Напредни водич за коришћење ВордПресс-а: ВП Визардри

ВордПресс је једна од најгушћих платформи за изградњу ваше веб странице. У овом напредном водичу за коришћење ВордПресс-а, показаћемо само зашто. Кроз ове секције ћемо покрити напредне опције за оптимизацију, развој ВордПресс-а и неке опште савете о платформи док будете кренули ка потпуном савладавању..


За разлику од наших претходних водича, овде неће бити много туторијала. Када дођете до напредног краја ВордПресс-а, ствари постају много неуредније. Овде желимо да вам само пружимо основно знање о овим сложеним темама, а не да их у потпуности продремо. Уосталом, само покривање целокупног тематског развоја требало би неколико чланака од преко 5000 речи.

Упркос томе, овај је водич дизајниран да вас избаци из своје зоне комфора помоћу ВордПресс-а, користећи многобројне алате на мрежи за даље знање о платформи и њеним детаљима. Ако тражите основнији приступ ВордПрессу, проверите наше друге водиче пре него што прођете кроз овај.

 • Водич за почетнике за коришћење ВордПресс-а
 • Прелазни водич за коришћење ВордПресс-а

Напредна оптимизација

Кроз наша три водича за ВордПресс, покривали смо различите облике оптимизације од основног уређивања слика до напреднијих додатака попут ВП-Оптимизе. У овом одељку идемо дубоко у оптимизацију, додирујући како можете још више да убрзате веб локацију помоћу ЦДН-а, кеширања и прогресивног учитавања слика.

Динамични садржај са ЦДН-ом

Најбољи начин за смањење времена учитавања помоћу ВордПресс-а је употреба статичког садржаја. Статични садржај, попут блога, учитава се много брже на страници преко динамичког садржаја, као што је ЦСС датотека, која се може дохватити и прочитати сваки пут када прими упит..

ЦДН или мрежа за доставу садржаја то управо ради. Филтрира кроз ваш динамични садржај, чува га у предмеморији и служи га статичким. ЦДН провајдер (који је одвојен од веб хостинг провајдера) поседује велику количину сервера широм света да би време учитавања компримирано за.

Рецимо да је најближи дата центар вашег веб домаћина у Лос Анђелесу. Неко смештен у Сједињеним Државама имаће брже време одзива у односу на некога ко се налази у Европи. Кашњење у преносу података ваше веб странице биће дуже јер мора прећи даљњу удаљеност.

ЦДН ублажава ове проблеме. Мрежа (све док је реномирана) имаће сервере широм света, што значи да ће европски корисник добити ближе верзије ваше веб локације од ближег сервера. Ваше брзине ће се угасити на међународном нивоу осигуравајући вам исто искуство за било коју публику, без обзира где се налазили.

Поред тога, ЦДН исцрпљује ресурсе вашег веб хостинга. Будући да надређени сервер не прима упит сваки пут када се ваша веб локација учита, ЦДН ће вам помоћи у спречавању промета и ДДоС напада како би се обезбедило да ваша веб локација остане на мрежи.

Сваки расположиви ЦДН има мало другачију методу имплементације, тако да не можемо прећи преко свега. Уместо тога, фокусираћемо се на Цлоудфларе, један од најпопуларнијих ЦДН-ова и заједничку карактеристику коју смо видели током наших прегледа веб хостинга. Уз то, неки провајдери укључују бесплатну верзију Цлоудфларе-а са сваке веб локације, тако да вам није потребно поново да га инсталирате ако је то случај.

Прво идите на Цлоудфларе и пријавите се за бесплатан рачун. Када дођете до своје контролне табле, кликните на „+ додај веб локацију“ у горњем десном углу. Унесите ВордПресс домен и кликните на “започети скенирање”.

Након пар минута Цлоудфларе ће подићи ваше ДНС записе као и две опције. Да бисте искористили предност ЦДН-а, изаберите „ЦДН и заштиту“ од два. Ваша евиденција (ваша домена) треба да садржи наранџасти облак у колони „статус“. Остали записи, као што су МКС записи који се користе за е-пошту, не морају да користе ЦДН, тако да не брините да ли имате статус празног простора.

