Шта је РАИД? Практични водич за дефиниције, употребу и трошкове

Овдје на Цлоудвардс.нет-у се бавимо сигурносним копијама: уосталом, никад се не зна када ће катастрофа наступити и примарно складиште датотека се обрисати. Иако ће генерално коришћење било ког од наших најбољих пружатеља услуга резервних копија учинити трик, ако заиста желите бити сигурни, препоручујемо хибридну стратегију израде сигурносних копија која укључује и хардверски елемент. Овде се РАИД појављује у игри.


Укратко, РАИД је начин на који можете повезати неколико чврстих дискова тако да један од њих поквари, други или више, или мање неприметно. Иако се обично налази на великим, комерцијалним серверима, има доста људи који имају РАИД низ постављен код куће јер им постоји додатна мера резервног копирања на месту..

У овом ћемо чланку истражити шта је РАИД, најчешће постављање у кућама или малим предузећима, као и неколико практичних савјета и трикова. Међутим, једно важно упозорење – а то се не може довољно нагласити – је да РАИД није алтернатива правилној стратегији израде резервних копија.

Ако више од два погона не успе истовремено, наићи ћете на прорежни поток, осим ако немате резервну копију. С тим упозорењем, идемо на РАИДинг.

Хард дискови, кварови и РАИД

Рачунари уопште су изненађујуће отпорни. Скромни позадински сервери могу да раде деценијама без толиког броја поновног покретања. Међутим, исто се не може рећи за свеприсутни хард диск – називамо га падом рачунара, јер управо то читају главе: руше се у стварни диск.

Спиннери су можда постали бржи и физички мањи, а истовремено нуде далеко више простора за складиштење, али они су и даље један од последњих механичких делова који су остали у машинама које су иначе у чврстом стању.

Стопе квара, чак и на модерним ХДД-овима, су тријезни: није неуобичајено да посебно несретан модел ХДД-а претрпи стопу отказа од 27 процената током гарантног рока, што је ретко више од две или три године.

Сада, ако чврсти диск не успе током гаранције, произвођач ће вероватно заменити хардвер, али ваши подаци нису под никаквом гаранцијом. Иако бисте могли да користите свако од наших најбољих софтверских решења за опоравак података и вратите датотеке, ниједно од њих није јефтино и ниједно гарантовано не функционише..

Овде РАИД може пружити мало мира. РАИД је покривни појам који покрива мноштво поставки у којима можете објединити дискове за складиштење тако да се понашају као једна запремина. Када се правилно изврше, погони комбинују дисплеј као једну масивну запремину која нуди већу поузданост и бољу брзину од сваког појединачног погона.

У исправном подешавању, РАИД може бити ваша прва линија одбране од губитка података и омогућити ће непрекидан приступ вашим датотекама у ситуацијама у којима би квар хардвера у супротном проузроковао или одлагања услед смањене брзине или застоја док се подаци не обнове из резервне копије..

Шта је РАИД?

РАИД је скраћеница за редундантни низ независних дискова („И“ је некада био „јефтин“, пре него што је подлегао црној магији маркетинга). Идеја је настала 80-их као начин превазилажења проблема са величином, брзином и поузданошћу ХДД-а.

РАИД није монолитни концепт – далеко од тога. Начин на који дискови комуницирају у низу варира, као и предности, недостаци и ризици сваке конфигурације. Поред стандардних подешавања РАИД-а (званих нивои), постоји низ додатих додатака, одступања и власничких имплементација. Будући да ће се они често описивати користећи стандардну разину као референцу, почет ћемо с њима.

Први стандардни РАИД ниво је „стриптиз“, означен као РАИД 0 (нула). Повећава перформансе по цени поузданости дељењем података у блокове и дистрибуцијом – стрипинг – на свим дисковима.

Читање и писање истовремено на више погона уклања уско грло ограничења које намеће максимална брзина једног погона. Будући да сваки диск обрађује само делић комплетног задатка, брзина је знатно већа него у раду са једним погоном и сав простор на диску је употребљив.

РАИД и стопе квара

Статистика ће вам рећи да постојање два погона удвостручује шансу да дође до квара. У РАИД 0, ова двострука шанса неуспеха односи се на податке на оба диска. Са становишта сигурности података, ово није пут. Бар у самосталном раду, неуспех погона неће обрисати остале случајне драјвове у близини, иако … па, рецимо да се исплати да никада не прецените ИТ одељење.

