Како решити спољни чврсти диск који се не приказује 2020. године

Без обзира колико опсежно тестирамо наше најбоље спољне чврсте дискове за грешке, неке јединице ће имати проблема. Нажалост, то је природа звери, и иако може бити разочаравајуће да не видите ништа након што отпакујете свој сјајни, нови спољни чврсти диск, решење је вероватно само неколико кликова. 


У овом водичу о томе како да решите да се спољни чврсти диск не приказује, прећи ћемо на главне кораке за решавање проблема које бисте требали предузети пре враћања диска. Кораци су углавном исти за Виндовс и мацОС, али обоје смо покрили како се не бисте изгубили. 

Пре него што дођемо до тога, желимо да разговарамо о разлозима због којих се ваш хард диск можда не приказује.

Зашто се ваш спољни чврсти диск не приказује

Ако се ваш спољни чврсти диск не приказује, многе ствари могу узроковати проблем, укључујући проблеме са рачунаром, чврстим диском који је мртав по доласку, квар грешке и још много тога. Поред тога, у вашем оперативном систему обично постоје разлози који не могу да се појаве на тврдом диску. 

Чврсти дискови се повезују с рачунарима користећи систем датотека, о чему можете сазнати у нашем начину форматирања спољног водича чврстог диска. Понекад се ти системи, или чак и структура датотека, избаце из неке врсте, што узрокује да ОС не препозна погон, што може бити додатно компликовано са управљачким програмима. 

Уз то, највероватнији проблем је што ваш чврсти диск није спреман за употребу са вашим ОС-ом. Може постати неуредан, али у неким случајевима мораћете да копате у цревима вашег ОС-а и конфигуришете спољни чврсти диск. У ствари, то смо требали учинити када смо тестирали Вестерн Дигитал Ми Боок на мацОС-у (прочитајте нашу рецензију Вестерн Дигитал Ми Боок).

Како решити спољни чврсти диск који се не приказује у оперативном систему Виндовс

Виндовс укључује више алата за дијагностицирање чврстог диска, али то им, на жалост, отежава приступ. Проћи ћемо кроз кораке које бисте требали предузети ако се ваш чврсти диск не приказује на Виндовс-у. 

Проверите напајање, кабл и прикључак

Пре него што дођете до Виндовс, требало би да проверите напајање, кабл и прикључак. Укључите рачунар и прикључите спољни чврсти диск. Већина чврстих дискова, као што је Сеагате Бацкуп Плус Портабле, укључује ЛЕД активност која вам говори да ли погон ради (прочитајте нашу рецензију Сеагате Бацкуп Плус Портабле).

Ако ваш спољни чврсти диск нема ЛЕД индикатор активности, можете осетити драјв за вибрације. Иако то функционише са окретним диском, као што је Тосхиба Цанвио Басицс, он неће радити са ССД-ом, као што је СанДиск Ектреме Портабле (прочитајте наш преглед Тосхиба Цанвио Басицс и СанДиск Ектреме Портабле преглед). 

Сада када знате да уређај добија снагу, можете прећи на кабл и прикључак. Могуће је да је УСБ кабл који користите покварен, па замените нови кабл и покушајте поново. Исто важи и за УСБ порт који користите. Померите везу на различите портове или рачунаре да бисте отклонили проблеме. 

Ако то учините, решите већину проблема. Ако и даље имате проблема, нешто је пошло по злу у вашем ОС-у. 

Покрените Управљање диском

Време је да пређете на управљање диском. Након потврде порта, кабл и чврсти диск су у реду, прикључите спољни чврсти диск у рачунар и укључите уређај. Једном у Виндовс-у постоји неколико начина за приступ управљању диском, али најлакши је притискање Виндовс Кеи + Кс и одабир „управљања диском“ са листе.

мацос-диск-услужни програм

Тамо можете да видите хард дискове прикључене на рачунар, њихове капацитете, слободан простор, систем датотека и здравствено стање. Чак и ако се ваш чврсти диск не приказује на „мом рачунару“, то би требало да се појави и у „управљању диском“. Као што је споменуто, многи проблеми са тврдим дисковима који се не појављују спуштају се на нераспоређени простор, што значи да чврсти диск није спреман за употребу са ОС-ом.. 