Наставите кроз поставку након што сте се уверили да су ваши ДНС записи тачни. Увек се можете вратити и променити овај одељак, тако да не брините превише ако нешто треба касније да измените. На следећем екрану ћете одабрати свој план. Цлоудфларе је мало скупљи, али би бесплатни план требао добро доћи већини корисника.

Сада када је Цлоудфларе спреман, морате да га конфигуришете. У суштини, свој домен требате усмјерити према Цлоудфларе-у који ће, опет, бити усмјерен на ваше веб хостинг. Цлоудфларе једноставно делује као проки, за који је нажалост потребно мало времена да се постави.

Идите до регистратора домена и усмјерите домен према Цлоудфларе-овим серверима имена. За снимак екрана доле користили смо ИнМотион (прочитајте нашу рецензију ИнМотион Хостинг), али поступак би требало да буде прилично једноставан, без обзира где се ваш домен налази.

Сада када је ваш домен усмјерен на Цлоудфларе, Цлоудфларе морате усмјерити на вашег веб домаћина. Пријавите се у Цлоудфларе и кликните на картицу “ДНС” на вашој табли. Ваш Запис, који је ваш домен, треба да упућује на ИП адресу сервера вашег веб хостинга. То лако можете пронаћи у цПанелу (прочитајте наш најбољи хостинг са цПанелом), али само посегните за подршком ако ваш веб домаћин не подржава овај интерфејс.

Након тога, Цлоудфларе је све постављено за употребу са вашом ВордПресс веб страницом. Ипак, постоји посебан додатак који може олакшати управљање Цлоудфларе-ом унутар ВордПресс контролне табле. Једноставно инсталирајте и покрените упуте и требали бисте бити у реду. Једино што ће вам требати је Цлоудфларе АПИ кључ који можете пронаћи овде.

Овај додатак је прилично сјајан, посебно ако имате плаћени план. Можете погледати пропусност коју Цлоудфларе штеди, долазне захтеве на ЦДН и број јединствених посетилаца које је служио. Плаћени чланови ће такође моћи да конфигуришу фиревалл за веб апликацију и напредну ДДоС заштиту унутар додатка.

Прогресивно учитавање слике

У нашем претходном водичу говорили смо о оптимизацији ваших слика за употребу на вебу путем подешавања величине и резолуције, као и неким додацима како бисте смањили сву могућу масноћу. Међутим, можете још учинити да смањите време учитавања слика.

Кључ за бријање неколико фракција од милисекунди је прогресивно учитавање слике. Међутим, то није исто што и брзи учитавање слике, јер се њих двоје често могу збунити. Прогресивно учитавање слике односи се на то када се слика учитава на страници, док се одговорно учитавање бави укупним изгледом ваше веб локације.

У основи, слике постављене за прогресивно учитавање неће се заправо учитати на страници све док корисник не скрене на њих. Ово смањује оптерећење на серверу учитавањем само оног што је „изнад преклопа“ када неко слети на вашу веб локацију.

Можете поставити све своје слике да се прогресивно учитавају кроз ХТМЛ, али ово је прилично напоран процес. Уместо тога, препоручујемо вам да инсталирате лењи утоварни додатак да бисте управљали радом ногу за вас. Већина додатака може лагати и коментаре и видео записе, тако да имајте то на уму. Ево неколико наших омиљених:

 • А3 Лази Лоад
 • БЈ Лази Лоад
 • Бесконачно скроловање – Ајак Учитај више

Оптимизација се може обавити и пре отпреме. Као што је споменуто у нашем претходном водичу, препоручујемо .пнг датотеке за било коју графику или снимку екрана, јер се формат не комбинује тако лако под компресијом. Фотографије, с друге стране, далеко су прикладније као .јпгс.

У већини случајева фотографије су огромне датотеке и, чак и након одређеног величине, потребно је мало времена да се учитате на веб страницу. Већина апликација за уређивање слика извозиће .јпг оптимизовану основну линију, нешто мању датотеку која задржава што је могуће више детаља компресијом.

