Cum să formatați un hard disk extern modul ușor în 2020

Dacă aveți probleme cu hard disk-ul, formatarea este unul dintre primii pași pe care trebuie să-i faceți pentru a-l rezolva. Formatarea vă permite să suprascrieți toate datele de pe hard disk, resetând structura fișierului și modul în care unitatea interacționează cu sistemul de operare. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a pregăti un hard disk pentru a fi utilizat cu un alt sistem de operare. 


În acest ghid cu privire la modul de formatare a unui hard disk extern, vă vom ajuta să vă asigurați că discul dvs. portabil funcționează cu tot. Vă vom arăta cum să formatați hard disk-ul pe Windows și macOS și vă vom explica setările cheie pentru fiecare sistem de operare. 

Cu toate acestea, înainte de a ajunge la asta, este important să înțelegem care este formatarea hard disk-ului. Să vorbim despre formatarea hard disk-ului, sistemele de fișiere și modul în care formatarea nu șterge neapărat toate datele de pe hard disk.

Ce este formatarea hard disk-ului?

Majoritatea oamenilor asociază formatarea hard disk-ului cu ștergerea unui hard disk. Deși acest lucru este adevărat, nu este singurul scop al procesului. În schimb, formatarea este utilizată pentru a duce hard disk-ul la o stare în care poate fi utilizată de computer, care necesită ștergerea tuturor datelor scrise de pe unitate. 

ce-este-hard-disk-formatare

Datele nu sunt șterse complet, dar vom atinge mai mult despre acestea ulterior. Majoritatea hard disk-urilor externe sunt gata de utilizare pe computer, dar în cazuri rare, va trebui să formatați hard disk-ul. De fapt, acesta este unul dintre pașii noștri recomandat de soluționare a problemelor în modul de rezolvare a unui hard disk extern care nu apare un ghid. 

În afara formatării pentru utilizare inițială, poate fi necesar să vă reformatați hard disk-ul dacă întâmpinați erori. În același mod, o nouă instalare a sistemului de operare poate rezolva majoritatea problemelor, reformatarea hard disk-ului este un pas esențial în soluționarea problemelor. Asigurați-vă că datele dvs. sunt protejate cu un serviciu de backup online, cum ar fi Backblaze, în prealabil (citiți recenzia Backblaze). 

Cu toate acestea, înainte de a intra în procesul de formatare, este important să parcurgeți cu ce veți format formatul hard diskului: un sistem de fișiere.

Sisteme de fișiere

Sistemele de fișiere sunt ceea ce folosesc sistemele de operare pentru stocarea datelor pe un dispozitiv de stocare. Din păcate, nu există un sistem de fișiere de facto pe care îl folosesc toate hard disk-urile. Cel pe care îl folosești depinde în mare măsură de unitatea și de sistemul de operare pe care îl folosești. Din această cauză, vom trece peste cele mai utilizate sisteme de fișiere, astfel încât să știți ce anume.

 • NTFS: NTFS este ceea ce Windows folosește în mod implicit. La fel ca majoritatea sistemelor de fișiere, este restricționat odată ce te muti în afara Windows. Puteți citi și scrie pe platformele Windows, dar utilizatorii macOS și Linux vor putea doar citi date dintr-o unitate formatată NTFS. 
 • exFAT: ExFAT nu este exclusiv pentru niciun sistem de operare. Windows și macOS pot citi și scrie date la acesta. Deși nu este la fel de răspândit ca NTFS, de multe ori veți găsi unități flash și unități externe în stare solidă, formatate în ExFAT, din casă, deoarece suportul multi-platformă și lipsa restricțiilor de dimensiune a fișierului îl fac o alegere ideală pentru plug-and-play configurări. 
 • FAT32: FAT32 este vărul mai mare, mai urât, al ExFAT. Ca acel sistem de fișiere, funcționează pe Linux, Windows și macOS, iar în anii trecuți, a fost opțiunea de facto pentru unitățile flash. Cu toate acestea, nu poate stoca fișiere mai mari de 4 GB, astfel că a căzut în favoarea ultimilor ani. 
 • HFS Plus: Similar cu modul în care NTFS este sistemul de fișiere implicit pentru Windows, HFS Plus este sistemul de fișiere implicit pentru macOS. Este limitat la mașinile Windows, dar utilizatorii Apple vor putea citi și scrie în unitățile formatate HFS Plus fără probleme.

