Разумевање облачне терминологије: шта значе ИааС, Паас и СааС?

Када тражите облак услугу, наћи ћете разне кратице и речи, које на први поглед можда немају смисла. Технологија је поље које се брзо мења, а трговци имају тенденцију да смисле нове, блиставе речи за опис производа или услуге.


Важно је да схватите шта су ваше потребе. Подједнако је важно да тачно разумете шта вам се нуди када је у питању облачна технологија. Маркетиншки текстови и технички жаргон могу отежати навигацију у облаку него што би требало да буде.

На Цлоудвардс.нет, специјализовали смо се за то да технологија у облаку олакшавамо разумевање. Не би вам требао докторат да бисте разумели терминологију облака – ту смо ушли.

Данас ћемо погледати уобичајену терминолошку терминологију која вам помаже да схватите шта то значи и како вам ове услуге могу имати користи. Такође ћемо погледати како је технологија облака променила начин на који користимо своје уређаје код куће и у канцеларији.

Промена начина на који радимо


© јиминтхесун

Пре појаве облачног рачунања, предузећа су морала да купе сопствене сервере. Требало им је ИТ одељење за управљање овим серверима, њихово одржавање и ажурирање, као и пружање техничке подршке корисницима. Подаци су често били сигурносно копирани ван локације тако што су је копирали на врпцу и достављали путем камиона или комбија.

Трошкови покретања били су виши, што је захтевало велика улагања унапред. Сервери су често били недовољно искоришћени, трошећи новац и снагу. Сада, са нечим попут Инфраструктуре ас-а-Сервице, не требају вам банке на банкама сервера да бисте започели свој посао: све о чему се води рачуна.

Данас изнајмљујете своју инфраструктуру од треће стране, плаћајући само оно што вам треба и користите. ИааС провајдери воде рачуна о хардверу и логистици покретања сервера, омогућавајући вам да скалирате своје пословање по потреби.

Како је растућа популарност у облаку расла популарност, нови сервиси су осмишљени за услуге и производе. На много начина то је исти крајолик – и даље користимо наше личне рачунаре за приступ моћнијим серверима на Интернету – али начин на који користимо наше уређаје за приступ нашим подацима се променио.

Терминологија

Главни појмови на које ћете наићи у погледу рачунања у облаку су:

 • ИааС, инфраструктура као услуга
 • ПааС, платформа на услузи
 • СааС, софтвер-ас-а-Сервице
 • УЦааС, обједињене комуникације као услуге
 • ГааС, Сервис игара као сервис

Ови изрази могу деловати збуњујуће, али у пракси су прилично једноставни. Даћу неколико примера који дају конкретну представу о томе шта сваки термин значи.

ИааС (инфраструктура као услуга)

ИааС је једноставно цлоуд сервис који омогућава особи или организацији да изнајмљује инфраструктуру као што су сервери, мрежни уређаји и складиштење података. У основи, ИааС је виртуелни центар података.

Уместо куповине и одржавања скупог хардвера, корисници могу да изнајме оно што им је потребно од ИааС провајдера, као што је Амазон Веб Сервицес (један од тих сервиса је Глациер, погледајте наших пет најбољих клијената за чланак Амазон Глациер за више детаља). ИааС провајдер поседује сав физички хардвер и брине се за сва одржавања и трошкове повезане са вођењем дата центра.

Неколико је предности коришћења ИааС-а уместо куповине сопственог хардвера:

 • Прилагодљивост. Како ваше предузеће расте, можете додати више ресурса кад вам затребају
 • Сувишност. ИааС провајдери имају више система да би избегли застој. У случају квара хардвера, ови сувишни системи ће наставити да функционишу као да се ништа није догодило
 • Глобални приступ. Имате програмере у Токију, али већина ваших купаца је у САД-у? Можете да креирате више сервера како бисте одговарали потребама вашег предузећа, обезбеђујући свима приступ

ПааС (платформа као услуга)

Разумевање облачне терминологије
© даибангцхуа18

ПааС пружа окружење за програмере да брзо напишу и примене код. ПааС надограђује ИааС пружајући оперативни систем заједно са развојним алатима, моторима база података, аналитиком и још много тога.

Главна предност коришћења ПааС-а је та што програмери не морају да инсталирају, конфигуришу или ажурирају основни оперативни систем или софтвер на којем ће се покретати њихове апликације. Они једноставно могу доћи до посла писања кода, што резултира мањим трошењем времена на конфигурацију и уштедом новца.

