Спољни ХД-ови / НАС вс. Цлоуд Бацкуп: Стратегија за 2020. годину

Неки корисници више воле сигурност сигурносне копије у облаку, док други више воле брзину локалног складиштења. На Цлоудвардс.нет-у желимо све, па обично идемо на хибридну стратегију.


Током овог водича размотрићемо основне предности и недостатке и услуга резервних копија облака попут Царбоните-а, и екстерних резервних решења. Разговараћемо о преносним погонима с једним диском и РАИД и НАС решењима са више дискова, попут Синологи ДискСтатион.

На крају ћемо вам показати зашто је најбољи начин да се ваши подаци никада не изгубе онај који комбинује локална и облачна резервна решења.

Цлоуд Бацкуп у односу на Цлоуд Стораге

Разумевање разлике између складишта у облаку и сигурносног копирања у облаку је први корак у обезбеђивању података. Многи људи користе услуге складиштења у облаку као што су Дропбок и Гоогле Дриве да би заштитили своје датотеке. Реалност је, међутим, да су те услуге боље дизајниране за обављање посла од заштите садржаја.

Чак и услуге складиштења у облаку које стављају нагласак на безбедност попут Синц.цом и пЦлоуд нису баш погодне за опоравак од оштећења и падова на тврдом диску..

Главни проблем код коришћења резервних сервиса у облаку је тај што вас присиљавају да преместите садржај у директоријум за синхронизацију повезан са облаком. У међувремену, услуге резервних копија у облаку омогућују вам да похрањујете датотеке без премјештања садржаја на тврдом диску. Можете да одржавате тачну структуру система датотека у уређају у облаку и поново је вратите по потреби.

Предности Цлоуд Бацкуп-а

Чврсти дискови не трају вечно. Осетљиви механички делови могу се оштетити од пада, прегревања или воде. Чак и ако се веома добро бринете о рачунару, нормално хабање физичких компоненти диска на крају ће узроковати да се поквари..

Трошкови поврата података са оштећених или неисправних дискова могу бити претјерани. На пример, продавац електронике Бест Буи наплаћује између 200 и 1450 долара на основу озбиљности проблема. Ни тада опоравак није гаранција.

Цлоуд бацкуп решења омогућавају вам да опоравите своје податке не више од цене претплате, без обзира да ли сте просили кафу на лаптоп или вас је прегазио кипер.

Захваљујући снажној конкуренцији међу бацкуп сервисима у облаку, та цена је свима у правилу приступачна. Бацкблазе и карбонит вам дају неограничене резервне копије за само 5 УСД по уређају.

УслугаМесечна ценаСкладиште
Карбонит$ 5Неограничено
Бацкблазе$ 5Неограничено
ЦрасхПлан$ 6Неограничено
Возим$ 4,341ТБ

Када датотеке чувате у „облаку“, заиста их чувате на удаљеним серверима. Очигледна забринутост је да ови сервери сами користе чврсте дискове. Баш као што је погон на рачунару, и они су подложни оштећењу диска и пропадању времена.

Добри провајдери сигурносних копија раде у великом обиму како би направили одређене неизбежне грешке да не резултирају губитком података. Карбонит пружа лепо детаљан приказ њихових пракси безбедности података, па ћемо их користити као пример.

Ојачани центри података

Сервери карбонита чувају се у оним што је познато као „очврсли“ центри података. Ојачани центар података је онај који је изграђен тако да издржи природну штету попут земљотреса и пожара и штету насталу од човека, попут терористичких напада.

Да би се постигао овај ниво заштите, карбонитни дата центри су климатизовани и садрже и резервне батерије и генераторе на лицу места. Особље обезбјеђења такође патролира центрима 24 сата дневно, а све активности прате се путем ЦЦТВ-а. За унос су потребни биометријски скенери и електронске картице са кључевима.

Прекомерно складиштење података

Чак и ако постоје такве мере, сервери дискови на крају неће успети. Да би се осигурао да вас такве незгоде не утичу превише, Царбоните уграђује РАИД технологију у своју архитектуру складиштења.

РАИД означава “сувишни низ независних дискова.” У Царбоните-овој верзији подешавања РАИД-а, ваши подаци су подељени у блокове и распоређени на 15 различитих дисковних погона. На ових 15 дискова налазе се најмање три копије сваког блока података. На тај начин, један неуспех диска никада неће узроковати да изгубите своје податке. Када диск не успе, одмах се замењује радним диском.

Алати за управљање подацима

Упркос очигледним предностима, многи људи и даље не праве рутинске резервне копије рачунара. Према истраживању из 2015. које је провео Бацкблазе, само осам процената људи дневно израђује сигурносне копије. 25 процената уопште нема резервне копије.

Део разлога за то може бити неразумевање колико једноставно цео процес чини већина добављача резервних копија облака. ИДриве, на пример, омогућава вам да ручно бирате фасцикле и датотеке које желите да копирате преко практичног алата за радну површину.

Неколико услуга, попут карбонита, чине процес још једноставнијим. Карбонит вам такође омогућава употребу алата за радну површину. Али уместо да ручно бирате датотеке и мапе, услуга аутоматски обележава све датотеке одређене врсте ради резервне копије.

