Ce este RAID? Un ghid practic pentru definiții, utilizare și costuri

Aici, la Cloudwards.net, ne referim la toate backup-urile: până la urmă, nu știi niciodată când se va produce dezastrul și spațiul de stocare principal este eliminat. Deși, în general, utilizăm oricare dintre cei mai buni furnizori de copii de rezervă online, vom face acest lucru, dacă doriți să fiți în siguranță, vă recomandăm o strategie de backup hibrid care să includă și un element hardware. Aici intră în joc RAID.


Pe scurt, RAID este o modalitate prin care puteți conecta mai multe hard disk-uri, astfel încât dacă una dintre ele eșuează, celelalte pot prelua sarcina, mai mult sau mai puțin perfect. Deși se găsește de obicei în serverele mari, comerciale, există o mulțime de oameni din jur care au un set RAID configurat acasă, deoarece această măsură suplimentară de rezervă în loc oferă o minte minunată.

În acest articol, vom parcurge ceea ce este RAID, cele mai frecvente setări găsite în casele oamenilor sau întreprinderile mici și, de asemenea, câteva sfaturi și trucuri practice. Cu toate acestea, o soluție importantă – și acest lucru nu poate fi subliniat suficient – este faptul că RAID nu este o alternativă la o strategie de rezervă adecvată.

Dacă mai mult de două unități nu reușesc în același timp, vă veți afla pe creek-ul proverbial decât dacă aveți o copie de rezervă pregătită. Cu acest avertisment ieșit din drum, să mergem la RAIDing.

Hard diskuri, defecțiuni și RAID

Calculatoarele, în general, sunt surprinzător de rezistente. Serverele de backend umile pot funcționa zeci de ani fără să reînnoiască. Totuși, nu se poate spune același lucru pentru unitatea HDD omniprezentă – o numim un crash computer, deoarece tocmai asta fac capetele citite: se prăbușesc în unitatea reală.

Este posibil ca filetele să devină mai rapide și mai mici din punct de vedere fizic, oferind în același timp mult mai mult spațiu de stocare, dar ele sunt încă una dintre ultimele părți mecanice rămase în mașini care sunt altfel cu totul solid.

Ratele de defecțiune, chiar și în cazul HDD-urilor moderne, sunt dur: nu este neobișnuit ca un model deosebit de nefericit de HDD să sufere o rată de eșec de 27% în perioada de garanție, care este mai rar mai mare de doi sau trei ani..

Acum, dacă un hard disk eșuează în timpul garanției, producătorul va înlocui hardware-ul, dar datele dvs. nu sunt garantate de niciun fel. Deși puteți utiliza oricare dintre cele mai bune soluții software de recuperare a datelor și recuperarea fișierelor dvs., niciuna dintre ele nu este ieftină și niciuna nu este complet garantată să funcționeze..

Aici RAID-ul poate oferi o liniște sufletească. RAID este un termen curat care acoperă o varietate de configurații în care puteți adăuga unități de stocare, astfel încât acestea să se comporte ca un singur volum. Când sunt făcute corect, unitățile combinate se afișează ca un singur volum masiv, care oferă o fiabilitate mai mare și o viteză mai bună decât fiecare unitate individuală.

În configurația corectă, RAID poate fi prima ta linie de apărare împotriva pierderii de date și va permite accesul continuu la fișierele dvs. în situațiile în care o defecțiune hardware ar fi provocat altfel fie întârzieri din cauza vitezei reduse, fie a perioadei de oprire până la restabilirea datelor de la o copie de rezervă.

Ce este RAID?

RAID reprezintă Redundant Array of Independent Discs („I” obișnuia să stea pentru „ieftin” înainte de a ceda la magia neagră a marketingului). Ideea a apărut în anii 80 ca o modalitate de a depăși problemele cu dimensiunea, viteza și fiabilitatea HDD-urilor.

RAID nu este un concept monolitic – departe de acesta. Modul în care discurile interacționează în cadrul unui tablou variază foarte mult, la fel și beneficiile, dezavantajele și riscurile fiecărei configurații. În plus față de configurațiile standard RAID (numite niveluri), există o serie de adăugări notabile, offshoots și implementări proprii. Deoarece acestea sunt deseori descrise folosind un nivel standard ca referință, vom începe cu acestea.

Primul nivel standard RAID este „striping”, desemnat RAID 0 (zero). Crește performanța la costul fiabilității prin împărțirea datelor în blocuri și distribuirea – dezbrăcarea – pe toate unitățile.

Citirea și scrierea simultană pe mai multe unități elimină viteza de blocare impusă de viteza maximă a unei unități. Deoarece fiecare disc gestionează doar o fracțiune din sarcina completă, viteza este substanțial mai mare decât în ​​operarea cu o singură unitate și tot spațiul de disc este utilizabil.

