ОнеДриве вс Дропбок – који је најбољи провајдер за складиштење у облаку

Дропбок и ОнеДриве су две конкуренције за складиштење у облаку које на први поглед могу изгледати врло слично. Стога је разлог да се многи вероватно придржавају провере колико складиштеног простора и колико ће то коштати пре него што одаберу.


Међутим, на Цлоудвардс.нет-у знамо да би просечни потрошач требало да гледа много више од ових ствари. Да бисмо помогли нашим читаоцима да донесу одлуку о најбољој услузи складиштења у облаку, саставили смо овај пример упоредног дела како бисмо осветлили најважније разлике између Дропбок-а и ОнеДриве-а.

Наш закључак је да, иако се чини да ОнеДриве нуди већу вредност на површини, Дропбок приступ контроли и шифрирању садржаја чини јасним избором за кориснике који цене безбедност на мрежи..

Битка: Дропбок вс. ОнеДриве

Пошто се решења за складиштење у облаку могу разликовати на врло важне начине, важно је погледати како се Дропбок и ОнеДриве слажу у резервне делове. Током четири круга детаљно ћемо детаљити сваку услугу у категоријама ценовних планова, синхронизације, контроле садржаја и шифрирања..

1

Цене

Прво, погледајмо како се наша два кандидата упоређују када је реч о ценама.

Дропбок

Дропбок Басиц корисницима даје 2 ГБ бесплатног складишта у облаку. Иако то заостаје за многим главним конкурентима компаније Дропбок – укључујући ОнеДриве – Дропбок омогућава корисницима да зараде више слободног простора путем препорука. На бесплатном рачуну, препоруке нето по 500 МБ, до 16 ГБ.

За људе којима треба више простора, Дропбок Про долази са 1ТБ меморије у облаку, која се наплаћује месечно или годишње.

Трошак је у складу с оним што бих очекивао за похрану у облаку од 1ТБ. Проблем са структуром плана Дропбок-а је што они не нуде мање или веће издвајања за складиштење. Овај недостатак флексибилности поново је у супротности с неким од главних конкуренција, укључујући Гоогле Дриве и ОнеДриве (прочитајте нашу Дропбок вс Гоогле Дриве вс ОнеДриве поређење).

Корисници Дропбок Про-а могу да искористе препоручени програм, уз 1 ГБ додатног простора за складиштење по препоруци. Простор за препоруку је ограничен на 32 ГБ.

Дропбок нуди разуман пословни план, који се кошта по цени од 12,50 долара по кориснику. Сваком пословном кориснику првобитно је додељено 1ТБ простора за складиштење, али Дропбок ће то одобрити неограниченим складиштем на захтев – и без додатних трошкова. Међутим, морате да купите најмање пет лиценци, тако да вероватно неће бити опција за већину обичних потрошача.

Један погон

Мицрософт одобрава 5 ГБ бесплатног складишта у облаку за почетак. Ако то није довољно, нуде обичне потрошаче три различите опције.

Укључивање плана од 50 ГБ за само 1,99 долара месечно је леп додир. Многи корисници не требају 1ТБ простора за складиштење у облаку и требало би да цене опцију нижих трошкова.

Међутим, пријавите се за лични или кућни план од 1ТБ и добићете приступ верзијама за Оффице 365. Сада свако може бесплатно да користи Оффице Онлине, али верзије за радну површину омогућавају вам да раде изван вашег прегледача..

Апликације за Оффице 365 укључују:

 • Реч: обрада текста
 • Екцел: табеле
 • Поверпоинт: презентације
 • ОнеНоте: узимање белешки

Мицрософтов план од 1ТБ кошта се испод својих најближих конкурената, укључујући Дропбок. Оффице 365 Хоме је посебно добар посао за породице: цена са 9,99 УСД је оно што већина услуга наплаћује за једног корисника.

Као и Дропбок, Мицрософт нуди и пословни план који се испоручује у неколико укуса, у распону од 60 до 120 долара по кориснику, годишње.

Мицрософт не предвиђа минимално рачунање корисника за своје пословне планове. На плану ОнеДриве Бусинесс Адванцед, ако се пријавите за најмање пет корисника, количина складиштења по кориснику постаје неограничена. Занимљиво је да ОнеДриве не проширује ту корист на Бусинесс Алл-Ин-Оне план.

Прве рунде мисли

Дропбок је започео партнерство са Мицрософт-ом 2015. године како би омогућио претплатницима да прегледају и уређују садржај са Оффице Онлине. Ова интеграција је бешавна и одвија се унутар Дропбок веб интерфејса. Међутим, за његово коришћење морате бити на мрежи.

