Шта је Усенет и како функционише НЗБ претраживање?

Ако сте укључени у бујице, дубински веб и стварно било шта испод површине Интернета, вероватно сте чули за Усенет. У овом чланку ћемо видети шта је Усенет тачно, како можете обавити НЗБ претрагу и показати вам неколико савета и трикова..


Усенет постоји од 1980. и није толико променио. Старосједилаци и хакери одрасли су на Усенету, прије него што је Интернет стекао привлачност. Међу корисницима постоји изрека да је „прво правило Усенета не разговор о Усенету“.

Данас ћемо прекршити ово правило и разговарати о Усенету. Мрежа има одане следбенике и не желе да нови корисници преплаве дискусије неактивним питањима или скрену нежељену пажњу на услуге које користе. Видећете зашто даље.

Шта је Усенет?

Усенет је децентрализована рачунарска мрежа коју су првобитно створила два студента 1979. Није постојао „Интернет“ какав га познајемо ових дана – постојала је само АРПАНЕТ, мрежа коју је створила ДАРПА и претеча Интернета коју данас имамо. Првенствено су га користили студенти и запослени на разним универзитетима широм САД-а за комуникацију и дељење порука, вести и ажурирања.

Данас се Усенет увелико користи за дељење датотека, мада постоје групе за дискусију које су и даље активне. Приступ Усенет-у је прилично јефтин, обично од 5 до 10 УСД месечно, а постоје различити читачи новина и други алати који вам омогућавају приступ текстуалним постовима или преузимање бинарних датотека.

Кратка историја Усенета

У почетку је Усенет био мала мрежа која је спајала неколико универзитета. Студент из Берклија, Марк Хортон, искористио је везу са универзитетом АРПАНЕТ како би започео уношење поштанских спискова са прото-интернета на Усенет сервере. Ово је био први такав модел, који је корисницима Усенета пружио приступ оној што је раније била приватна мрежа. Испрва нису били у могућности да шаљу поруке АРПАНЕТ-у, али је на крају успостављена двосмерна комуникација.

У раним данима Интернета, већина ИСП-а је купцима пружала приступ Усенет серверима. Поред текстуалних постова и вести, корисници су могли да учитају бинарне датотеке попут филмова, слика и других медија. Пиратство је постало све већи проблем за ИСП-ове и Усенет провајдере и готово сваки ИСП је престао пружати приступ Усенет серверима.

Усенет се разликује од форума или веб страница по томе што не постоји централизација. Постоји много различитих Усенет провајдера и када корисник учита пост или датотеку на Усенет, он се шири преко сервера ка различитим провајдерима. Сваки провајдер нуди одређену количину „задржавања“, колико дуго чувају поруке и учитавају датотеке. Неки имају краћу стопу задржавања, рецимо 600 дана, док други пружају складиштење које траје четири или пет година.

Тренутно Усенет чува око 21 петабајт података према БинСеарцх. Као што можете замислити, покретање Усенет сервера захтева велика улагања у складиште како би били у току са свакодневном поплавом нових постова.

НЗБ датотеке

Када се датотека учита у Усенет, она се дели на више делова или порука. Свака од њих има различит “ИД поруке”, а НЗБ датотека садржи информације потребне за преузимање и поновно састављање сваке поруке. Овај формат је креирао популарни вебсајт Невзбин који је затворен 2012. након неколико правних битака. Невзбин је био први велики сајт који је индексирао Усенет садржаје и олакшао преузимање датотека, захваљујући стварању НЗБ-а.

Већина датотека на Усенету биће компримована у РАР формату, па ће за распакирање бити потребан алат попут ВинРар-а. Савремене Усенет апликације попут САБнзбд или НЗБгет аутоматски обављају ову операцију када се датотека преузима, не захтевајући никакве интервенције или додатне кораке за кориснике. Ако одлучите да испробате Усенет, брзо ћете видети да је таква аутоматизација уобичајена пракса међу корисницима. Нико се не жели бавити ручним претраживањем, преузимањем и отпакирањем датотека, а Усенет софтвер је у складу с тим изграђен.

Још једна карактеристика Усенета су датотеке „ПАР“ или датотеке паритета. Није неуобичајено да се пост оштети или пропусти неколико блокова, нарочито када се ради о великим бинарним датотекама. Датотеке паритета садрже потребне информације за обнову оштећених датотека тако да корисник не мора поново да преузме цео пост – све док нема превише делова који недостају, датотеке паритета се користе за реконструкцију датотеке. Ово је била велика предност за Усенет када се први пут појавио и штеди пропусност и време и за кориснике и за провајдере.

Усенет провајдери

Овде се може навести превише пружатеља услуга, али погледајте ову мапу за добар преглед Усенет провајдера. „Окосница“ је главни провајдер Усенет сервера, што значи да поседују и управљају серверима и чврстим дисковима који чине инфраструктуру Усенета. Када се пост направи на Усенету, он се чува на окосници која потом пропагира пост на друге сервере, укључујући и друге матичне краљежнице у власништву различитих компанија.

Продавци делују тако што закупе приступ матичном оператеру и често спајају своје Усенет планове са другим услугама као што су ВПН или прилагођени софтвер за прегледавање и преузимање са Усенета. Хибридни провајдери постају све чешћи и добар су избор због разноликости мрежа и задржавања.

