Како клонирати чврсти диск у оперативном систему Виндовс 10

Клонирање чврстог диска процес је његовог копирања тачно, бајт-за-бајтом, на нови чврсти диск. То је много коришћена техника за кориснике који желе да надограде своје чврсте дискове, јер је алтернатива израда резервних копија података (не најбржи процес, чак и коришћењем једног од наших најбољих резервних провајдера на мрежи), а затим поновна инсталација и реконфигурирање вашег оперативног система.


Зашто клонирати хард диск?

Клонирањем вашег тврдог диска избегаваћете проблеме са поновном инсталирањем Виндовс-а. Нећете морати да подешавате подешавања која сте променили. Ако сте морали стрпљиво чекати док Виндовс инсталира своје непрестане надоградње, знајте да ако се бар клонирате, нећете морати поново да пролазите кроз то.

Клонирање је најбољи начин преноса података приликом надоградње тврдог диска. Данас ћу вам показати како клонирате чврсти диск у оперативном систему Виндовс 10 бесплатним софтвером. Коришћењем алата под називом Мацриум Рефлецт овај процес обично траје само сат или мање.

ССД драјвови су били скупи пре само неколико година, а сада када су цене опале многи корисници желе да надограде тај 64ГБ / 128ГБ ССД на 256ГБ / 512ГБ ССД. Овом методом можете клонирати традиционални чврсти диск на нови ССД уређај у оперативном систему Виндовс 10 или можете клонирати мањи ССД на већи ССД.

Шта ће вам требати

Претпостављам да већ имате два погона: стари који намеравате да клонирате и нови који ћемо назвати „мета“. Запамтите, нови диск мора бити исте величине или већи од старог.

Ако имате спољни чврсти диск или флеш диск, добро је направити резервну копију пре него што започнете овај поступак. Можете уштедети неко време пребацивањем било које медијске датотеке на спољни диск.

Клонирањем чврстог диска ствара се бајт-за-бајт реплика, укључујући оперативни систем, управљачке програме, ваше документе и друге важне датотеке. Претходни пренос великих медијских библиотека уштедеће вам прилично времена током процеса клонирања, али је у потпуности опционалан.

Иако користим Мацриум у овом чланку, постоји и неколико алтернатива које можете користити. Једна од њих је Цлонезилла, ЛивеЦД. Датотеку Цлонезилла покрећете са ЦД / ДВД или флеш уређаја, за разлику од Мацриума који можете користити у оперативном систему Виндовс. У овом чланку користим Мацриум јер омогућава невероватно лако клонирање чврстог диска за Виндовс 10 и бесплатан је за покретање.

Клонирање вс снимање

Виндовс има уграђен услужни програм за прављење системске слике, али то није потпуно исто као клонирање. Слика је компримирани снимак диска или партиције на том диску. Ако сматрате да је снимање пут у вашој ситуацији, погледајте наш чланак о најбољем софтверу за сигурносно копирање и клонирање.

Реците да сте само желели да клонирате погон Ц: \ у Виндовсу 10, а не цео диск – у овом случају би било боље да направите слику погона Ц: \ помоћу уграђених алата у Виндовсима 10. могао да инсталирате свој нови чврсти диск или ССД, покрените рачунар помоћу ЦД / УСБ система за опоравак система Виндовс и изаберите слику коју сте направили за враћање.

Клонирање копира све, укључујући боотлоадер. Није компримован. На хард диск можете да сместите више слика, али клонирани диск ће заузети сав слободни простор. То је тачна реплика вашег тренутног погона.

Како клонирати чврсти диск у оперативном систему Виндовс 10 помоћу Мацриума

Без обзира да ли клонирате традиционални чврсти диск на ССД или клонирате мањи диск на већи диск, Мацриум ће задовољити ваше потребе.

Корак 1. Преузмите и инсталирајте Мацриум за кућну употребу. Када завршите инсталацију, отворите апликацију.

Корак 2. Направите диск за опоравак. Ако нешто пође по злу, то ћете моћи да поправите помоћу овог медијума за опоравак. Уметните празан ЦД / ДВД или УСБ уређај, а из резервног окна Мацриум Рефлецт кликните на “отхер таск”, а затим кликните на “цреате медиа”.

Пошто клонирамо чврсти диск у Виндовс-у 10, изаберите „промени верзију ПЕ“. Изаберите „Виндовс 10.0 ПЕ“ и кликните „у реду“.

Ако немате сложено подешавање, требали бисте бити у реду с осталим подразумеваним поставкама. Кликните на „Следеће“ док не одаберете ЦД / ДВД или флеш диск који користите за диск за опоравак, а затим кликните „заврши“.

У овом тренутку можете поново покренути систем за тестирање медија за опоравак. Можете да притиснете Ф12 или Дел на БИОС екрану да одаберете диск за опоравак и када се заврши дизање, вратите се поново у Мацриум Рефлецт. Поново покрените и уклоните диск за опоравак и наставите са следећим кораком.

3. корак. Изаберите диск који желите да клонирате из главног прозора Мацриум Рефлецт и кликните на „клонирајте овај диск.“

4. корак. Отвара се нови дијалог и тражи од вас да одаберете циљни диск. Ако немате више тврдих дискова, циљни диск би требао бити једини доступан. Кликните „нект“.

Корак 5. У овом тренутку, ако је циљни диск већи од диска који клонирате, бит ће доступан додатни простор. Кликните на „својства клониране партиције“ и одаберите „максимална величина“ да бисте користили сав тај слободни простор.

Корак 6. Кликните на „Следеће“ док не будете могли да кликнете на „заврши“ и потврдите подешавања. Провјерите је ли одабрано „покрени ову сигурносну копију сада“ и кликните на „ОК“ и „настави“ ако се то од вас затражи.