То што су претплатници ОнеДриве од 1 ТБ добили приступ радној верзији Мицрософтовог популарног уредског пакета, остаје лепа предност одабиру ОнеДриве-а преко Дропбок-а. Међутим, где ОнеДриве заиста блиста над Дропбоком, јесте флексибилност и цена. ОнеДриве нуди опцију од 50 ГБ и породични план. Поред тога, његов план од 1 ТБ је за месец дана јефтинији за 3 долара од Дропбок Про.

Рунда: Ценовно место за ОнеДриве

Дропбок Лого
ОнеДриве Лого

2

Синхронизовати

Овај круг говори о утврђивању који ће од два провајдера најбоље ажурирати ваше датотеке, као и провера брзине везе обе услуге..

Дропбок

ДропБок вам омогућава да синхронизујете садржај на било којем уређају на који сте инсталирали апликацију Дропбок. Подржане платформе за радне површине укључују:

 • Виндовс
 • Мац ОС
 • Линук (Убунту, Федора)

Инсталирањем апликације на радну површину ствара се мапа за синхронизацију која се може користити као и било која друга фасцикла на вашем ОС-у. Премештањем садржаја у ову мапу учитава се у центар података са Дропбок-ом

Дропбок има мобилне апликације за:

 • Андроид
 • иОС (иПхоне, иПад)
 • Виндовс Пхоне
 • Купина

Уопштено, уређаји које подржава Дропбок укључују и популарне платформе и неколико које нису тако честе, као што су Убунту и Федора.

Да бих видео колико добро Дропбок управља процесом синхронизације, извео сам неколико тестова на свом Виндовс лаптопу како бих оценио брзину преноса датотека. Ови тестови су укључивали слање директоријума компримованог 258 МБ у и из облака.

У контексту, брзина учитавања и преузимања била је у просеку 160/12 Мбпс током спровођења ових тестова, према спеедтест.нет.

Просј. време учитавањаПросј. Време преузимања
Дропбок4:440:19
Један погон3:550:14

Ово су прилично добра времена, али са Дропбок-ом заправо постаје боље. То је зато што Дропбок садржи нешто што се назива инкрементална синхронизација. Постепена синхронизација је процес преноса датотека у којем се синхронизују само измењени делови датотеке. Пошто се цела датотека не преузима или преузима сваки пут када се датотека промени, штеди и време и ресурсе система.

Да бих сазнао колико сам урадио још један тест у коме сам направио малу измену компримоване мапе на свом лаптопу (избрисао сам једну од датотека унутар ње). Измена се одразила на мом облаку складишта Дропбок-а за само 13 секунди.

Да би помогао даљем управљању утицајима на системске ресурсе, Дропбок омогућава корисницима да умањују брзину преноса и преузимања. Овим процесом се може управљати са иконе системске траке.

Иако вероватно неће доћи до проблема са којим ће се већина људи сусрести, када преносите датотеке у Дропбок преко прегледача, постоји ограничење величине датотеке од 20 ГБ. Нема ограничења ако је отпремате са радне површине или мобилне апликације.

Један погон

ОнеДриве долази унапред инсталиран на Виндовс 10 уређајима и осмишљен је да буде саставни део Виндовс искуства јер Мицрософт следи тренд пребацивања услуга у облак.

Инсталација је доступна и за Мац ОС Кс 10.9 или новији, што је корисно ако желите радити са различитих платформи за различите задатке или попут МС Оффице-а, али више волите Мац машине. Мицрософт не подржава ниједну варијанту линука.

Међутим, мобилни приступ је широк, са апликацијама за:

 • Андроид
 • иОС (иПхоне, иПад)
 • Виндовс Пхоне
 • Купина

Да бих упоредио ово двоје, извео сам исте тестове брзине синхронизације на ОнеДривеу као и на Дропбок-у.

Просј. време учитавањаПросј. Време преузимања
Дропбок4:440:19
Један погон3:550:14

За почетне преносе датотека, ОнеДриве је надмашио Дропбок с малом маргином.

Проблем је у томе што, за разлику од Дропбок-а, ОнеДриве не укључује инкрементални пренос датотека у своју мрежну архитектуру. То значи да се измењене датотеке у потпуности замењују сваки пут када се датотека промени. То може оставити поједине кориснике и њихове сараднике да чекају ако је датотека посебно велика.

Такође повезује већу пропусност и системске ресурсе, што може утицати на вашу способност за обављање других задатака. Учинивши ствари још мутнијима за кориснике, Мицрософт не подржава пребацивање брзине синхронизације. То може представљати проблем ако радите са спором везом или преносите велике датотеке.

ОнеДриве такође ограничава учитавање величине датотеке на 10 ГБ, без обзира да ли започињете ове отпреме из свог веб прегледача или директоријума за синхронизацију уређаја. То неће утицати на већину корисника, али треба бити свестан.

