Дан приватности података 2015: Врхунски експерти коментаришу питања приватности (+ Инфограпхиц)

Крађа података је озбиљно питање и главна брига за све, од бехемотхс попут Аппле-а до стартуп-ова и почетника. Недавно су се хаковали амерички војни рачуни друштвених медија, а можда сте упознати и са познатим случајем хаковања компаније Сони, а листа се наставља…


Према извештају Клириншке куће о правима на приватност, само у Сједињеним Државама украдено је више од 600 милиона записа који садрже осетљиве информације од јануара 2005. године.

Ово показује колико је ефекат крађе података и зашто је заштита података пресудна. Да би се решило ово питање, међународни напори су предузети 2008. године, проглашавајући 28. јануара Даном приватности података; подизати свест и осигурати да приватност података и заштита блога постану приоритет за кориснике на мрежи.

Желимо да помогнемо ширењу речи о Дану приватности података 2015 и зато смо створили овај огроман пост који ће вам помоћи на неколико начина: научићете о приватности података – како можете бити и остати безбедни на мрежи и заштитити свој идентитет . Такође ћемо приказати историју Дана приватности података и приказати лепу дељиву инфографику са пуно чињеница. 

Ако сте блогер или новинар и тражите сјајне цитате за свој чланак – објавили смо вам. Позвали смо 9 стручњака за приватност и сигурност података да коментаришу и дају савете о дигиталној приватности и сигурности. Међу њима су Роберт Сицилиано, Бруце Сцхнеиер и Ребецца Херолд. 

Леденица на торти представља наш округли сто о приватности на коме је учествовала дискусија о добитнику Пулитзерове награде Бирону Ацохидоу и безбедносном новинару Фахмиди И. Расхиду који пише за СецуритиВеек и ПЦМагазине.

Безбедносни округли сто

Дан приватности података – Историја

113. амерички Конгрес усвојио је необавезујућу резолуцију, С. Рес. 337, у 2008. години која подржава 28. јануара сваке године широм Сједињених Држава и Канаде да се посматра као „национални дан приватности података“.

Европске државе потписале су 28. јануара 1981. први међународни уговор о приватности података, Конвенцију 108, Од тада се 28. јануара у целој Европи обележава Дан заштите података. 

Циљ

Лични подаци, финансијска евиденција, интелектуално власништво и друге вредне информације на мрежи су подручја интереса која привлаче дигиталне зликовце да краду, осакаћују и кривотворе, а вас и ваш посао уздрмају..

Хакери могу да угрозе ваш сервер

Они даље користе ове податке за пражњење ваших банковних рачуна, злоупотребу података о кредитној картици за покретање трансакција против вашег имена или чак могу продати ваше личне податке трећој особи за огроман износ новца.

Стога морате успоставити јаку сигурност да бисте сачували своје податке од ових виртуалних пирата. Чврстом заштитом података можете заштитити мрежу, рачунаре и мобилне уређаје тако да се не злоупотребе драгоцене информације.

Да сумирамо, Дан приватности података поштујемо:

 • Едуцирајте потрошаче и ширите свест која ће им помоћи да разумеју ризике и користи од дељења личних података, показујући им различите начине на које се њихове личне информације могу прикупити.
 • Едуцирајте потрошаче пружајући им тачне, једноставне и поуздане савете који обезбеђују бољу заштиту и активно управљање њиховим виртуелним животима.
 • Подесите компаније да се брину о својим подацима и поверљивим информацијама кроз јасну дискусију и едукујете своје особље о успостављеној контроли приватности и сигурности. 

Врсте података за које је потребна заштита


© елхомбреденегро

Прикупљање и ширење података путем технологије са јавним очекивањем приватности и основним личним, правним и политичким импликацијама називају се приватношћу података или заштитом података..

Ова брига ће постојати где год се личне, поверљиве или друге осетљиве информације прикупљају, чувају или деле ― у дигитализованом свету или на неки други начин. Питања приватности могу произићи из непримјерене или непостојеће контроле откривања података. Ови проблеми са приватношћу и заштитом података могу се појавити због различитих врста информација. Неке од ових врста су препознате у наставку:

Са растом друштвених мрежа све више и више људи објављује своје личне податке, слике и видео записе на мрежи, које, ако се не надгледају и заштите стриктном контролом приватности, интернетски гоонци могу да хакују због својих себичних интереса.

