Zapier vs IFTTT: Care este cel mai potrivit pentru automatizarea la locul de muncă?

Când vine vorba de crearea de relații automate între aplicațiile bazate pe web, cel mai adesea vin în minte două servicii: Zapier și IFTTT. Ambele fac simplă gestionarea fluxului de lucru cu interfețe ușor de utilizat și suport excelent pentru aplicații.


Deși există multe suprapuneri în ceea ce privește ceea ce poate face fiecare, există diferențe semnificative între ele care pot face diferența atunci când alegeți cel mai bun instrument de automatizare a sarcinilor pentru nevoile dvs. Pentru a vă ajuta să faceți această alegere, am pregătit această analiză din cap, analizând integrările, experiența utilizatorului și costurile fiecărui serviciu.

Este timpul pentru Zapier vs IFTTT.

Ce este automatizarea la locul de muncă?

Scopul automatizării fluxurilor de lucru este de a reduce numărul de sarcini manuale, de rutină pe care trebuie să le efectuați, economisind timp, bani și, poate, reducerea șanselor de eroare și supraveghere în sarcinile de zi cu zi..

Schimbarea locului de muncă modern în cloud, folosind instrumente precum stocarea cloud pentru a colabora la fișiere, aplicații de contabilitate pentru gestionarea finanțelor, aplicații ale echipei virtuale precum Slack și Trello pentru a împuternici forțele de muncă de la distanță și instrumente de social media pentru a răspândi cunoștințele de brand, are a făcut viața mai ușoară pentru toată lumea.

Instrumentele de automatizare la locul de muncă din soiul Zapier și IFTTT încearcă să continue această tendință. Acestea fac acest lucru prin conectarea aplicațiilor prin relații cauză-efect sau declanșare și acțiune. Înțeles, ceva care se întâmplă într-o aplicație face ca un eveniment să se producă automat pe o altă aplicație. În termeni simpli: dacă A, atunci B.

Un exemplu de sarcină de rutină pe care o puteți automatiza ar fi înregistrarea cardurilor Trello nou create într-o foaie de calcul Google Sheets. O alta ar putea fi crearea unei note în Evernote (citiți recenzia noastră Evernote) ori de câte ori este generat un nou tweet.

În timp ce Zapier și IFTTT se clasează drept cele două mari nume din industrie, există și altele acolo, cum ar fi Integromat și Stringify. De fapt, la fel ca industria de gestionare a mai multor cloud, automatizarea sarcinilor între aplicațiile cloud va avea o creștere majoră în anii următori, cu o rată anuală de creștere impresionantă de 23,56 la sută între 2023 și 2023 USD..

Zapier vs IFTTT: The Automation Battle

Zapier și IFTTT au o mulțime de similitudini în ceea ce pot face și susțin multe dintre aceleași aplicații. Cu toate acestea, există suficiente diferențe că alegerea uneia față de cealaltă ar putea fi o greșeală pentru nevoile dvs. particulare.

În timp ce credem că Zapier are mai mult sens ca instrument de afaceri, iar IFTTT este mai bun pentru utilizarea la domiciliu, ambele caracterizări suprageneralizează. La fel ca în majoritatea comparațiilor de aplicații bazate pe web pe care le-am creat, fie că este Dropbox față de Google Drive sau Hostgator vs Bluehost, linia de jos a acestui concurs este una personală și specifică nevoilor dvs..

Pentru a vă ajuta să luați această decizie, vom împărți comparația în trei runde: integrare, crearea fluxului de lucru și costuri. După fiecare rundă, vom rezuma rezultatele noastre și vom declara câștigător. Apoi, la sfârșitul piesei, vom alege un campion general. Să ajungem la asta.

Prima etapă: aplicații acceptate

În primul rând, ne vom arunca într-unul dintre cei mai importanți factori în alegerea dintre Zapier și IFTTT: aplicațiile acceptate. Înainte de a alege un câștigător, vom examina categoriile de aplicații, aplicațiile specifice și numărul total de aplicații.

Aplicații acceptate de Zapier

Puteți vizualiza lista completă de aplicații acceptate de Zapier pe site-ul companiei. Din păcate, nu există un număr direct de câte sunt și nu ne place să numărăm ultimele cinci (de exemplu, primele cinci servicii de stocare în cloud pentru stocare gratuită).