Два круга мисли

Дропбок подржава нешто шири спектар платформи од ОнеДривеа, али већина корисника неће бринути с обзиром да оба подржавају Виндовс, Мац ОС, иОС и Андроид.

Већи проблем – и заиста важан разлог да одабере Дропбок преко ОнеДриве-а – је необјашњив Мицрософт неуспех да угради инкременталне фајлове у своју архитектуру преноса. То може узроковати непотребно повлачење синхронизације. За оне који имају ограничења у својим плановима података, такође троше више мегабајта.

Укључивање Дропбок-ових контрола за синхронизацију је само још један разлог зашто је лак одабир у другом кругу.

Роунд: Тачка синхронизације за Дропбок

Дропбок Лого
ОнеДриве Лого

3

Дељење и контрола садржаја

Колико једноставно наша два кандидата чине дељење датотека и садржаја на уређајима?

Дропбок

Дељење помоћу Дропбок-а врши се преко веб интерфејса. Једноставно означите жељени предмет или објекте и кликните на дугме „схаре“.

Када делите садржај, креирате везу у вези са тим садржајем. За дистрибуцију, можете да пошаљете везу одређеним појединцима из интерфејса или је само копирате и залепите где год желите (тј. Слацк, Фацебоок, текстуална порука). Свако с том везом тада може приступити том садржају и коментирати га.

Садржај можете делити и на нивоу датотеке и мапе. Међутим, само дељења мапа могу добити дозволу за уређивање. Ако делите појединачну датотеку, позиви су ограничени за гледање.

Један од кључних аспеката контроле садржаја који Дропбок добија исправно је укључивање и лозинки и датума истека веза. Нажалост за кориснике који не плаћају, за приступ овим опцијама морате бити Дропбок Про корисник.

Из Дропбок веб интерфејса лако можете пратити ваш заједнички садржај са две различите странице.

Картица „дељење“ омогућава вам да видите које мапе и датотеке сте поделили и које сте поделили са вама. Картица „везе“ омогућава вам да управљате опцијама веза које су повезане са вашим дељеним садржајем.

Постоји трећа страница која се зове „догађаји“ на којој можете прегледати опште активности на свом налогу. Ово укључује радње које сте предузели и ви и они који су позвани да приступе вашем садржају.

Ако ви или један од ваших сарадника направите нежељену промену датотеке или случајно обришете датотеку, Дропбок вам омогућава да опоравите избрисане датотеке и претходне верзије датотеке.

Избрисане и претходне верзије датотека можете да опоравите све док траје 30 дана од брисања или промене датотеке. Ако сте корисник Дропбок Про-а, постоји и опција за куповину проширене историје верзије (ЕВХ) која ће вам сметати до једне године.

Ако сте Дропбок Бусинесс корисник, можете обрисати избрисане или претходне верзије датотека неограничено и без потребе да плаћате привилегију.

Један погон

ОнеДриве има једно од најлепших веб интерфејса било које услуге чувања у облаку. Јасно је дизајниран и добро осмишљен – олакшава дељење више објеката одједном.

Као и код Дропбок-а, када делите фасциклу или датотеку ОнеДриве креира УРЛ везу која је окренута ка њој. На ту везу можете да додате дозволе које корисницима допуштају уређивање дељеног садржаја или им ограничава приступ само за преглед.

Из интернетског интерфејса можете или копирати везу за ручну дистрибуцију, послати је путем е-поште или делити на разне платформе друштвених медија као што су Фацебоок и Твиттер.

ОнеДриве ипак не дозвољава постављање лозинки или датума истека на дељеним везама. То је разлог за забринутост јер то значи да они са којима сте поделили везе могу их проследити другима без вашег пристанка или знања.

Веб интерфејс ОнеДриве-а омогућава вам да прегледате дељени садржај помоћу картице „дељено“, што ће вам помоћи да не изгубите из вида оно што је вани.

ОнеДриве се аутоматски интегрише са Оффице Онлине. Иако можете да вршите ревизију измена других у одређеном документу из одговарајуће Оффице апликације, ОнеДриве не даје корисницима начин шире ревизије активности као што Дропбок ради на својој страници догађаја.

ОнеДриве омогућава опоравак претходних верзија датотека, само за Мицрософт Оффице датотеке датотека. Заглавили сте са било каквим променама које се извршавају у не-Оффице датотекама, што искључивање могућности боље контроле и ревизије чини још опаснијим

Избрисане ставке можете повратити из канте за рециклирање током 30 дана, без обзира на врсту датотеке. Међутим, ако садржај у вашој корпи за отпад пређе десет процената укупне количине облака, најстарије ставке биће аутоматски и трајно избрисане након три дана.

