Înțelegerea terminologiei Cloud: Ce înseamnă IaaS, Paas și SaaS?

Când căutați un serviciu cloud, veți găsi diverse acronime și cuvinte cheie care s-ar putea să nu aibă sens la prima vedere. Tehnologia este un domeniu în schimbare rapidă, iar marketerii au tendința de a veni cu cuvinte noi și fulgurante pentru a descrie un produs sau serviciu.


Este important să înțelegem care sunt nevoile tale. Este la fel de important să înțelegeți exact ce vi se oferă atunci când vine vorba de tehnologia cloud. Textele de marketing și jargonul tehnic pot face navigarea în cloud mai dificilă decât trebuie.

La Cloudwards.net, suntem specializați în a face tehnologiile și serviciile cloud ușor de înțeles. Nu ar trebui să aveți nevoie de un doctorat pentru a înțelege terminologia cloud – acolo este locul în care venim.

Astăzi vom analiza câteva terminologii comune în cloud, care vă vor ajuta să înțelegeți ce înseamnă și cum vă pot beneficia aceste servicii. Vom arunca o privire asupra modului în care tehnologia cloud a schimbat modul în care ne folosim dispozitivele acasă și la birou.

Schimbarea modului în care lucrăm


© jiminthesun

Înainte de apariția cloud computing, întreprinderile trebuiau să-și cumpere propriile servere. Aveau nevoie de un departament IT care să gestioneze aceste servere, păstrându-le la zi și sigure, precum și pentru a oferi suport tehnic utilizatorilor. De multe ori, datele au fost salvate în afara site-ului copiind-o pe bandă și livrându-le prin camioane sau autoutilitare.

Costurile de pornire au fost mai mari, necesitând o investiție mare în față. Servitorii erau adesea subutilizați, irosind bani și putere. Acum, cu ceva de genul Infrastructură-ca-serviciu, nu aveți nevoie de bănci pe băncile serverelor pentru a vă începe afacerea: tot ceea ce este îngrijit.

În zilele noastre, vă închiriați infrastructura de la un terț, plătind doar pentru ceea ce aveți nevoie și utilizați. Furnizorii IaaS au grijă de hardware-ul și logistica de a rula serverele, permițându-vă să-ți scalzi afacerea în funcție de nevoie.

Pe măsură ce cloud computing-ul a crescut în popularitate, termenii noi au fost creați pentru servicii și produse. În multe feluri, este același peisaj – folosim în continuare computerele noastre personale pentru a accesa servere mai puternice pe Internet – dar modul în care ne folosim dispozitivele pentru a accesa datele noastre s-a schimbat.

Terminologia

Principalii termeni pe care îi veți întâlni cu privire la cloud computing sunt:

 • IaaS, infrastructură-ca-un-serviciu
 • PaaS, platform-as-a-service
 • SaaS, Software-as-a-Service
 • UCaaS, Unified-Communications-as-a-Service
 • GaaS, Gaming-as-a-Service

Acești termeni pot părea confuzi, dar în practică este destul de simplu. Voi oferi câteva exemple care dau o idee concretă cu privire la ce înseamnă fiecare termen.

IaaS (Infrastructura ca serviciu)

IaaS este pur și simplu un serviciu cloud care permite unei persoane sau organizații să închirieze infrastructură precum servere, aparate de rețea și stocare de date. În esență, IaaS este un centru de date virtual.

În loc să cumpere și să întrețină hardware scump, utilizatorii pot închiria ceea ce au nevoie de la un furnizor de IaaS, cum ar fi Amazon Web Services (unul dintre aceste servicii este Glacier, consultați cei mai buni clienți ai noștri pentru articolul Amazon Glacier pentru mai multe detalii). Furnizorul IaaS deține tot hardware-ul fizic și are grijă de întreținerea și costurile asociate cu rularea unui centru de date.