Zapier pretinde peste 1.000 de conexiuni, ceea ce este impresionant. Numărul în urmă cu doi ani era în jur de 650 când compania a trecut de un milion de utilizatori. În spatele acestui succes se află faptul că Zapier pune mare parte din dezvoltarea aplicației în mâinile utilizatorilor săi, indiferent dacă sunt contribuitori individuali sau dezvoltatori de aplicații.

În consecință, mai multe categorii de aplicații sunt reprezentate. Nu există nicio categorie de stocare în cloud, așa că a trebuit să facem niște investigații pentru a afla ce este acceptat. Printre descoperirile noastre s-au numărat Google Drive, OneDrive, Dropbox, Egnyte Connect, Box și SugarSync. Au lipsit din selecție erau preferatele populare precum iCloud, MEGA și pCloud.

Aplicațiile de luare a notelor de top Evernote și OneNote sunt ambele incluse, la fel ca și Zoho Notebook și toate celelalte aplicații bazate pe web. Cele mai bune opțiuni pentru cele mai bune programe de contabilitate sunt, de asemenea, în Quickbooks și FreshBooks.

Instrumentele de gestionare a proiectelor bazate pe web alcătuiesc astăzi una dintre cele mai competitive piețe cloud, iar Zapier sprijină zeci dintre acestea. Unele dintre preferatele noastre sunt Trello, Asana, JIRA, Podio, Wrike și Basecamp.

În mod critic, veți descoperi, de asemenea, marile servicii de listă de activități acceptate precum Todoist, Wunderlist, Toodledo și sarcinile Google nou-venit. Lipsa, însă, este una mare în Any.do.

Aplicațiile pentru marcaje sunt o altă categorie distractivă de automatizat. Zapier a sprijinit cinci marcaje de sine stătătoare la momentul scrierii: Pinterest, Pocket, Instapaper, Pinboard și Vookmark.

Serviciile de socializare sunt printre cele mai frecvente incluse în relațiile de flux de lucru automatizate, așa că este bine să le vedem pe cele mari integrate în Zapier: Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest și Linkedin.

Acestea sunt unele dintre principalele categorii și aplicații pe care utilizatorul de zi cu zi le va găsi atrăgătoare. Zapier este foarte important pe aplicațiile de la locul de muncă, ceea ce înseamnă că veți găsi mai multe instrumente de nișă pentru oameni, cum ar fi marketerele de socializare (Facebook Lead Ads, MailChimp, ClickFunnels) și dezvoltatorii de software (GitHub, Bitbucket, Visual Studios).

Aplicații acceptate IFTTT

IFTTT, din câte ne putem da seama, acceptă aproximativ două treimi din numărul total de aplicații pe care Zapier le face. Potrivit site-ului web IFTTT, numărul este mai puțin de 600. IFTTT are o abordare mai internă pentru adăugarea de aplicații decât Zapier, ceea ce, fără îndoială, este motivul pentru care numărul este mult mai mic.

Selecția va fi suficientă pentru consumatorii casnici și pentru întreprinderile mici, dar multe dintre aplicațiile de la locul de muncă incluse cu Zapier nu sunt acolo.

În cazul în care IFTTT scoate în evidență Zapier este suport pentru aparat, ceea ce îl face perfect pentru automatizarea internă. Un avantaj esențial pentru hub-urile inteligente precum SmartThings, iHome Control, Z-Ware și aproximativ 50 de alte persoane. Asistenții la domiciliu Amazon Alexa și Google Assistant sunt, de asemenea, acceptate.

Există o întreagă categorie de „aparate” pentru a naviga pe site-ul IFTTT. Veți găsi aparate IoT precum mașini de spălat vase, frigidere, cuptoare, șaibe, uscătoare și filtru de cafea.

Dovadă că viitorul este acum: cu IFTTT, puteți să vă spuneți producătorului dvs. de producție WeMo să înceapă să producă o dată ce bratara FitBit vă înregistrează ca treaz. Sau, îi puteți spune lui Alexa să-i spună fierbătorului dvs. Smarter să fiarbă apă. Sau puteți să vă înregistrați automat istoricul mașinii de spălat și uscătorului într-o foaie Google, ceea ce este excelent pentru a vă asigura că copiii dvs. țin pasul cu treburile lor în timpul vacanței în Belize.