На супротном крају сигурносног спектра налази се такозвана зрцална лепеза, означена као РАИД 1. Зрцални низ уписује пуне копије података у сваки од дискова у пољу. Ако један погон не успе, и даље ће постојати једна или више комплетних копија података. То је сигурносна копија хардвера на најнижем нивоу: само смрт свих дискова у низу резултираће губитком података.

Међутим, уз велику сигурност долази до великих трошкова: доступан је само један диск капацитета. Два, три или чак пет 1ТБ драјвова у овом подешавању ће дати исти употребљиви појединачни терабајт.

Као што можете замислити, ово је сигурно, али ограничава максимални капацитет складиштења на величини највећег тврдог диска који можете уклопити у ваш РАИД низ (за који брзи преглед дигиталног тржишта показује да износи 10 ГБ). Да бисте повећали простор за складиштење и додали ниво сигурности, желите да искористите нешто што се зове паритет.

РАИД и паритет

Паритет је место где РАИД постаје заиста занимљив, с тим да је РАИД 5 најпопуларније подешавање паритета. У низу паритета део сваког погона резервисан је за израду сигурносних копија. Сви ХД-и у низу поља имају капацитет доступних дискова (као у РАИД 0), али део сваког погона резервисан је за израчун контролне суме који се, у случају да један диск пропусти, може користити обрнуто за израчунавање недостајућих података.

Напомена: За изузетно компликовану математику која стоји иза паритета, погледајте овај чланак.

У случају квара на погону, подаци – и паритет – са преживелих дискова могу се користити за обнову недостајућих података у резервни диск. Без обзира на број или капацитет драјвова у РАИД 5, увек једнак капацитету једног погона је „изгубљен“ на паритет, што га чини скалабилнијим од РАИД 1. Један додатни диск који штити четири или пет дискова вреди података звучна инвестиција.

Друге поставке паритета

РАИД нивои 2 и 3 су такође подешавања паритета, иако су РАИД 5. увелике застарели. РАИД 4 се разликује од 5 по томе што користи одређени диск паритета, што значи да чува сву парност на диску и користи остале за податке. Дистрибуирани паритет РАИД 5 боље балансира трошење на дисковима.

РАИД 6 користи двоструки паритет, али је у супротном идентичан РАИД 5. Простор за две диске се користи за паритет у низу који могу да преживе – иуп – два диска без губитка података.

Нивои РАИД-а такође се могу угнездити, што у основи ставља РАИД поље унутар другог РАИД поља. Ово углавном користе компаније које или желе да похране пуно података или оне које желе да убрзају своје тренутно подешавање РАИД-а. Нећемо се превише уметати у гнежђење као да желите то подесити, вероватно знате довољно да не бисте морали да читате овај чланак.

Подешавање РАИД-а: Хардвер

Сада када знате нешто више о РАИД-у, да видимо како можемо поставити низ. Иако постоји доста опција „уради сам“, препоручујемо вам да купите РАИД кућиште, што је у основи практичан мали оквир у који можете убацити ХДД и који ће такође бити испоручен са неким готовим софтвером..

Ово кућиште је чувар у реалном времену и углавном је приступачно: испод ћете наћи спецификације ТерраМастер и ПроБок.

МаркаМоделБрој увалаМСРП
НоонтецТерраМастер2 или 4Од 200 долара
МедиасоницПроБок4Од 100 УСД

Што се тиче ХДД-ова који ћете резати, исплати се погледати около, притом имајући на уму РАИД-ове „јефтине“ корене. Ако имплементирате детаљну стратегију израде резервних копија, не морате куповати врхунски хардвер са инфинитезималном стопом отказа. Уосталом, правите низ који може ухватити неуспјехе.

Смањивање трошкова

Такође, не заборавите да можете уштедети трошкове бавећи се основном аритметиком: да бисте направили низ од 10 ТБ РАИД 5, можете користити било пет дискова од 2 ТБ или два погона од 5 ТБ: у било ком случају, добит ћете исти резултат. Међутим, два погона од 5ТБ обично ће бити знатно јефтинија од пет од 2ТБ. Имајте на уму да ако нису сви дискови у низу исте величине, сви ће дискови бити задати најмањој јединици у пољу.

