Шта је битцоин? Кратки водич за почетнике

Иако су финансијске вести обично ограничене на пословне странице загушених публикација, последњих неколико месеци чак су и редовне новинске куће, често посежући за непознатим речима, разговарале о новом – па, шта је то? – заузимање света олујом: битцоин. У овом чланку ћемо видети можемо ли се мало приближити ономе што заправо представља битцоин и каква може бити његова будућност.


Међутим, ако вас највише занима шта није, можемо вам уштедјети проблем читања даље: битцоин није ни на који начин, у облику или облику, стварна валута. Иако се може користити за куповину производа од већег броја добављача (све мање и мање, желели бисмо додати), начин на који се тргује и продаје више чини робом само по себи..

Речено је, такође бисмо се желели дистанцирати од Деббие Довнерс-а који изгледа мисле да је битцоин почетак краја; иако је његова будућност као валута под сумњом, битцоин је гласник неколико узбудљивих нових развоја и технологија, што је добра вест за све, као и начин на који је неколицина људи стекла веома, веома богату, што је добро вести за, па, за ту исту шачицу људи.

Цриптоцурренци и Блоцкцхаин

Битцоин је компликована тема, а одабрати почетак је једнако тешко као и објаснити шта се догађа. У овом ћемо чланку започети рјешавањем термина цриптоцурренци под којим се подразумијева кишобран. Поред битцоина, постоје и други дигитални новчићи попут Рипплеа, Етхереума и Литецоин-а, али само три од многих.

Укратко, крипто валуте су потпуно дигитални новчићи које би требало да будете у могућности да размените за робу и услуге купљене путем интернета. На пример, неколико наших најбољих ВПН провајдера вам дозвољава да их плаћате битцоин-ом и његовим другим (иако опет, све мање и мање), као што је то чинио Стеам до пре неколико недеља.

Префикс „крипто-“ у овом је случају краћи за „криптографију“, а не за неку изведеницу речи „тајна“. То је због тога што се све крипто валуте ослањају на неки облик шифрирања како би постојале и спречавале да се дуплицирају или украду.

Битцоин разликује то што је била прва крипто валута која је учинила великом (више о њеној историји касније), али сви који су тренутно активни имају исте технолошке подлоге, нешто што се назива блоцкцхаин. Улазак у потпуну улазак и блок блок изван ланца је изван овог чланка, па нека буде кратак и рецимо да је то у основи дигитална књига која прати колико јединица крипто валуте се тргује.

Ова се књига чува на такав начин да се стари уноси не могу обрисати, нити их може нико други манипулирати. Ријеч је о новој револуционарној новој технологији која осим ентузијана битцоина узбуђује много људи, укључујући банкаре, рачуновође, менаџере хедге фондова и политичаре (иако се чини да је ова посљедња група углавном заинтересирана за “јефтине” и “лаке” дескрипторе и вјероватно побијеђена не могу бити тако велики фанови чињенице да се информације не могу избрисати).

Инхерентна сигурност блоцкцхаина је сјајна не само ради очувања битцоина или онога што имате на сигурном, већ и из другог разлога: стварање и управљање традиционалним валутама су у рукама централних власти (обично централних банака). Будући да је блоцкцхаин тако транспарентан, крипто валуте могу да регулишу људи који их поседују.

Или барем у теорији, али о томе касније. Погледајмо прво историју битцоина, а са њом и све остале дигиталне кованице.

Битцоин Паст

Идеја стварања дигиталне валуте стара је колико и научна фантастика, а велики број људи баца идеје око интернета још од дана геоцита. У ствари, битцоин је далеко од самог првог типа, то је само једини који је у потпуности заснован на Интернету и довољно успешан да прође кроз неколико стотина корисника или тако нешто.

То је углавном зато што је прва крипто валута која је решила једну врло важну загонетку: оно што спречава цибер-криминалце да приступе вашој бази података и скину се са ваше валуте или, што је још горе, краде кода и у основи креирају онолико колико желе, окрећући свој напоран рад на толико много безвриједних битова и бајтова?

Уосталом, највећи део труда који иде у дизајнирање редовне валуте јесте да се осигура да људи то не могу превише лако копирати, док банке, продавнице, па чак и појединци троше пуно времена и новца како би били сигурни да нико не краде њихов новац (инсталирање сефова , уређење оружаног превоза, изградња фиревалл-а за интернет банкарство итд.).

