Како пресликати ОнеДриве као мрежни диск у Филе Екплорер-у

Прошли су месеци након што је Мицрософт 10 први пут представио Мицрософт и са његовом могућношћу директне надоградње; много људи је прешло са досадног Виндовс 8.1 на 10 (укључујући мене). У ствари, око 75 милиона корисника је већ надоградило свој систем на Виндовс 10.


Са новим оперативним системом је дошло до многих унапређења и промена. Мицрософт у основи или уклања функције за које осећа да не раде или их гура у потпуно другом правцу.

Преузео сам Виндовс 10 пре неколико недеља када сам писао рецензију за ОнеДриве. И због тога је прва промена коју сам приметио у оперативном систему била апликација ОнеДриве. Мицрософт је потпуно уклонио апликацију ОнеДриве и интегрисао је дубоко у оперативни систем. То значи да је ОнеДриве сада као позадинска апликација. Можда га нећете моћи видети, али дефинитивно је ту.

Кад год покушате да сачувате датотеку, добили бисте могућност да је сачувате или на тврдом диску или ОнеДриве, али без одређеног интерфејса за ОнеДриве, ствари дефинитивно могу постати збуњујуће..

Промјена главног резервираног мјеста

Када је Мицрософт представио Виндовс 8.к верзију, у своју апликацију ОнеДриве укључили су функцију која се зове „плацехолдер“. Резервоар места је као мала датотека с луткама на локалном диску која представља датотеку присутну у облаку ОнеДриве.


© ОнеДриве

Датотеке са плацевима су обично врло мале величине и садрже само сличице и податке о метаподатцима о главној датотеци похрањеној у облаку.

Користећи само мали део локалне меморије, датотека резервираног мјеста указује на изворну датотеку. Због ових резервних места било је лако приступити хиљадама гигабајта података, без коришћења великог броја локалног погона. Ово је очигледно била велика предност за уређаје који су имали ограничено складиштење.

Зашто је Мицрософт уклонио функцију задржавача места

Функција резервираног места створила је проблем Мицрософт-у јер многи корисници нису тачно знали да датотеке резервираног места нису баш стварне датотеке. Будући да су датотеке резервираних места биле сличице, корисници су морали да их двапут кликну да би преузели оригиналну датотеку која се може отворити у одговарајућој апликацији.


© ФВалл

Стога датотеке нису биле доступне ван мреже корисницима, осим ако то нису желеле. Као резултат, датотеке се не би могле отворити ако корисници нису имали интернетску везу.

Да би решио овај проблем, Мицрософт је у потпуности уклонио задатке места и увео селективну синхронизацију у Виндовс 10. Селективна синхронизација омогућава кориснику да одабере мапе које желе да локално синхронизују и чини их доступним ван мреже.

Али то значи да ако синхронизујете 5 ГБ података, тада се читавих 50 ГБ чува на вашем локалном диску, што поражава сврху да пре свега остане опција за складиштење у облаку. Ако сам заиста имао 50 ГБ додатног простора на свом локалном диску, зашто бих га учитао у облак?

Како да се ослободите овог проблема

Сада не можете заиста пркосити Мицрософту и вратити значајку задржавања места у Виндовс 10, али постоји начин да се креира иста функција мапирањем ОнеДриве-а на локални диск. Ако мапирање садржаја ОнеДриве на рачунар омогућиће вам да одмах прегледате све своје датотеке без икаквих досадних процеса синхронизације.

Ово функционише слично као функција резервирања места и можете преименовати, креирати или брисати датотеке. Али с обзиром да су то датотеке резервираних места, морате имати на уму да оне нису доступне ван мреже и морају да се преузму.

Само да будемо јасни, овај савет делује и за Виндовс 7 и за Виндовс 8, ако имате 8.1, онда то требате прескочити и не бринути се ни за шта.

Ево шта треба да урадите:

  • 1: Посетите веб апликацију ОнеДриве-а, пријавите се у њу и затим кликните картицу Филес присутна на левој страни екрана


© Цлоудвардс

  • 2: Проверите УРЛ адресу прегледача. Требали бисте моћи да видите ЦИД број са десне стране УРЛ-а. Или отворите прегледач или копирајте негде овај ЦИД број у бележницу


© Цлоудвардс

  • 3: Отворите сада Филе Екплорер, или на језику Виндовс 7 – Виндовс Екплорер.
  • 4: Сада пређите на приказ „ПЦ“. Ако користите старију верзију ОС-а, онда би се она звала „Рачунар“
  • 5: Када сте на рачунару, требали бисте моћи да видите опцију „Мап Нетворк Дриве“ у горњој страни екрана


© Цлоудвардс

  • 6: Кликните на опцију „Мап Нетворк Дриве“ и требало би да се отвори нови прозор
  • 7: Изаберите било који од драјвова који тренутно не користите. (Може бити ваша срећна абецеда?)
  • 8: У пољу са мапама наведите ову путању: хттпс://д.доцс.ливе.нет/ИОУР-ЦИД-НУМБЕР

ВАШ ЦИД-БРОЈ је место где треба да поставите ЦИД број који сте претходно копирали из ОнеДриве веб апликације


© Цлоудвардс

  • 9: Означите опцију „поново се повежи при пријави“
  • 10: Кликните на Финисх (Заврши) и од вас ће се затражити да унесете своје ОнеДриве акредитиве, а то су ваше Мицрософт корисничко име и лозинка.

У случају да сте на налог додали верификацију у два корака, прво бисте морали да направите лозинку за апликацију на веб локацији Мицрософт Аццоунт и промените безбедносна подешавања

Једном када се пријавите, требали бисте моћи да видите нови диск у Филе Екплорер-у, име уређаја ће се подударати са вашим ЦИД бројем. Ако вам се не свиђа тај збуњујући број, увек га можете преименовати у нешто друго попут „Мицрософт, ви сте идиот“

Закључак

И сада сте спремни за приступ датотекама у мапи ОнеДриве као и обично. Може бити мало спорије, ако не и боље. Можете копирати или преместити датотеку на овај диск и, наравно, приступити ОнеДриве-у директно из других апликација.

Још сам нов за Виндовс 10 и сваког дана откривам нешто што ми се не свиђа у овој верзији. Иако постоје нека трећа решења за овај проблем са резервираним местом, сматрам да је ово решење вероватно најпогодније. Ако нађете боље решење, јавите ми.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me