Идеја употребе интернета за чињење злочина није нова, али проблем и даље расте како људи постају све поузданији на Интернету за куповину и складиштење личних података. У овом водичу о кибернетичком криминалу ми ћемо истражити најснажније претње на интернету данас.


Даћемо вам преглед уобичајених врста цибер-криминала, пружити примере из реалног света и предложити алате које можете да користите да бисте се заштитили.

Нажалост, не можете оправдати претпоставку да ће вас здрав разум проћи кроз ове препреке. Као што бисте предузимали кораке да се одбраните од криминала у већем граду, то бисте требали учинити и док користите интернет. Понекад, избегавање упитних подручја није довољно.

Шта је цибер криминал?

Цибер криминала је криминална активност која укључује рачунар или други уређај за умрежавање. Иако су неки цибер-злочини намијењени повређивању жртве, већина се користи за финанцијску корист.

Иако је циљ финансијски добитак, појединци и предузећа су обоје мета. Обично су појединци део већег напада у којем хакер намерава да шири злонамерни софтвер преко машина како би остварио профит. С друге стране, пословни напади су обично пуцањ.

Много је вероватније да су предузећа такође мета хацктивистичких протеста, који су, на свој начин, облик цибер-криминала.

Постоји дугачак списак сајбер-злочина. Интернет омогућава злочине попут преваре, прања новца, продаје дрога и дистрибуције дечије порнографије. О томе ћемо укратко разговарати, али овај водич ће се фокусирати на злочине који су вам привиднији и релевантнији..

Америчко Министарство правде групира цибер криминал у три области: рачунар је мета напада, користи се као оружје за напад или је додатак нападу. Док пролазимо кроз врсте цибер-криминала, обавестићемо вас у којој области су обично груписане.

Пре него што се упустимо у врсте цибер-криминала и шта можете да заштитите, погледаћемо неке главне примере и како су утицали на нормалне кориснике на мрежи.

Примери цибер криминала

Примери цибер криминала

Иахоо је био мета једног од највећих напада у историји цибер-криминала. Ипак је збуњујуће како се то догодило. Компанија је у септембру 2016. објавила да је мета напада 2014. године у којој је 500 милиона рачуна, укључујући имена, адресе е-поште, датум рођења и бројеве телефона, угрожено..

Неколико мјесеци касније, она је објавила да је још једном нападу, који је 2013. извела друга група хакера, приступило скоро милијарду налога, који су укључивали лозинке и одговоре на сигурносна питања. Изјава је затим ревидирана, откривајући да је нешто више од 3 милијарде рачуна угрожено.

У тренутку објављивања, Иахоо је био у преговорима са Веризон-ом на продају. Након што су вести пробиле, процењено је да је 350 милиона долара скинуто са продајне цене. Страшно је размишљати о томе, сматрајући да је реч о једном од највећих кршења података у историји и Иахоо је чекао три године да нешто каже о томе.

Отприлике у исто време, и мало пре тога, Црнокошци су били популарно средство за изнуђивање. РАТ или Алат за даљински приступ омогућава удаљеном рачунару да контролише ваше без физичке везе. Већина РАТ-ова се користи легитимно, на пример када произвођач рачунара пружа подршку.

Црнокошци, хакерска група, модификовали су комерцијално доступан РАТ и користили га за изнуђивање. Један од најпознатијих примера била је Мисс Теен УСА Цассиди Волф 2014. године. Њену веб камеру годину дана је отео и надгледао Јаред Абрахамс, разредник који је такође цибер напао 100-150 других жена.

Фотографије њеног облачења и свлачења коришћене су за раздвајање. Абрахамс је тражио да она направи сексуалне видео записе или ће он објавити слике веб камере на мрежи. Деветнаест других земаља било је погођено црним сенкама, што је био сјајан пример у нашем водичу како да осигурате своју веб камеру.

Ипак, најснажнија претња данас представља рансомваре. Напад рансомваре-а ВаннаЦри изведен је у мају 2017. године, инфицирајући преко 300 000 рачунара у 150 земаља. У сваком случају, она је захтевала плаћање од 300 до 600 долара како би откључала шифриране податке.

Ваннацри

Виндовс, који је био оперативни систем на којему је нападнут, објавио је хитну закрпу неколико дана касније, али ВаннаЦри је имао уграђен транспортни протокол који је омогућио да се шири попут вируса. До тренутка ослобађања сигурносне закрпе начињена је штета.

Сједињене Државе, Велика Британија и Аустралија тврдиле су да Северна Кореја стоји иза напада ВаннаЦри. У септембру 2018. америчко Министарство правде поднело је формалне оптужбе против Парк Јин-хиок-а за напад Сони Пицтурес-а 2014. године, тврдећи да је он био део Генералног бироа за реконструкцију Северне Кореје, коме су такође приписали нападе ВаннаЦри..