Размотрите једноставан пример: вашем предузећу потребан је систем за управљање садржајем (ЦМС) као што је ВордПресс. ВордПресс захтева пакет софтвера који обично иде:

 • Линук Сервер
 • Апацхе / нгинк веб сервер
 • МиСКЛ база података
 • ВордПресс

Могли бисте научити да све то сами конфигуришете и одржавате или да запослите сисадмин, али зашто губити драгоцено време и новац? Коришћењем ПааС провајдера, можете се фокусирати на свој садржај или производ, а не на софтвер испод њега.

СааС (Софтвер као услуга)

Разумевање облачне терминологије
© арунабхдаскомпјутерство

Традиционални софтверски модел обично захтева лиценцу за сваки корисник орм рачунара и пошто је софтвер инсталиран локално, било каква ажурирања или проблеми са рачунаром могу резултирати прекидом рада и губитком прихода.

СааС уклања потребу за инсталирањем софтвера на појединачне машине пружајући га преко сигурне интернетске везе, без главобоље појединачних лиценци или ажурирања грешака. Када се софтвер ажурира, све промене се изводе у целости сервиса. Корисници могу да приступе софтверу са било које машине са Интернет везом.

Провајдери СааС-а обично раде на бази плаћања, наплаћујући малу месечну накнаду. Иако ово у почетку може изгледати изненађујуће, СааС пружа неколико предности у односу на традиционални софтверски модел. Софтвер вам је доступан са било којег уређаја и не захтева никакву инсталацију. СааС провајдери аутоматски испоручују нове исправке или закрпе. Предузећа и корисници више не морају да купују скупе надоградње и баве се гњавишима око њиховог инсталирања. Дугорочни трошкови обично ће бити јефтинији од процеса куповине лиценци, инсталирања, надоградње или подршке софтвера у компанији.

СааС има смисла и за кориснике и за програмере. Ако вам се свиђа идеја да преместите свој софтвер у облак и имате приступ најновијој верзији на својим уређајима, у прошлости смо покрили разне СааС продавце.

Без обзира на индустрију, постоји добра шанса да пређете са старомодног софтвера за десктоп на цлоуд сервис. Добар пример су наши најбољи добављачи рачуноводственог софтвера, који вам омогућавају да своје књиге држите са било којег уређаја, укључујући мобилне телефоне или таблете.

Остали примери укључују алате за управљање односима са клијентима (ЦРМ), обавезан посао за свако предузеће које продаје производе или услуге. Коришћење ЦРМ-а заснованог на облаку омогућава вашем предузећу централизацију и управљање стварима као што су календари, управљање задацима, огласне кампање, листе е-поште и алати за конверзију. Истражили смо најповољније ЦРМ-ове за мала предузећа како бисте пронашли ону која задовољава ваше потребе.

Приступ вредним информацијама и алатима попут ових омогућава вам да останете на врху сваког аспекта вашег пословања са било којег уређаја, са било које локације.

Сарадња помоћу СааС-а

Пре него што пређемо на следећи мандат, погледајмо једну од највећих предности коришћења СааС-а за ваше пословање – сарадњу.

Када користите традиционални софтвер инсталиран на вашој машини, ваш рад се чува на вашем уређају. Можете да је копирате у мапу и делите преко Дропбок-а или Гоогле диска, али то захтева намерне, ручне акције са ваше стране. Прављење и уређивање докумената као тим је лакше и брже када је ваш софтвер дизајниран с обзиром на сарадњу.

Проналажење правог софтверског пакета за ваше пословање је једноставно када се ослоните на стручњаке овде на Цлоудвардс.нет, па ћемо вам показати како ваш посао може имати користи од складиштења и сарадње у облаку.

Заокружили смо најбоље алате за сарадњу у облаку како бисмо помогли вашем предузећу да повећате продуктивност и уклоните непотребне проблеме. Не губите драгоцено време претражујући е-пошту или раштркане апликације за слање порука, ослањајући се на телефонске позиве и гласовне маилове или се бавите верзијом датотека и резервним копијама. Померите свој софтвер у облак и усредсредите се на важан посао – олакшавамо вам.

УЦааС (обједињене комуникације као услуге)

УЦааС је један од мање познатих и наизглед најјаснијих кратица за облаке. Звучи сложено, али у основи је домаћин свих ваших комуникација у облаку. Ово ипак није само тренутна порука или Скипе – УЦааС провајдери омогућавају вашем предузећу да угости све његове комуникационе алате у облаку и приступа им са више уређаја на било којој удаљености.

Телефонски систем заснован на облаку може се без проблема интегрисати са алаткама које већ користите. Провајдери попут Вонаге-а омогућавају вам да интегришете све своје комуникационе и пословне алате, попут Салесфорце ЦРМ, Г Суите, Мицрософт Динамицс и других апликација.

