Иза пословне сарадње: како образовне институције користе облак


© Цлоудвардс


Облак је већ показао свој утицај на различите индустрије и сада је спреман да преузме образовни сектор. Током последњих неколико година, образовне институције широм света почеле су да се окрећу облачним технологијама. Тренд који је постао упечатљивији тек 2013. и 2014. године. Истраживања су у 2012. открила да је само 6% институција користило облак у последње две године.

Данас видимо велики број школа и колеџа који користе сервере или апликације које пружају Мицрософт, Гоогле или Амазон. С обзиром на конкурентну понуду коју су ови технолошки дивови дизајнирали за сектор, не чуди што доносиоци одлука све више размишљају о новим могућностима. Наиме, 2014. године видели смо и Гоогле и Мицрософт који нуде бесплатно складиштење и апликације за образовне установе са циљем подршке технолошкој револуцији на терену.

Очигледно је да се у екосистему дешавају неке велике трансформације. Првенствено због чињенице да облак пружа ефикасне ресурсе по ниским ценама (или бесплатно), што је сигурно привлачна опција за институције које се све више ослањају на технологију да побољшају методе подучавања и учења..

Перцепција облака у образовним установама

Једном када је облак прошао фазу дојења, еволуирао је у заиста сложен појам који укључује велики број апликација, ресурса и провајдера. Међутим, неке ствари су остале исте. То се пре свега односи на њихове уочене користи и повезане сигурносне ризике.

Као свеобухватни извештај о том питању, РигхтСцале-ов извештај о стању у облаку за 2014. годину открива како компаније виде предности облака:

  • Већа доступност (48%)
  • Географски домет (37%)
  • Уштеда трошкова (34%)
  • Континуитет пословања (34%)

Слично томе, образовне институције користе цлоуд апликације да би поново измислиле своју ИТ инфраструктуру и обезбедиле више ресурса за своје наставнике и студенте који су увијек на мрежи. Према Цруциал-у, компанија за веб хостинг која је саставила неколико извештаја о тој теми, комуникационим платформама и платформама за сарадњу чини се да су најпопуларнији ресурси у облаку високог образовања.

То је свакако оправдано имајући у виду количину истраживачког и колаборативног рада који су потребни и ученицима и наставницима.

Које услуге користе образовне установе?

Студије показују да 29% образовних институција користи рјешења за размјену порука, конференција и колаборацију, док 31 посто користи могућности складиштења у облаку. Ове цифре јасно указују на потребу напредних рачунарских система који би олакшали критичне процесе и створили екосистем где се удаљени студенти и наставници могу повезати у реалном времену.

Међу студентима је, међутим, похрана у облаку посебно популарна захваљујући сарадњи могућности ових апликација. Захваљујући могућности приступа заједничким документима и њиховом уређивању у реалном времену, већина колаборативних процеса може се убрзати у великој мери. Истраживачка доступност корисних ресурса на више уређаја још је једна предност апликација заснованих на облаку.

Овде су апликације за синхронизацију и дељење датотека као што су Бок и Дропбок вероватно најефикаснији избор и за студенте и за наставнике.

Дропбок

Универзитет Царнегие Меллон, на пример, даје детаљније објашњење како би Дропбок студенти могли да користе како би им помогли да управљају датотекама и ефикасније сарађују..

Универзитет напомиње да употреба Дропбок-а смањује време потребно за пренос датотеке за 20 секунди, што је просечно време потребно да бисте то учинили користећи е-пошту или флеш диск. Поред овога, услуга нуди повољне цене за лиценце сервера и скалабилност, што је још једна велика предност за институцију.

Поред тога, на Универзитету у Алцали, Шпанија, спроведено је опсежно истраживање које је утврдило могуће предности примене Дропбок-а, где су студенти потврдили да је Дропбок омогућио већи степен сарадње и учења, као и бољи рад са наставници.

Кутија

Као алат који је можда још видљиво усмерен на сарадњу, Бок се такође користи у већини различитих образовних установа. Универзитет Емори, на пример, извештава да преко 100 људи са различитих одељења користи Бок за даљинску сарадњу.

Као што је истакао Јамие Смитх, неке од највећих предности које овај дигитални алат доноси су једноставност имплементације, административни алати који помажу корисницима да лако прате ко ради шта и када. Плус верзије датотека која омогућава особљу да увек ради са најсвежим садржајем.

