Пет најгорих грешака у облаку од 2011. године

Грешка је грешка, пропуст или неуспех који узрокује да рачунарски програм произведе погрешан резултат. Хакери често користе ове слабости за компромитовање система.


Пропади узрокују да услуга заустави или угрози приватност. Ниједна компанија није имуна на проблеме кодирања. Чак и облачни провајдери имају проблема због проблема са програмирањем. Да бисте доказали поанту, ево пет најгорих грешака у облаку које су погодиле од 2011. године.

Хеартблеед (2012-2014)

Грешка Хеартблеед није погодила ниједног добављача облака, али је једна од најпознатијих рањивости софтвера која је икада документована. Представљен је 2012. године, али није објављен до априла 2014. године.


© Хеартблеед

Хеартблеед је сигурносна грешка у библиотеци криптографије ОпенССЛ-а и најчешће се користи као дио сигурносног протокола транспортног слоја. Када је код првобитно дизајниран, направљен је за ТЛС као начин за тестирање и одржавање сигурних комуникацијских веза активним. Међутим, грешка кодова прошла је незапажено и стављена у употребу.

Хеартблеед омогућава било коме приступ и крађу информација које би иначе биле заштићене ССЛ / ТЛС протоколима. У тренутку открића, око 600.000 сервера имало је ту рањивост у свом ОпенССЛ коду. Права опасност је да се кршења не евидентирају.

Дропбок Линк Буг (2014)

Иако нема службеног имена за ову грешку, био је веома опасан јер су потенцијално осетљиве информације процуриле на мрежи. У мају 2014. Дропбок је почео блокирати дељене везе у настојању да заштити своје клијенте. Откривено је да су због рањивости на вебу ненамјерни примаоци прегледали неколико докумената.

пет најгорих грешака у облаку
© цлаустцхи

Датотеке које су откривене имале су грешку у заглављу препоруке створене када је корисник дијелио. Сви ови документи имали су везе треће стране које су, након што их је приматељ активирао, податке делили са било киме.

Незнанци путем интернета странци могу видјети документе као што су пореске пријаве и пријаве за хипотеку. Ове датотеке су садржавале личне податке који су могли бити украдени и искоришћени.

Амазон веб услуга (2012)

У 2012. години, Амазонова веб услуга претрпела је квар који је првобитно настао због квара на хардверу. Иако је удар грома био главни узрок, неоткривена програмска грешка отежала је обнову услуга.

пет најгорих грешака у облаку
© диТии Цом

Због грешке, један центар података није успео да се пребаци на резервне генераторе. Овај квар је проузроковао исцрпљивање ћелија напајања у непрекидном напајању, рушивши хардвер у том региону.

Проблеми са софтвером нису се зауставили на томе. Ова грешка је такође проузроковала уско грло у процесу покретања система што је узроковало значајна кашњења у враћању система на мрежу. Уместо једноставног обнављања, то је постало мучење у трајању од неколико сати.

Дропбок Селецтиве Синц Буг (2014)

Дропбок буговима није странац, јер се још један проблем појавио за популарну компанију у облаку 2014. године. Међутим, овај пут, уместо дељења датотека са светом, проблем је губитак података.

пет најгорих грешака у облаку
© Еугенио Тиенго

Грешка утиче на софтвер Дропбок-ове Селецтиве Синц који узрокује да се мапе не синхронизују према намену. Уместо тога, датотеке које су требале да живе само на Дропбок-у заправо се уклањају са корисниковог хард диска и са његовог мрежног налога.

Прави проблем није само у томе што датотеке нестају; Даљњи пропуст чини да се подаци преносе како су тражени, креирају се мапе и све изгледа у реду. Када корисник схвати да њихови документи садрже 0 бајта, често је прекасно да Дропбок помогне.

Мицрософт БПОС Буг (2011)

Мицрософт није имун на повремене пропусте. Међутим, у мају 2011., штуцање у њиховом систему узроковало је да се сви корисници БПОС-ових колаборативних услуга дигну са е-поште. Купци нису могли читати, писати или чак приступати својим рачунима и нико, па ни извршни директори нису остали нетакнути.

пет најгорих блогова у облаку
© Роберт Сцобле

Кад се то догодило, БПОС је тек почео да добија на значају и Мицрософт је и даље радио на убедјивању људи да се пређу на сервер за онлајн размену. Не само што је прекид прекидао пословну комуникацију на неко време, никад није постојала истинска идентификација одговорне грешке.

Једино дато објашњење био је проблем у оквиру Екцханге Екцханге-а.

Закључак

Ниједан софтвер није савршен. Добар је као и особа која напише шифру. Пошто постоји људска компонента, познато је да бугови утичу на системе.

Услуге у облаку чине рањивије него што би корисници могли да мисле. Најбољи начин да осигурате заштиту података је сигурносна копија на више места и никада не стављајте све своје драгоцене датотеке на једно место.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map