Чврсти хард дискови које ћете највероватније желети да опаднете у опсег од 60 до 200 долара, што у комбинацији са трошковима РАИД кућишта треба да вас подигне на значајан, а истовремено управљив рачун.

ДискСтатион Хибрид РАИД

Друга опција је да се за мрежно повезивање или НАС користи коришћење РАИД подешавања. Велики смо обожаватељ Синологи-а на Цлоудвардс.нет-у захваљујући њиховој трајности, поузданости и великом броју могућности резервних копија (имамо чланак о најбољој сигурносној копији у облаку за Синологи, ако желите да знате више). Слаба страна Синологи-а је у томе што није вани најефтиније решење.

МаркаМоделБрој увалаМСРП
СинологиДС2162Од 190 УСД
СинологиДС4164Од $ 290
СинологиДС416 Плаи4Од 415 УСД
СинологиДС9164Од 600 долара
СинологиДС15155Од 700 долара
СинологиДС18158Од 850 долара

Подешавање РАИД-а: Софтвер

Највећа корист од коришћења НАС-а или кућишта у подешавању РАИД-а је та што добијате софтвер: постоји много других опција тамо, али они су углавном врло непријатељски расположени чак и искусни корисници и захтевају озбиљно знање.

На најосновнијем нивоу можете да употребите Интелову матичну плочу да бисте поставили свој низ: овај би требало да функционише довољно добро и долази са неким добрим софтвером и драјверима који ће техничарима који се баве технологијом прилично брзо поставити. Још један разлог да се држите Интел-а је тај што је лако пронаћи нове делове када конектор не успе, прилично непријатна појава која ће вас искључити из арраи-а док не пронађете нови.

Остале софтверске опције укључују Виндовс Стораге Спацес као и ФрееНАС, мада за обе је потребно више од чак усредњег знања о ономе што радите. Имајте на уму да је ФрееНАС базиран на Линуку готово у потпуности заснован на терминалу и одличан је начин за штребере да сазнају колико патње могу да претрпе пре преласка на нешто друго.

РАИД и резервне копије

Као што је речено на почетку чланка, РАИД низ, чак и на паритету више дискова, није алтернатива правом прављењу резервних копија. То је сјајан начин да избегнете враћање резервних копија када је време најважније, као и да једноставно додате више простора за складиштење рачунара. Такође осигурава да се подаци не губе лако само зато што није успео ниједан чврсти диск.

Имајте на уму да када неки диск покрене, обнова података из паритета треба времена. Што више података треба обновити, дужи ће низ радити без сувишних стања. То је време грицкања ноктију током кога ће други неуспех значити заиста јако лош дан; коришћење једне од наших најбољих услуга складиштења у облаку и израду резервних копија, у најмању руку ће ваше нокте остати нетакнуте.

У нашем ранијем чланку који упоређује ХДД, НАС и сигурносно копирање у облаку препоручујемо Царбоните као једну сјајну опцију за израду сигурносних копија РАИД матрице, јер овај провајдер има прилагођени софтвер који вам помаже да направите резервне копије РАИД поставки без превелике гужве. За више информација о томе шта мислимо о томе погледајте наш преглед о карбониту.

РАИД је за мене?

Имајући све ово на уму, да видимо да ли је РАИД начин за вас. Ако похраните пуно података на рачунар и желите да будете сигурни да се ништа не изгуби само због малог квара ХДД-а или ако само желите да убрзате рад више хард дискова, онда, да, РАИД је паметан опција.

Иако није најјефтиније решење вани, РАИД је одлична алтернатива за обављање свега у облаку, посебно за људе који раде са аудио и видео записима, јер у СааС простору за ове групе је мало простора за складиштење, осим за складиштење.

Схватите, међутим, да РАИД није панацеја: хардверски контролер може пропасти и можда ћете имати среће да нађете компатибилан модел који ће га заменити. РАИД није резервно решење, тако да губитак неколико ХДД дискова одједном значи да ваши подаци нестају, осим ако не направите резервне копије.

Иако РАИД није за све, он нуди велике предности одређеним групама људи. Да ли сте један од њих? Како вам је успело постављање РАИД низа? Јавите нам у коментарима испод. Хвала вам за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map