему задано се чувају и на тврдом диску рачунара и у облаку.

Датотеке се такође шаљу на друге уређаје на које сте повезани у облаку, синхронизујући садржај између њих. Поред дељења нових датотека на уређајима, копирају се и промене постојећих датотека.

Наравно, с обзиром да је основна сврха складишта у облаку за многе кориснике ослобађање простора на тврдом диску, чување датотека и на вашем рачунару и у облаку не мора увек имати смисла. У том циљу, ХиДриве је укључио селективну функцију синхронизације која вам омогућава да искључите синхронизацију за одређене мапе.

ХиДриве подржава дељење датотека иако и десктоп клијента и веб ГУИ. Користећи било који, можете да кликнете десним тастером миша на било коју фасциклу или датотеку да бисте генерисали везу коју други могу да користе за приступ вашем садржају. Међутим, коришћење интернетског ГУИ-ја на мрежи је мало пријатније.

ХиДриве заправо има неке веома лепе карактеристике дељења, које би могле бити његова милост за уштеду. Ове функције укључују могућност заштите линкова за заштиту лозинком, дају им рок трајања и постављају ограничења за преузимање. Иако се ово могу чинити логичним карактеристикама које треба додати да подржавају контролу садржаја, већина услуга складиштења у облаку их не укључује.

Када генеришете везу, можете је ручно делити користећи копију и залепити или је послати неким особама путем е-поште. Међутим, коришћење опције е-поште узрокује отварање програма е-поште вашег оперативног система, а не руковање тим путем ГУИ-ја. То је мања неугодност, али ипак.

Такође можете да креирате везе за учитавање, омогућавајући другима да спремају датотеке у ваш складишни простор у облаку.

Једна ствар коју смо приметили да је помало чудно јесте то што ХиДриве нема опције дозвола за дељене мапе. Већина услуга складиштења у облаку омогућава вам да ограничите друге само за читање и уређивање дозвола, али ХиДриве то не чини. Овај пропуст спречава га да се придружи услугама попут Синц.цом, пЦлоуд и Дропбок Профессионал у разговору за најбољу услугу дељења датотека у облаку за дељење датотека.

Све у свему, опције дељења и синхронизације датотека ХиДриве-а погађају више него што пропуштају и откупљују услугу.

Брзина

Већина услуга складиштења у облаку користи исти приступ омогућавању синхронизације уређаја, а то је модел синхронизације. Разлика је у ефикасности синхронизације која је резултат многих фактора, укључујући учитавање сервера и добру инфраструктуру.

Извели смо ХиДриве кроз исте тестове као и било који други сервис за складиштење у облаку, учитавајући и преузимајући 1ГБ компримирану тестну мапу коју смо саставили. Ови тестови су спроведени преко ВиФи мреже са брзином преноса од 15 Мбпс и 10 Мбпс.

Први тест: Други тест: Просек:
Отпремити:22 минута21 минута21.5 минута
Преузимање:11 минута10.5 минута10.75 минута

Времена нису упадала у очи, али нису ни страшна. То је посебно тачно с обзиром да смо тестирали из југоисточне Азије, а ХиДриве сервери су смештени у Немачкој.

Ако утврдите да могућности синхронизације ХиДриве-а утичу на ваше мрежне ресурсе, спречавајући вас да радите друге ствари, на располагању вам је опција за гас помоћу подешавања клијента за десктоп рачунаре.

Сигурност

Датотеке послате на ХиДриве шаљу се преко сигурних веза, са ХТТПС, СФТП, шифрираним ВебДАВ-ом и шифрираним рсинц протоколима који су доступни ако их желите платити. Међутим, клијент не шифрира саме датотеке. Ово је одступање од рада већине услуга за складиштење у облаку, које шифрирају датотеке и у транзиту и у мировању на својим серверима.

То није ни добар одлазак. Ако се ипак одлучите за чување датотека помоћу ХиДриве-а, обавезно подузмите кораке за њихово шифровање, што сам сервис препоручује. Предлажемо да користите Бокцриптор који је компатибилан са ХиДриве-ом.