RAID și rate de eșec

Statisticile vă vor spune că dacă aveți două unități dublează șansa de a eșua unitatea. În RAID 0, această șansă dublă de eșec se aplică datelor de pe ambele unități. Din punct de vedere al securității datelor, acesta nu este calea de urmat. Cel puțin în funcționare independentă, o eroare a unității nu va șterge alte unități aleatorii în apropiere, deși … bine, să spunem că merită să nu supraestimăm departamentul IT.

La capătul opus al spectrului de siguranță se află un așa-numit tablou de oglinzi, desemnat RAID 1. Un tablou oglindă scrie copii complete ale datelor pe fiecare dintre unitățile din tablă. În cazul în care o unitate nu reușește, vor exista în continuare una sau mai multe copii complete ale datelor disponibile. Este o copie de rezervă hardware la cel mai mic nivel: doar moartea tuturor discurilor din tablă va duce la pierderea datelor.

Cu toate acestea, cu o siguranță mare, costurile sunt mari: doar o valoare a discului este disponibilă. Două, trei sau chiar cinci unități de 1 TB din această configurație vor genera toate aceleași terabyte unice.

După cum vă puteți imagina, acest lucru este sigur, dar limitează capacitatea maximă de stocare la dimensiunea celui mai mare hard disk pe care îl puteți încadra în tabloul RAID (care arată rapid în jurul pieței digitale este de 10 GB). Pentru a mări spațiul de stocare și a adăuga un nivel de securitate, doriți să utilizați ceva numit paritate.

RAID și paritate

Paritatea este locul unde RAID devine cu adevărat interesant, RAID 5 fiind cea mai populară configurare a parității. Într-un tablou de paritate, o parte din fiecare unitate este rezervată copiilor de rezervă. Toate HD-urile din matrice acumulează capacitatea discurilor disponibile (ca în RAID 0), dar o parte din fiecare unitate este rezervată pentru un calcul al sumei de control care, în cazul în care o unitate nu reușește, poate fi folosită invers pentru a calcula datele lipsă.

Notă: pentru matematica extrem de complicată din spatele parității, consultați acest articol.

În cazul unei defecțiuni a unității, datele – și paritatea – din unitățile supraviețuitoare pot fi folosite pentru a reconstrui datele lipsă într-o unitate de înlocuire. Indiferent de numărul sau capacitatea unităților din RAID 5, întotdeauna echivalentul capacității unei unități este „pierdut” la paritate, ceea ce o face mai scalabilă decât RAID 1. Un singur disc suplimentar care protejează valoarea de patru sau cinci discuri este o investiție solidă.

Alte setări de paritate

RAID nivelurile 2 și 3 sunt, de asemenea, setări de paritate, deși au fost făcute în mare măsură învechite de RAID 5. RAID 4 diferă de 5 prin faptul că folosește o unitate de paritate desemnată, ceea ce înseamnă că stochează toată paritatea pe unitate și le folosește pe celelalte pentru date. Paritatea distribuită de RAID 5 echilibrează mai bine uzura pe discuri.

RAID 6 folosește o paritate dublă, dar este altfel identic cu RAID 5. Spațiul în valoare de două discuri este folosit pentru paritate într-un tablou care poate supraviețui – yup – două eșecuri de disc fără pierderi de date.

Nivelurile RAID pot fi, de asemenea, cuibate, ceea ce este practic punerea unui tablou RAID în alt tablou RAID. Aceasta este folosită în principal de companiile care doresc să stocheze o mulțime de date sau cele care doresc să-și grăbească rău configurarea actuală a RAID. Nu vom intra prea mult în cuibărit, de parcă doriți să configurați acest lucru, probabil știți suficient pentru a nu citi acest articol.

Configurarea RAID: Hardware

Acum că știți ceva mai multe despre RAID, să vedem cum putem configura un tablou. Deși există o mulțime de opțiuni de făcut-te-singur, vă recomandăm să cumpărați o carcasă RAID, care este, practic, o casetă la îndemână la care puteți încărca HDD-urile și care va veni, de asemenea, cu un software gata de drum.

Aceste carcase sunt o economie de timp real și sunt, în general, accesibile: mai jos veți găsi specificațiile TerraMaster și ProBox.

MarcaModelNumărul de golfuriMSRP
NoontecTerraMaster2 sau 4De la 200 $
MediasonicProBox4De la 100 USD

În ceea ce privește HDD-urile în care veți intra, trebuie să vă uitați în jur, păstrând în minte rădăcinile „ieftine” ale RAID. Dacă implementați o strategie de backup completă, nu este necesar să cumpărați hardware de top cu cele mai mari rate de eșec. Până la urmă, creezi un tablou care poate detecta defecțiuni.

Reducerea costurilor

De asemenea, nu uitați că puteți economisi costuri făcând unele aritmetice de bază: pentru a construi un tablou RAID 5 10TB, puteți utiliza fie cinci discuri 2TB, fie două unități 5TB: în orice fel, veți obține același rezultat. Cu toate acestea, două unități de 5 TB vor fi, în general, mult mai ieftine decât cinci de 2TB. Rețineți că, dacă nu toate unitățile dintr-un tablou au aceeași dimensiune, toate unitățile vor fi implicit la cea mai mică unitate din tablă.

