Cum să eliminați programele malware de pe Android în 2020

Cu peste 2 miliarde de dispozitive Android active în lume, șansele sunt bune că aveți unul. Dacă rulează mai lent decât de obicei și există tot felul de aplicații ciudate, probabil că aveți și malware. În acest articol, vă vom arăta cum să eliminați malware de pe telefoanele Android.


Android este un sistem de operare open source, ceea ce înseamnă că oricine poate privi codul sursă. Acest lucru permite companiilor să-l personalizeze, iar dezvoltatorii să învețe rapid cum pot coda aplicațiile pentru aceasta. Dezavantajul unui sistem open source este că oricine poate accesa codul de bază, ceea ce face ușor pentru cei care doresc să creeze malware pentru telefoanele Android să facă acest lucru.

Având în vedere acest lucru, trebuie să aflați cum să identificați semnele de malware și să remediați problema pentru a vă păstra în siguranță. Citiți mai departe pentru a afla cum să vă curățați Androidul și să vă protejați de atacuri în viitor. Dacă doriți doar să aflați mai multe despre malware, consultați ghidul nostru de infracțiuni informatice.

După ce ați terminat aici, consultați ghidurile noastre despre cum să faceți backup pentru Android și despre cel mai bun spațiu de stocare cloud pentru Android pentru a afla mai multe despre îngrijirea și protejarea datelor smartphone-ului dvs..

Este Android-ul tău infectat cu programele malware?

Android cu malware

Unul dintre primele semne că telefonul dvs. are malware este performanța lentă. Acest lucru ar putea însemna că programele malware funcționează în fundal și conectează resursele sistemului, dar acest lucru nu este neapărat cazul. S-ar putea să aveți prea multe aplicații deschise simultan sau telefonul ar putea îmbătrâni și încetini.

Un alt simptom este o baterie cu descărcare rapidă. Dacă telefonul dvs. nu a pierdut viteza, este posibil ca malware-ul să funcționeze în fundal, chiar și atunci când ecranul este oprit. Aceasta este o explicație pentru o baterie care rămâne rapid fără suc. Alte cauze ar putea fi faptul că vă prelucrați excesiv telefonul, având o mulțime de aplicații care rulează în fundal sau bateria este îmbătrânită și trebuie înlocuită.

Există și indicatori mai evidenti. Dacă începeți să vedeți ferestre pop-up ciudate, o creștere misterioasă a utilizării datelor sau taxe pe factura pentru serviciile pe care nu le-ați comandat, este posibil să vă confruntați cu malware.

După cum puteți vedea, multe simptome de malware pot avea mai multe cauze benigne. Fără un program antivirus, nu există o modalitate sigură de a ști dacă telefonul dvs. este infectat. Acestea fiind spuse, dacă vedeți semnele, există motive să investigați.

Cum să eliminați programele malware de pe Android

Există două moduri de a elimina malware de pe un dispozitiv Android: calea simplă și calea grea. Vom trece prin ambele dvs., astfel încât să puteți alege metoda care funcționează cel mai bine pentru dvs..

Calea ușoară

Puțini oameni își securizează calculatoarele fără să folosească software antivirus și nu ar trebui să vă tratați Android-ul altfel. Aplicația va servi drept prima linie de apărare împotriva malware-ului și o va elimina. Mai jos, vom analiza unele dintre cele mai bune programe antivirus pentru a vă proteja dispozitivul.

Android vine cu un antivirus numit Google Play Protect. Totuși, testarea independentă a demonstrat că este eficient doar cu 51,8 la sută împotriva malware-ului, prin urmare, utilizarea acestuia vă lasă telefonul vulnerabil.

Dacă sunteți serios în privința securității, aveți nevoie de un program mai eficient. Cel mai bun articol antivirus pentru Android este un loc bun pentru a începe dacă doriți să faceți cumpărături sau nu sunteți familiarizați cu aplicațiile antivirus pentru dispozitive mobile.