Операција клонирања започиње у овом тренутку и време које ће вам требати варираће, у зависности од тога колико података клонирате.

Након што се операција заврши, можете покренути нови чврсти диск тако што ћете искључити каблове са старог и оставити само нови диск прикључен. Ваш систем би требао изгледати потпуно исто када се поново покрене..

Наравно, ствари не могу увек ићи онако како смо планирали.

Коришћење медија за опоравак Мацриума

Ако наиђете на било који проблем, можете се покренути са медија за опоравак који сте креирали раније. Обично можете да поправите већину проблема са покретањем система Виндовс у оквиру Мацриума у ​​неколико једноставних корака.

Корак 1. Након што покренете медиј за опоравак и учитавање Мацриума, кликните на окно „Ресторате“ и кликните на „фик Виндовс Виндовс боот“.

Корак 2. Видећете списак инсталирања оперативног система Виндовс, а ако су ове тачне, једноставно кликните „следеће“.

3. корак. Мацриум овде аутоматски бира активну партицију. Кликните „нект“.

4. корак. Можете одабрати које опције покретања да поправите, али најбоље је да их оставите све одабране. Ово ће решити већину проблема са којима се можете сусрести, па кликните на „заврши“.

Корак 5. Поново покрените систем и требало би да вас дочека здрав, функционалан Виндовс 10.

Ако имате проблема са овим процесом, можете прегледати одличну документацију Мацриума, али слободно додајте коментар у наставку. Овде смо да помогнемо.

Алтернатива: Употреба Цлонезилла уместо Мацриума

Цлонезилла је ЛивеЦД, па ће нам бити потребан ЦД / ДВД или флеш уређај да бисмо га инсталирали. Једном када се покренемо за Цлонезилла, уследићемо неколико упутстава да започнемо клонирање вашег тврдог диска. Први корак је преузимање Цлонезилла и креирање ЛивеЦД-а који ћемо користити за клонирање чврстог диска.

Корак 1. Преузмите Цлонезилла ЛивеЦД. Обавезно одаберите “.исо” као врсту датотеке, а не “.зип.”

Корак 2. Користите Руфус да копирате ИСО датотеку на флеш диск или ако одлучите да инсталирате Цлонезилла на ЦД / ДВД користите алат попут ИмгБурн.

3. корак. Проверите да ли су на рачунар повезана оба чврста диска. Назваћемо диск којим клонирате „извор“ драјв и нови драјв ће се називати „циљни“ уређај.

4. корак. Уметните свој Цлонезилла медијум и поново покрените рачунар. Када се рачунар поново покрене, видећете почетни екран БИОС-а сличан оном доле – требате притиснути Ф12 или било који тастер који је приказан да бисте ушли у мени за покретање система.

Корак 5. У овом менију ћете видети листу свих повезаних дискова. Приказаће се ваши чврсти дискови, као и медији на које сте инсталирали Цлонезилла. Изаберите на кога сте инсталирали Цлонезиллу и притисните тастер Ентер.

Корак 6. Сада ће вам бити представљен Цлонезилла Ливе екран за прскање.

Једноставно притисните Ентер да покренете Цлонезилла.

Корак 7. Изаберите језик и притисните ентер када пише „не дирај мапу тастера“. Подразумеване вредности су овде у реду. Притисните ентер када дођете до екрана на којем пише “покрени Цлонезилла.”

Корак 8. Изаберите клонирање „уређај-уређај“ помоћу тастера са стрелицом.

Корак 9. Изаберите „почетни режим“ и подразумеване опције и притисните тастер Ентер.

Корак 10. Изаберите „локални“ режим, јер ћемо клонирати један физички повезан диск у други.

Корак 11. Прво ћете одабрати изворни диск и притиснути ентер. Мени ће варирати у зависности од тога колико дискова имате, али ако имате само два, то је прилично једноставан.

12. корак. Изаберите циљни диск и притисните ентер.

Корак 13. Подразумеване вредности су овде у реду, па притисните ентер да бисте прескочили проверу / поправак система изворних датотека.

14. корак. Притисните ентер, а Цлонезилла од вас тражи да проверите да ли је све исправно. Све док вам се то чини исправним, откуцајте “и” и притисните ентер.

Корак 15. Такође ћете желети да клонирате уређај за покретање система како бисте могли да покренете систем са циљаног уређаја. Кад се то од вас затражи, откуцајте „и“ и притисните ентер.

Коначно, започиње процес клонирања. Можете пратити траку напретка да бисте видели колико ће трајати.

Цлонезилла ће покренути одређену дијагностику када заврши, а ви можете притиснути „ентер“ и изабрати „ребоот“. На БИОС екрану ћете морати да притиснете Ф12 или Дел да бисте изабрали нови чврсти диск.

Требао би се нормално покренути, као што би то чинио ваш стари чврсти диск, а све би требало бити у исправном стању. Цлонезилла је практичнији алат од Мацриум Рефлецт-а, па постоји више потенцијала да направите грешку. Наравно, ако наиђете на било који проблем, слободно оставите коментар и ми ћемо вам помоћи да га решите.

Закључак

Клонирање чврстог диска у Виндовс-у 10 једноставно је помоћу бесплатног алата као што је Мацриум Рефлецт. То је само мало теже када користите Цлонезиллу. У сваком случају, клонирање чврстог диска је далеко боље него да морате почети испочетка новом инсталацијом.

То вам штеди вријеме и одлична је техника коју имате у свом арсеналу, ако ви или било који други пријатељ или породица требате надоградити или замијенити чврсти диск у будућности. Слободно поделите овај чланак ако вам је био од помоћи и јавите нам шта мислите у коментарима испод. Хвала вам за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me