Како заштитити своју приватност сада када амерички даватељи интернетских услуга могу шпијунирати купце

Као што вероватно до сада знате, амерички Сенат изгласао је нова правила од стране Савезне комисије за комуникације (ФЦЦ) која ће приморати добављаче интернетских услуга (ИСП) да затраже дозволу од купаца пре продаје података о њиховим навикама прегледавања трећим странама. Према заговорницима приватности свуда – да нас овде не спомињемо на Цлоудвардс.нет – ово ће отворити врата свим врстама шпијунирања од стране ИСП-а.


Правила ФЦЦ-а, која је Сенат првобитно одобрио још у октобру, захтевали су даваоци интернетских услуга купцима да одаберу или одустану од продаје својих података трећим лицима, укључујући агенције за оглашавање и маркетинг. Међутим, сменом страже у јануару, када је Бела кућа и цео Капитолски брдо прешао у републиканске руке, сасвим је другачија врста законодавца преузела дужност.

Републичка опозиција

Многи републикански сенатори сматрали су да нова правила ФЦЦ-а ометају економски раст и штете ствараоцима послова. Сенатор који је представио приједлог за поништавање правила ФЦЦ-а, Јефф Флаке из Аризоне, то је учинио јер је желио „заштитити потрошаче од прекорачења интернетске регулативе“. Новоименовани предсједник ФЦЦ-а Ајит Паи не само да се сложио с тим, већ је сматрао и да ће нова правила збунити људе.

“Амерички потрошачи не би требали бити адвокати или инжењери да би утврдили да ли су њихове информације заштићене”, рекао је Паи који сматра да је погрешно постојати два различита скупа стандарда који управљају понашањем даватеља интернетских услуга на једној страни и на страницама друштвених медија попут Фацебоок са друге стране. Треба напоменути да је Паи био веома контроверзан именовањем у ФЦЦ, јер се оштро противи неутралности мреже и регулацији медијских монопола.

Демократски одговор

У међувремену, лоше бројени демократи у Сенату углавном се ослањају на реторику у борби против кршења правила ФФЦ-а. Према сенатору Ед Маркеију из Масачусетса, ИСП сада очигледно означава „информације које се продају ради профита“ и „нарушавање приватности претплатника“.

Кршећи правила, републиканци су омогућили даватељи интернетских услуга да раде све што желе са подацима о клијентима, што ствара све врсте застрашујућих спектра. Као што сенатор Билл Нелсон са Флориде истиче, даваоци интернетских услуга немају само приступ веб локацијама које посећујете, већ могу да прате ваше кретање, на пример, на ГПС-у у вашем телефону..

Њихова највећа моћ је, међутим, што из ових чињеница могу и да закључе друге информације, од тренутка када устајете свако јутро до тога да ли се било ког дана осећате болесно.

Грађани у средини

Мање од недељу дана након што је Сенат изнео правила, Представнички дом је уследио тужбу и одобрио одлуку. Ако председник Трумп не уложи вето на нови рачун, од 4. децембра 2017. ИСП-ови могу продавати податке о клијентима коме год желе. Међутим, како је Трумп, па, Трумп, то се вјероватно неће догодити, што значи да ће до краја године бити отворена сезона за ИСП-ове купце у Сједињеним Државама, што је прилично пуно свима.

Будући да републиканци желе да предају податке великим корпорацијама, а демократи ојачавају због пребројавања броја, изгледа да ће просечан амерички грађанин морати да преузме ствари у своје руке када је реч о заштити њихових података. Ту се појављује танка сребрна облога: заштита од било каквог превртања је у нечијем домету.

Приватност под нападом

Иако овде на Цлоудвардс.нет радије не будемо политички – желимо да се фокусирамо на одабир најбољих услуга складиштења у облаку и интернетске копије резервних копија за наше читатеље, а не да им кажемо како да мисле – ми заиста морамо да нагласимо колико је ужасно да влада САД-а одлука је била кад је у питању природно право сваке особе на приватност. 

Даваоци интернетских услуга немају право – нити једно – ни да погледају ваше личне податке прегледавања, а камоли да их продају Господину-ко зна коме да заради неколико долара.

У овом све оживљенијем свету није у питању само гледање историје: иако би за фудбалера било неугодно уколико би изашао да воли слатке видео записе о мачкама или владин министар да има неке егзотичне укусе у порнографији, то није ништа у поређењу са планина финансијских и медицинских информација која свакодневно путују интернетом.

Како заштитити своју приватност

Постоји пуно алата за заштиту ваше приватности, али најбољи начин да се одбраните је да добијете ВПН. Ако не знате шта је то, имамо чланак о томе како раде ВПН-ови. Имамо списак за које мислимо да су најбољи ВПН-ови и мада се можда не слажете са нашим изборима, верујте нам када кажемо да ако живите у Сједињеним Државама, морате се закачити за једног пре него што се децембар спотакне. Можда откријете да су ваши лични подаци роба као и све друго, у супротном.

Постављање ВПН-а је лако и, зависно од тога с којим провајдером идете, не треба пробијати банку. Неки од добављача који нам се допадају много ће вам понудити ако се пријавите током читаве године, други ће вам дати могућност да то испробате пре него што одлучите. Имамо велику гомилу прегледа, па их погледајте у своје слободно време – на крају имате ипак децембар – али будите сигурни да ћете се одлучити у неком тренутку осим ако волите да ИСП-ови прескачу на вас – као да НСА није довољно лош.

Последње мисли

Сједињене Државе донеле су заиста застрашујућу одлуку која ће утицати на сваког Американца интернетском везом; подједнако застрашујуће је ипак преседан који постављају остатку света. У сваком законодавном свету широм света – од Брисела до Делхија, од Буенос Аиреса до Москве – биће изабрани представници који мисле да је приватни податак њихових грађана на отвореном тржишту само добра идеја.

Иако тренутна америчка политика може изгледати као шала свима нама, могло би се догодити да ће за само неколико година наш смех потпуно престати јер смо и остали приморани да се пријавимо код ВПН провајдера само да бисмо блокирати да нас интернетски пружаоци шпијунирају. Предстојеће године изгледају као да ће бити мрачно време за интернет слободу и приватност за све.

Шта мислите, како ће укидање правила ФЦЦ-а утицати на људе? Јавите нам у коментарима испод, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me