HDD-urile pe care doriți să le utilizați se încadrează în intervalul 60 – 200 $, ceea ce în combinație cu costul unei incinte RAID ar trebui să vă aducă o factură importantă, dar care poate fi gestionată.

DiskStation Hybrid RAID

O altă opțiune este să folosiți stocarea atașată la rețea sau NAS într-o configurație RAID. Suntem un mare fan al Synology aici, la Cloudwards.net, datorită durabilității, fiabilității și a numeroasei opțiuni de backup (avem un articol despre cel mai bun backup cloud pentru Synology dacă doriți să aflați mai multe). Dezavantajul pentru Synology este că nu este cea mai ieftină soluție de acolo.

MarcaModelNumărul de golfuriMSRP
SynologyDS2162De la 190 $
SynologyDS4164De la 290 USD
SynologyDS416 Play4De la 415 USD
SynologyDS9164De la 600 $
SynologyDS15155De la 700 $
SynologyDS18158De la 850 $

Configurarea RAID: Software

Cel mai mare beneficiu pentru utilizarea unui NAS sau a unei cutii într-o configurație RAID este că obțineți software-ul inclus: există o mulțime de alte opțiuni acolo, dar, în general, sunt foarte neprietenoase chiar și pentru utilizatori cu experiență și necesită unele cunoștințe serioase.

La nivelul cel mai de bază puteți utiliza o placă de bază Intel pentru a vă configura matricea: aceasta ar trebui să funcționeze suficient de bine și să vină cu niște software și drivere bune care să ajute tehnologii să se configureze destul de rapid. Un alt motiv pentru a te potrivi cu Intel este că este ușor să găsești piese noi atunci când conectorul eșuează, o întâmplare destul de neplăcută care te va bloca din tabloul tău până vei găsi una nouă.

Alte opțiuni software includ spații de stocare Windows, precum și FreeNAS, deși ambele necesită mai mult decât chiar cunoștințe intermediare despre ceea ce faceți. Rețineți că FreeNAS bazat pe Linux este aproape în totalitate bazat pe terminale și o modalitate foarte bună pentru geeki de a afla câtă suferință pot suferi înainte de a trece la altceva.

RAID și Backup

După cum s-a spus până la începutul articolului, un tablou RAID, chiar și în paritate multi-disc, nu este o alternativă la o copie de rezervă adecvată. Este o modalitate excelentă de a evita restaurarea copiilor de rezervă atunci când timpul este esențial, precum și de a adăuga mai mult spațiu de stocare la computer. De asemenea, se asigură că datele nu se pierd în mod ușor doar pentru că un singur hard disk a eșuat.

Rețineți că atunci când unitatea nu reușește, reconstruirea datelor din paritate necesită timp. Cu cât mai multe date trebuie reconstruite, cu atât matricea va funcționa fără redundanță. Acesta este timpul de mușcătură de unghii în care un alt eșec va însemna într-adevăr o zi foarte proastă; utilizarea unuia dintre cele mai bune servicii de stocare și backup în cloud vă va menține unghiile intacte.

În articolul nostru anterior care compară HDD-urile, NAS-ul și backup-ul cloud, vă recomandăm Carbonite ca o opțiune excelentă pentru a face backup copiilor RAID, deoarece acest furnizor are un software personalizat care vă ajută să faceți backup pentru configurarea RAID fără prea multă supărare. Pentru mai multe informații despre ce ne gândim despre asta, consultați recenzia noastră despre Carbonite.

Este RAID pentru mine?

Având în vedere toate cele de mai sus, să vedem dacă RAID este calea de a merge pentru tine. Dacă stocați o mulțime de date pe computer și doriți să vă asigurați că niciuna dintre ele nu se va pierde doar din cauza unei defecțiuni HDD mici sau dacă doriți doar să accelerați funcționarea mai multor hard disk-uri, atunci, da, RAID este un telefon inteligent opțiune.

Deși nu este cea mai ieftină soluție de acolo, RAID este o alternativă excelentă pentru a face totul pe cloud, în special pentru persoanele care lucrează cu audio și video, deoarece există prea puține oferte în spațiul SaaS pentru aceste grupuri dincolo de stocare..

Înțelegeți, totuși, că RAID nu este un panaceu: un controler hardware poate eșua și este posibil să nu aveți noroc să găsiți un model compatibil care să îl înlocuiască. RAID nu este o soluție de rezervă, deci pierderea mai multor HDD-uri simultan înseamnă că datele dvs. au dispărut dacă nu sunt salvate.

Deși RAID nu este destinat tuturor, acesta oferă beneficii mari pentru anumite grupuri de oameni. Ești unul dintre ei? Cum a funcționat pentru tine configurarea unui tablou RAID? Vă rugăm să ne informați în comentariile de mai jos. Vă mulțumim pentru lectură.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map