Особа која је схватила у овом случају звала се Сатосхи Накомото и то је отприлике све што знамо о њему. Иако се доста спекулише о томе ко је тај човјек – можда чак и није Јапанац, без обзира на његово име, јер, душице, понекад људи на интернету лажу! – са неким дивљим нагађањима, укључујући Елона Муска из Тесле (он је негирао), као и са мноштвом крипто ентузијаста и маверицк економиста.

Велики изум Накомота био је облик блоцкцхаин технологије који је онемогућио „двоструко трошење“ – трошење биткоина два пута експлоатацијом кода. Његов код је такође омогућио корисницима да „руде“ битцоин или покрећу рачунарски процес који ствара нови битцоин.

Како се ствара више битцоина, потребна му је већа процесорска снага да би се направило више, што значи да је рударство постало веома озбиљно предузеће, поготово зато што је Накомото тврдо кодирао ограничење од укупно 21 милион битцоина у код..

Било који битцоин који се дода у књигу могао је остати и није га било могуће променити. Сами битцоини били су делови кода који се није било могуће копирати, тако да је Накомото створио дигитални новчић који је на неки начин чак и сигурнији од многих хард валута које се користе, импресиван подвиг.

Можда би овде требало напоменути да је једном када је миниран први „блок“ од око милион битцоина, Накомото нестао и да се више никада неће чути. Оставио је то својим присталицама да ископају следећих неколико милиона битцоина и онда су се ствари заиста покренуле. Тренутно Накомото, ко год да је, седи на гомили вредној милијарде.

Битцоин присутан

Накомото је завршио с минирањем првог блока битцоина у јануару 2009. Испод имамо графикон који приказује повећање цене битцоина на отвореном тржишту, почевши од почетка 2009. до средине 2017. (имаћемо цифре за заиста метеорски пораст који потпомогне битцоин у израз за домаћинство, неколико параграфа доле).


© ЦоинТелеграпх

Као што видите, прве две године се поприлично ништа није догодило. Многи су углавном сматрали да је битцоин хоби, а мало људи га схвата озбиљно. Ова група су били углавном заговорници приватности, који су на битцоинима видели начин како да одсекују последњи делић података који се могу идентификовати.

Будући да на крају људи морају платити ствари на Интернету, многе куповине могу вам лако пратити провјером података о плаћању, обично ваше кредитне картице или других банкарских података. Битцоин је био први сигуран, анонимни начин плаћања, а неколицина људи је могла да види унапред у будућности, схвативши да би био сјајан хит.

Цена битцоина једва је покрила трошкове ископавања (за то вам треба прилично озбиљан хардвер, а да не спомињемо трошкове електричне енергије) све до краја 2013. године, када је почео да бележи мало повећање цене. Ово је упркос томе што је битцоин већ постао озлоглашен као нафта која је намазала мотор Путева свиле, илегално тржиште које је цветало од 2011. године док га није затворио ФБИ 2013. године.

Увек је тешко рећи зашто цена робе расте или пада. Иако постоји обиље опћих економских закона који нам говоре када би се требало нешто догодити, ниједан од њих не значи да ће се то и догодити. У случају битцоина, поскупљење се чини као комбинација славе, камата и сјајне будућности као валуте интернета.

Све више и више

Речено је да су хировитости битцоина поприлично спектакуларне: почевши од мање од пенија, битцоин је крајем 2013. достигао високу вредност од 1,242 долара, да би се још једном преврнуо, одскочио једном или двапут, да би се настанио у распону од 400 до 600 долара за последњих пет месеци 2016. Тада, када је сат ударио поноћ 1. јануара 2017., почела је права забава.


© Битцоин.цом

Горњи граф приказује само цену криптовалуте од августа па надаље, али у основи је најзанимљивији шест месеци у историји било које робе. Битцоин се стекао током првих шест месеци 2017. године, све док на почетку августа није достигао око 4,400 долара; након тога је почело посвуда, прво са масивним падом од пет хиљада до нешто више од половине у септембру, а затим сулудо поскупљење које су сви говорили.

Битцоин се тако брзо попео током само неколико месеци – од оног пада од нешто више од 2.000 до највише 20.000 долара – да су многи коментатори позвали на тулипманију, друштвену хистерију која се прекрила Холандском републиком у седамнаестом веку, када су људи куповали и продате сијалице тулипана за сулуде цене.