Различите претраживачи омогућавају корисницима да лако прикупљају личне податке о појединцима из више извора путем одговарајућег претраживања података. Данас је готово све доступно на мрежи, тако да на порталима и веб локацијама треба да буде представљена само контролисана количина информација.

Према Извештају о крађи идентитета, отприлике 15 милиона становника САД-а сваке године је изложено активностима преваре идентитета, које претпостављају финансијске губитке веће од 50 милијарди УСД. Ово је јасан пример зашто требате бити опрезни док објављујете своје податке на мрежи.

Кораци које можете следити да бисте заштитили приватност података

Ево неколико корака које можете предузети како бисте осигурали да су ваши приватни подаци безбедни.

 • Користите заштиту и ограничење лозинке као прве кораке за успостављање чврсте приватности података. Избегавање употребе лозинки прилично је слично као да остављате откључан ваш дом, што позива гооне да вам украду податке и прекрше приватност.
 • Једноставан начин праћења информација о вама на мрежи је употреба поставке Гоогле Алерт за ваше име. Само унесите име и његове варијације, тако да ћете бити обавештени кад год будете споменути на мрежи.
 • Када не користите своје интернетске налоге, обавезно се одјавите са њих. То ће умањити количину праћења на вашој веб активности и спречити да наредни корисник прескаче личне податке. Ово је посебно важно када користите јавни рачунар.
 • Избегавајте давање е-поште, телефонских бројева, поштанског броја или других личних детаља за које се касније може показати да су рањиви. Они могу хакерима приближити ваше заштићене податке и помоћи им да их украду.
 • Шифровање уређаја неопходно је за успостављање снажне заштите података. Шифрирање се односи на надгледање и испитивање садржаја путем шифрираног кључа пре него што дође до вашег чврстог диска. На Мац рачунару ФилеВаулт ради посао, док Битлоцкер треба да користе ПЦ-и за правилно шифровање.
 • Да бисте успоставили чврсту сигурност на својим паметним уређајима, не заборавите да укључите двостепену аутентификацију у свом налогу за е-пошту – што ће осигурати да чак и ако странац добије вашу лозинку, неће моћи да се пријави на ваш налог.
 • Покушајте да обавите већину куповина на мрежи путем готовине, избегавајући онлине трансакције које траже детаље вашег банковног рачуна.
 • Ограничите оно што објављујете путем интернета путем поставки приватности на веб локацијама друштвених мрежа тако да позната мрежа дели све информације које објављујете и приступа њима..
 • Историју прегледача и колачиће треба редовно брисати, чиме се смањује ризик од излагања у вези с вашим понашањем и активностима на мрежи.
 • Приложите се ИП Маскеру као што је Тор како би се сакрио где се налази онлајн. То осигурава да ваше мрежне активности не могу лако пратити или пратити.
 • Инсталирајте компатибилни антивирус за свој систем и непрестано га ажурирајте како бисте осигурали све своје активности на уређају, од прегледавања преко Интернета до преузимања датотека.

Дан приватности података је подсетник свима нама да ће ови кораци помоћи у смањењу сајбер-злочина и сачувати нас. По речима Мајкла Каисера, извршног директора НЦСА:

„Са тако много свакодневних активности које се спроводе на мрежи, Дан приватности података жели да инспирише све да управљају својим дигиталним животима конкретним, једноставним и делотворним корацима.“

Шта стручњаци за безбедност података морају да кажу о приватности

Питали смо врхунске стручњаке за сигурност података шта мисле о тренутним питањима приватности у нашем дигиталном друштву. Њихове коментаре и савете можете прочитати у наставку који покривају широк спектар области.

Бирон Ацохидо – добитник Пулитзерове награде

Бирон Ацохидо
© Бирон Ацохидо Као власник предузећа сносите терет сигурности. Три витална принципа за живети: знати своје податке. Од пресудног је значаја шта имате и како је заштићен. То би требало довести до сталног дијалога о праћењу најбољих пракси сигурности и приватности.

Комуницирајте са запосленима. Сви запослени морају у потпуности схватити оно што представља неприхватљиво понашање, а алати и политике праћења могу и подржати продуктивност и покрити недостатке. Кунајте за своје партнере. Контролишите приступ осетљивим подацима и апликацијама. Ограничавање и надгледање приступа партнера може се обавити на паметне начине. 