Прогресивни .јпгс су мало већи, али користе другачију методу утовара. Уместо да покушавате да учитате читаву слику линију по линију, прогресивни .јпг ће учитати скупове линија кроз дужи временски период, пружајући перцепцију слике на вашој страници, али дозвољавајући више времена за њено учитавање. То је попут учитавања ИоуТубе видео записа у СД неколико секунди пре него што аутоматски скочи на ХД (иако је технологија другачија).

Ово је сигурно секундарна мера оптимизације за коришћење лењог оптерећења. Нећете уштедјети никакав простор на серверу и на ваше укупно време учитавања странице неће утицати. Међутим, може да реши проблем слике која насумично искаче на страницу након што је учитана.

Посебно, прогресивни .јпгс најбоље делују за велике датотеке са сликама. Мали .јпгс би требало да буду у реду у основном формату, јер се прилично брзо учитавају на било којој веб страници. Ако желите фотографије високе резолуције, прогресивни .јпгс ће осигурати да на вашој страници нема црне тачке док се слика учитава.

Поглед у курс за ВордПресс

У нашем претходном водичу укратко смо поменули ВордПресс кеширање и зашто је важно убрзати ствари на вашој веб локацији. Нисмо, међутим, пропустили зашто је то тако. Овде ћемо погледати ВордПресс кеширање детаљније зашто убрзава вашу веб локацију и зашто у неким случајевима може разбити вашу тему.

Започнимо заправо са разумијевањем шта је то. Када неко упише вашу УРЛ адресу и притисне „ентер“, бујица датотека почиње са пребацивања са сервера на одредишну машину. У суштини, неко посети вашу веб локацију, ВордПресс прегледа све датотеке у вашој бази података и веб сервер сакупља податке у ХТМЛ страницу да би их испоручио кориснику.

Међутим, постоји проблем са овим приступом. ВордПресс генерише садржај динамички, значи сваки пут када корисник слети на вашу веб локацију, учитава се свежи садржај, чак и ако је био тамо раније. То је углавном непотребно јер се постови блога и општи стилови веб локације вероватно неће мењати из дана у дан.

Ту долази до кеширања. Ствара статичку верзију вашег садржаја и доноси вам уместо тога, што значи да ће посетиоци који се враћају на вашу веб локацију видети кеширану верзију која би требало да буде много бржа. Поновно користи податке, минимизирајући проток између сервера и корисника.

Доступне су две врсте предмеморирања: на страни клијента и на серверу. Кеширање на страни клијента је изван ваше контроле. Користи се у већини модерних прегледача како би се убрзала учитавања поново употребом претходно преузетих података. Ваша веб локација (све док је упарена са модерним прегледачем) већ врши кеширање на страни клијента.

Ваше царство је на страни сервера. Постоје разни протоколи за кеширање који чине цео простор ВордПресс кеширања. Ево кратког описа сваког:

 • Склапање страница: Најчишћи облик кеширања. Ово је поступак статичког чувања ХТМЛ датотека и њихово послуживање из кеша. То значи мање извршавања ПХП скрипти и упита МиСКЛ базе података
 • Кеширање базе података: Ово се односи на кеширање резултата одређеног упита базе података. Уместо да ВордПресс сваки пут тражи нешто у бази података, резултат се чува у кешу и ВордПресс ће уместо тога учитати. Међутим, мораћете да очистите кеш меморију сваки пут када ажурирате базу података
 • Предметање објеката: Кеширање објеката је уграђено у ВордПресс од почетка. Слично је с предмеморирањем базе података, али прегледава резултате понављаних упита. Овде нећете морати да се петљате толико јер ће ВордПресс аутоматски спремати предмете у кеш меморију
 • Опције кеширања: ВордПресс користи листу ПХП скрипти у основи. Кад год се покрене ПХП скрипта, она се мора саставити како би се генерисао код који се може извршити. Опцоде цацхинг у основи води резултат ПХП компајлера у кеш меморију да би се смањио број извршења

Да ли разумете да кеширање захтева неку врсту складишта. Дељено хостинг (о чему можете сазнати у нашем најбољем водичу за веб хостинг) обично обезбеђује само складиштење на тврдом диску, што значи да ће ваш кеш заузети простор на чврстом диску. ВПС и наменски сервери могу искористити наменски РАМ, много бржу меморију која ће убрзати ваше кеширање. Обавезно прочитајте наш ДреамХост преглед да бисте сазнали о ВордПресс ВПС плану који је одличан.

