Пет најбољих начина облачног рачунања користи се у корист човјечанства

Рачунарство у облаку није само за чување драгоцених успомена или чак заједнички рад на великом пројекту. Иако су ове ствари важан део облака, оне су само савет ледене бурге када је у питању шта ови масивни сервери заиста могу да ураде. Много ствари се може постићи коришћењем моћних рачунара.


Којих су првих пет пројеката рачуналства у облаку који се користе у корист човечанства?

Гоогле и Иницијатива за истраживање климе

Гоогле нуди њихову технологију облака да би користили научној заједници у неколико области.

Један од њих је сарадња са научницима из Владине иницијативе за истраживање климе. Гигант претраживача донирао је 50 милиона сати рачунарског времена за овај пројекат. Информације добијене из ових података користит ће се за помоћ заједницама и организацијама да погледају услове на свом подручју.


© Марцио Цабрал де Моура

Иницијатива за климатске податке нада се да ће прецизирање предвиђања ризика повезаних са климом учинити прецизнијим. Истраживачи имају приступ алатима на Гоогле Еартх Енгинеу за обављање своје геопросторне анализе. Научници такође могу приступити интерактивним мапама и графиконима планете. Ове табеле покривају податке од 1984. до 2012. године.

Дајући истраживачима скалабилан приступ програму Еартх Енгине, Гоогле се нада да ће се информације брже кретати и бити изван лабораторијских поставки и у руке јавности. Коначно, циљ је створити производ за мапирање и надгледање суше високе резолуције, у реалном времену за континентални део Сједињених Држава.

Интел и Тхе Мицхаел Ј. Фок Фоундатион

Интел користи могућности рачунарског облака и складиштења података да би се борио против веома специфичне болести. Паркинсонова болест погађа око 100 милиона људи само у Сједињеним Државама, а годишње се дијагностикује 50.000 до 60.000 нових случајева. Зато је Интел сарађивао са фондацијом Мицхаел Ј. Фок у настојању да пронађе нове начине да открије лек.

Интел развија нови носиви уређај у облику сата, који током дана прати кретања пацијената. Свака од података преноси се у облак преко ВиФи везе. Једном тамо, програм за рачунарење у облаку Цлоудера обрађује податке у потрази за аномалијама које могу помоћи лекарима да боље разумеју напредовање болести.

Ове информације, заједно са евиденцијом коју води пацијент, пружиће лекарима тачнију слику напретка болести. Такође помаже истраживачима да открију боље планове лечења и које терапије најбоље делују за пацијента.

Гоогле и ДНК истраживање

Клима је важна, али тешко да је то једина област у којој Гоогле нуди своје услуге складиштења и рачунара у облаку. Гигант претраживача такође се бави областима генетике. Почетком ове године Гоогле се придружио Глобалној алијанси за геномику и здравље.

Ова коалиција истраживачких универзитета, форума науке о животу и пружалаца здравствених услуга покушава да подстакне остале у индустрији да удруже своја истраживања и раде заједно на успостављању стандарда за управљање подацима. У ту сврху, Гоогле пружа истраживачима складиште и сигурност за огромне пројекте, без икаквих трошкова.


© Ордо

Гоогле је далеко од јединог добављача који нуди простор истраживачима. Амазон је почео да нуди бесплатно складиштење научницима пре неколико година. Међутим, они који желе да користе моћ рачунара у облаку Амазонових С3 сервера морају да плате трошкове коришћења.

Генетичари могу да користе Гоогле рачунарство у облаку да би прешли стотине гигабајта података да би откључали потребне трагове. Истраживачи се надају да ће то довести до стварања лекова који спашавају живот.

ДНК Некус је једна компанија која користи Гоогле-ову моћ облака да би генетичарима понудила могућност лаког сортирања кроз национално СРА складиште.

Компанија са седиштем Моунтаин Виев огледала је базу података о 350 терабајта облачног простора. Ново сучеље омогућава генетичарима да брзо пронађу одређене информације о секвенцирању ДНК. Ови подаци ће се користити за откривање медицинског и биотехнолошког напретка.

ИБМ и Цориелл Сциенце Сциенце преузимају ПАЦЕ

ИБМ нуди и услуге рачунања у облаку на име здравствене заштите. Користећи њихов Софтлаиер програм, компанија сарађује са компанијом Цориелл Лифе Сциенце на програму свеобухватне неге старијих особа, познатијег као ПАЦЕ. ПАЦЕ ради на повећању сигурности лекова за старије особе разумевањем како ови третмани делују на генетском нивоу.

Брис се узима са образа пацијента. ДНК се затим чува на локацији за складиштење у облаку, коју обезбеђује ИБМ.


© Нуффиелд Биоетика

Да би просијала више од 3 милијарде података података које појединачни геном може произвести, Цориелле Лифе Сциенце користи рачунар СофтЛаиер. ГенеВаулт, како се назива њихово складиште, омогућава лекарима приступ подацима да би одредили најбоље лекове за свог пацијента.

Рецепт се одређује након што се изврши низ тестова на ДНК информацијама које се налазе у трезору. Анализа овог генетског кода може предвидјети ефикасност лека. Ове се информације сигурно дијеле с љекарима како би се лакше управљало рецептима за старије особе и избјегло стање опасно по живот.

Геолошке опасности и маглица Хелик

Тражење гео-опасности је тежак задатак, али савршен за рачунање у облаку. Хеликова маглица удружена је са Европском свемирском агенцијом, Центром националних д’Етудес Спациалес у Француској и Немачким ваздухопловно-свемирским центром ради стварања платформе посматрања Земље. Циљ је да се фокусирамо на истраживање земљотреса и вулкана.


© Јосе Мануел Де Арредондо

Организација за сузбијање гео опасности прати динамику Земље и процену гео-опасности ради смањења губитака и имовине проузрокованих овим природним катастрофама. Маглица Хелик ће угостити опсежне информације које је група прикупила, укључујући податке ЕСА сателита. Рачунарски провајдер облака треба обрадити и повезати огроман скуп података.

Ова сарадња између организације Суперситес Гео-неварност и маглице Хелик омогућиће корисницима из целог света да размењују податке. Нада је да ће се пронаћи начин за предвиђање земљотреса и вулканске активности и за повећање корисничке базе наука.

Закључак

Рачунарство у облаку има потенцијал да помогне откључавању мистерија људског генома, пресликава климатске услове и помаже у предвиђању природних катастрофа.

Да ли је изградња технологије облака окосница напретка у хуманистичким областима? Јавите нам своје мисли у коментарима испод.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me