Бирон Ацохидо, ТхирдЦертаинти.цом

Фахмида И. Расхид

Фахмида И Расхид
© Фахмида И Расхид Лако је обесхрабрити колико заправо имате контролу над својим подацима када их велике компаније складиште на серверима ван ваше контроле или дељење са трећим лицима о којима ништа не знате.

Али постоје ствари које можете да урадите, попут размишљања о томе које ствари објављујете на друштвеним мрежама, ограничавања поставки приватности и безбедности на својим налозима и укључивања функција безбедности и приватности у прегледаче.. 

Ако имате избор између коришћења софтвера или интернетске услуге која вам нуди безбедносне функције и оне која не, наградите компанију која препознаје приватност. 

Фахмида И. Расхид

Роберт Сицилиано

Роберт Сицилиано
© Роберт Сицилиано Ерозија или приватност резултат су значајних промена у начину на који се потрошачи повезују путем друштвеног система у комбинацији са фундаменталним помаком од штампаног оглашавања до интернетског оглашавања.

Тренутно стање приватности и даље ће пропадати уколико потрошачи не схвате да имају могућност избора, а њихови поступци и неактивност одређују исход.

Роберт Сицилиано, ИДТхефтСецурити.цом 

Бруце Сцхнеиер

Бруце Сцхнеиер
© Бруце Сцхнеиер Подаци су нуспродукт рачунања, а како рачунари све више прожимају наше животе, повећава се и количина и интимност ових личних података. Ове податке све више прикупљају и индустрија и влада.

Наша приватност и даље ће пропадати ако не будемо препознали да имамо и политички и тржишни избор који ћемо направити и да ће нам само намјерним одабиром приватности осигурати приватност.

Бруце Сцхнеиер, ЦТО оф Цо3 Системс, и аутор књиге „Дата анд Голиатх: Скривене битке за прикупљање података и контролу над вашим светом“.

Ребецца Херолд

Ребецца Херолд
© Ребека Херолд Дан приватности података дан је за владе, компаније, све друге врсте организација и све појединце који размишљају о важности одржавања приватности у све више повезаном свету. Владе су најважније у историји у којој многе, попут Велике Британије и САД, размишљају о уклањању приватности у име сигурности.

Владе морају схватити да постоје начини да их обоје буде, то није ни један ни други избор. Предузећа и организације морају да примене заштите приватности у своје услуге и производе сматрају пословном потребом која ће побољшати њихово пословање, а не као нешто што одузима посао..

Нарочито када стварају нове интернетске сервисе, апликације и паметне гадгете који ће постати дио Интернета ствари. И свака особа мора одлучити да је њихова приватност важна за очување; морају захтевати од владе, предузећа и организација да примене политике и процесе који ће омогућити очување приватности.

Али људи не могу само да зависе од других да би одржали своју приватност. Они такође морају бити проактивни и вољни да науче како да заштите своју приватност тако што ће бити мудрији на мрежи приликом дељења информација, препознавањем превара и шема друштвеног инжењеринга, знањем како да промене контролу приватности у својим рачунарским уређајима и применом снажне безбедности и приватности контроле у ​​оквиру сопствених личних бежичних мрежа. Сви се морају обратити приватности у данашњем хипер-повезаној свету података.

Ребека Херолд, приваципрофессор.орг & хипаацомплианце.орг

Ксавиер Мертенс

Ксавиер Мертенс
© Ксавиер Мертенс „Интернет ствари“ (или повезани предмети) почео је да инфестира наше куће и канцеларије. Много нових направа направљено је да нам помогне у свакодневном животу, али такође представљају нову претњу нашој приватности. Када нови уређај повежете на кућну мрежу, он ће направити мост између вашег приватног живота и произвођача.

Размислите о паметном термостату који ће контролисати ваш систем грејања у кући. Такође ће знати када сте код куће … или не! Какав је ваш начин живота, ваше навике. Као и облачна решења, и ризици се морају правилно проценити пре него што их повежете са Интернетом (што је често обавезно). Такви „паметни“ уређаји нису тако паметни…

Ксавиер Мертенс, блог.роотсхелл.бе

Даве Писцителло

Даве Писцителло
© Даве Писцителло Постоје само три истинске претње приватности: прва је приватни сектор. Било која невладина, комерцијална особа, која није за профит, бесплатно или уз наплату оператора сајта која објављује или прикупља било које информације личне или осетљиве природе, потенцијална је претња приватности. Следи влада или јавни сектор.