Врсте цибер криминала

Погледајмо различите врсте цибер-криминала вани.

Ботнетс

Ботнет

Мреже мреже су рачунари који су заражени ботом. Бот је облик злонамерног софтвера који омогућава удаљеној машини да користи ресурсе на рачунару за обављање акција. Дистрибуирани напади ускраћивања услуге (можете их знати као ДДоС напади) су најпрепознатљивија употреба ботнета. За то се рачунар користи као оружје.

Уз то, ботнет се може користити у више сврха. Свака радња која захтева много рачунарских ресурса је зрела за ботнет. У неким се случајевима користе за превару огласа, што је случај када се лажни промет шаље на оглас, и криптоминирање, које користи малу количину ресурса вашег система за рјешавање хасхе-а који заузврат зарађују злочин у питању битцоин.

Мреже су застрашујуће јер су намењене да живе на вашој машини непримећено. Често нећете приметити деградацију перформанси Можете сазнати више о њима и како се заштитити у нашем шта је водич за ботнет или прочитајте о Хола ВПН-у, сервису који ваш рачунар слаже у једно.

Рансомваре

Рансомваре

Рансомваре, за који смо дали пример у горњем делу, једна је од најопаснијих онлајн претњи. То је облик злонамерног софтвера који претражује ваше податке и шифрује их, држећи их као таоце све док не платите откупнину. У његовом случају, мета је ваш рачунар.

Већина случајева рансомвареа захтева да се 300 долара исплати у крипто валути преко Тора. Захтеви ВаннаЦри-а, на пример, кретали су се у распону од 300 до 600 долара. Чак и након плаћања откупнине, ваши подаци ће и даље бити у опасности.

Крајем јуна 2018. многи су корисници добили е-пошту од наводних програмера ВаннаЦри-а, захтијевајући уплату у износу од 650 УСД или ће њихови подаци бити уништени. Била је то само лажна превара о којој ћемо даље говорити.

Постоје различите врсте рансомвареа, а њихово учење је кључни део заштите. Више можете прочитати у нашем водичу за рансомваре софтвер или проверити како се заштитити од рансомвареа.

Рансомваре, за који смо дали пример у горњем делу, једна је од најопаснијих онлајн претњи. То је облик злонамерног софтвера који претражује ваше податке и шифрује их, држећи их као таоце све док не платите откупнину. У његовом случају, мета је ваш рачунар.

Већина случајева рансомвареа захтева да се 300 долара исплати у крипто валути преко Тора. Захтеви ВаннаЦри-а, на пример, кретали су се у распону од 300 до 600 долара. Чак и након плаћања откупнине, ваши подаци ће и даље бити у опасности.

Крајем јуна 2018. многи су корисници добили е-пошту од наводних програмера ВаннаЦри-а, захтијевајући уплату у износу од 650 УСД или ће њихови подаци бити уништени. Била је то само лажна превара о којој ћемо даље говорити.

Постоје различите врсте рансомвареа, а њихово учење је кључни део заштите. Више можете прочитати у нашем водичу за рансомваре софтвер или проверити како се заштитити од рансомвареа.

Пхисхинг

Пхисхинг

Пхисхинг је замишљен да привуче не сумњиве кориснике интернета у преузимање нежељених апликација или уношење личних података. Ни то није само на мрежи. Лажно представљање може се одвијати путем е-поште, телефона, текста и више.

Схема крађе идентитета може вам такође пружити на више начина. Најчешћи начин је да злонамерну везу пошаљете кориснику и да им преузме малвер. То би могло бити било шта, од рансомвареа до адвареа, оба су описана у нашем најбољем водичу за антивирусни софтвер.

Постоје облици крађе идентитета за које није потребно да кликнете на злонамерну везу, а они су далеко страшнији. О њима можете сазнати у нашем водичу о пхисхингу.

Отмица прегледника

Бросвер отмица

Отмица прегледача је цибер-криминала која се обично користи за превару огласа. Злонамјерни софтвер отима поставке прегледача, често мијењајући почетну страницу, задани претраживач и још много тога. Нова одредишта приказују огласе које хакер користи за остваривање прихода.

Док је ваш рачунар мета отмица прегледача, превара огласа спада у категорију коришћења вашег рачунара као додатне опреме.

Отмица прегледача је уобичајена, углавном зато што многи људи не знају да су жртва. Отмичари се обично испоручују са бесплатним апликацијама и маскирају се као сигурнији начин коришћења интернета. То, наравно, није тачно и нападач користи дезинформације за инсталирање злонамјерног софтвера на вашу машину.