Oricât de dificil se poate trece de la aparate, IFTTT acceptă o gamă decentă de categorii de cloud, chiar dacă nu este la fel de impresionant ca ceea ce obțineți cu Zapier.

De exemplu, deși Egnyte Connect nu este acceptat, Google Drive, OneDrive, Dropbox, Box și Amazon Drive sunt disponibile. Există, de asemenea, câteva opțiuni personale de stocare în cloud pentru cei care au propriile lor configurații acasă, inclusiv QNAP, Seagate Personal Cloud și WD My Cloud, niciuna dintre acestea nu beneficiază de suport Zapier..

Ofertele de productivitate a muncii includ manageri de liste de activități precum Todoist și Toodledo, dar nu și Wunderlist. Aplicațiile de gestionare a proiectelor Trello și Asana sunt ambele acceptate, deși nu Wrike sau Basecamp. Printre cele mai bune aplicații de luare a notelor se numără Evernote și OneNote, dar nu Zoho Notebook sau chiar Google Keep.

Suportul social media, cel puțin, nu este marcat de nicio gaură semnificativă: Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Tumblr, Pinterest și Twitch sunt toate acceptate.

De asemenea, ne place includerea playerelor de muzică, ceea ce contribuie la poziționarea IFTTT ca rețea neuronală pentru un smarthome auto-construit. Spotify, SoundCloud, Muzik, Musixmatch, Songkick și multe altele sunt reprezentate, în timp ce Zapier are doar Spotify și SoundCloud.

Gânduri rotunde

Indiferent dacă utilizați Zapier sau IFTTT va depinde în principal de dacă aplicațiile pe care le utilizați sunt acceptate. În general, Zapier pare mai orientat către dezvoltarea afacerilor și a software-ului, în timp ce IFTTT are mai mult sens pentru utilizarea la domiciliu, în special pentru suportul pentru aparatul inteligent.

Ignorând cazurile de utilizare, trebuie să dăm unul rotund lui Zapier. Acceptă mai multe aplicații și permite oricărui utilizator să adauge aplicații la linie, atât timp cât acea aplicație are o API bazată pe REST sau XML-RPC.

Câștigătorul turului unu: Zapier

Al doilea tur: crearea fluxului de lucru

Următorul, vom crea crearea de fluxuri de lucru cu Zapier și IFTTT. Cu Zapier, o relație automată între două aplicații se numește „zap”, în timp ce IFTTT merge cu denumirea mai tradițională de „applet” (compania obișnuită să le numească rețete).

Zapier: Cum să creezi Zaps

Uneori aveți o idee specifică despre ce sarcini doriți să automatizați. Alții, știi doar că trebuie să existe un mod de a lucra mai repede și mai inteligent. În ultimul caz, Zapier oferă o interfață căutabilă pentru a explora aplicațiile zaps pentru toate aplicațiile tale.

Pentru a accesa această interfață, conectați-vă la contul dvs. Zapier și faceți clic pe fila „integrări”.

Puteți introduce numele aplicației pe care doriți să o includeți într-un zap sau să o alegeți din listă. După ce alegeți o aplicație, în partea de jos a paginii veți vedea ce zaps vă sunt disponibile fără să le construiți singur.

De asemenea, puteți introduce aplicații simultan dacă doriți să vedeți relații de flux de lucru mai specifice. De exemplu, dacă selectați „Egnyte” și „Slack”, vi se vor afișa posibile zap-uri care implică cele două aplicații.

Zapier oferă un vrăjitor care să te plimbe prin procesul de creare a unui zap, care necesită definirea unui declanșator și a unei acțiuni. Nu sunt necesare cunoștințe speciale de dezvoltare pentru asta, spre deosebire de adăugarea unei aplicații noi.

În marginea din stânga, puteți numi zap-ul dvs. și puteți revizui și edita pașii pe măsură ce îi completați. Panoul central al interfeței conține pasul curent, începând cu alegerea unei aplicații de declanșare.

Puteți alege o aplicație terță parte sau una dintre mai multe aplicații Zapier. Opțiunile includ un planificator, care vă va ajuta să declanșați o acțiune specifică într-o aplicație, cum ar fi crearea unei postări simultane Facebook și Twitter sau lansarea unei campanii de e-mail MailChimp.