Карбонит то може учинити јер нуди неограничену резервну копију. То значи да не морате да бирате које ћете податке резервно копирати и које ћете податке изгубити. Аутоматска израда сигурносних копија датотека такође значи да не треба да претражујете датотечни систем вашег тврдог диска за сваки део садржаја који желите да сачувате и евентуално превидите неке датотеке у том процесу.

У ретком случају да врста датотеке није аутоматски означена, помоћу Царбоните-а можете десним мишем кликнути на датотеку и означити је за резервну копију у облаку.

Алати за радну површину се такође могу користити за покретање опоравка тврдог диска. Међутим, понекад ћете можда требати да преузмете датотеку док користите туђи рачунар. Тако да не морате да преузмете алат да бисте то учинили, облак бацкуп сервиси такође вам омогућавају приступ вашем садржају помоћу алата заснованих на прегледачу.

Недостаци Цлоуд Бацкупа

Један од ретких недостатака при прављењу резервних копија података у облаку је тај што процес може бити врло спор, чак и са широкопојасним брзинама. Ствари постају посебно споре ако шаљете стотине гигабајта података у облак или покушавате да извршите потпуно враћање чврстог диска.

Многе услуге сигурносног копирања у облаку помажу у убрзавању ствари заједно са техникама преноса датотека које штеде вријеме. Карбонит то ради пружајући вам могућност диференцијалног и инкременталног прављења резервних копија, које су дизајниране тако да смање величину рутинских покрета.

Ипак, процес може бити пуно спорији него што би био да се креирате на локалном погону. Због тога и Царбоните и ИДриве нуде поштанске услуге како би убрзали процес опоравка:

 • Царбоните курирска служба за опоравак
 • ИДриве Екпресс

Услуге поште, иако је леп додир, такође захтевају да сачекате дан или више да бисте вратили своје податке.

Предности локалне резервне копије

Приступачност и брзина су главне предности локалне израде сигурносних копија. У случају квара чврстог диска, не морате да чекате дане или недеље док се нови диск поново гради, повлачећи садржај са удаљених сервера.

Већина локалних резервних решења користи УСБ 3.0 повезивање, које подржава брзину до пет гигабита по секунди. За Мац рачунаре техничка је брзина од десет гигабитних секунди у секунди ако можете пронаћи резервни уређај који подржава Тхундерболт.

Трошкови за локално складиштење овисе о врсти уређаја који одаберете. Избори се крећу од преносивих спољних погона до више-диск РАИД и НАС решења.

Спољни чврсти дискови

Као фрееланцер, више волим стил живота неовисан о локацији. Пошто волим путовати светлошћу, преносни спољни чврсти диск ми најбоље успева. Такви погони се крећу у распону од 1ТБ до 5ТБ, који ће примити већину људи.

Сеагате и Вестерн Дигитал два су најпопуларнија избора. Остале опције, попут Трансценд СтореЈет М3 и ЛаЦие Руггед Мини, бољи су избор ако сте груби у својој опреми захваљујући гуменим, анти-шок кућиштима.

МаркаМоделКапацитетМСРП
СеагатеБацкуп Плус преносиви ХД500ГБ-5ТБОд 60 долара
СеагатеПроширење Вањски ХД2ТБ-8ТБОд 120 долара
Вестерн ДигиталЕлементи преносиви ХД1ТБ-3ТБОд 50 УСД
Вестерн ДигиталМој преносни пасош ХД1ТБ-4ТБОд 60 долара
Вестерн ДигиталЕкстерни ХД књига3ТБ-8ТБОд 110 долара
ТрансцендСтореЈет М31ТБ-2ТБОд 60 долара
ЛаЦиеЧврсти мини1ТБ-4ТБОд 110 долара

Постоје и два већа модела, спољни ХД-и, који омогућавају више меморије на рачун цене и преносивости. Проблем ових примера спољне меморије је што сви раде на једном диску. То их на крају оставља рањивим на исте проблеме као и интерни погон вашег рачунара.

Ако озбиљно размишљате о изградњи робусног локалног резервног решења, РАИД или НАС подешавање (или обоје) је вероватно боља идеја ако то можете да приуштите.

РАИД

Раније сам споменуо да је предност употребе Царбоните-а та услуга у примени РАИД технологије у њеној архитектури складишта. Кућиште РАИД диска омогућава вам да постигнете исту сигурност код вишка код куће.

Ово се постиже коришћењем више дисковних погона. Комерцијални РАИД кућишта имају још два лежишта чврстог диска. Унутар сваког лежишта можете да сместите сопствене чврсте дискове, што вам омогућава да решите скалирање решења за ваше потребе. Већина врхунских решења подржавају САТА хард дискове (2,5 ”или 3,5”). Неки подржавају ССД.

МаркаМоделБрој увалаМСРП
НоонтецТерраМастер2 или 4Од 200 долара
МедиасоницПроБок4Од 100 УСД

Када поставите кућиште РАИД диска, у зависности од тога колико лежи у вашем кућишту, можете поставити један од пет различитих нивоа: РАИД 0, РАИД 1, РАИД 5, РАИД 6 или РАИД 10.

