Најбољи алати за аналитику на друштвеним мрежама за 2020. годину: Поведите свој бренд у ред

Ликес, хасхтагс, прати и кликне: За многе од нас су то ствари које знамо из приватне употребе Твиттера, Инстаграма и Фацебоока, као и других платформи друштвених медија. За менаџера маркетинга на друштвеним мрежама, међутим, ово су метрике које је потребно рјешавати свакодневно. Из тог разлога, у прошлости су развијени алати за анализу друштвених медија који подржавају управо такву врсту рада.


Није тајна да се компанија данас из више разлога мора бавити аналитиком друштвених медија. Између осталог, друштвене мреже се користе за изградњу бренда, као и за јачање ангажмана и продаје, али и за приказ ваше најбоље стране као послодавца како бисте привукли нови таленат у своју компанију.

Домен маркетинга се доста променио. У прошлости је креативност била одлучујући фактор, али данас се ради више о дробљењу бројева, прикупљању података и анализи чињеница. Да би избегли рад са папиром и оловком или хиљадама Екцел листова, многи трговци користе алате за анализу друштвених медија.

У овом чланку представићемо најбоље алате за анализу друштвених медија на тржишту. Тестирали смо најважније платформе у погледу карактеристика, цене и једноставности употребе.

Суштина је да је Кеихоле најбољи алат за анализу друштвених медија. Платформа нас је уверила са својим детаљним аналитичким карактеристикама и лакоћом употребе. Кеихоле је можда мало скупљи од осталих платформи, али све у свему, Кеихоле нуди неке од најбољих вредности за ваш новац.

Шта је аналитика друштвених медија?

Алат за анализу друштвених медија идеалан је пратилац за мерење перформанси вашег бренда на различитим каналима друштвених медија. Такође вам помаже у планирању даљих кампања

Алатке за аналитику друштвених медија често се користе за мерење поврата улагања (РОИ) канала друштвених медија компаније. У већини случајева, кампање су основа мерења, највише зато што вам омогућава да лакше схватите утицај сваке кампање на укупни успех у маркетингу. 

Друго занимљиво подручје аналитике друштвених медија је сегментација посетилаца и купаца ради бољег разумевања циљне групе.

Најбољи алати за друштвене медије

 1. Кеихоле
 2. Хоотсуите
 3. Зохо Социал
 4. Буффер
 5. Спроут Социал

1. Кеихоле

Кеихоле је канадска компанија која је, према извршном директору, прва компанија у свету за анализу хасхтаг-ова. Платформу можда не бисмо описали на исти начин, али морамо признати да Кеихоле ради више него солидан посао.

најбољи-социјални-медији-аналитика-алат-кључаница

Након што се пријавите на СааС платформу, јасно ћете видети три најважније функције платформе: 

 • Хасхтаг и аналитика кључних речи
 • Аналитика рачуна на друштвеним медијима
 • Управљање утицајем

најбољи-социјални-медији-аналитика-алат-кључаница-преглед

Кеихоле нас не само уверава у своју функционалност, већ је и мени врло јасан и визуелно привлачан. Горња трака олакшава навигацију између различитих функција напред и назад, а свака карактеристика има веома јасан подмени са неколико опција на левој бочној траци.

Тракере можете прилагодити са само неколико кликова и помоћу Кеихоле можете почети радити на својој стратегији друштвених медија у само неколико минута.

Кеихоле долази са три различита плана: професионалци, корпорације и агенције & Предузећа Сви планови се плаћају месечно или годишње, а почињу од 179 УСД месечно, али брзо могу да се крећу и до 999 УСД месечно (или чак и више). 

Уз то, цена два најјефтинија плана, професионалаца и корпорација, варираће у зависности од броја трагача које додате. 

Остали разлози који нам се свиђају кључанице

Кеихоле нуди бесплатну пробну верзију, која је ограничена у својој функционалности. Да бисмо вам дали пример, можете поставити само три пратилаца, али мислимо да је то довољно за упознавање платформе.

бест-социал-медиа-аналитицс-тоол-тоол-кеихоле-трацкер

Поред популарних пратилаца друштвених медија, Кеихоле нуди и праћење за форуме и блогове. Ово су карактеристике које су посебно корисне ако се желите бавити СЕО и органским растом.