Неки отмичари прегледача такође преусмеравају веб локације на које покушавате да одете, што је техника која се може користити за преузимање више злонамерног софтвера на вашу машину. О томе и начинима заштите можете сазнати у нашем водичу за отмицу прегледника.

Превара и крађа идентитета

Крађа идентитета

Већина сајбер криминала своди се на преваре и крађу идентитета. Мреже мреже су, на пример, облик преваре, а лажно представљање се често користи за крађу идентитета. Рансомваре, ботнетс, пхисхинг и отмичари претраживача најчешћи су алати који се користе за те злочине, али постоје и други.

Због тога је важно бити опрезан са својим подацима на мрежи. Чак и угледне компаније, попут Иахоо-а, могу бити мета масовних кршења података, излажући милијарде људи крађи идентитета. Ако је могуће, није лоше дати своје нетачне податке на рачуне и користити е-адресу сагоревача.

То је и пружање лажних одговора на безбедносна питања нешто што препоручујемо у наших шест савета за спречавање крађе идентитета.

Економија цибер криминала

Економија цибер криминала

Цибер криминала има своју економију која се одвија на тамном вебу, који је другачији од дубоког веба. Злочинци купују и продају злонамјерни софтвер, ботнете, листе података и више да би извршили превару и крађу идентитета. У том смислу, постоји мрачнија страна мрачне мреже.

Мрачни веб користи се за трговину сексом, дистрибуцију дечије порнографије, хитмера и још много тога. Постоји угао интернета, сакривен вишеструким преусмеравањем и шифрованим страницама, који отвара оне стравичне злочине. Ми то називамо „економијом сајбер криминала“.

Због дугог трага на папиру који је остављен коришћењем интернета, анонимност је главна брига криминалаца који учествују у тим активностима. Комбинација Тор-а и сигурне виртуелне приватне мреже, заједно са поверењем других који трче у тим круговима, људима обично омогућавају приступ релевантним областима мрачног сплета.

Ваши подаци, нарочито ако су били део повреде података, вероватно су доступни на мрежи и доступни су за куповину. Екпериан, компанија која пружа заштиту од крађе идентитета, каже да би ваш број социјалног осигурања могао продати за само 1 УСД на тамном вебу. Бројеви кредитних картица продају се за само 5 УСД.

У већини случајева ваш идентитет се користио за лажне куповине. На Интернету, међутим, свако може користити другачије име и лице, па се понекад користи за извршавање додатних злочина. Заштита ваших личних података најважнија је, не само због броја на вашем банковном рачуну, већ и због ваше слободе.

Како се заштитити од цибер криминала

Антивирусна заштита рачунара

Све горе наведено је прилично застрашујуће, али знамо да је цибер-криминала прилично једноставна заштита, под условом да сте спремни потрошити неколико долара. Погледајмо неколико једноставних корака.

Инсталирајте антивирус

Антивирус је направљен у циљу заштите корисника од цибер криминала. Савремене апликације скенирају податке на вашој машини како би пронашле било шта злонамјерно и пружале заштиту у стварном времену од претњи као што је крађа идентитета.

Битдефендер, наш најбољи избор у нашим антивирусним прегледима, такође нуди заштиту рансомвареа. Можете одабрати које датотеке треба да буду заштићене и надгледаће их ради активности. У неким случајевима, заштита против рачунара ће чак блокирати легитимне захтеве, као што је чување Ворд документа. Међутим, можете да додате изузетака.

Битдефендер-интерфејс

Битдефендер је добио скоро савршене резултате из три независна лабораторија са којима смо консултовали током нашег Битдефендер прегледа. Такође има одличан сет функција и пристојну цену за подизање система.

Ипак, на тржишту постоји много сјајних антивируса. Битдефендер је само један од избора на врху. Можете прочитати наш водич о најсигурнијим антивирусима да бисте сазнали о опцијама као што је Касперски (прочитајте наш преглед Касперски Анти-Вирус).

Антивирус би требао бити ваша прва линија одбране од цибер криминала. Многи алати користе надзор над понашањем да би уклонили нови злонамерни софтвер који још није забележен у бази података. Све док имате заштитника, велика је вероватноћа да нећете постати жртва цибер-криминала.

Користите Менаџер лозинки

Нажалост, антивирус не може да вас заштити од кршења података. Ипак, користећи један наш избор за најбољег менаџера лозинки може. Менаџер лозинки похрањује детаље вашег налога у шифрирани трезор, омогућавајући вам употребу јединствене лозинке на свакој веб локацији.