Aveți mai multe avantaje în utilizarea IaaS în loc să vă cumpărați propriul hardware:

 • Scalabilitate. Pe măsură ce afacerea dvs. crește, puteți adăuga mai multe resurse atunci când aveți nevoie de ele
 • Redundanţă. Furnizorii IaaS dispun de mai multe sisteme pentru a evita orice întrerupere. În cazul unei defecțiuni hardware, aceste sisteme redundante vă vor menține serviciile în funcțiune ca și cum nu s-ar întâmpla nimic
 • Acces global. Aveți dezvoltatori în Tokyo, dar majoritatea clienților dvs. sunt în S.U.A.? Puteți crea mai multe servere pentru a răspunde nevoilor afacerii dvs., asigurând accesibilitatea tuturor

PaaS (platform-as-a-service)

Înțelegerea terminologiei Cloud
© daibangchua18

PaaS oferă un mediu pentru dezvoltatori să scrie rapid și să implementeze cod. PaaS se bazează pe IaaS furnizând sistemul de operare împreună cu instrumente de dezvoltare, motoare de baze de date, analitice și multe altele.

Principalul beneficiu al utilizării PaaS este că dezvoltatorii nu trebuie să instaleze, să configureze sau să actualizeze sistemul de operare sau software-ul de bază pe care aplicațiile lor le vor folosi. Ele pot pur și simplu să lucreze la scrierea codului, ceea ce duce la pierderea de timp mai puțin la configurare și bani economisiți.

Luați în considerare un exemplu simplu: afacerea dvs. are nevoie de un sistem de gestionare a conținutului (CMS) precum WordPress. WordPress necesită o stivă de software care merge de obicei:

 • Linux Server
 • Serverul web Apache / nginx
 • Baza de date MySQL
 • WordPress

Ați putea învăța să configurați și să întrețineți toate acestea, sau să angajați un sysadmin, dar de ce să pierdeți timp și bani prețioși? Utilizând un furnizor PaaS, vă puteți concentra pe conținutul sau produsul dvs., mai degrabă decât pe software-ul de sub acesta.

SaaS (Software-as-a-Service)

Înțelegerea terminologiei Cloud
© arunabhdascomputing

Modelul tradițional de software necesita de obicei o licență pentru fiecare utilizator orm computer și, deoarece software-ul a fost instalat local, orice actualizări sau probleme cu computerul ar putea duce la pierderi de timp și venituri pierdute..

SaaS elimină nevoia de a instala software-ul pe mașini individuale, oferindu-l printr-o conexiune sigură la Internet, fără durerea de cap a licențelor individuale sau a actualizărilor buggy. Când software-ul este actualizat, toate modificările sunt difuzate în întregul serviciu. Utilizatorii pot accesa software-ul de pe orice mașină cu conexiune la Internet.

Furnizorii SaaS operează de regulă pe bază de plată, percepând o taxă lunară mică. Deși acest lucru poate părea surprinzător la început, SaaS oferă mai multe beneficii față de modelul software tradițional. Software-ul dvs. este accesibil de pe orice dispozitiv, fără a fi necesară nicio instalare. Furnizorii SaaS livrează automat noi actualizări sau patch-uri. Întreprinderile și utilizatorii nu mai trebuie să achiziționeze upgrade-uri scumpe și să se ocupe de dificultatea instalării lor. Costurile pe termen lung vor fi de obicei mai ieftine decât procesul de cumpărare a licențelor, instalarea, modernizarea sau asistența software-ului intern.

SaaS are sens atât pentru utilizatori, cât și pentru dezvoltatori. Dacă vă place ideea de a vă muta software-ul în cloud și de a avea acces la cea mai recentă versiune pe dispozitivele dvs., am acoperit în trecut diferiți furnizori SaaS.

Indiferent de industrie, există șanse mari să poți migra de la un software desktop de modă veche la un serviciu cloud. Un exemplu bun sunt cei mai buni furnizori de software de contabilitate, care vă permit să vă faceți cărțile de pe orice dispozitiv, inclusiv telefoane mobile sau tablete.

Alte exemple includ instrumente de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM), un instrument indispensabil pentru orice afacere care vinde produse sau servicii. Utilizarea unui CRM bazat pe cloud vă permite companiei dvs. să centralizeze și să gestioneze lucruri precum calendare, gestionarea sarcinilor, campanii publicitare, liste de e-mail și instrumente de conversie. Am cercetat cele mai bune CRM-uri accesibile pentru întreprinderile mici, astfel încât să puteți găsi unul care să răspundă nevoilor dvs..