După ce alegeți, vi se va afișa o listă de declanșatoare posibile pentru aplicația respectivă. De exemplu, alegeți Evernote și veți vedea trei declanșatoare comune listate:

  • Notă nouă: se declanșează atunci când este creată o nouă notă
  • Nouă etichetă adăugată: se declanșează atunci când o etichetă este adăugată la o notă
  • Memento nou: se declanșează atunci când un memento datat este adăugat la un notebook

Alegeți una și vi se va cere să acordați lui Zapier permisiunea de a accesa aplicația. Multe aplicații folosesc OAuth, ceea ce înseamnă că Zapier nu vă va stoca parola. Puteți seta, de asemenea, cât timp va avea permisiunea de a-l accesa.

Zapier vă va parcurge apoi prin pași specifici aplicației și declanșarea pe care ați avut-o în minte. Cu zap-ul nostru Evernote, a trebuit să alegem o etichetă specifică și să indicăm care sunt caietele pe care doream să le aplice zap.

După ce ai făcut toate acestea, Zapier va încerca un test. Va trebui să aveți un eveniment declanșator recent pentru ca acesta să fie găsit (cu Evernote, am avut nevoie de o notă etichetată recent ca „idee de carte”).

În continuare, va trebui să alegeți aplicația de acțiune. Aceasta este aplicația pe care va avea loc o acțiune în cazul în care declanșatorul dvs. este declanșat. În general, acțiunile declanșează aproximativ cinci minute după un declanșator pentru abonați sau 15 minute după utilizatorii gratuite (a se vedea runda a treia, prețuri).

Vei putea căuta o listă de aplicații acceptate din Zapier. După ce veți face acest lucru, va fi prezentată o listă de acțiuni populare. De asemenea, puteți vedea acțiuni mai puțin populare dând clic pe „Afișați opțiuni mai puțin obișnuite”.

Am ales Slack ca aplicație de acțiune și am ales un declanșator pentru a trimite un nou mesaj direct ori de câte ori eticheta noastră „idee de carte” este adăugată la o notă. Făcând acest lucru, deschide mai multe opțiuni de personalizare, cum ar fi crearea DM-ului ca și cum ar veni de la noi, spre deosebire de un bot Zapier, crearea unui mesaj specific și alegerea unei pictograme bot.

După ce ați făcut selecțiile, veți putea examina acțiunea.

Faceți clic pe „continua” și Zapier va testa acțiunea pentru a vă asigura că funcționează. Odată terminat, puteți adăuga un alt pas sau faceți clic pe „terminare”.

Pantofii pot fi dezactivați sau porniți după cum doriți. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu tabloul de bord Zapier, unde puteți redenumi și edita zaps.

Tabloul de bord are, de asemenea, file pentru a examina zap-urile concediate (istoricul sarcinilor) și autorizațiile pentru aplicații (conturi conectate). Fila istoric de activități vă permite să sortați zap-urile după data și stările de zap cum ar fi „succes”, „oprit / eroat” și „în așteptare / programat”.

Din fila conectare conturi, puteți adăuga noi conturi sau dezactiva orice nu mai utilizați. Acest lucru facilitează curățarea autorizațiilor nedorite.

În general, Zapier este ușor de utilizat. Nu am atins o mulțime de lucruri mai tehnice pe care le puteți face, care implică o curbă de învățare mai mare, dar majoritatea utilizatorilor nu consideră că este necesar să vă aruncați atât de mult în mecanica instrumentului..

IFTTT: Cum se creează aplicații

Aplicațiile, prin definiție, sunt mici programe concepute pentru a îndeplini funcții de utilitate. Pentru IFTTT, appletele se referă la relațiile de declanșare și acțiune pe care le creați între programe. Ca și în cazul zap-urilor, cele mai frecvent utilizate applet-uri sunt deja create și tot ce trebuie să faceți este să selectați aplicațiile pentru a vedea ce este posibil.

Site-ul IFTTT are atât o filă „descoperire”, cât și o „căutare” pentru a găsi appleturi. Fila de descoperire este concepută pentru a sugera idei de automatizare la care poate nu te-ai gândit altfel.

