Цлоудвардс водич: Шта је Амазон КуицкСигхт?

Амазон је недавно представио КуицкСигхт, алат за пословну интелигенцију базиран на облаку, чији је главни циљ поједностављење целог процеса развијања увида из гомиле великих извора података лако, брзо и наравно по ниској цени.


Амазон тврди да је алат веома брза, једноставна за употребу у пословној интелигенцији која се користи у облаку за 1/10 трошкова традиционалних БИ решења.

Помоћ у Амазонским веб сервисима

Нема негирања да је Амазон Веб Сервице током последњих неколико година створио снажно тло за себе пружајући низ услуга за прикупљање, складиштење и обраду огромне количине података.

АВС Дата Центер
Амазон Веб Сервицес

Изненадили бисте се када знате листу компанија које се данас ослањају на Амазон Веб Сервицес. Од великих етаблираних компанија као што су Пхилипс и Самсунг до компанија које подржавају технологију попут Адобе и Нетфлик, све више воле услуге Амазон Веб за своје велике потребе за подацима.

Чак се и стартапови попут ФоурСкуаре-а и АирБнБ-а ослањају на АВС.

Да бисте схватили како КуицкСигхт заправо може да помогне АВС-у, истражимо мало дубље у њему. Једном када подаци генерисани из корисничких апликација пређу у АВС инфраструктуру, они се стримују кроз Амазон Кинесис и чувају у релацијском извору података као што су:

  • Амазон Редсхифт
  • Амазон Аурора
  • Амазон РДС

Извори података такође могу бити засновани на датотекама попут Амазон С3 или НоСКЛ извора података као што је Амазон ДинамоДБ. Након што се подаци осигурају, шаљу се на анализу. За анализу и обраду података постоје алати као што су АВС Дата Пипелине и АВС Мацхине Леарнинг.

Велики је јаз у начину на који се подаци прикупљају и обрађују и како пословни корисници свакодневно доносе кључне одлуке кроз анализу тих података.

Већ сам радио на неколико алата Бусинесс Интеллигенце док сам радио у ИТ индустрији и могу вам рећи да је цео процес од прикупљања података до коначног прављења извештаја предуго него што би неко желео да буде.

Амазон Веб Сервицес
© Амазон

Генерално, за решења пословне интелигенције потребно је неколико тимова инжењера који ће месецима потрошити на разумевању и изградњи сложених модела података. Извори података се комбинују и тестирају изнова и изнова како би били сигурни да нема грешака између.

И тек након чишћења последњег круга КА прослеђује се следећем тиму који користи потпуно другачији софтвер за генерисање извештаја.

Ово је извештај приказан кључним доносиоцима одлука компаније уместо стварних извора података. Ова решења ограничавају пословне кориснике на унапред одабране упите и извештаје, јер нема места за визуелне могућности нити интерактивно истраживање података.

Поред тога, организације морају да троше хиљаде долара сваке године на лиценце, накнаде за одржавање и тежак хардвер. Да бисте подржали ове алате Бусинесс Интеллигенце. А ако организације желе да повећају свој број запослених или количину података, оне очигледно морају издвојити више новца да ствари наставе даље.

КуицкСигхт – одговор на све БИ проблеме

Амазон КуицкСигхт је услуга пословне интелигенције која се користи у облаку и креирана је за решавање великих података, укључујући сложеност, брзину и трошкове.


© АВС

То чини тако што све велике изворе података лако ставља на располагање пословним корисницима и омогућава им једноставно кориштење сучеља на 1/10 укупних трошкова других рјешења за пословну интелигенцију. Снажно мислим да је АВС редефинисао свет „приступачним“ пружајући Амазон КуицкСигхт по цени од 9 долара по кориснику месечно.

Кључне компоненте КуицкСигхт-а

1. СПИЦЕ

Супер брзи, паралелни, механизам за рачунање у меморији (СПИЦЕ) најмоћнија је и кључна компонента КуицкСигхт-а. Њега је заправо саградио исти тим људи који су вам довели Амазон РедСхифт и Амазон Аурора.


© ТецхЦрунцх

СПИЦЕ је кључни фактор за КуицкСигхт и помаже у скалирању кроз терабајте података и још увек одржава време одзива неколико милисекунди. У основи, када своје податке усмерите на КуицкСигхт, све податке преузима СПИЦЕ за производњу оптималних перформанси упита.

Својим богатим прорачунима, СПИЦЕ омогућава својим корисницима да добивају увид из својих извора података без икаквог додатног обезбеђења или скалирања инфраструктуре.

Разлог зашто СПИЦЕ тако брзо одговара на упите је тај што реплицира податке за високе перформансе и доступност. То значи да организације могу да размере до хиљаде корисника који могу истовремено да раде интерактивне и брзе анализе и у различитим изворима података.

2. Аутоматско откривање

Ако сте икада користили алат за пословну интелигенцију, тада бисте знали да је један од највећих изазова откривање података и одабир тих података за анализу.

Анализа података корисника у облаку
© Америчка корпорација НЕЦ

Обично је потребно тим инжењера података да каталогизирају и омогуће откривање података уз помоћ механизма за аналитику. Али помоћу КуицкСигхт-а, када се пријавите на њега, софтвер аутоматски открива изворе података којима имате приступ, анализира их и поставља.

3. АутоГрапх

Када сам радио са БИ-ом, један од најфасцинантнијих проблема са којим сам се суочио је био креирање графикона и визуализација како сваки граф треба да изгледа.


© АВС

И драго ми је што се КуицкСигхт побринуо за овај проблем. Све што требате учинити је одабрати тип података којим се бавите, а КуицкСИгхт ће одабрати најбољи графикон да га визуализује.

4. Дељење и сарадња

Постоји сјајна карактеристика плоче са причама која вам омогућава да комбинујете визуализације и представите их у облику пословних надзорних плоча, додајете коментаре и делите их са групама или појединцима (у вашим организацијама). Опет, сјајно за бржи и бољи рад.

Амазон КуицкСигхт Цене

Ово је, наравно, једна од најупечатљивијих карактеристика програма КуицкСигхт. Стандардна годишња претплата коштаће вас 9 УСД месечно, док ће месечна претплата коштати 12 УСД месечно.


© Марк Моз

Годишња претплата за предузеће коштат ће 18 долара, док ће месечна претплата коштати 24 долара. Ово укључује 10 ГБ простора за пакет СПИЦЕ. За сваки додатни ГБ простора, морате да плаћате 0,25 УСД месечно за Стандард Едитион и 0,38 УСД за Ентерприсе издање.

Закључак

Амазон КуицкСигхт нас је дефинитивно узбудио и заиста мислимо да може да промени БИ игру нудећи брзо изведене алате уз велику цену.

Тренутно је доступна само као опција за преглед, али имамо утисак да ће је Амазон ускоро представити. У случају да сте заинтересовани за преглед прегледа, можете се пријавити овде

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me