Cea mai bună alegere pentru Android este Kaspersky Mobile Anti-Virus. O să vă prezentăm cum să o folosiți pentru a elimina malware în continuare. Dacă doriți să aflați mai multe despre aplicație, citiți Review-ul nostru anti-virus Kaspersky.

Cel mai bun mod de a obține Kaspersky Mobile Anti-Virus este descărcarea acestuia din magazinul Google Play. În timp ce puteți obține funcții avansate cu versiunea plătită de Kaspersky pentru 2,50 USD pe lună, puteți detecta și elimina la fel de ușor malware folosind versiunea gratuită.

Când deschideți aplicația pentru prima dată, aceasta se va actualiza pentru a obține cele mai recente informații despre virușii Android.

Kaspersky1

Din meniul principal, puteți scana dispozitivul dvs. pentru a descărca malware, făcând clic pe butonul „scanare” din colțul din stânga jos al ecranului.

Kaspersky_main

Există mai multe funcții disponibile apăsând săgeata din colțul din dreapta jos, dacă optați pentru planul lunar premium.

Kaspersky_full_menu

În continuare, vi se va cere să alegeți o „scanare rapidă”, „scanare completă” sau „scanare fișier”.

Kaspersky_scan_choice

O scanare rapidă verifică toate aplicațiile de pe telefon. Dacă ați descărcat o aplicație din afara magazinului Google Play, veți dori să o executați pentru a vă asigura că este în siguranță.

O scanare completă este mai lentă, dar scanează toate aplicațiile și fișierele de pe dispozitiv. Aceasta este cea mai bună opțiune dacă nu sunteți sigur cum ați obținut virusul sau de unde funcționează.

O scanare de fișiere poate fi o alegere bună atunci când suspectezi un singur fișier. Dacă l-ai descărcat dintr-un contact schițat sau ai nevoie să scanezi securitatea fișierelor de afaceri primite, aceasta este opțiunea de a alege. Doar selectați fișierul pe care îl doriți și Kaspersky îl va scana pentru a găsi malware.

Dacă Kaspersky detectează un virus, acesta vă va oferi opțiunea de a bloca fișierul.

Kaspersky_block

Astfel, împiedică rularea fișierului, dar nu îl scoate din dispozitiv. Acest lucru vă oferă posibilitatea de a-l cerceta înainte de a-l îndepărta.

Din moment ce antivirusurile determină ocazional fișierele normale sunt viruși, nu doriți să le urmați orbește. Deși este puțin probabil, există o șansă ca un fișier identificat ca atare să fie vital pentru funcționarea dispozitivului. Acesta este motivul pentru care este important să faceți o căutare a numelui acestuia online, dacă nu știți despre ce este vorba. Cineva va ști despre asta dacă este un malware.

Acesta este cel mai simplu mod de a elimina virușii de pe dispozitiv, dar dacă nu doriți sau nu puteți instala o aplicație, există o altă metodă.

Calea grea

Dacă știți ce fișier sau aplicație este responsabil pentru virus, îl puteți elimina singur.

Dacă un singur fișier are o eroare, puteți utiliza browserul de fișiere al telefonului pentru a naviga la acesta, apăsați și mențineți apăsat pictograma pentru a afișa opțiuni, apoi alegeți cel care spune „ștergeți”.

Totuși, aplicațiile pot fi mai complicate, deoarece pot fi codificate pentru a vă frustra eforturile de a le elimina.

Dacă știți că o aplicație este problema, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să reporniți telefonul în modul sigur. Acest lucru va împiedica rularea aplicațiilor care nu sunt făcute de producătorul dispozitivului, de operatorul dvs. sau de Google.

Modul în care porniți în modul de siguranță variază de la model la model, așa că este posibil să fiți nevoit să căutați pașii online. Cel mai obișnuit mod de a face acest lucru este să țineți butonul de pornire până când apare meniul de alimentare. Poate arata diferit in functie de dispozitiv. Iată un exemplu dintr-un Galaxy S9.