În cele mai multe ocazii, veți dori să utilizați fila de căutare, care vă permite să căutați aplicații specifice și să navigați pe categorii. După ce selectați aplicația pe care doriți să o construiți, IFTTT va returna o listă de appleturi pre-făcute.

De exemplu, introduceți „Foi de calcul Google”, iar IFTTT va aduce recomandări pentru lucruri precum salvarea de tweet-uri într-o foaie de calcul și urmărirea automată a orelor de lucru în Google Drive.

Faceți clic pe oricare dintre recomandări pentru a o activa.

Înainte de a implementa o applet, va trebui să autorizați o conexiune între orice aplicație implicată și IFTTT, desigur.

Dacă nu găsiți o applet pre-construită care să se potrivească cu funcția pe care o aveți în minte, puteți să vă creați un clic făcând clic pe butonul „applet nou” din partea dreaptă sus a interfeței. Vei fi redirecționat către o pagină nouă cu expresia „dacă se întâmplă atunci”, în text mare pe ecran.

Faceți clic pe „apoi” pentru a adăuga un declanșator. Vei fi redirecționat către o pagină cu o listă de aplicații acceptate. Căutați lista sau utilizați bara de căutare pentru a găsi aplicația pe care intenționați să o utilizați.

După ce ați autorizat accesul la aplicație, dacă nu ați făcut-o deja, veți primi o listă cu declanșatoarele posibile pentru aplicația pe care ați ales-o.

Unii declanșatori au și definiții sub-declanșatoare. De exemplu, dacă alegeți să declanșați un eveniment de fiecare dată când postați un tweet, puteți alege dacă includeți retweet-uri și @replies.

După ce sunteți gata, faceți clic pe „creați declanșatorul”. Vei fi returnat pe ecranul de creare a appletului principal, unde acum poți da clic pe „apoi” pentru a adăuga o acțiune.

Din nou, puteți alege dintr-o listă de aplicații, fiecare având o serie de acțiuni posibile. Foi de calcul Google, de exemplu, vă permite să adăugați un rând la o foaie de calcul sau să actualizați o celulă de calcul.

În funcție de ce aplicație alegeți, vi se vor oferi opțiuni pentru a defini în continuare acțiunea respectivă. Folosind Google Sheets și acțiunea „actualizare celulă”, am putut indica o cale a folderului, numele foii de calcul, locația celulei și atașarea valorilor la tweet-uri (am folosit Twitter ca declanșator de testare).

După ce ați făcut acest lucru, puteți revizui aplicația și dați clic pe „terminați”, dacă vă satisfaceți.

Continuând, puteți utiliza fila „applets” din zona „applet-urilor mele” pentru a vizualiza orice ați făcut. Pentru a le activa sau dezactiva, trebuie doar să faceți clic pe appletul dorit și să folosiți butonul de comutare.

De asemenea, puteți vizualiza și deconecta serviciile autorizate pentru accesul IFTTT făcând clic pe fila „servicii” din dreapta filei appleturilor.

Va trebui să faceți clic pe aplicație, să faceți clic pe setări în pagina aplicației, să faceți clic pe deconectați pe pagina de setări și apoi să confirmați că știți ce faceți. Pe scurt: IFTTT nu simplifică administrarea aplicațiilor conectate ca Zapier, cu ajutorul cărora se poate face dintr-o singură pagină.

Deși puteți vizualiza un istoric al activității utilizând interfața IFTTT, opțiunile pentru auditul applet-urilor și evenimentelor nu sunt la fel de bine construite sau informative, așa cum sunt pe Zapier..

Rundă Două Gânduri

Ambele servicii sunt ușor de utilizat, deși începătorii ar putea găsi IFTTT mai accesibil. Zapier oferă mai multe opțiuni pentru construirea relațiilor de aplicații și un tablou de bord mai bun pentru supravegherea tuturor decât IFTTT. Ne aflăm din nou cu Zapier.

Câștigătorul turului doi: Zapier

Runda a treia: stabilirea prețurilor

Având o idee mai bună despre ce poate face fiecare instrument, este foarte posibil să fi făcut deja alegerea între Zapier și IFTTT pe baza căruia are capacitățile care se potrivesc cel mai bine cu nevoile dvs..

Există suficiente suprapuneri între cele două, încât decizia nu este evidentă pentru unii oameni. Puteți găsi că decizia dvs. se bazează pe alte considerente, cum ar fi costul, subiectul rundei noastre finale.