Поред Универзитета Емори, Бок се такође користи у школи Сан Доменицо, Стриве Припремне школе, као и од непрофитне образовне организације, А Беттер Цханце. Бок им помаже да се повежу са 2000 географски раштрканих кандидата и више од 300 школа.

Гоогле Аппс и Мицрософт Оффице у облаку

Као што је споменуто у уводу, Гоогле и Мицрософт се и даље боре да повећају своју корисничку базу у образовном сектору. Гоогле је недавно објавио да су њихове апликације стигле у Бангладеш, где су опремили 500 кампуса на 35 локација с најпопуларнијим алатима компаније.

Ранији подаци указују на фгл. 72 од 100 најбољих америчких универзитета користило је Гоогле Аппс фор Едуцатион, што је свакако значајна цифра.

Слично томе, Мицрософтово облачно одело је прилично популарно међу школама и факултетима широм света. У марту 2014. компанија је известила да 110 милиона студената и наставног особља користи Оффице 365 у облаку за подршку критичним процесима учења и подучавања.

Трансформација инфраструктуре

Друга важна предност увођења облачних система у сложену ИТ инфраструктуру је могућност коришћења снажнијих рачунарских ресурса који могу без проблема покренути обимне апликације. Таква иновација олакшава административне процесе и процесе уписа, што свакако може да учини значајним за образовне институције.

Изнајмљивање инфраструктурне платформе од етаблираних пружатеља услуга, школе и универзитети могу значајно повећати продуктивност особља и ангажман ученика.


© цлоудвардс

Због тога се данас такве услуге виде као критични ресурси за ефикасно учење. Као што је истакнуто у националном истраживању спроведеном почетком ове године, 98% васпитача сматра да веб странице обављају најважније образовне функције и воде рачуна о повећаном ангажовању ученика и родитеља..

Слично веб локацијама, цлоуд сервери стварају нови простор за иновације, јер представљају исплатив начин за стварање функционалне ИТ инфраструктуре којој сви могу даљински приступити. Што је још важније, хостинг хостинг у облаку не захтева велике ИТ тимове, будући да је део одговорности за управљање ресурсима на изабраном провајдеру..

Изазови имплементације

Иако су предности облака широко препознате у индустријама, низ изазова спречава да га већи број институција усвоји. О томе поново расправљају различити доносиоци одлука у образовању, који помињу низ ограничења у вези са миграцијом облака.

Сасвим очекивано, питања сигурности и приватности наведена су међу главним инхибиторима за шире усвајање. Иако се страх од облака у том погледу углавном смањује, још увек постоје нека питања где образовне институције могу да наиђу на проблеме.


© цлоудвардс

Ван Зомерен и Де Хаан су о томе разговарали у свом истраживању усвајања облака у високом образовању, истичући да институције морају бити опрезније у одабиру правих добављача за постављање база података и радног оптерећења на удаљене сервере.

Штавише, они одлично говоре о могућој неспособности интерних ИТ тимова који можда раде по застарелим методама. Због тога ће бити потребна додатна едукација постојећег особља како би се успешно имплементирала облачна решења на свим потребним нивоима.

еЛеарнинг као Сљедећа граница

Појава различитих услуга е-учења и отворених образовних платформи још је један тренд који је обликовао начин на који људи приступају модерном образовању. Улога система за рачунарско коришћење у облаку је можда нешто мање упадљива, али већина ових ресурса користи технологију за покретање и умерење онлајн курсева.


© цлоудвардс

Можда најочитија улога облака у пружању ресурса за учење на захтев је развој м-учења, који укључује употребу мобилних уређаја или у учионици или за самостално учење. На основу облака и доступних са више платформи, мобилне апликације помажу у активном и континуираном учењу, што их чини основним ресурсом у савременој учионици.

С обзиром на чињеницу да се већина студената, посебно оних у високошколским установама, за своје свакодневне активности ослањају на мобилне уређаје, коришћење ових уређаја у настави само додатно мотивира.

Закључак

Промјене које је облак донио у свијет технологије очито су покренуле нове трендове који вјероватно могу дефинирати како видимо образовање у будућности. Без обзира на стварни начин примене таквих система, они су несумњиво важни за већину образовних установа данас.

Стални приступ информацијама и доступност података сигурно су неке од највећих предности које су облак и придружене апликације донели у наш свакодневни живот, а то је и оно што их чини важним за модерно образовање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me