Шта треба да знате о складишту заснованом на облаку

Без обзира да ли знате за складиште засновано на облаку или не, велике су шансе да је већ користите. Од слања е-поште до коришћења Гоогле докумената, до дељења докумената – складиштење у облаку је ту да остане.


Али да ли знате све о облаку складиштења? Коришћење услуге складиштења засноване на облаку значи:

Приступачне цијене у односу на физичке уређаје за похрану података

Једноставно подешавање без додатне инфраструктуре

Складиштење се може повећати или смањити у складу са захтевима

У случају катастрофе датотеке се могу опоравити лако

Ако размишљате о премештању података у облак, али сте још увек збуњени у вези са технологијом, ово је савршен водич за вас. Ево свега што бисте требали знати о складишту заснованом на облаку, укратко.

Датотеке похрањене у облаку су доступне с било којег мјеста

Једном када се датотеке сачувају у облаку, приступају вам с било којег места, осим ако нисте негде без интернет везе.

Све што је потребно за приступ подацима су вјеродајнице за пријаву.

Пошто нема додатних уређаја или каблова који би могли да носе са собом, никада нећете остати заглављени када сте заборавили да однесете главни фајл у канцеларију и вратите се назад.

Датотеке само морају да се пренесу у услугу складиштења у облаку по вашем избору и то је заиста, сама једноставност рекла бих.

Међутим, неки су сервиси бољи од других при дохваћању података, зато будите пажљиви према одабиру услуге на основу ваших потреба и брзине интернета..

Облак олакшава сарадњу

Један од главних разлога зашто су компаније усвојиле технологију облака је тај што сарадњу чини глатком, лакшом и бржом.


© Цлоудвардс.нет

Запослени више не морају да имају састанке у својим канцеларијама или да заједно раде на документу, седећи један поред другог.

Данас се састанци догађају на Слацк-у, а сарадња са документима могућа је путем Гоогле диска и Дропбок-а.

Облак је такође потиснуо културу даљинског рада у компанијама широм света, при чему 45% запослених у САД ради од куће.

Подаци у облаку се чувају на удаљеној локацији (и питањима локације)

Ево једног уобичајеног питања које пуно људи поставља. Ако се моји подаци не складиште на рачунару, онда где је тачно?

Одговор је помало компликован

Подаци у облаку се обично чувају на серверима компаније у удаљеном подручју, чија тачна локација зависи од пружаоца услуга складиштења у облаку.

На пример, Дропбок има своје сервере у САД-у и Ирској, а Гоогле Дриве има центре података који су распоређени на:

Сједињене Државе

Тајван

Европа

Али упркос локацији њихових сервера, компаније јасно одређују да су сви подаци подређени америчким законима – што није нужно добра ствар.

Услуге складиштења у облаку да немају америчке сервере, не подлежу америчким законима – што је добра ствар.

И локације су важне, јер чим се подаци пошаљу у облак, америчка влада може да их види и приступа њима, без икаквог претходног обавештења или сагласности.

Није важно да ли ће подаци бити избрисани касније, након што су учитани, важи. Премда проблем с прислушкивањем можда неће представљати велике проблеме за људе који отпремају неосјетљиве податке, за велика предузећа преслушавање може бити главни проблем.

У ствари, закони о складиштењу у облаку су разлог што многе корпоративне компаније и даље поседују и постављају своје приватне сервере и инфраструктуру.

Шифрирање података је битно

С новим кршењима података који се догађају готово сваког мјесеца, шифрирање је значајно пресудан начин заштите података.


© Цлоудвардс.нет

Пре него што наставите даље, важно је знати три локације на којима треба да се обезбеде подаци:

Кад је на рачунару корисника

Када су подаци у транзиту (преносе се у облак)

Када су подаци на серверу (почива у облаку)

Неки сервиси за складиштење у облаку, попут Један погон, ССЛ шифрирање пружајте само када су подаци у транзиту, што значи да су датотеке у стању мировања на серверу, а не шифроване.

Дакле, ако хакер дође на сервере ОнеДриве-а, подаци ће бити тамо у читљивом формату. Услуге складиштења у облаку, као што је иЦлоуд, пружају шифрирање на транзиту и на страни сервера.

Али је ли то довољно?

Чак и када се подаци шифрирају током транзита, шифрирање обавља услуга складишта у облаку. Дакле, компанија не само да има приступ вашим подацима, већ можда не знате како их компанија шифрира.

Наравно, један од начина да се извучете из овог проблема било би шифровање података пре личног преноса у облак.

Али зашто то радити када постоје услуге складиштења у облаку ЦрасхПлан и Возим, који корисницима омогућавају да шифрирају податке прилагођеним кључем за шифровање.

Такође, шифровање података успорава времена преноса и преузимања, па неће бити начина да се подаци прегледају на мрежи; увек ће се прво морати преузети.

Многе компаније за складиштење у облаку могу приступити вашим подацима

Приликом пријављивања за нову услугу често се одлучујемо да прескочимо део правила и услова. Уосталом, ко има времена за то?

Али ако чувам осетљиве податке у облаку, зар не бих могао знати да ли компанија за складиштење облака може да прегледава или приступа мојим подацима?

Док сам прегледавао одељак о условима и условима многих сервиса за складиштење у облаку, нашао сам једну заједничку линију у готово свим њима – шта је твоје.

Дакле, оно што преносим биће моје и компанија то не може сама објавити, али да ли то значи да компанија за складиштење у облаку не може приступити корисничким подацима? Нимало.

На пример, током коришћења Гоогле диска корисници могу имати права интелектуалног власништва, али страница компаније ТоС каже да корисници дају Гооглеу светску лиценцу која омогућава компанији да репродукује или мења податке.

Такође омогућава Гоогле-у да користи информације о клијентима у сврху ископавања података и сврхе оглашавања.

Затим постоји Дропбок који можда не користи податке о клијентима у рекламне сврхе, али ТоС компаније указује да у случају спора купци не могу покренути тужбу против Дропбок-а, само пружају арбитражни поступак.

Ако сте већ разочарани, знајте да постоје и услуге попут њих СпидерОак и Тресорит који пружају приватност са нултим знањем, али нису тако једноставни за употребу нити се интегришу у поређењу са Гоогле диском или Дропбок-ом.

Све у свему, избор услуге складиштења у облаку је позив између сигурности и приступачности.

За компаније је важно да провере стандарде усаглашавања података

Свако предузеће би требало да следи листу стандарда и прописа заснованих на примарној индустрији.

Када компанија пребаци своје податке у облак, иста правила важе и на мрежи.

Постоји неколико десетина компатибилности, укључујући ове три главне:

ХИПАА

ФЕРПА

ЦОРПА

Пре него што одаберете услугу складиштења у облаку, проверите да ли следи стандарде усаглашености које захтева ваше предузеће. Ако их не можете наћи на званичном веб месту сервиса, контактирајте подршку за потврду.

У закључку…

Све у свему, складиште у облаку долази са својим пртљагом.

Али разлог због којег толико много људи, укључујући мене, свакодневно користи складиште у облаку је тај што нам то олакшава. Мобилност и лакоћа приступа које похрана у облаку доноси неуспоредиву.

Уместо зависно од локалних и екстерних погона, можемо приступити раду са било којег места и са било којег уређаја. Дакле, у закључку, која је ваша омиљена услуга складиштења у облаку? Јавите нам у одељку коментара.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map