Dacă aveți acces la informații valoroase și instrumente precum acestea vă permite să rămâneți în fruntea fiecărui aspect al afacerii dvs. de pe orice dispozitiv, din orice locație.

Colaborare folosind SaaS

Înainte de a trece la următorul termen, să ne uităm la unul dintre cele mai mari avantaje pentru utilizarea SaaS pentru afacerea dvs. – colaborarea.

Când utilizați un software tradițional instalat pe mașina dvs., munca dvs. este salvată pe dispozitiv. Puteți să-l copiați într-un folder și să îl împărtășiți prin Dropbox sau Google Drive, dar asta necesită acțiuni manuale deliberate din partea dvs. Crearea și editarea documentelor în echipă este mai ușoară și mai rapidă atunci când software-ul dvs. este proiectat cu colaborarea în minte.

Găsirea suitei software potrivite pentru afacerea dvs. este ușoară atunci când vă bazați pe experții de aici la Cloudwards.net, așa că permiteți-ne să vă arătăm cum afacerea dvs. poate beneficia de stocarea și colaborarea în cloud.

Am rotunjit cele mai bune instrumente de colaborare în cloud pentru a ajuta afacerea dvs. să maximizeze productivitatea și să elimine problemele inutile. Nu pierdeți timp prețios căutând prin e-mailuri sau aplicații de mesagerie împrăștiate, bazându-vă pe apeluri telefonice și e-mailuri sau să vă ocupați de versiunea și backup-urile de fișiere. Mutați-vă software-ul în cloud și concentrați-vă pe munca importantă – vă facilităm dvs..

UCaaS (Unified-Communications-as-a-Service)

UCaaS este unul dintre cele mai puțin cunoscute și aparent cele mai vagi acronime din cloud. Pare complex, dar găzduiește în esență toate comunicațiile tale în cloud. Acesta nu este doar mesagerie instantanee sau Skype, însă furnizorii UCaaS permit companiei dvs. să găzduiască toate instrumentele sale de comunicare în cloud și să le acceseze de pe mai multe dispozitive, la orice distanță..

Un sistem de telefon bazat pe cloud se poate integra perfect cu instrumentele pe care le utilizați deja. Furnizorii precum Vonage vă permit să integrați toate instrumentele de comunicare și de afaceri, cum ar fi Salesforce CRM, G Suite, Microsoft Dynamics și alte aplicații.

Având centrul de apel în cloud și integrat cu instrumentele pe care le utilizați deja, vă permite să vă concentrați asupra afacerii dvs. în locul sistemului de telefon. Menținerea unui centru de apel și tot ceea ce hardware este scump. Mutarea sistemului de telefon în cloud vă permite să partajați resurse între birouri sau angajați, fără a vă face griji cu privire la monitorizarea sistemului sau la efectuarea întreținerii.

GaaS (Gaming-as-a-Service)

servicii cloud pentru jucători
© Insider de urgență

Când am acoperit viitorul norului la începutul acestui an, GaaS a fost unul dintre subiectele pe care le-am atins. Deși poate părea surprinzător la început, este o tehnologie în curs de dezvoltare rapidă, susținută de companii precum NVIDIA.

Cel mai mare beneficiu pentru GaaS este că este fără probleme. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la patch-uri, actualizări, descărcări digitale, instalarea jocului sau chiar orice hardware vă balansați.

Ai auzit așa: nicio instalare sau rău hardware. Cât de frustrant este să cumperi un joc și să aștepți ore în care să îl descarci, să îl instalezi și să îl actualizezi? Jocurile sunt fișiere uriașe în aceste zile, iar patch-urile pot fi surprinzător de mari. Cu GaaS, jocul rulează pe un server cloud puternic. Patch-urile sau actualizările sunt distribuite pe server pentru toți utilizatorii, eliminând nevoia ca jucătorii să le descarce și să le instaleze.