Ако тамо не видите чврсти диск, нешто није у реду са каблом, прикључком или напајањем, зато покушајте да искористите гаранцију и замените чврсти диск. Ако видите свој чврсти диск, а који није додељен, мораћете да направите неколико партиција или, у неким случајевима, форматирате диск.

Креирајте партицију или форматирајте диск

Неодређени простор на чврстом диску значи да простор за складиштење на чврстом диску није форматиран са датотечним системом који може да чита ваш ОС. Виндовс ће препознати диск јединицу, али неће је приказати у „мом рачунару“ нити ће вам омогућити читање или писање података. 

Да бисте то решили, требаћете да направите партицију у „управљању диском“. У прозору на дну плоче за „управљање диском“ пронађите свој чврсти диск. Део складишта треба да буде приказан црном траком на врху, што указује да је недодељени простор. Кликните десним тастером миша и одаберите „нова једноставна свеска“. 

Покренуће се чаробњак за партиције и већином требате следити кораке. Вриједи напоменути да ће додавање нове партиције форматирати диск, уклонивши све податке на њему. Ако на вашем чврстом диску нема нераспоређеног простора, вероватно неће бити података о њему. 

У мало вероватном случају да сте прешли на „управљање дисковима“ и утврдили да ваш спољни чврсти диск нема недодељени простор, формат може да вам помогне. Могуће је да је дошло до грешака приликом форматирања фабричког погона, чинећи ваш спољни чврсти диск неприступачним. Пронађите чврсти диск у управљању диском, кликните део са плавом траком на врху и кликните на “формат”. 

Ако вас занима поступак форматирања, прочитајте наш водич повезан горе. 

Ажурирајте управљачке програме

Ако сте прошли кроз све друго и чврсти диск се још увек не приказује, то би могао бити проблем са возачем. Информације о управљачком програму можете пронаћи притиском на Виндовс Кеи + С и откуцавањем „управитеља уређаја“. Врхунски резултат требао би отворити прозор „управитеља уређаја“. 

Виндовс-уређај-менаџер

Тамо се помакните до „диск јединице“ и проширите падајући мени. Пронађите погон који се не приказује и двапут кликните на њега. Посебни прозор ће се појавити с више картица. Дођите до картице “возач” да бисте погледали информације о возачу. 

Подаци о вашем возачу вјероватно ће бити застарјели, али то није проблем. Виндовс долази са управљачким програмима потребним за откривање екстерних чврстих дискова, које ретко треба ажурирати. Међутим, можда ћете морати да ажурирате своје. Кликните на „упдате дривер“ дугме да бисте започели. 

Биће вам понуђене две могућности: претражите управљачки програм на мрежи или га претражите на рачунару. Можете да претражите ако желите, али мало је вероватно да ћете пронаћи било шта. Боља је идеја пронаћи свој производ на веб локацији произвођача и видети да ли су пуштени нови управљачки програми.

Како набавити екстерни ХД за приказивање у оперативном систему Виндовс

 1. Проверите напајање, кабл и прикључак
 2. Покрените управљање диском
 3. Форматирајте погон или створите партицију
 4. Ажурирајте управљачке програме

Како решити спољни чврсти диск који се не приказује на мацОС-у

Као што је то обично случај, мацОС тргује снагом за употребљивост. Немате скоро толико алата за дијагностицирање вожње, али много су лакши за њих. Следите доле наведене кораке да бисте пронашли свој спољни чврсти диск на мацОС-у. 

Проверите напајање, кабл и прикључак

Као и код Виндовса, морате да почнете са решавањем проблема пре него што се Мац чак и покрене. Проверите снагу уређаја тако што ћете потражити индикатор ЛЕД уређаја или осетите чврсти диск након што сте га укључили. Ако користите диск са спољним извором напајања, као што је Вестерн Дигитал Ми Боок, покушајте са другим пословнице. 

Затим пређите на кабл и УСБ прикључак. Међутим, покушајте ове тачке у ланцу одвојено. На пример, замените УСБ кабл користећи исти порт, а затим испробајте оба кабла са другим портом.