Хибридни препродавачи изнајмљују приступ од једне или више окосница, али такође покрећу и сопствену фарму сервера – обично много мању од матичне краљежнице и са краћим задржавањем. То значи да, иако се датотека може скинути на серверу матичне краљежнице, она и даље може постојати на фарми сервера продавца.

Ово је важно питање које треба схватити: ако се датотека уклони с једне подлоге, може постојати и на другој. Понекад се датотеке не уклањају у потпуности, већ су само делови, што доводи до непотпуног преузимања. Ако користите више провајдера, захваљујући различитим смерницама сервера и провери паритета могуће је попунити празнине и довршити преузимања чак и ако су делови датотеке уклоњени.

Када бирате провајдера Усенета, требало би да се позовете на мапу да видите која је окосница неке услуге. Изаберите неограничен налог добро познатог провајдера, а затим купите јефтини блок рачун код два или више провајдера на различитим основним системима. Разноликост је кључна за приступ свим Усенет-ом без бриге о недостајућим датотекама или постовима.

Усенет индектори

„Индекс“ је веб локација која вам омогућава да претражујете Усенет и преузимате датотеке. Ако вас занима само кориштење Усенета за читање постова или придруживање групама за дискусије, неће вам требати индексатор. Међутим, већина људи који желе да започну са употребом Усенета заинтересовани су за аспект дељења датотека и добар индекс је важан део Усенетовог подешавања.

Софтвер за индексирање делује попут претраживача за Интернет – преузима заглавља за Усенет постове, затим их индексира и пружа НЗБ датотеке које корисницима олакшавају претраживање и преузимање датотека.

Постоје бесплатни индексери које можете користити, али препоручујем вам да користите бар један плаћени индекс. За већину корисника довољан је један или два индекса. Садржај обично није толико различит, али неки индектори имају прилагођене функције које им дају благу предност у односу на друге.

На реддит-у постоји одлична листа индекса, а обично се наводи у расправама о индексерима. Изаберите неколико индекса и испробајте њихов бесплатни ниво пре него што се одлучите за један. Они су прилично јефтини, у просеку 10 до 20 долара годишње.

Усенет & НЗБ Софтваре

Ако желите читати и објављивати у групама за новине, постоји много избора за сваки оперативни систем, укључујући графичка сучеља или старомодне читаче наредбених линија. Све што вам треба је даватељ услуга и читач да бисте започели са групама вести.

Када је у питању преузимање са Усенета, желећете да аутоматизујете подешавање. Можете да видите фразу „свето тројство“ у Усенет дискусијама, а то се односи на типично Усенет постављање које се састоји од:

  • НЗБ софтвер за филмове
  • НЗБ софтвер за ТВ емисије
  • Усенет клијент за НЗБ датотеке

Међу подешавањима постоји одређена варијација, јер неки корисници више воле једну апликацију од друге, али то је основно подешавање. Инсталација и конфигурирање софтвера је изван опсега овог чланка, али постоје већ стотине водича који ће вам помоћи да започнете..

Једном када га подесите глатко је једрење, захваљујући уграђеним функцијама за аутоматизацију.

Предности преузимања Усенет-а

Када користите торрент софтвер, делите своју ИП адресу са свим осталим корисницима, осим ако за торрентинг не користите неки од наших најбољих ВПН-а. Битторрент протокол се ослања на сваког корисника који учита датотеку другим корисницима.

Усенет уопште не захтева да преносите или делите податке. Провајдери раде по законима „сигурне луке“, што значи да нису одговорни за оно што се чува на њиховим серверима све док су у складу са захтевима за уклањање ДМЦА. Све док уклоне све или део датотеке заштићене ауторским правима, не морају да брину због законских последица.

Скоро сваки провајдер Усенет услуга нуди ССЛ енкрипцију тако да када нешто преузмете, ваш ИСП не види о чему се ради (што је згодно јер воле да продају ваше податке). Ваше везе са Усенет сервером су шифроване и обично ћете максимално повећати брзину преузимања. Усенет сервери су често много бржи од бујица, посебно за кућне кориснике са ограниченом пропусном ширином.

Пошто само преузимате датотеку и не делите је ни са ким, не морате бринути о ДМЦА нотификацијама или писмима свог даватеља интернетских услуга. Не оправдавамо нелегално дељење датотека, али важно је разумети разлике између бујица и Усенета: укратко, Усенет је бржи и сигурнији од бујице, иако је бујица у облаку и даље бржа.

Закључак

Усенет постоји већ дуже време и мало је вероватно да ће ускоро нестати. Групе са новинама нису тако активне као некада, али још увек постоје активне групе ако одвојите време да разгледате око себе.

Усенет такође омогућава брз и сигуран приступ преузимању датотека, а неки луди гејкови чак и чине Усенет део своје резервне стратегије. Иако то не функционише, могли бисмо предложити луциднију и конвенционалнију стратегију израде сигурносних копија која ће ваше податке сачувати.

Надамо се да сте уживали у овом чланку; слободно Вас коментаришите у наставку и јавите нам шта мислите.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me