2. Хоотсуите

Други провајдер у нашој рецензији, Хоотсуите, јефтинији је од Кеихоле-а. Можете бирати између четири плана: Профессионал, Теам, Бусинесс и Ентерприсе. Најјефтинији план, Профессионал, доступан је од 19 УСД месечно. Поред ових планова, постоји и потпуно бесплатна – и добро скривена – опција.

најбољи-социјални-медији-аналитика-алат-хоотсуите-без

Сваки план долази са 30-дневним бесплатним пробним временом, али постоји разлика између бесплатног плана и бесплатног пробног раздобља. Свака бесплатна пробна верзија ће се надоградити на плаћену претплату ако је не откажете на време. 

Ово је један од разлога зашто морате да дате информације о својој кредитној картици ако желите да искористите бесплатну пробну верзију. Не заборавите да откажете на време ако не желите да платите.

најбољи-социјални-медији-аналитика-алат-хоотсуите-планови

Процес укрцавања је врло једноставан, али платформа вам неће дозволити приступ контролној табли или другим функцијама док не одредите најмање два различита канала друштвених медија. 

најбољи-друштвени медији-аналитика-алат-хоотсуите-започните

Међутим, платформу можете мало заобићи отказивањем поступка укрцавања и враћањем на почетну страницу. Покушајте поново да приступите контролној табли и одатле бисте требали моћи да видите контролну таблу.

најбоља-друштвена мрежа-аналитика-алат-хоотсуите-контролна табла

Навигација Хоотсуитеом је пристојна и врло јасна, али могла би користити и неке више визуелних приказа. Генерално, мислимо да дизајн изгледа помало прашњаво. Боље нам се допала Кеихолеова навигација између функција.

Остали разлози који волимо Хоотсуите

Поред својих аналитичких функција, Хоотсуите такође нуди алате за планирање садржаја. То значи да с Хоотсуите-ом не можете само да мерите своје перформансе на друштвеним медијима, већ и да прилагодите своје кампање увидима које сте стекли помоћу једног алата. 

Међутим, функције аналитике доступне су само ако одаберете плаћени план.

бест-социал-медиа-аналитицс-тоол-хоотсуите-аналитицс

Суштина је да Хоотсуите ради солидан посао, иако није посвећена платформи за аналитику друштвених медија, већ свеобухватној платформи за управљање друштвеним медијима..

3. Зохо Социал

Зохо Социал је решење за друштвене медије из Зохо апартмана. Платформа долази са различитим плановима који почињу од 10 УСД месечно и завршавају на нешто више од 300 УСД месечно. 

Отприлике постоји разлика између цена пословања и агенција. Цена се такође мења у зависности од броја марки које желите да пратите и броја чланова тима које пустите на платформи.

најбољи-социјални-медији-аналитика-алат-зохо-социјални планови

Сваки план долази с бесплатном пробном верзијом која, за разлику од неких платформи (гледамо вас, Хоотсуите), не постаје претплаћена. Када се бесплатно пробно раздобље заврши, он се смањује на бесплатан план. Ово, између осталог, чини Зохо Социал најбољим бесплатним алатом за анализу друштвених медија.

Након регистрације на Зохо Социал, бићете преусмерени директно на страницу са прегледима.

бест-социал-медиа-аналитицс-тоол-зохо-инструмент

Овде ћете наћи најважније информације на први поглед, као што су „здравље бренда“ и „недавни постови“. У овом тренутку, волели бисмо да видимо графиконе и графиконе попут онога што Кеиноте нуди на својој контролној табли.

Навигациона трака је једноставна за употребу, али описи менија су мало збуњујући и многи на картицама приказују празне командне табле.

најбољи-социјални медији-аналитика-алат-зохо-празни-прикази

Под „извештајем“, коначно смо нашли аналитичке извештаје које смо тражили. Међутим, мало смо разочарани, јер су КПИ-и и контролне табле некако превише основни и нема подешавања или опција прилагођавања.