Planuri de prețuri Zapier

Zapier are o gamă plăcută de opțiuni de abonament, începând cu un plan gratuit care va fi suficient pentru unii utilizatori. Zapier Free vă permite să mențineți cinci zaps-uri active simultan și vă limitează la 100 de sarcini pe lună (o sarcină este un zap completat).

Cu versiunea gratuită, nu puteți include aplicații premium în zaps. Unele exemple de aplicații premium includ Salesforce, Shopify, PayPal și Quickbooks online (citiți recenzia noastră despre Quickbooks).

Alte restricții cu Zapier Free sunt faptul că nu aveți voie să creați zap-uri în mai multe etape sau activități de redare automată. Autoreplay înseamnă că, dacă o sarcină nu reușește din cauza unui serviciu temporar oprit, Zapier va încerca din nou, astfel încât să nu fie necesar.

Dacă aceste restricții nu funcționează pentru dvs., aveți patru niveluri de abonamente pentru a alege. Problema este că aceste abonamente nu sunt ieftine.

Planuri: Gratuit: Starter: Profesional: Profesional Plus:
Cost lunar (facturat anual)Gratuit$ de 20$ de 50$ de 125
Cost lunar (facturat lunar)Gratuit$ de 25$ 62.50$ 156,25
zaps5 la un moment dat20 la un moment dat50 la un moment dat125 la un moment dat
Sarcini pe lună1001000300010000
Aplicații premiumNudadada
Sarcini AutoreplayNuNudada

Cel mai scăzut nivel, Zapier Starter, vă va stabili 20 USD pe lună și numai dacă plătiți cu un an în avans. Du-te lună de la lună și te va costa cu 20 la sută mai mult.

Pentru majoritatea utilizatorilor casnici și a întreprinderilor mici, planul Starter va fi suficient, deoarece costul va fi mai mult decât dublat dacă doriți să faceți upgrade la Zapier Professional. Profesional Plus, între timp, este absolut scump la 125 USD pe lună, dacă plătiți un an în avans (adică 1500 USD în avans).

Zapier are o politică de returnare a banilor dacă nu sunteți nemulțumit, care include rambursări pentru cei care au uitat să își anuleze serviciul sau au fost doar nemulțumiți după ce l-au folosit timp de câteva luni.

Planuri de prețuri IFTTT

IFTTT este gratuit, fără restricții de niciun fel. Nu există deloc opțiuni de abonament, ceea ce este surprinzător, având în vedere că concurența este redusă pe piața automatizărilor de aplicații.

Dacă vă întrebați cum rămâne FTTT în afaceri, compania se bazează în mare parte pe investitori. Potrivit Crunchbase, a primit peste 60 de milioane de dolari în finanțare.

Runda trei gânduri

Runda a treia, fără îndoială, este în favoarea IFTTT. Cu toate că au existat zvonuri cu privire la serviciile de abonament IFTTT, niciunul nu a ajuns la bun sfârșit. Ponderea costurilor pentru investitori nu va dura pentru totdeauna, bineînțeles, deoarece le place să obțină un profit.

Deocamdată, nu există niciun motiv să nu alegeți IFTTT peste Zapier dacă are aplicațiile pe care le utilizați, cu excepția cazului în care Zapier Free vă satisface nevoile.

Câștigătorul turului trei: IFTTT

Verdictul

Pe două runde la una, nu avem nicio problemă să spunem că Zapier este cel mai impresionant serviciu de automatizare. Aceasta poate să nu însemne că este un serviciu mai bun pentru tine.

Pentru cei care doresc să automatizeze utilizarea electrocasnicelor, Zapier nu va fi de niciun ajutor. Majoritatea utilizatorilor de acasă și de afaceri mici vor găsi toate aplicațiile de care au nevoie sub umbrela IFTTT. Deoarece IFTTT este gratuit și Zapier poate primi prețuri, acești utilizatori vor dori să dea mai întâi IFTTT. Dacă IFTTT nu răspunde nevoilor tale, atunci, Zapier (vezi ce am făcut acolo?).

Câștigător final: Zapier

Care dintre cele două este instrumentul dvs. de automatizare la alegere? Împărtășește-ți mai jos gândurile și mulțumesc pentru lectură.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me