Имајући ваш цалл центар у облаку и интегрисан са алаткама које већ користите, омогућава вам да се фокусирате на посао уместо на ваш телефонски систем. Одржавање позивног центра и свег тог хардвера је скупо. Премештање вашег телефонског система у облак омогућава дељење ресурса између канцеларија или запослених без бриге о надгледању система или обављању одржавања.

ГааС (Сервис игара као услуга)

услуге у облаку за играче
© Хитна помоћ

Када смо покренули будућност облака почетком ове године, ГааС је била једна од тема које смо се дотакли. Иако у почетку може звучати изненађујуће, то је технологија која се брзо развија и подржавају компаније попут НВИДИА.

Највећа корист од ГааС-а је то што нема проблема. Не морате бринути о закрпама, исправкама, дигиталним преузимањима, инсталацији игара или чак о оном хардверу који се љуљате.

Чули сте то право: нема инсталације или хардверске невоље. Колико је фрустрирајуће купити игру и чекати сате да је преузмете, инсталирате и затим ажурирате? Игре су огромне датотеке ових дана, а закрпе могу бити и изненађујуће велике. Са ГааС-ом игра се покреће на моћном цлоуд серверу. Закрпе или исправке се изводе на серверу за све кориснике, елиминирајући потребу за играчима да их преузму и инсталирају.

Игре се могу оптимизовати за хардвер сервера на којем се изводе, што резултира повећаним перформансама, бољом графиком и бољим играњем за све. Ово нас доводи до следеће предности игара у облаку, могућности играња игара на било ком уређају. ПЦ-и, Мац-ови, таблети, паметни телефони или други уређаји са малим напајањем могу се користити за играње игара јер се сва обрада одвија на моћном удаљеном серверу.

Са ГааС-ом нећете морати да се бринете о куповини скупе радне површине или надоградњи компоненти. Можете добити исто искуство играња са таблетом или телефоном и вашим омиљеним контролером, било где са Интернет везом.

То је још увек растућа индустрија, али покрили смо првих пет услуга у облаку за играче у прошлости и стално проверавамо најновије вести о ГааС-у.

Хибрид Цлоуд Сервицес

Покрили смо како је облак променио начин на који радимо и демистифицирали смо маркетиншки спектар. Цлоуд провајдери често нуде комбинацију услуга, укључујући ИааС, ПааС и СааС. Ови хибридни провајдери облака су одлични за предузећа са широким распоном потреба. Саставили смо листу десет најбољих добављача хибридних цлоуд решења да бисмо вам помогли да нађете одговарајуће подударање за ваше потребе.

Амазон Веб Сервицес је најбољи пример тога који нуди преко 70 различитих цлоуд услуга у различитим зонама широм света.

Ако сте стартуп или мали бизнис, готово је немогуће изградити инфраструктуру која се протеже широм света испочетка. Употреба добављача попут АВС-а омогућава вам да растете експоненцијално и да приступите ресурсима онако како су вам потребни. Коришћење услуга у облаку, као што су ИааС или ПааС, је најбољи потез који можете направити да бисте своје пословање скинули са земље без рушења банке.

Хеситатион

Најчешћа брига око преласка у облак је безбедност, а на Цлоудвардс.нет-у разумемо зашто. Ваши подаци су вредни. Ваши подаци су кључни за ваше пословање и требали бисте подузети кораке да бисте били сигурни.

Цлоудвардс.нет је посвећен томе да помогне нашим читаоцима да разумију предности и ризике цлоуд услуга. Покрили смо првих десет главних ризика складиштења у облаку. Такође смо објавили оно што треба да знате о безбедности у облаку.

Описали смо предности као и друге факторе које треба размотрити да ли се питате да ли да преместите посао у облак. У нашим очима предности коришћења облака надмашују ризике – све док их унапред познајете и предузмете праве кораке да бисте остали безбедни на мрежи.

Закључак

Често се шали да нико не зна шта је облак у ствари. Лако је схватити зашто се увек ковани нови акроними, креирају нове услуге или производи. Технологија се креће брзином осветљења и непрестано се мења, али Цлоудвардс.нет је овде да демистифицира облак за све наше читатеље.

Обухватили смо промене облака рачунара које су донеле у свет технологије и објаснили смо значење иза жаргона. Једном када прођете поред ових речи, лако је видети како можете имати користи од решења у облаку, било да сте кућни корисник или растуће предузеће. Облак вам штеди новац и време, повећава вашу продуктивност и кад завршите свој посао за дан омогућава вам да се опустите уз омиљену телевизију, филмове или игре.

Као и увек, ако имате било каквих питања или коментара, обратите нам се остављајући коментар испод. Хвала вам за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map