Сада, кеширање изгледа као сан у теорији, али у пракси може бити мало бола. Савремене веб локације имају много динамичких функција које се ажурирају чак и ако не промените ниједну ствар. На пример, ваш Инстаграм феед стално ће се ажурирати иако ви заправо не мењате веб локацију.

Овај стално ажурирани динамички садржај прво ће се покварити приликом кеширања, а не ажурирати када неко слети на вашу веб локацију. Предмеморија се односи на оно што је претходно похрањено, што значи да се елементи попут ове неће поновно учитати.

Елементи попут овог покидају се само ако користе ПХП за извршење јер кеширање Опцоде спрема излаз. Најбоље решење је ослонити се на додатке или видгете који користе ЈаваСцрипт или АЈАКС за генерисање резултата јер делују на страни прегледача. Са тим, чак и када се странице кеширају, прегледач ће генерисати динамичке функције.

Ако се ослањате на одређену функцију која користи ПХП, онда је најбоље решење једноставно искључити кеширање на тој одређеној страници. Може утицати на ваше брзине, али боље је имати спору функционалну веб локацију, а затим брзу неисправну.

Неке препоруке смо дали у нашем претходном водичу за кеширање додатака. За брзу употребу, ево три наша фаворита:

 • ВП Супер Цацхе
 • В3 Тотал Цацхе
 • Оптимизација брзине странице хуммингбирд

Напредне могућности дизајна

Са знањем о дечијим темама, додацима и бочним тракама, следеће желимо да се позабавимо неким напреднијим опцијама дизајна у програму ВордПресс. Дефинисаћемо језике који се користе за развој на ВордПресс-у, као и да укратко опишемо како да их у пракси применимо на платформи.

Пре него што се удубите у развој властитог додатка, желимо да дефинишемо неколико термина. Ако сте упознати са ХТМЛ, ЦСС, Јавасцрипт и ПХП, слободно прескочите унапред. За почетнике ћемо разликовати четири, али будите сигурни да ћете научити језике ако сте заинтересовани за додатак или развој тема.

ХТМЛ

ХТМЛ или ХиперТект Маркуп Лангуаге, обрађује сав садржај ваше веб локације. Овај језик је камен темељац ваше веб странице. Веб претраживачи дохваћају ХТМЛ датотеке када им приступате веб локацији и преводе скрипту у ваш садржај.

Добар начин да стекнете основно разумевање ХТМЛ-а је прелазак на уређивач текста у ВордПресс-у. Овде ћете видети основне функције као што су уметање видео записа, додавање модификација текста и додавање слика.

Ово је основна структура ваше веб странице. Ако бисмо направили аналогију са зградом, ХТМЛ би био сама зграда, независно од онога што се може налазити у њој.

ЦСС

ЦСС или Цасцадинг Стиле Схеетс управљају целокупним изгледом и стилом ваше веб странице. То значи како се приказују постови, како се слике приказују на страници, бојама, фонтовима итд. Све што има везе са начином на који ваша веб локација делује помоћу ЦСС-а.

Иако се неки стилинг може обавити с ХТМЛ-ом, као што је модификација фонта, ЦСС управља укупним изгледом ваше веб странице који се односи на све постове или странице. Омогућава далеко већу контролу над универзалним бојама, изгледом и фонтом ваше веб странице одвојено од било којих појединачних поставки.