РАИД 0 захтева најмање два диска. Блокови РАИД 0 су пругасти, што је процес раздвајања података у блокове које се смештају на више дискова. Ово побољшава брзину преноса података. Проблем са РАИД-ом 0 је тај што вам не даје никакав ниво сувишности.

РАИД 1 такође захтева два диска. Уместо у пругасте блокове, блокови се огледају на дисковима, што обезбеђује сувишност. Мањак пруга ипак мало омета перформансе.

Зато се РАИД 5 или 6 генерално сматрају бољим опцијама од оба РАИД-а 0 и 1. Оба ова РАИД нивоа укључују зрцаљене и пругасте блокове у своју архитектуру. Комбинација огледала и пруга пружа вам добар спој заштите података и перформанси. Дозвола је да подешавања РАИД 5 и 6 захтевају најмање три лежишта диска.

Иако је генерално много скупље решење јер захтева четири или више лежишта, РАИД 10 је тренутно најсигурнија и најснажнија опција за локално подешавање складишта. Познато и као „трака огледала“, идеално је за резервне копије критичних пословних података.

НАС

НАС, која означава „мрежну меморију прикључену“, омогућава вишеструко повезивање локалних уређаја захваљујући бежичној технологији. Иако нису брзи као ожичена веза, НАС системи и даље су много бржи од повезивања са резервним центрима за коришћење облака преко Интернета. У сваком случају, НАС-ови системи вам нуде и избор УСБ повезивања како бисте убрзали веће операције сигурносне копије или обнављања.

У основи, НАС систем вам омогућава да креирате свој лични резервни центар у облаку. Ниједна услуга то не наглашава више од подешавања Синологи Цлоуд Статион-а. Инсталирајте Цлоуд Статион Сервер на свој НАС систем и Цлоуд Статион Дриве на рачунар, а сигурносним копијама и враћањем података можете управљати релативно лако, као што је случај са Царбоните-ом.

Синологи чак укључује и мобилне апликације за повезивање са вашим НАС решењем док сте вани и ван ње.
Они производе низ НАС опција које одговарају различитим потребама и буџетима.

МаркаМоделБрој увалаМСРП
СинологиДС2162Од 190 УСД
СинологиДС4164Од $ 290
СинологиДС416 Плаи4Од 415 УСД
СинологиДС9164Од 600 долара
СинологиДС15155Од 700 долара
СинологиДС18158Од 850 долара

Већина НАС-ових система са више погона такође укључује РАИД, тако да можете имплементирати обе технологије у ваше локално подешавање сигурносних копија.

Једна од других предности коришћења Синологи-а је та што његов софтвер такође омогућава да упарите свој НАС уређај са другим, не-НАС РАИД системима које сте поставили. Да бисте боље погледали како то функционише, наша стратегија израде резервних копија и складиштења у 2017. години је савршено место за почетак.

Недостаци локалне резервне копије

Било да идете на преносни уређај са једним диском или НАС-систем са осам лежишта, подешавање неког облика локалне, спољне резервне копије је врло добра идеја. Ово је посебно тачно ако водите сопствени посао. Ипак, баш као што ни систем сигурносних копија у облаку није без својих проблема, ни локални системи нису савршени.

Највећа брига је да су они изложени многим истим претњама као и рачунарима. Оштећења воде или прегревање могу срушити цео систем. Ни крађа се не може искључити.

Иако је Синологи НАС способан да ради кућни надзор 24 сата дневно, већина људи вероватно нема ресурсе да ангажује безбедност током целог сата или инсталира биометријске скенере на своја улазна врата.

Све ово чини избор између сигурносне копије у облаку и локалног НАС система разумљиво тешком одлуком. Зато на Цлоудвардс.нет заговарамо трећу, много забавнију опцију.

Резервне копије у облаку и локална похрана боље су заједно

Заговорници резервних копија имају тенденцију да промовишу стратегију под називом „3-2-1.“ Основе ове стратегије су једноставне и интуитивне:

 • Чувајте најмање три копије података
 • Одржавајте копије на најмање два различита медија (тј. Уређајима)
 • Задржите барем једну копију ван локације

Ја бих то променио у „3-3-1.“ То је зато што употреба три медијума (ХД уређаја, спољни ХД и сигурносна копија у облаку) омогућава вам да искористите брзе предности локалног складиштења и повећану сигурност која долази са чувањем вашег садржаја чуваног у очврснутом центру података.

Многа најбоља решења за резервно копирање у облаку одговарају овој стратегији тако што вам омогућавају да управљате својим локалним уређајем за складиштење путем њихових десктоп апликација. Ово вам помаже да смањите количину посла који морате обавити и осигурате да случајно не превидите датотеке.

Препоручујем вам да погледате наш преглед најбољег облака за екстерне чврсте дискове ако се још нисте поставили од продавца. За љубитеље Синологи-а, наш недавно ажурирани водич о „Бест Цлоуд Бацкуп фор Синологи“ представиће вам најбоље опције.

Мисли о удвостручењу сигурносне копије у облаку и спољне меморије? Јавите нам у коментарима испод, хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map