Jocurile pot fi optimizate pentru hardware-ul serverului pe care rulează, ceea ce duce la o performanță crescută, o grafică mai bună și un joc mai bun pentru toată lumea. Acest lucru ne aduce la următorul beneficiu al jocurilor bazate pe cloud, capacitatea de a juca jocuri pe orice dispozitiv. PC-uri, Mac-uri, tablete, smartphone-uri sau alte dispozitive cu consum redus pot fi folosite pentru a juca jocuri, deoarece toate procesările au loc pe un server de la distanță puternic.

Cu GaaS, nu va trebui să vă faceți griji pentru a cumpăra un desktop de înaltă calitate scump sau pentru a vă moderniza componentele. Puteți obține aceeași experiență de joc cu o tabletă sau telefon și controlorul dvs. preferat, de oriunde aveți o conexiune la Internet.

Este în continuare o industrie în creștere, dar am acoperit în trecut primele cinci servicii cloud pentru jucători și continuăm să verificăm cele mai recente știri despre GaaS.

Servicii cloud hibride

Am acoperit modul în care cloud-ul a schimbat modul de funcționare și am demistificat buzzspeak de marketing. Furnizorii de cloud oferă adesea un amestec de servicii, inclusiv IaaS, PaaS și SaaS. Acești furnizori de cloud hibrid sunt excelenți pentru întreprinderile cu o mare varietate de nevoi. Am compilat o listă cu primii zece furnizori de soluții cloud de hibrid pentru a vă ajuta să găsiți potrivirea potrivită pentru nevoile dvs..

Amazon Web Services este cel mai bun exemplu în acest sens, oferind peste 70 de servicii cloud diferite în diferite zone din lume.

Dacă sunteți o companie de pornire sau o întreprindere mică, este aproape imposibil să construiți de la zero o infrastructură care se întinde pe glob. Utilizarea unui furnizor precum AWS vă permite să creșteți într-un ritm exponențial și să accesați resursele pe măsură ce aveți nevoie. Utilizarea serviciilor cloud, cum ar fi IaaS sau PaaS, este cea mai bună mișcare pe care o poți face pentru a-ți desfășura afacerea fără a rupe banca.

Ezitare

Cea mai frecventă preocupare cu privire la mutarea în cloud este securitatea, iar la Cloudwards.net, înțelegem de ce. Datele dvs. sunt valoroase. Datele dvs. sunt cruciale pentru afacerea dvs. și ar trebui să luați măsuri pentru a le păstra în siguranță.

Cloudwards.net se angajează să ajute cititorii noștri să înțeleagă avantajele, precum și riscurile serviciilor cloud. Am acoperit primele zece riscuri majore ale stocării în cloud. De asemenea, am acoperit ceea ce trebuie să știți despre securitatea cloud.

Am acoperit beneficiile, precum și alți factori de luat în considerare dacă vă întrebați dacă ar trebui să vă mutați afacerea în cloud. În ochii noștri, avantajele folosirii norului depășesc riscurile – atâta timp cât le cunoașteți dinainte și faceți pașii potriviți pentru a rămâne în siguranță online.

Concluzie

De multe ori s-a glumit că nimeni nu știe ce este cu adevărat norul. Este ușor să vedem de ce, atunci când există mereu acronime noi, sunt create noi servicii sau produse. Tehnologia se mișcă cu viteza iluminării și se schimbă constant, dar Cloudwards.net este aici pentru a demitifica norul pentru toți cititorii noștri.

Am acoperit schimbările pe care cloud computing-urile le-au adus în lumea tehnologică și am explicat semnificația din spatele jargonului implicat. După ce treci prin cuvintele cheie, este ușor să vezi cum poți beneficia de soluții cloud, indiferent dacă ești un utilizator de origine sau o afacere în creștere. Cloud-ul îți economisește bani și timp, îți crește productivitatea și, după ce ai terminat munca pentru ziua, îți permite să te relaxezi cu televiziunea, filmele sau jocurile tale preferate..

Ca întotdeauna, dacă aveți întrebări sau comentarii, vă rugăm să ne contactați lăsând un comentariu mai jos. Vă mulțumim pentru lectură.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map