Владине агенције које истражују, прикупљају или објављују било које информације личне или осетљиве природе потенцијална су претња приватности. Коначна претња сте ви. Крајње сте одговорни за задржавање или пуштање далеко више личних података него што то једноставно замислите, јер су већина људи друштвена бића.

Често тражимо заједништво или заједнице и делимо их без паузе. Јавно-приватно-лична партнерства неопходна су за заштиту приватности. ” –

Даве Писцителло, сецуритискептиц.цом

Сорин Мустаца

Сорин Мустаца
© Сорин Мустаца Наше друштво је у врло кратком времену постало дигитално повезано и потрошачи нису имали времена да разумеју импликације приватности података на њихов живот. Можемо бити сигурни да сваки провајдер интернетске услуге чини све што је легално могуће како би добио максималне информације о својим корисницима. Ово су информације повезане са особама, као и информације које корисник добровољно (или не) дели са другима на мрежним платформама.

Будући да многи људи своје интернетске радње не схватају озбиљно или не схватају последице, они имају тенденцију да се понашају другачије у свом онлајн животу него у свом ван животном животу. Ако бих морао да дам само два савета којих се неко треба сетити о приватности, то су:

Када сте на мрежи, немојте никоме ни делити или делити нешто што им не бисте поручили гласно у соби пуној људи који слушају. Звучи застрашујуће? Замислите да је поновна дељење коментара са целим светом обично један клик. Једном када нешто објавите или пошаљете на мрежи, независно од поставки безбедности и приватности, то више не припада само вама.
Такође припада пружаоцу услуге.

Замислите да ако имају сигурносни цурење или кршење, ваше личне дигиталне ствари могу пасти у погрешним рукама. Сада је важније него икад важније да повезани корисници схвате да су њихови подаци ту и да остану, вероватно. А понекад то није оно што желе.

Сорин Мустаца, стручњак за ИТ сигурност, аутор бесплатне е-књиге: „Побољшајте своју сигурност“ 

Ницк Сулливан

Ницк Сулливан
© Ницк Сулливан Сигурност података није само заштита података у мировању, већ и заштита података у транзиту. Један од најбољих алата за заштиту информација које се преносе преко мреже је ТЛС (Транспорт Лаиер Сецурити).

Међутим, сигурно коришћење ТЛС-а захтева исправну конфигурацију. Недавне рањивости попут БЕАСТ, ЦРИМЕ, БРЕАЦХ, ЛУЦКИ 13, РЦ4 Слабости и ПООДЛЕ резултирале су променама у најбољој пракси конфигурације ТЛС-а. Када користите ТЛС за заштиту података у транзиту, проверите да ли је конфигурисан са најновијим најбољим поступцима.

Ницк Сулливан, цлоудфларе.цом

Цхрис Висопал


© Цхрис Вхисопал Када унесете информације на веб локацију, приватност тих података зависи од две ствари: политике коју објављује организација која контролише веб страницу и коју се придржава. Плус техничке контроле коју су увели да би одржали сигурност

Да ли веб локација користи хттпс за шифровање података који иду у и из вашег прегледача. Да ли се веб локација ослања на јавасцрипт треће стране и независне провајдере садржаја који се могу покварити да би вас напали? Да ли веб локација функционише без укључених Фласх и Јава додатака који су главни вектори напада за погон преузимањем. Да ли је веб локација примила безбедносни тест апликација треће стране тако да је нападачи не могу лако покварити.

Ово су нека од питања која би свако кога занима о њиховој приватности требало да постави веб локацијама које чувају или обрађују информације које би требало да остану приватне.

Цхрис Висопал, верацоде.цом

Цхрис Хаднаги


© Хаднаги Сваке године видимо огроман пораст у начину на који преваранти и криминалци користе личне податке како би напали предузећа и свакодневну особу.

Шта можете да урадите? Едуцирајте се, користите критичко размишљање и будите спремни унапријед како бисте знали како ћете се носити са тим нападима, не ако, али када се појаве. То је једини начин да будете сигурни од намераног нападача. “ –

Цхристопхер Хаднаги, генерални директор Социал-Енгинеер, Инц. СоциалЕнгинеер.цом

Дан приватности података 2015 – Инфограпхиц 

Дан приватности података 2015
© Дан приватности података 2015

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me