Већина веб локација чува вашу лозинку у шифрираном облику. Међутим, шифровање је направљено да се провали, а слаба лозинка оставља вас рањивим. Лозинка за једну реч, као што је „лозинка“, може се пробити за неколико секунди нападом на рјечник.

Сваки додатни знак који користите за рандомизирање лозинке повећава вашу сигурност експоненцијално. Ако користите лозинку, рецимо, 15 знакова, укључујући бројеве, мала слова, велика слова и посебне знакове, проћи ће милиони година (прочитајте више у овом водичу о стварању јаке лозинке).

Менаџер лозинки вам омогућава да то урадите, као и да употребите снажну, јединствену лозинку за сваки од ваших налога. Сећање на „2бо * рн $ 8П47УјјК4Н“ није тачно могуће, посебно када се користе различите лозинке за различите налоге, тако да вам управљач лозинком управља са вама да бисте повећали безбедност.

надзорна табла идентитета дасхлане-а

Изузетно нам се свиђа Дасхлане због изузетне сигурности и дугог списка карактеристика. Најновија верзија добила је додатне доброте, попут ВПН-а, али уз већу цијену. Ипак је то одличан избор за менаџера лозинки, као што можете прочитати у нашој рецензији Дасхлане.

Такође нам се свиђа 1Пассворд, посебно имајући у виду раст цена Дасхлане-а. Има фантастичну сигурност, иако није тако добар као Дашланин, и велики сет функција. Наша омиљена функција је режим путовања, који вам омогућава да обришете све личне податке са свог мобилног уређаја и сместите их у трезор током путовања. Након доласка на ваше одредиште, можете га вратити једним додиром.

Можете сазнати више у нашем прегледу 1Пассворд или погледајте како се њих двоје упоређују у нашем чланку Дасхлане вс 1Пассворд.

1Пассворд је такође јефтин, али није за све.

Користите ВПН

Ваш претраживач шаље јако пуно информација када се повежете на веб локацију. Чак и ако имате сигурну ССЛ / ТЛС везу, ти се подаци могу пресрести или преусмерити да би открили ваш идентитет. То такође занемарује могућност непоузданог интернет провајдера.

Виртуелна приватна мрежа чуваће вашу приватност на мрежи. На ВПН провајдера се повезујете преко сигурног тунела, што значи да нико не зна које веб локације посећујете. То је главни алат за приватност који вам заузврат пружа сигурност од крађе идентитета.

ЕкпрессВПН-тест брзине

Ако користите ВПН, сајбер-криминалац неће моћи да вас прати, па неће моћи ни да вас циљају. Има напредак у заобилажењу геоблокова и заобилажењу цензуре. Можете прочитати наш најбољи ВПН водич или прегледати наше ВПН рецензије да бисте пронашли добављача који одговара вашим потребама.

Ми ћемо га покварити и обавестити вас да је ЕкпрессВПН наш први избор. Иако је цена висока, има одличне брзине, сигурност и могућности. Такође је сучеље лако заобићи. О томе можете сазнати више у нашем ЕкпрессВПН прегледу.

Израда сигурносне копије података

Израда сигурносних копија података требало би да буде нормалан процес, али ако вам претпоставке да имају заштитну мрежу нису довољне за вас, можда ће вам бити сигурност на мрежи. Најбоље услуге израде сигурносних копија у облаку омогућавају вам да у облак пребаците осетљиве документе тако да приступ вашим кључним датотекама постане нефактор.

Рансомваре изгледа глупо ако можете само да вратите шифриране податке. Ако уговорите злонамерни софтвер, без обзира колико опасан, можете да обришете свој уређај и вратите датотеке. То је, наравно, ако сте направили сигурносну копију: најбоља сигурносна копија на мрежи са заштитом од рансомвареа помоћи ће вам на вашем путу у том погледу.

Наш први избор је ИДриве јер долази са пуно складиштења по ниској цени и брзо се прави резервна копија. Има одличну листу карактеристика, укључујући мобилно копирање, приватно шифровање и напредно заказивање такође. Можете сазнати више у нашем прегледу ИДриве.

Последње мисли

Циберкриминација ће и даље бити проблем. Будући да је свет толико повезан као икада раније, треба ријешити нову врсту криминала. Срећом, постоје алати за обраду пријетњи путем интернета и они су током година постајали све бољи.

Заштитите се користећи антивирус, управитељ лозинком, ВПН и услугу сигурносне копије у облаку. Наше препоруке су Битдефендер, Дасхлане, ЕкпрессВПН и ИДриве, респективно. Док год предузмете те кораке и будете користили здрав разум, мало је вероватно да ћете бити жртва.

Да ли сте били мета цибер криминала? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me