На крају је овај мехур, заснован на врло брзо покварљивој роби, сломио и повукао целокупну економију, једну од најјачих на свету, у то време. Била је то једна од најгорих економских криза ране модерне историје и стољећима је то била поука.

Међутим, битцоин балон још није постављен да се распрсне, упркос неколико гадних пропасти које је било потребно: многи, укључујући овог аутора, мислили су да је забава пре неколико дана пре Божића када је битцоин пао са 20.000 на испод 15.000 долара, али чудом се поправио и најављена је у новој години по готово у целости враћеној цени.

Битцоин будућност


© Зацх Цоплеи

Међутим, тржишта су непредвидива и већ смо се уплашили у 2018., а година није ни две недеље у тренутку писања. Тренутно је испод марке од 14 000 УСД, мада би време док ово читате могло бити далеко веће или ниже од тога.

Иако би та нестабилност могла бити одлична вест за људе који су купили на почетку – уосталом немају шта да изгубе – или који имају пар милиона долара да баце проблем, постоји страх да доста људи сања о може доћи до великог резултата.

Сада, шпекулирање о роби је нешто што радите на сопственом изгледу, наравно, наш циљ је више пружити протутежу небеској гомили која изгледа као да је настала готово преко ноћи, а неки од њих тврде да су битцоин могао да погоди милион. Иако би то могло бити, догађаји из последње деценије требало би да нас науче да цена инвестиције може пасти и пасти, тако да увек избегавајте улагање новца који не можете да приуштите да изгубите.

Поред спектра улагача који се бришу у случају да се битцоин сруши – а неки од тих инвеститора су довољно велики да би економија у целини могла осетити напоре – овај масивни пораст вредности биткоина има занимљиву нуспојаву, наиме да је његова атрактивност као валута смањио.

Битцоин тренутно толико флуктуира да је готово немогуће поставити цијену за било коју робу или услугу без да је застарио само сат или два касније. Иако се у почетку ово може чинити атрактивним, као продавац, ово може да функционише и против вас ако је дотична валута изгубила четвртину вредности за само дан (такође је реч и о високим накнадама за руковање битцоин-ом).

Као што смо раније рекли, Стеам је престао да плаћа плаћање у битцоин-у, као и неколико других добављача. Иако је нејасно каква редукција постоји широм света – пре него што је лудило покренуло хиљаде продавница, дигиталних и физички прихваћених битцоина – изгледа да постоји консензус да за сада бар игра битцоин-ове улоге као новца.

Битцоин и политика

Још једна важна промена ове године је та што се сада неке земље окрећу битцоин-у, често зато што се брину да дивљајуће шпекулације могу дестабилизовати сопствене економије, понекад само зато што им се не свиђа цела ствар „анонимности“ (гледајући вас, Кина).

Тренутно Средње краљевство, као и Јужна Кореја, предузимају акције против свих крипто валута, укључујући забрану иницијалне понуде кованица (ИЦО, начин на који компаније покушавају прикупити новац издавањем сопствене криптовалуте), уз гласине које се завлаче да су друге државе размишљајући о истим мерама.

Опет, читање чајних листова је опасан хоби, али не поричемо да прелазимо у занимљива времена када су у питању битцоин и цриптоцурренциес.

Закључак

На чему ћемо закључити овај чланак, јер стварно од свега тога можемо прочитати листиће чаја, а то није оно што новинари треба да раде. Шта год се заправо догоди са битцоином, крипто валуте су дефинитивно ту да остану, као и технологија блоцкцхаин-а помоћу које су створене.

У ствари, без обзира на то што мислите о крипто валутама, не можете порећи да је блоцкцхаин прави мењач игара који ће изменити начин на који не похрањујемо само новац, већ и податке. Иако ниједан од наших најбољих добављача складишта облака још увек не користи ову нову технологију у својим решењима, овај дан можда неће бити далеко.

Међутим, међу нашим најбољим добављачима сигурносних копија на мрежи, Ацронис је отишао толико далеко да је имплементирао блоцкцхаин технологију, прочитајте више о једном производу у нашој Ацронис Труе Имаге рецензији. Такође можете директно направити резервну копију битцоина, прочитајте наш повезани водич за више информација о томе.

Шта мислите о крипто валутама? Да ли сте инвеститор битцоин или радије свој новац одлажете негде другде? Јавите нам у коментарима испод. Хвала вам за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map