Иако све што изгледа као здрав разум, већина проблема долази од проблема са каблом или прикључком. Важно је да их систематски решавате користећи сваку комбинацију да бисте сузили оно што би могло уништити ланац.

Користите Аппле-ов услужни програм за диск

Сада када знате да то није кабл, уређај или порт, време је да видите да ли мацОС препознаје драјв. Могуће је да ваш рачунар препозна уређај, упркос чињеници да се не приказује. Можете сазнати да ли је то случај помоћу Аппле-ове „услужног диска“.

мацос-диск-услужни програм

Постоји неколико начина да му се приступи, али најбољи начин је да га претражите помоћу „рефлектора“. Једном када будете у „услужном диску“, требали бисте моћи да видите ваше чврсте дискове, при чему су унутрашњи и спољни драјвови раздвојени. Кликните на диск који се не приказује, а на врху одаберите „моунт“ да би се приказао у „претраживачу“. 

Ако имате проблема са монтирањем или се уређај неће појавити, могуће је да датотечни систем који је овај диск форматирао ствара проблеме мацОС-у. Неки спољни чврсти дискови се форматирају у НТФС, што је подразумевани систем датотека за Виндовс. То може да створи проблеме корисницима мацОС-а.

Форматирајте диск

Ако се диск још увек не приказује, можете га форматирати у „услужном диску“. Изаберите свој погон и користите картицу “формат” при врху да бисте отворили услужни програм. Још једном, ако сте заглавили, можете користити наш горњи водич за проширена упутства.

мацос-формат-нови-свезак

Постоји неколико разлога због којих бисте требали да форматирате диск. Као што је већ поменуто, може се форматирати с погрешним системом датотека, што значи да ћете морати да га форматирате у АПФС да бисте га користили са мацОС 10.13 или новијим. Постоје варијације подразумеваног Аппле датотечног система о којима можете сазнати овде. 

Међутим, чак и ако је ваш диск форматиран са исправним системом датотека, могуће је да је дошло до грешака када је форматиран у фабрици. У том случају, добро је ионако покренути формат. Пазите да ће форматирање избрисати све на диску, зато будите заштићени најбољом сигурносном копијом у облаку за Мац рачунаре.

Ресетујте НВРАМ

На крају, можете ресетирати неисцрпну меморију са случајним приступом или НВРАМ. Маци користе малу количину меморије за чување одређених корисничких подешавања којима се може брзо приступити, укључујући гласноћу звука, временску зону, резолуцију екрана и, што је најважније, избор стартног диска. Поништавањем НВРАМ-а избрисаће се ове поставке, што подразумева било шта са рачунаром који сте добили. 

На ваше датотеке неће утицати, тако да нема потребе да се тамо бринете. Размислите о ресетовању НВРАМ-а као испирање неисправних поставки вашег система и њихово аутоматско обнављање за вас. 

То је једноставно учинити. Искључите Мац, а затим га поново укључите. Одмах након што га укључите, притисните Оптион, Цомманд, П и Р истовремено 20-30 секунди. Чини се да ће се ваш Мац поново покренути, а након што чујете звук покретања, можете да пустите тастере. С тим је ваш НВРАМ ресетован.

Како набавити екстерни ХД за приказивање на Мац-у

 1. Проверите напајање, кабл и прикључак
 2. Покрените услужни програм за диск
 3. Форматирајте диск
 4. Ресетујте НВРАМ

Последње мисли

То су главни кораци за решавање проблема кроз које бисте требали да прођете ако се ваш чврсти диск не приказује. Ако након извршења свих корака и даље имате проблема, проблем је пуно дубљи у ОС-у или на нивоу чврстог диска. Ако сте у том положају, можете да урадите нову инсталацију вашег ОС-а или искористите гаранцију спољног чврстог диска.

Срећом, не бисте се требали превише често сусретати са тим проблемом, поготово ако користите диск високо оцењен у нашим прегледи за спољни чврсти диск. 

Да ли је ваш проблем решен? Шта је било решење? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map