Oprire

Când o vedeți, mențineți opțiunea „oprire” până când vi se oferă posibilitatea de a reporni în modul sigur. Atingeți-l o dată.

safe_mode

După repornirea telefonului, navigați la „setări”, apoi „aplicații”.

Acest meniu listează toate aplicațiile instalate pe telefon. Parcurgeți până găsiți aplicația cu virusul.

Duolingo este o aplicație sigură, dar, pentru acest articol, o vom folosi pentru a vă arăta procesul de eliminare a malware-ului de pe dispozitivul dvs. Android. Selectați aplicația din listă pentru a fi dusă pe o pagină de unde puteți face clic pe „dezinstala” pentru a o elimina.

Duolingo1

Dacă opțiunea „dezinstalare” este închisă, aplicația a obținut privilegii de administrator, deci va trebui să le eliminați pentru a o șterge.

Navigați la „setări”, „securitate” sau „ecran de blocare și securitate”, în funcție de model, apoi accesați „alte setări de securitate” și, în final, „aplicații de administrare a dispozitivului”.

Acolo, veți găsi aplicații care au sau pot utiliza privilegii de administrator, precum și acordarea sau revocarea acestora.

Device_admin

Retrageți privilegiile de administrator ale aplicației și apoi repetați pașii de mai sus pentru a dezinstala aplicația.

Cum să protejezi Android împotriva programelor malware

Protejați Android de malware

Pentru a vă apăra de malware în viitor, investiți într-un program antivirus cu protecție în timp real. Versiunea premium a Kaspersky Mobile Anti-Virus are această caracteristică. O altă opțiune este Avast Mobile Security, care este gratuită și a făcut și lista noastră cu cele mai bune antivirusuri pentru Android.

Bunul simț este o altă abordare bună. De exemplu, neinstalarea aplicațiilor incomode pe dispozitivul dvs. va merge mult. Întrucât fiecare aplicație trimisă la magazinul Google Play este verificată înainte ca utilizatorii să o poată descărca, acestea sunt cea mai sigură pariu.

Ne place versiunea desktop Avast foarte mult, așa că dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre aceasta, consultați recenzia noastră Avast Pro. Versiunea mobilă are un scaner de rețea WiFi care caută amenințări asupra WiFi-ului public înainte de a vă conecta, ceea ce vă poate ajuta să evitați riscurile asociate în mod frecvent cu acestea.

F-Secure Safe Mobile, o altă intrare pe lista noastră de antivirusuri pentru cele mai bune liste Android, este o opțiune bună pentru părinți datorită controalelor sale parentale. În plus, caracteristica sa de protecție la navigare va limita expunerea la site-uri web dăunătoare în timp ce tu sau copiii dvs. navigați pe web. Nu este totuși un produs de sine stătător. Trebuie să primiți un pachet cu mai multe dispozitive. Citiți recenzia noastră antivirus F-Secure pentru a afla mai multe.

Gânduri finale

Nu ar trebui să vedeți o securitate bună a telefonului ca opțional. Android este open source și înseamnă că oricine este interesat să profite de un telefon nesigur are informațiile de care au nevoie pentru a face acest lucru. Sistemul de operare este mult mai personalizabil decât sistemul de operare iOS al Apple, dar costul vulnerabilităților software.

Nu vă lăsați victime ale malware și suferiți un dispozitiv lent, o durată scurtă de viață a bateriei sau costuri scumpe pe factura pe care nu le-ați șters. Obținerea de software antivirus este esențială pentru prevenirea acestor probleme. Utilizarea unuia dintre cele mai bune VPN pentru Android ar adăuga și un alt strat de protecție.

Sperăm că aceste metode pentru eliminarea programelor malware vă ajută. Dacă aveți întrebări sau alte sfaturi pentru soluționarea malware-ului pe Android, informați-ne în comentariile de mai jos.

Mulțumesc pentru citit.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map