Sperăm să fie clar acum de ce este importantă înțelegerea sistemelor de fișiere. Dacă ați consultat un ghid de reîncărcare, cum ar fi ghidul nostru Kodi sideloading, probabil că ați văzut recomandări de formatare la ExFAT sau FAT32. Acest lucru se datorează faptului că aceste sisteme de fișiere funcționează pe platforme, în timp ce NTFS și HFS Plus nu.

Indiferent de sistemul de fișiere cu care a fost livrat hard disk-ul, trebuie să utilizați dacă nu doriți să eliminați toate datele din unitate. În mod alternativ, puteți să aruncați datele de pe unitatea dvs. la un serviciu de stocare în cloud, cum ar fi Sync.com, să formatați unitatea și să le redați datele (citiți recenzia noastră Sync.com).

Cum să formatați un hard disk extern

Acum, că avem bazele sistemului de fișiere și formatare, este timpul să vă arătăm cum să formatați un hard disk extern. Vă vom arăta cum să o faceți pe Windows și pe macOS folosind Samsung T5, care este unul dintre cele mai bune hard disk-uri externe, așa cum puteți vedea în recenzia noastră Samsung T5. 

Am ales T5 pentru că este formatat în ExFAT din cutie, ceea ce înseamnă că funcționează imediat cu Windows și macOS. 

Cum să formatați un hard disk extern pe Windows

Formatarea unui hard disk pe Windows este o problemă simplă, mai ales dacă lăsați totul ca implicit. Acestea fiind spuse, dacă doriți să schimbați setările, va trebui să cunoașteți detaliile fiecăreia.

ferestre-formatare wizard-

Înainte de a ajunge la acestea, trebuie să găsiți hard disk-ul pe care doriți să-l formatați urmând acești pași.

 

 1. Deschideți File Explorer
 2. Navigați la „computerul meu”
 3. Faceți clic dreapta pe unitatea pe care doriți să o formatați
 4. Faceți clic pe „format” 

Windows va deschide apoi asistentul de formatare. Vom parcurge fiecare setare din asistent, astfel încât să știți ce setări trebuie să schimbați. 

 • Capacitate: Aceasta arată capacitatea unității. Există un drop-down, dar capacitatea completă a unității este, de obicei, singura opțiune decât dacă aveți partiții configurate. Dacă acest lucru pare a fi gibris, lăsați setarea pe opțiunea implicită. 
 • Sistemul de fișiere: Acesta este sistemul de fișiere la care doriți să formatați unitatea. Există un sistem de fișiere implicit – de obicei NTFS pentru unitățile interne și ExFAT pentru extern – așa că este mai bine să lăsați asta. Dacă doriți să schimbați sistemul de fișiere, puteți face acest lucru aici. Este important de menționat, însă, că unitățile interne nu pot fi formatate decât la NTFS. 
 • Dimensiunea unității de alocare: Mărimea unității de alocare este cât de mare este fiecare bloc de stocare pe unitate. În aproape toate cazurile, lăsarea setării în mod implicit este cea mai bună opțiune, dar puteți citi despre matematica din spatele acesteia dacă încercați să optimizați unitatea dvs..
 • Etichetă de volum: Aceasta este ceea ce doriți ca unitatea să fie numită după ce a fost formatată. Dacă nu are nume, Windows îi va atribui automat un nume. 
 • Formatare rapidă: Caseta de format rapid este comutată implicit. Asta înseamnă că Windows va șterge structura de fișiere a unității, deși datele sunt încă accesibile dacă utilizați instrumente criminalistice. Efectuarea unui format complet durează mai mult, dar va suprascrie datele și va scana sectoarele rele.

Deși am trecut peste setări, cel mai bun lucru de făcut este, probabil, să le lăsăm pe valorile implicite. Odată ce totul este setat, tot ce trebuie să faceți este să faceți clic pe „începe” și să așteptați completarea barei de progres.