најбољи-социјални-медији-аналитика-алат-зохо-извештаји

Други разлози које волимо Зохо Социал

Зохо је чврсто решење, посебно за мање компаније које не желе да улажу много времена и новца у друштвене медије. Платформа је једноставна за употребу, није скупа и солидно је решење за почетнике. Ако су вам потребне напредније функције, Зохо није на месту.

Све у свему, Зохо Социал је као Зохо Боокс (прочитајте нашу рецензију Зохо Боокс): То је пристојан софтвер, али ништа посебно.

4. Буфер

Буффер је аналитичка платформа за друштвене медије коју користи више од 75.000 компанија широм света, укључујући Цлоудвардс. Платформа је подељена у три функције и продаје се и наплаћује одвојено према овим пакетима: Објави, Одговори и Анализирај.

веб локација бест-социал-медиа-аналитицс-тоол-буффер-веб

Називи пакета су потпуно саморазумљиви: Објави је пакет који вам омогућује објављивање садржаја на вашим каналима друштвених медија, Одговор вам помаже да побољшате интеракцију са својим корисницима, а Анализа вам омогућава да анализирате сопствени учинак на каналима друштвених медија. Последњи пакет је онај који је за нас посебно занимљив.

За сваку од ове три функције постоје различити пакети цена који се могу плаћати месечно или годишње.

најбоље цене за социјалне медије и аналитику, пуњење цена алата

Пакет Анализе долази са две различите ценовне верзије: Про и Премиум. Про кошта 35 УСД месечно (ако се наплаћује годишње), а Премиум иде 50 УСД месечно (ако се наплаћује годишње), али функционална разлика између два пакета је врло мала. 

За додатних 15 УСД месечно добијате још два канала друштвених медија које можете да пратите, можете ставити свој логотип на извештаје које креирате помоћу Буффера и можете да процените своје Инстаграм приче. Све у свему, прилично мало функција за 180 долара више годишње. 

Без обзира на то, мислимо да је платформа веома скупа. Вредност вашег новца није баш разумна јер за свој новац добијате неколико функција. Ако узмете план Анализе Про, плаћате 420 УСД годишње за неколико основних извештаја без пуно различитих канала на друштвеним медијима. 

Поред тога, нисмо пронашли начин да тражимо такмичаре и анализирамо их. Поред тога, ако желите више функција, мораћете да додате појединачне пакете за Публисх анд Репли који заједно могу брзо да додају и до неколико стотина долара месечно.

Остали разлози који волимо пуфер

Сваки од различитих планова долази са бесплатном пробном верзијом коју касније можете надоградити на бесплатан план. Само одаберите план који вам највише одговара и кликните на дугме „бесплатна пробна верзија“. Након тога можете поставити лозинку и одговорити на још неколико питања пре него што почнете.

најбоља-друштвена мрежа-аналитика-алат-пуфер-подешавање рачуна

Након што сте се регистровали, требате повезати своје канале са друштвених медија на платформу. Као што смо већ напоменули, разочаравајуће је што не можете да пратите ниједан други канал друштвених медија осим Инстаграма, Фацебоока и Твиттера.

бест-социал-медиа-аналитицс-тоол-буффер-инструментна табла

5. Спроут Социал

Наш последњи провајдер, Спроут Социал, долази са три различита плана, почевши од 99 УСД месечно. Оно што је посебно у Спроут Социал-у тачно су цене по кориснику. То значи да можете укључити три особе и плаћати око 300 долара месечно за најјефтинији план. 

најбољи-социјални-медијски-аналитички-алати-спро-социјални-планови

Не постоји бесплатни план, али 30-дневно суђење би требало да буде довољно да вас упознате са најважнијим карактеристикама.

Ако желите да користите Спроут Социал, потребан вам је Твиттер налог. У супротном, софтвер вам неће дозволити да се пријавите у главни мени.

бест-социал-медиа-аналитицс-тоол-спроут-социал-старт-старт

Након што сте направили свој налог, појављују се још нека питања за укрцавање на која не морате да одговорите да бисте приступили контролној табли стварне апликације. 