Настављајући са нашим аналогијама о зградама, ЦСС би био посао лакирања и свеукупног изгледа зграде, као и просторије унутар ње. ХТМЛ обрађује садржај, ЦСС рукује стајлингом.

ЈаваСцрипт

Заокружујући тријаду технологија које чине било коју веб страницу, ЈаваСцрипт управља одговорношћу ваше веб странице. Не користи се само за уредну слику паралаксе (иако се користи у ту сврху), већ било какву интеракцију коју неко има са вашом веб страницом.

То значи да користите траку за претрагу, клик на слику или извршите везу. ЈаваСцрипт је оно што омогућава вашој веб локацији да одговори на доприносе корисника, без обзира колико основна била. За развој додатака и тема нећете требати пуно радити са ЈС-ом.

Што се наше зграде тиче, ЈаваСцрипт се најлакше упоређује са вратима, лифтима итд. То претвара плочу од бетона у нешто функционално.

ПХП

ПХП или Хипертект Препроцессор је скриптни језик на страни сервера који се користи у бацк-енд веб развоју уз МиСКЛ. Користи се за манипулирање веб страницама створеним ХТМЛ-ом. Свака веб локација ће имати један скриптни језик на страни сервера како би се извршиле ХТМЛ скрипте.

То би могла бити Јава (не ЈаваСцрипт, различите ствари), ПХП или Питхон. За разлику од велике тројице која пролази кроз веб претраживач, ПХП скрипте се извршавају на самом серверу. Обично то значи чување и узимање података из МиСКЛ базе података.

Већина ВордПресс веб локација користи ПХП, тако да је најважније да га научите преко Јава или Питхон-а ако се намеравате развијати на платформи. За нашу зграду, ПХП би био архитекта и извођач радова који је то учинио.

Писање сопственог додатка

Покрили смо велику листу додатака између наша три водича за ВордПресс. Овде ћемо да разложимо како можете направити своје. Међутим, треба да имате на уму да ово није туториал за ПХП. Ако немате знање о ПХП-у, можда ћете овде моћи да пратите наш мали водич, али неће имати много практичне примене док не научите језик.

Почнимо, с тим што заправо значи додатак. У суштини, то је само ПХП скрипта која нешто модификује на вашој веб локацији. Теме мењају изглед ваше веб локације, а додаци модификују начин функционисања.

Звучи довољно основно, али њих двоје имају пуно цроссовера. Као што је споменуто у нашем прелазном водичу, свака тема има фунцтион.пхп датотеку која обрађује како се ваша веб локација понаша. Можете да уредите ову датотеку како бисте постигли оно што тражите с додатком, али то није увек практично.

Промена попут дужине поста или величине одељка коментара може се лако изменити у вашим тематским датотекама, али нешто интензивније, попут листе за слање порука, боље одговара сопственом додатку.

Стварање додатка је заправо мртво једноставно са ВордПрессом. Приступите својој веб локацији путем ФТП-а и крените низ „публиц_хтмл“ > вп-цонтент > додаци. ” Креирајте нови директориј и именујте га све што желите. За овај туториал ћемо га само назвати „миплугин“.

Отворите НотеПад или било који едитор за скрипте и унесите следеће:

<?пхп

  / *

  Име додатка: Мој додатак

  УРИ додатка: хттп://ми-факе-плугин.цом

  Опис: >-

 Могу додати додатке за ВордПресс

  Верзија: 1.0

  Аутор: Плугин Девелопер

  Аутор УРИ: хттп://плугин-девелопер.цом

  Лиценца: ГПЛ2

  * /

?>

Ставите ту датотеку у мапу коју сте управо креирали и именовајте је „миплугин.пхп.“ Од свих опција овде је потребно само име додатка, али добро је додати што је могуће више детаља ако намеравате дистрибуирати додатак на мрежи.

Након што се датотека учита, можете ући у своју ВордПресс контролну таблу и активирати је. Наравно, заправо ништа неће урадити, али ово је само демонстрација која ће вам показати како процес функционише. На вама је само да напишете скрипту.