Занимљиво је да ХиДриве тврди да је одсуство шифрирања учињено у корист корисника, омогућавајући им да контролишу кључеве за шифровање за своје датотеке.

Поред тога, датотеке се такође могу шифровати бесплатним програмима пре него што се учитају у ХиДриве. Предност овог је у томе што само особа која шифрира датотеке зна лозинку – за разлику од многих добављача мрежних складишта који аутоматски криптирају сачуване датотеке. То је зато што се на серверима ових провајдера шифровање углавном дешава само када подаци дођу до сервера, што значи да је оператер у стању да онемогући шифровање / дешифровање датотека. Стога СТРАТО препоручује својим клијентима да сами шифрирају датотеке пре него што их додају.

Предложени предлог је да су услуге попут Дропбок-а, које управљају кључевима за шифровање, мање сигурне. То је потпуно тачно, али занемарује чињеницу да би ХиДриве могао и сам имплементирати приватну опцију шифрирања, уместо да каже корисницима да пронађу другу услугу која ће то учинити.

Неколико других услуга складиштења у облаку чини управо то. Погледајте нашу листу најбољих услуга чувања облака са нултим знањем ако желите да осигурате своју приватност, али не желите да то буде гњаважа.  

Поред проблема са шифровањем, ХиДриве такође не подржава двофакторну аутентификацију, начин да ваше податке чува чак и ако је ваша лозинка украдена или пробијена. Због недостатка ове функције посебно је важно да предузмете кораке за креирање снажне лозинке када користите ХиДриве.

Сами ХиДриве центри података налазе се на њемачком и заштићени су њемачким Законом о заштити података. Такође их сваке године тестира независна компанија за обезбеђење, ТУВ Рхеинланд, и сертификује се по ИСО 27001 стандарду, истом стандарду који банке користе за обезбеђивање интегритета података.

Подршка

Страто одржава свеобухватну базу знања свих својих решења за складиштење у облаку, укључујући ХиДриве. Тамо ћете пронаћи опцију за контакт да бисте добили и подршку путем е-поште.

Да бисте заиста дошли до обрасца за слање е-поште, мораћете да заобиђете неколико покушаја да вам преусмере различите чланке о подршци, који имају тенденцију у потпуности ирелевантног за проблем који се тренутно налази..

Једном када дођете до обрасца за слање е-поште, време одговора је прихватљиво. На пример, послали смо тестну е-пошту са основним питањима и одговор смо добили у року од једног дана. Одговор, међутим, није у потпуности одговорио на наша питања и није био посебно добро написан. Центар за подршку има седиште у Берлину, па је могуће да је дошло до језичког јаза.

За помоћ уради сам, Страто база знања сама по себи није лоше. Чланци су добро написани и категорисани како би вам помогли да брже пронађете релевантне информације. Ту је и трака за претрагу.

Међутим, генерално, целокупно искуство подршке било је збуњујуће. Није добро осмишљен и не олакшава контактирање техничара. На крају, ако се пријавите за услугу преко ввв.фрее-хидриве.цом, уопште немате подршку, зато обавезно прођите кроз званични портал Страто.

Последње мисли

Страто ХиДриве не чини довољно да озбиљно размотри услугу складиштења у облаку у нашим очима, осим чињенице да нуди планове од 100 и 250 ГБ за оне којима не треба терабајт или више простора за складиштење.

Иако нам се свиђају неке заштите дељења датотека попут лозинки за везе и ограничења преузимања, постоје бољи сервиси који раде исту ствар. Добри примери су Синц.цом и пЦлоуд, који такође омогућавају енкрипцију са нултим знањем док ХиДриве уопште не шифрира ваше датотеке.

Дно црта је да чак и ако успешно можете да се крећете кроз процес пријаве који је збуњујући два различита портала за претплату, вредност једноставно не постоји. За разлику од многих услуга које се спомињу у нашем најбољем водичу за складиштење у облаку, ХиДриве не чини ништа импресивно да се одвоји од гомиле.

Ионако је то наша ствар. Увек смо добродошли на различита мишљења, зато слободно оставите своја размишљања о овој теми у одељку коментара, испод, и хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me