најбољи-социјални-медијски-аналитички-алат-спро-социјални-преглед

Навигацијски мени изгледа јасно, али функције су врло добро сакривене. Процес укрцавања је такође врло мучан, а надзорна табла делује преоптерећено.

Остали разлози који волимо подмлатке друштвене

Спроут Социал нам се посебно свиђа јер долази са уграђеним ЦРМ системом и омогућава напредну анализу публике. Ако се не желите ослонити на ЦРМ Спроут Социал-а, погледајте наш најбољи чланак о ЦРМ-у за мала предузећа..

Спроут Социал такође има уграђен сервис за размену порука, тако да можете уређивати и одговарати на све своје друштвене мреже са једне платформе.

Оно што Спроут Социал чини посебно добро су извештаји. Омогућава вам да бирате између безброј различитих извештаја и података које можете додавати и уклањати по жељи. 

најбољи-социјални-медији-аналитика-алат-спро-социјални-извештаји

Опције извештавања нису ограничене на ваш профил, публику и кључне речи. Спроут Социал вам такође нуди детаљну анализу конкурената.

најбољи-социјални-медији-аналитика-алат-расту-социјални-конкуренти

Како смо бирали алате за менаџере друштвених медија

Испод су критеријуми којих смо се придржавали приликом избора.

Карактеристике

Најважнији део нашег мерила су карактеристике. Као што смо објаснили у претходном одељку, аналитика на друштвеним мрежама је важно средство за утврђивање РОИ маркетиншких кампања на друштвеним мрежама. 

Због тога ми мјерење кључних метрика – као што су досег, појављивања, кликови и конверзије – видимо као важан део у одређивању најбољих алата за анализу друштвених медија. 

Други интересантан аспект за нас је број канала и платформи са којима алат може да ради. То значи да платформа постиже велике бодове ако може обухватити више од Фацебоока, Твиттера и Инстаграма. 

Ово је важно јер већина нас користи више од једног канала друштвених медија, а добар алат за анализу друштвених медија требало би да буде у стању да прати понашање на другим каналима.

Поред процене маркетиншких кампања и прикупљања релевантних информација о маркетиншким метрикама, платформа би требало да вам омогући и анализу публике. 

Савремени продавач на друштвеним мрежама мора знати када неко кликне дугме „прочитај више“ и шта та особа изгледа демографски. То је зато што им омогућава боље разумевање сопствене циљне групе или чак додиривање нове циљне групе која им је раније била изван радара.

И последње, али не најмање битно, свака платформа треба да има и функције које омогућавају шпијунирање конкуренције.

Цена

Други критеријум у нашем детаљном референтном критерију је цена. Погледали смо различите планове сваког добављача и упоредили их у погледу трајања и цена цене. Такође су нас занимале могућности које добијате по плану и колико се планови разликују један од другог. Бесплатна суђења и гаранције за поврат новца такође су ствари које смо узели у обзир у нашој оцени.

Лакоћа коришћења

Последње, али не најмање важно је једноставност употребе. У овом одељку тестирали смо платформе у погледу употребљивости и ефикасности. Пошто се аналитика друштвених медија односи на обраду података, а подаци се често приказују на контролним табли, визуелни снимци су део рејтинга.

Овај критеријум смо одабрали, јер ако користите платформу за аналитику друштвених медија, он би требао да поједностави ваш рад, а не да компликује ствари због лошег корисничког интерфејса..

Последње мисли

Овим избором упознали смо вас са најбољим алатима за анализу друштвених медија вани. Наравно, има још пуно других пружатеља услуга, али с наше тачке гледишта, они у овом чланку су најбољи. Они који су задовољни само најбољима и најбољима требали би ићи уз Кеихоле.

То не значи да не би требало да дајете шансама другим продавцима. На пример, Спроут Социал и Хоотсуите су солидне алтернативе, ако нисте задовољни Кеихоле-ом. Ако не желите да трошите новац на платформу, онда је Зохо Социал, најбоље средство за аналитику на друштвеним мрежама, ваша најбоља опклада.

Шта мислите о нашој поређењу и платформама које смо тестирали? Јесте ли икад користили такву платформу? Јавите нам у коментарима и хвала вам на читању.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map