Међутим, није увек тако једноставно као што куцате скрипту и бацате је у мапу. Понекад је боље да свој додатак разбијете на више датотека, овисно о потреби. Ако сте нови у процесу развоја, препоручујемо вам да погледате скрипте популарних додатака да бисте видели како су структурирани.

Пре него што пређемо на теме, желимо да напишемо неке ствари о свим додацима који су им потребни. ВордПресс пружа три куке како би био сигуран да ваш додатак чува информације само када је активиран и узима све те податке са собом када је деактивиран или деинсталиран.

 • регистер_ацтиватион_хоок (): Ово је функција која се покреће када се ваш додатак активира унутар ВордПресс-а. Ово је удица која се позива када је додатак активан и извршава прву функцију у скрипту.
 • регистер_деацтиватион_хоок (): Као и кука горе, и овај покреће ВордПресс за покретање функције када је додатак деактивиран. Обично овде нећете избрисати податке, али подрежите масноће које су непотребне када додатак није активан.
 • регистер_унинсталл_хоок (): Ово је функција која се покреће када се ваш додатак избрише на ВордПресс контролној табли. Добро је подручје за брисање свих података који су остали у додатку. Додатак мора бити у могућности да ради одвојено од куке како би се правилно деинсталирао. Ако не можете да стигнете тамо, мораћете да направите унинсталл.пхп датотеку.

Не можемо да уђемо у специфичности развијања сопственог додатка јер треба било коју идеју и, често, неко искуство у стварању сценарија. Ако имате обоје, препоручујемо вам да погледате приручник за додатке ВордПресс-а да бисте сазнали улоге и излазе система.

Писање сопствене теме

Постоји додатак за готово све, а развој је прилично укључен ако вам треба нешто што ћете наћи у бази додатака. За многе је развијање теме далеко практичније. Ипак ће вам требати знање о ЦСС-у и ПХП-у да бисте извршили властити развој тема.

Изван тог знања, развој тема је прилично једноставан. Градимо на информацијама из нашег прелазног водича о дечијим темама, па се обавезно прочитајте пре него што наставите (линк је изнад).

Постоје две опције за развијање сопствене теме: кроз оквир теме или од почетка. Препоручујемо прво јер се можете прилично брзо устати и покренути, а да притом задржите контролу над стилизирањем веб странице.

То је исти поступак коришћења дечије теме у ВордПресс-у. У овом случају, оквир је родитељска тема и тема вашег дјетета обрађује све стилове. Покрените поступак уназад у претходном водичу о инсталирању тематског оквира и креирању датотеке стиле.цсс и фунцтион.пхп да бисте их повезали заједно.

Сваки је оквир другачији, баш као што је и свака тема. Неки долазе са ценовницом, а неки долазе са различитим карактеристикама других. Обавезно погледајте око себе како бисте пронашли ону која најбоље функционира за ваше потребе. Ево три наша фаворита:

 • Генесис
 • Гантри
 • Хибрид Цоре

Технички развој сопствене теме захтева две датотеке: индек.пхп и стиле.цсс. Међутим, многе теме укључују још неколико датотека за одређивање заглавља, подножја и бочних трака веб странице. Ево кратког описа датотека које ће имати највише тема:

 • индек.пхп: Срж ваше теме. Ово је главно подручје које ће одредити где се налазе све ваше могућности тема. Тачно именован, то је индекс ваше теме
 • стиле.цсс: Ово је укупни изглед ваше веб локације. Овде ћете дефинисати боје, фонтове, размаке итд. Главног садржаја
 • хеадер.пхп: Скрипта за генерисање свих информација у заглављу, укључујући логотип, главни мени, итд
 • сидебар.пхп: Све информације о томе како бочне траке функционишу у вашој теми. Погледајте водич за почетнике (повезан горе) да бисте сазнали више о бочним тракама
 • фоотер.пхп: Колико је само објашњено као последње три, ово обрађује подножје доњег дела веб локације

Ваш циљ је започети индексном датотеком, користећи оквир као што је Боотстрап да бисте започели и проширили на њу тако што ћете ову датотеку раздвојити на одвојене датотеке заглавља, подножја и бочне траке. Као додаци, добра вежба је да прођете кроз датотеке датотека са ВордПресс-ом да бисте видели како су структуриране.