Cum să formatați un hard disk extern pe macOS

Formatarea și, în general, problemele legate de hard disk-uri sunt ușoare în macOS. Spre deosebire de Windows, macOS vă oferă instrumentele pentru formatarea, partiționarea, restaurarea și repararea hard diskului de pe un singur ecran care poate fi găsit în utilitățile dvs..

MacOS-disc-utilitate

Pentru a găsi ecranul, urmați acești pași.

 

 1. Deschideți căutătorul
 2. Urmați calea / aplicațiile / utilitățile și faceți clic pe „utilitate pe disc”
 3. Găsiți unitatea în meniul din partea stângă și faceți clic pe ea
 4. Faceți clic pe fila „Șterge” de pe ecranul principal
 5. Selectați sistemul de fișiere pe care doriți să-l utilizați și dați unității un nume

După aceea, ai terminat. macOS nu vă oferă la fel de mult controlul Windows-ului, dar, așa cum am explicat, o mare parte din acest control este irelevant. Procesul de formatare este simplu, Apple urmând să includă instrucțiuni pas cu pas deasupra opțiunilor. 

Singurul lucru la care trebuie să fiți atenți este opțiunile de securitate. În mod implicit, macOS formatează unitatea la fel cum o face un format rapid pe Windows, ceea ce înseamnă că structura fișierului este ștersă, dar datele binare sunt încă acolo. Puteți șterge complet datele utilizând opțiunile de securitate. 

Cum să ștergeți complet un hard disk extern

Așa cum am menționat în acest ghid, formatarea hard disk-ului nu șterge toate datele din acesta. Datele binare trebuie să fie scrise în permanență pe unitate, așa că, în loc să îl eliminați, sistemul de operare șterge structura fișierului, ceea ce înseamnă că nu puteți accesa datele de pe unitatea dvs..

how-to-complet Erase-un-extern-hard-disk

Pentru toate intențiile și scopurile, datele dvs. sunt șterse. Puteți scrie date noi pe unitate, iar sistemul de operare vă va arăta că tot spațiul este disponibil. Cu toate acestea, dacă dispuneți de un hard disk, cineva poate accesa datele utilizând un instrument criminalistic. În esență, aceste instrumente permit oamenilor să ocolească structura sistemului de operare și să îmbine fișierele folosind datele binare. 

După cum am spus, hard disk-ul trebuie să fie întotdeauna umplut cu date binare. Singura modalitate de a vă șterge complet datele este de a suprascrie ceea ce există cu noi date binare. Deși utilitățile încorporate pe Windows și macOS ajută în părți, un hacker ar putea inversa procesul de găsire a datelor de pe unitate. 

Există câteva opțiuni pentru a elimina complet datele. Dacă scapi de unitate, o soluție clasică este să o atingeți de câteva ori cu un ciocan pentru a sparge discurile din interior înainte de reciclare. Dacă doriți să eliminați rapid datele și doriți să funcționeze unitatea, totuși, veți avea nevoie de o utilitate separată. 

Una dintre cele mai comune este Boot and Nuke a lui Darik. Este un proiect open-source care rescrie datele de pe unitatea dvs. folosind procese aleatorii pentru a se asigura că nu se pot recupera. Puteți porni la DBAN în locul sistemului de operare pentru a începe procesul, ceea ce este ideal dacă reciclați sau vindeți computerul.

Gânduri finale

Sperăm că am explicat diferențele dintre formatarea și ștergerea unui hard disk extern … Formatarea nu este folosită doar pentru a scăpa de date de pe o unitate. De asemenea, este utilizat pentru a face o unitate compatibilă cu un sistem de operare diferit. Western Digital My Book, de exemplu, vine formatat la NTFS, dar îl puteți reformata în ExFAT pentru a fi folosit cu macOS (citiți recenzia noastră Western Western Book). 

Dacă doriți să adăugați la repertoriul dvs. de hard disk extern, citiți recenziile noastre pentru hard disk. Acolo, veți găsi discurile noastre portabile preferate, inclusiv SSD-ul SanDisk Extreme Portable (citiți recenzia noastră SanDisk Extreme Portable). 

De ce aveți nevoie să vă formatați unitatea? Mai aveți întrebări cu privire la acest proces? Spuneți-ne în comentarii și, ca întotdeauna, mulțumim pentru lectură. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map