Три округле мисли

Обје услуге олакшавају дијељење садржаја. Међутим, ако нисте у могућности да заштитите такав садржај, требало би да вас пази да то радите са ОнеДривеом.

Иако морате бити претплатник са уплатама како бисте додали лозинке и датуме истека за дељење садржаја са Дропбоком, бар су неке могућности ту. Дропбок такође нуди боље могућности ревизије и флексибилнији опоравак избрисаних датотека и верзија.

Коло: Дељење и контрола садржаја за Дропбок

Дропбок Лого
ОнеДриве Лого

4

Сигурност

Посљедње, али не најмање битно, колико је сигурно похрањивање података било којом услугом?

Дропбок

Дропбок шифрира податке у транзиту са заштитом транспортног слоја (ТЛС) и 128-битном АЕС енкрипцијом. 128 бита може се чинити мало када је 256-битна енкрипција опција, али у све практичне сврхе је неизбрисива. Такође, што је шифрирање мање сложено, брже је време преноса.

Једном када датотеке стигну у Дропбок центар података, они се дешифрују. Након тога, садржај датотека се поново шифрира, овај пут помоћу 256-битног АЕС-а. Међутим, они остављају ваше метаподатке у обичном тексту. То помаже у процесима индексирања, али је такође брига сигурности јер још увек много може рећи о вама из метаподатака.

Генерално гледано, Дропбок има строге политике према запосленима који приступају корисничким подацима. Међутим, у одређеним случајевима, попут налога под налогом, дешифрират ће и дијелити ваше податке.

Они то могу да ураде јер задржавају ваш кључ за шифровање. Дропбок не нуди опцију за шифровање са нултим знањем (од краја до краја). Ако вас то забрињава или желите да сазнате више о томе шта је шифровање нулта знања, Цлоудвардс.нет има много чланака о овој теми – попут овог чланка о сигурним алтернативама Дропбок-а..

Дропбок омогућава корисницима да поставе верификацију са два фактора како би приступили њиховим подацима, што помаже у заштити од слабих лозинки, које се могу поништити нападима грубе силе..

Након омогућавања, поред пријављивања на свој налог лозинком, од вас ће се у будућности затражити да унесете сигурносни код послан на ваш мобилни телефон или да користите мобилну апликацију за потврду вашег идентитета.

Један погон

Као и код Дропбок-а, подаци ОнеБок-а су шифровани док су у транзиту користећи ССЛ / ТЛС.

Међутим, подаци о мировању тренутно су шифровани само за налог ОнеДриве Бусинесс, а то није добро с обзиром на неке од брига о кршењу података које сам горе споменуо, заједно са чињеницом да је Мицрософт често напад хакова због његове свеприсутности..

Рачуни ОнеДриве Бусинесс заштићени су 256-битним АЕС-ом.

Поред тога, Мицрософт је сопственим признањем скенирао ваше датотеке ради неприхватљивог садржаја. Иако је ово покушај за сузбијање ширења дечије порнографије, а Мицрософт тврди да не користи скенирање ни за шта друго, неким корисницима може бити непријатно са овим поступком.

Према њиховим интерним правилима, материјали заштићени ауторским правима, попут филмова, неће бити уклоњени ако са њима не буде поднето обавештење о кршењу ауторских права. Надаље, тврде да такве скенирање не користе у маркетиншке сврхе.

Ипак, с обзиром на њихове лажне политике шифровања и чињеницу да скенирају ваше податке, моји савет је да користите ОнеДриве само за текуће радне пројекте који нису осетљиви по природи..

Рунда: Безбедносна тачка за Дропбок

Дропбок Лого
ОнеДриве Лого

5

Пресуда

Као оптимиста са смислом за корисност, покушавам да нађем вредност у свему. Међутим, с обзиром на то да се Дропбок интегрише са производима МС Оффице-а, имам малих проблема да се залажем за случај у којем бисте, уместо тога, желели да користите ОнеДриве, јер то негира једину стварну предност коју би имао.

Мицрософтова стратегија која стоји иза ОнеДриве-а изгледа као да се ослања на Виндовс 10 кориснике који мисле да је то интегрално искуство, а не оно где се труди и успоређује конкуренте попут Дропбок-а у функцијама и функционалности

Штета, јер ако би Мицрософт направио неколико потешкоћа, ОнеДриве би могао бити врхунски производ. Механика интерфејса је фантастична и изгледа изванредно.

За сада, Цлоудвардс.нет без резерве препоручује Дропбок преко ОнеДриве-а. Да ли се слажеш? Јавите нам у коментарима испод, хвала вам на читању.

Победник: Дропбок

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map