У многим случајевима је усвајање оквира за изградњу ваше теме најбољи пут. Извући ће све основне скрипте тако да имате функционалан сајт и омогућити ће вам да се вратите назад и промените целокупни стил њеног стила.

Ако желите да кренете сами, припремите се за дуг пут. Није толико тешко као развој додатака на много начина, али много више времена захтева. Погледајте Приручник са темама ВордПресс-а да бисте сазнали све о формату и структури теме.

Општи савети за ВордПресс

Захваљујући сложености ВордПресс-а, лако се изгубити у свим средицама. Као поклон нашој серији од три дела о ВордПресс-у, даћемо вам неколико општих савета о коришћењу ЦМС-а како бисте правилно могли да покренете веб локацију..

Нека буде једноставно

Прије свега, важно је одржати ВордПресс што је једноставније могуће. Тонови додатака, прилагођени стил и замршени дизајни поста ријетко се исплаћују за ваше веб мјесто. Резултати су често споро време учитавања, неспојивости додатака и неисправне веб странице.

Покрените своју веб страницу са само основним додацима и опцијама стила. Уз количину података које ВордПресс преноси, сваки додатак или екстравагантна опција само повећава време учитавања које је већ прилично дуго. Ако желите нешто блиставо, будите спремни да направите озбиљну оптимизацију или уместо тога користите алатку за прављење веб локација.

Ако сте на крају кодирања ствари, то значи и не попуштање себи. Чувајте код чистим и покушајте да не радите ништа фенси ако развијате свој додатак или тему. На крају, то само отежава извршавање ВордПресс-а.

Ажурирајте се често

Не можемо довољно нагласити ову тачку. ВордПресс је платформа која се стално развија са много делова који се крећу. Ажурирање једног додатка или функције може проузроковати неспојивости са другим што води до поквареног или обореног места.

Чим се уведе ажурирање, имплементирајте је на своју веб локацију. У неким случајевима то може проузроковати неспојивост, па се обавезно направите сигурносну копију веб локације (коју ћемо покрити у следећем одељку) како бисте је вратили у случају да се то догоди.

Боље је, међутим, ићи напријед и ажурирати. Седење на огромној гомили промена само ће успорити вашу веб локацију и, чак и ако доживите прекид додатка са ажурирањем другог, можете да напоменете програмерима да могу да изврше хитни исправку.

Стварање сигурносних копија

Након што обавите сав посао на вашој ВордПресс веб локацији, било би штетно изгубити га на хацк или разбијеном серверу. Иако је мало вероватно, требало би да правите резервне копије своје веб странице што је чешће могуће користећи једну од најбољих резервних услуга на мрежи.

Постоји мноштво ВордПресс додатака који се интегришу у сигурносне копије у мрежи и складиште у облаку како би се веб локација повећала. Једна од најбољих опција за то је УпдрафтПлус који вам омогућава да сместите резервне копије директно у Дропбок (прочитајте нашу Дропбок рецензију) или Гоогле Дриве (прочитајте нашу рецензију Гоогле диска).

Мало је вероватно да ће подаци ваше веб локације бити у потпуности избрисани, али свакако могући. Мали је порез за плаћање мира који ће сигурно исплатити дивиденде у катастрофалном случају да се било који од ваших података изгуби.

Последње мисли

С тим смо закључили наш тридесетодневни курс за учење ВордПресс-а. Иако смо током ових водича доста покривали, о платформи има много више. Обавезно прочитајте ВордПресс Цодек да бисте научили све што овде није покривено.

Чак и уз све знање о ВордПрессу, узалудан је напор ако немате солидног веб портала који би извршио вашу веб локацију. Обавезно погледајте наш најбољи веб хостинг за ВордПресс како бисте осигурали да ваш напорни рад буде упарен са солидним сервером.

Која још питања о ВордПресс-у имате? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map